słoik - 12348 przepisów (strona:39/824)

Nalewka żurawinowa z dodatkiem malin 147

się ją na dobę do zamrażalnika. Nasza akurat była mrożona więc ten problem odpadł. Żurawinę po rozmrożeniu rozdrobniliśmy blenderem i połączyliśmy z malinami. Wszystko to umieściliśmy w 3 litrowym słoiku i zalaliśmy spirytusem i wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez sitko do osobnego słoika, a żurawinę z malinami wrzucamy(...)powrotem do pierwszego słoika. Nie musimy jakoś dokładnie filtrować, na to przyjdzie czas później. Ważne jest tylko żeby możliwe cały alkohol wydobyć z owoców. Można je na sitku trochę przygnieść łyżką. Odzyskajmy tyle alkoholu ile się da. Przygotowujemy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy w garnku wodę z cukrem. Cały czas mieszamy aż się cukier rozpuści. A następnie tym syropem cukrowym zalewamy

Marder&Marder Manufacture
KISZONE RZODKIEWKI 173

zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także pić samego). To hitem jesieni i zimy (wszak dostępna jest cały rok) była u nas kiszona papryka, miałam słoik ukiszonej papryki od jesieni w lodówce, który zimą doczekał się konsumpcji i dosłownie oszaleliśmy na jej punkcie. Była tak pyszna, że nie mogliśmy się jej najeść. Jak tylko kończyliśmy zjadać jedną(...)kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2 główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 łyżeczki soli- 20g na każde 0,5 litra wody) - woda filtrowana lub źródlana - słoik (u mnie ok.1,5l) Od rzodkiewek odcinamy listki i korzonki. Dokładnie myjemy. Na dno słoja wykładamy liść chrzanu (gdy dajemy), łodygę kopru, wrzucamy 2-3 ząbki czosnku (można przekroić

Smaczne Zdrowe
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 206

sól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - liście laurowe - ząbki czosnku - ostra papryczka (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy słoiki. Na dno słoików dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Można dodać ostrą papryczkę (dałam na próbę do jednego słoika). Liście dokładnie płuczemy(...)osuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy

mojewypiekiinietylko
Najszybszy Sposób Na Domowy Majonez 172

jaki tylko udało mi się do tej pory zrobić. Polecam wam wypróbować tą ekspresową metodę którą zobaczyłam u Pani Magdy :) Przepis oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;) Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 gr 1 całe jajko szczypta pieprzu ( lepiej dawać biały, gdyż jest nie widoczny w majonezie) 1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (zależy czy lubicie słone rzeczy(...)dajemy 1/2 szkl, jeśli gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji) 1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania. 2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 gr) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera  ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała

Gotowanie...to proste !
Żytni zakwas chlebowy 112

Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu postanowiłam rozłożyć na kilka dni (u mnie 6 chociaż niektórzy twierdzą, że już po 3 dniach jest gotowy do użycia). Pierwszego dnia do wyparzonego słoika wsypujemy 2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlewamy 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody (nie powinien być za rzadki, ale za gęsty też nie). Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą(...)przeciągów (ja postawiłam przy rurce od grzejnika, z dala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Gdyby w czasie produkcji zakwas próbował uciekać ze słoika należy

Kolorowy Przepisownik
Zakwas na barszcz biały 180

ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 700-800 ml przegotowanej ciepłej wody 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie:              Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście(...)laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce.  Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego! Szykujemy sobie wszystkie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sałatka z białej kapusty na zimę 217

Składniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę przekroić(...)garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier. Zagotować, a po zagotowaniu dodać warzywa. Gotować na niedużym ogniu przez 15minut, wymieszać dobrze razem wszystkie składniki. Gotowe składniki włożyć do słoików. Zalać je zalewą, która zostanie w garnku. Słoiki dokładnie osuszyć w miejscu gdzie będzie nakrętka, również nakrętnki dokładnie osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę i włożyć słoiki. Zalać

W kuchni u Moniki
Sałatki w słoikach 381

Zostajecie dłużej w pracy? Jeździcie na delegację? Nie macie czasu na codzienne przygotowywanie posiłków? Jeżeli tak - to sałatki w słoikach będą dla Was idealnym rozwiązaniem :) Wystarczy warzywa ułożyć w słoiku.  Przed samym podaniem całość wyjąć ze słoika i wymieszać.  Sałatki przygotowane w poniższy sposób pozwolą Wam zaoszczędzić czas jak i pieniądze. To od Was zależy, co znajdzie się(...)takim zestawie :) Sałatka w słoiku zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie.  Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka  papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda

Ugotować
Dżem truskawkowy bez żeli i fiksów. 134

dżemiku z 8 kg. truskawek. Nie dodałam do niego żel fixu ani cukru żelującego, dlatego zrobienie go zajęło mi trochę czasu ale warto było. Naturalny, obłędny smak (już jeden słoik otworzyłam). Zapraszam...   Skala smaku 10/10 - ja na 1kg. truskawek dodaję 200 g. cukru, oczywiście można dosłodzić w zależności od smaku truskawki. Czasem wsypuję jeszcze kilka łyżek po pierwszym zagotowaniu(...)ponownie gotować w ten sam sposób ok. 1 godzine. Dodać w między czasie sok z 1 cytryny. Dżem ładnie już w naturalny sposób się zagęści. Wyłączyć, gorący przekładać do słoików- ja użyłam 330 ml. takich od ketchupu ( z 3 kg. wyszło 5 słoików). Dokładnie zakręcić i wstawić do piekarnika na 30 min. 130 st. Po pasteryzacji odczekać 10 min. przy

Kubki smaku
Zakwas na barszcz biały 192

dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać(...)kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni

Czerwień i błękit
Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli 175

odszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi i czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi(...)słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody, słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo mogą pęknąć. Po 20 min ostrożnie wyjąć z wrzątku, bardzo powoli odwrócić do góry dnem, wstawić do miski

moj przepis na
Cytryny z imbirem do herbaty 225

plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną wodę - tak by sięgała(...)wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i położyć na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Kompot z truskawek na zimę 124

Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek  4 łyżki cukru na słoik 0,5 l. przegotowana ciepła woda Sposób przygotowania: Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików . Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru . Każdy słoik uzupełniamy(...)ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki . Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka , wlewamy wodę . Pasteryzujemy przez 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Kompot z wiśni na zimę 159

Prosty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik(...)gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.Słoiki układamy do góry dnem, po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce

Bajeczna Kuchnia
Tarte zasmażane jabłka do słoików . 131

Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy mam chęć na szarlotkę lub ryż zapiekany otwieram słoik i mam już gotowe. Jeśli macie chęć takie zrobić to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg jabłek około 1,5 do 2 szklanek cukru(...)mniej  Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 / 18 minut  w zależności od twardości jabłek  , jabłka mają zmięknąć ale nie ma  powstać ciapka.  Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha . Nakładamy jabłka i dobrze zakręcamy. W garnku układamy ściereczkę , wstawiamy słoiki , zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika . Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili