szklanki cukru - 1 duża łyżka miodu - 2,5 łyżki soli W/w składniki łączymy ze sobą, uzyskujemy gotową zalewę. Fasolkę ugotowaną (w lekko osolonej wodzie) all dente, układamy w słoikach, do których wcześniej rozdzieliśmy przyprawy (po około 3/4 do 1 łyżeczki przypraw do słoika). Zalewamy letnią zalewą. Wszystkie strąki fasoli muszą być w zalewie. Zamykamy słoiki i poddajemy pasteryzacji przez(...)minut od zagotowania. W tym celu w dużym garnku na dnie kładziemy bawełnianą ścierkę, ustawiamy słoiki, ważne aby nie dotykały się, wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoika, więc użyj słoików o tej samej wysokości. Przykrywamy pokrywką. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania. Słoiki wyjmujemy z garnka, i ustawiamy na ściereczce, przykrywamy ręcznikiem, bądź ściereczką i zostawiamy na całą
SMYKWKUCHNIidealne do obiadu bądź na imprezy. Przepis sprzed roku nadal aktualny, korzystajcie ;-))) SKŁADNIKI: - ogórki gruntowe 1,5 kg - chili suszone (kilka płątków na słoiczek) - curry (1/2 łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy (2 sztuki na słoik) - owoc jałowca ( 2 ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki(...)słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry. Do każdego słoiczka sypiemy curry, kurkumę, chili i pozostałe przyprawy. Wkładamy ogórki. Zalewę zagotuj, i wrzątkiem zalewaj ogórki. Szybko zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. Wyjmujemy z garnka i odwracamy szybko
SMYKWKUCHNIDzisiaj mam dla Was propozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść(...)szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na krążki o grubości 1,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy na krążki. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki. W celu przygotowania zalewy do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy ocet oraz gorącą wodę i całość zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików
Smak mojego domujuż dawno przekwitły. Napar ma piękną barwę, ma lekko karmelowy zapach przypominający mi nieco czerwoną herbatę. Na pomysł natknęłam się TUTAJ . Kwiatki oberwałam z łodyżek i ułożyłam ciasno w słoiku. Słoik zakręciłam i położyłam w nasłonecznionym miejscu. Gdy kwiatki całkowicie stały się białe (po paru godzinach) ułożyłam je na suszarce do grzybów. No dobra, moje kwiatki od początku były białe(...)paru godzinach stały się hmm... odbarwione? W każdym razie nie jest trudno zauważyć, że w słoiku coś się stało i kwiatki są po prostu inne niż na początku. Pod wpływem powietrza kwiaty w momencie robią się brązowe. Po ich wysuszeniu, co można też zrobić na słońcu, przełożyłam gotową herbatkę do pojemnika. Gotowe! Uwaga : w drugim słoiku lilak nie zrobił się
Wrzosowa Polanasanatorium. Na ponad trzy tygodnie muszę zabrać wszystko, tym bardziej, że będę sama. W ferworze pakowania znalazłam chwilę, aby przygotować dla chłopaków coś pysznego - kąski mięsne z galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać(...)przyprawę, obrane i pokrojone na kawałki ząbki czosnku. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na całą noc do lodówki. 4. Po tym czasie wyrzucić czosnek, mięso wkładać do wyparzonych, gorących słoików: na dno każdego słoika włożyć po 2 plasterki boczku ze skórą, potem mięso i na wierzch ponownie plasterek boczku. Skóra jest niezbędna, aby galaretka, która pojawi się w słoiku
W mojej kuchninagle zostałam z boczkiem którego nie miałam czasu zużyć. A dobry był, żal aby się zmarnował. Z pomocą przyszedł internet i pomysł z tej strony. Zamknąć wędzonkę w słoiku! I odstawić do czasu kiedy będziemy mogli ją zjeść. Boczek wyszedł rewelacyjny - kruchy, miękki, z pyszną delikatną galaretką. Wielkość słoika musicie dobrać do ilości wędliny - ja użyłam 2 słoików(...)dolewanej wody. Bardzo polecam, wędzonki można zamrozić, ale tak zrobione są świetne i zupełnie inne w smaku. składniki wędzonka żelatyna - przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wyparzone słoiki odpowiedniej wielkości przygotowanie Wędzonkę włożyć do słoika. Przygotować wodę z dodaną żelatyną - zgodnie z przepisem z opakowania. Używałam żelatyny w płatkach, którą po namoczeniu rozpuściłam w wodzie. Do każdego słoika
