maszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty) - do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego - ogórki ciasno poukładam w słoiku - przestudzoną zalewą zalewam ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką - pasteryzuję 10 minut(...)zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia. Moje porady - słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii - dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików - układajmy
Basia w kuchniogórkowej :)) SKŁADNIKI :(nie podaję ilości wszystko zależy od ilości ile mamy ogórków ) ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy) liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu ) sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody ) woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy(...)łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru - do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy - nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki - do bardzo ciepłej wody na każdy 1 litr dodaję po 2 łyżki soli kamiennej i dokładnie mieszam
Basia w kuchniPrzepyszne danie nie tylko piątkowe. Możemy zrobić w dwu wersjach, taka aby zjeśc na dniach i taka do słoików która postoi kilka miesięcy Składniki: dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg mąka do panierowania sól zalewa: 1 szkl.octu 5 szkl wody 1 łyzka soli 5 łyżek cukru ziele angielskie,liście laurowe cebula(...)wersji bez wekowania) Wykonanie: Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano. Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego). WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki
Z Majeczką w kuchnipestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach(...)się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach(...)się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: 6 szkl woda, 4 kg papryki kolorowej 1 szkl ocet 10%, 7 łyżek cukier, 1 łyżka Sól, 8 ziarenek ziele angielskie, 0,5 opak gorczyca, 1 łyżka na słoik olej, 1 liść na słoik liść laurowy czosnek -2 ząbki PRZYGOTOWANIE: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Do dużego garnka wlać wodę,zagotować. Pokrojoną paprykę wrzucać(...)wrzącą wodę, na 5 minut by ją sparzyć. Następnie paprykę odcedzić na durszlaku,gorącą nakładać do słoików,układamy ciasno paprykę w słoikach. Do każdego słoika włożyć po listku laurowym,gorczycę i łyżce oleju. ZALEWA: Do garnka wlać wodę,dodać ocet,sól, cukier i ziele angielskie. Obrać czosnek i drobno pokroić,dodać do zalewy,zagotować. Gorącą zalewą zalać paprykę
Kuchnia Danusipatrząc w niebo, co miałam na sobie, co piłam co jadłam... Naprawdę wiele tych pocztówek związanych jest z jedzeniem, a ostatnie ciepłe wspomnienia na pewno ożyją, kiedy zimą otworzę słoik z pachnącymi letnimi pomidorami. To tak działa, bo pomidory pachną latem, a lato pachnie pomidorami. Potrzebujesz (na 2 litrowe słoiki): 2,5 kolo dojrzałych pomidorów 2 średnie cebule(...)sekundach odcedzić. 3. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę. 4. Sparzone pomidory obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z cebulą. 5. Całość zagotować. 6. Słoiki i pokrywki przelać wrzątkiem. 7. Jeszcze gorące pomidory przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem. 8. Pasteryzacja na sucho: ostudzone już słoiki ustawić
Matka Żywicielkaspróbować. Jeśli śliwki nie byłby zbyt kwaśne, dodajemy sok z jednej cytryny, aby powidła nie wyszły mdłe. Całość mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz zabieramy się za przygotowanie słoików do przechowywania powideł. Z 3 kg śliwek wyszły mi cztery słoiczki. Trzy malutkie - 200 g (takie po koncentracie pomidorowym) i jeden większy - ok. 300 g. Słoiki wraz z nakrętkami należy wygotować(...)swoje gotowałam przez ok. 15 min. W tym czasie musimy podgrzać powidła, które osiągną już wtedy pożądana gęstość. Ważne, by gorące powidła przełożyć do gorących słoików. Ja zrobiłam powidła w trzech smakach. Do jednego większego i jednego mniejszego słoika nałożyłam wersję klasyczną. Pozostałe powidła podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam 0,5 łyżeczki cynamonu, a do drugiej 2 łyżki
Ratunku obiadZimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone owoce i znane nam proporcje(...)konfitury morelowe. Czas przygotowania: 2,5h Ilość porcji: 2 słoiki Składniki: 1kg wypestkowanych moreli ¾ szklanki cukru
Kolizje Smakówmały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja i radość dziecka z dżemu.. bezcenna :) Przy okazji za przepis jak i słoiki dżemu bardzo(...)dziękujemy i pozdrawiamy :) Ilość porcji: 6 słoików Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2kg truskawek 1 opakowanie żelfixu 2:1 1kg cukru Truskawki obieramy z szypułek oraz myjemy i kroimy na pół. Umieszczamy w garnku wraz z żelfixem i ustawiamy na średnim ogniu. Kiedy truskawki się zagotują dorzucamy cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy
Kolizje SmakówDzień dobry, Moje marokańskie kiszone cytryny są już gotowe, więc zgodnie z obietnicą, chciałam się z Wami podzielić informacjami na temat ich wykorzystania w kuchni . No bo przecież 2 słoiki kiszonych cytryn nie zjedzą się same ;) Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć jak wyglądają gotowe kiszone cytryny. Nastawiłam je nieco ponad 4 tygodnie temu (dokładnie 13 października). Po wykonaniu czynności(...)opisanych w przepisie (klik) , zakręcone słoiki wstawiłam do kuchennej szafki, aby miały tam ciemno i w miarę chłodno (niestety nie posiadam spiżarki). Co 2-3 dni wstrząsałam słoikami, aby rozprowadzić sól gromadzącą się na ich dnie. Po ok. 2 tygodniach zaobserwowałam, że zalewa zaczęła mętnieć od drobinek miąższu cytryn (myślę, że był to sygnał, że cytryny zaczęły mięknąć). Nie zaobserwowałam
Chilli Czosnek i Oliwawolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał. Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu. Nalepszy Sos pomidorowy na zimę : Składniki na 4 słoiki 250 ml: 3 kg pomidorów Lima 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 pełna łyżeczka kolorowego(...)głęboki smak i aromat, oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty..Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy sos dokładnie blenderem aż uzyska gładką konsystencję. Sos przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękupując ogórki, żeby były niezbyt duże, muszą być twarde, łatwiej się je szatkuje, są do tego słodsze i nie mają dużych pestek. Smak tej sałatki? Delikatny słodko-kwaśny. 8 słoików sałatki szwedzkiej z ogórków o pojemności 500 ml stoi już w mojej szafce na przetwory. Niedługo zabiorę się też za kiszenie ogórków na zimę. Sałatka szwedzka na zimę: składniki(...)ogórków gruntowych 2 litry wody 1/3 szklanki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% do każdego słoika: kilka plasterków marchewki 2 ziarna ziela angielskiego po 2 ziarna pieprzu czarnego, czerwonego, białego i zielonego ½ łyżeczki gorczycy *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy na szatkownicy w cienkie plasterki wraz ze skórką. Obraną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski. składniki: ogórki gruntowe do każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami, 1 duży liść chrzanu, 1 spory kawałek korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli mamy kilka listków wiśni(...)czarnej porzeczki zalewa 2 litry zimnej przefiltrowanej wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru
Monia miesza i gotujeroku z moich grządek zbieram bardzo dużo ogórków, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca(...)Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach. 4. Z podanych składników ugotować
Pasja Smaku