Składniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i wykroić z nich twarde części. Owoce powkładać do słoików. W 1l przegotowanej wody rozpuścić cukier i zalać owoce, rozlać po równo. Uzupełnić słoiki przegotowaną wodą. Osuszyć nakrętki i górę słoików, mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i postawić słoiki. Nalać zimnej wody tak by przykryła 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Wyjąć z garnk... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...