Stare Garyrodzynkami. Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania, a w brzuchu burczy i organizm domaga się swojej porcji energii. I tutaj przychodzą z ratunkiem sałatki zapakowane w słoik. Czemu akurat słoik, a nie po prostu wszystko wymieszane i wrzucone do plastikowego pudełka? Co to za hipsterskie wymysły? Numero uno : dzięki temu, że sos jest na spodzie słoika, składniki(...)wszyscy lubią jeść z plastikowych pojemników. Numero quatro : to, że sos jest już w sałatce i nie trzeba pamiętać o tym, aby go zabierać. Przed zjedzeniem po porostu wstrząsamy słoikiem, wysypujemy do miski i jemy. Jako bonus możemy potraktować “ochy i achy” kolegów i koleżanek z pracy nad tak ładnie wyglądającą sałatką. A potem zrobią się zazdrośni, kiedy popatrzą
PaleoLifeSkładniki: (na 3 słoiki 0,9l) 1,5kg marchwi, 2 łyżki cukru, szczypta soli (niecałe pół łyżeczki), 1,4l wody. Przygotowanie: Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z solą i z cukrem. Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę(...)włożyć słoiki i nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce. Smacznego
W kuchni u Monikiprzedłużyć słodkiego lenistwa chociaż o kilka chwil więcej, zamiast poświęcić je na żmudne przygotowanie pysznego, zdrowego śniadania? Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki, przygotujesz ulubione dodatki i zakręcisz w słoiku swoje mobilne śniadanie. Zakręcone owsianki z płatkami jaglanymi: WERSJA 1: - 25g płatków owsianych górskich - 25g płatków jaglanych - łyżka siemienia lnianego - dojrzały, średni banan - mleko roślinne - mrożone truskawki zmiksowane na mus - suszone(...)śliwki - łyżka masła orzechowego - gorzka czekolada, minimum 70% - pół jabłka - cynamon - odrobina oleju kokosowego Wykonanie: 1.Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko (około 50ml) i wstaw na noc do lodówki. 2.Rano zalej wrzątkiem na kilka minut suszone śliwki, w tym czasie pokrój banana na plasterki
Pland based filleprzyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne(...)duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach
Chilli Czosnek i Oliwamojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek dla dzieci, z tego powodu tylko część z nich posłodziłam. Jabłuszka prażone robi się szybko, dużo szybciej niż zwykłe dżemy. Ja swoje jabłka prażone robiłam z odmiany Szara Reneta, polecam tą odmianę, bo jabłka(...)lekko słodkie i mało soczyste. Mogą być też Antonówki, Złota Reneta, Boskop lub Koksa. Składniki: 9 jednolitrowych słoików (wyszorowanych, wyparzonych i suchych wraz z wyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru
moj przepis naSmaczny orzeźwiający kompot z mirabelek.Bardzo łatwy do przyrządzenia,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: mirabelki(dowolna ilość) 5 łyżek cukru na słoik 0,7 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Mirabelki myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym słoiku było po 5 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika.Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniailości witaminy C.....nic tylko pić Składniki: 1 kg pigwowca 1 kg cukru Umyte owoce pigwowca kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.Następnie wkładamy warstwę owoców do wyparzonych słoików i zasypujemy cukrem.Czynność tą powtarzamy do zapełnienia słoików(z 1 kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoiki,odstawiamy w chłodne miejsce i od czasu(...)czasu potrząsamy nimi.Po około 2-3 dniach sok z owoców zapełni słoiki i wówczas możemy go przechowywać w lodówce. Oddzieliłam syrop od owoców,przelałam do mniejszych słoików i odstawiłam do lodówki.Nie pasteryzuję,podobno taki syrop traci wiele cennych witamin.Jeśli jednak nie macie miejsca w lodówce czy zimnej piwnicy hmmm pasteryzacja jedynie Wam zostaje.W końcu trochę tych witamin jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarneZawsze robię jabłuszka na zimę bez żadnych dodatków ale tym razem jak robiłam postanowałam coś urozmaicić i zrobiłam kilka słoików trochę inaczej. Do każdego słoiczka z jabłkami coś dodałam, dzięki temu kompocik ma nieco inny smak a nawet kolor. składniki: 2 kg twardych jabłek, u mnie antonówki garstka owoców aronii 1 gałązka świeżej mięty 1 laska wanilii cukier zimna przefiltrowana(...)dodatki, ja użyłam owoców aronii, laskę wanilii i gałązkę świeżej mięty. Laskę wanilii dałam bez ziarenek, wcześniej leżakowała w słoiczku z domowym cukrem waniliowym. Pokrojone jabłka ułożyć w słoikach, owoców nałożyć do szyjki z gwintem. Do każdego słoiczka włożyć dodatek. Następnie jabłka w słoiku zalać wodą, tak aby zakrywała owoce. Do każego słoika wsypać po 2-3 łyżki
Monia miesza i gotuje