dobrze syropem. W czasie studzenia z powierzchni konfitury zbieraj powstałą pianę. Gorącą konfiturę rozlej do czystych słoiczków. Do rozlewania konfitury możesz użyć lejka z dużym otworem, aby nie pochlapać słoików. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10-15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 90-95 C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż(...)maliny pozostawiamy na pewien czas, aby nam ociekły z nadmiaru wody. J eśli nie chcesz pasteryzować konfitury to musisz przełożyć ją gorącą , zaraz po zagotowaniu do wcześniej wyparzonych słoików i zamknąć je wyparzonymi wieczkami. pamiętaj, aby słoiki zaraz po zamknięciu obrócić do góry dnem. Ja przyznam się , że zawsze, chociaż przez parę minut pasteryzuję słoiki z przetworami. Wtedy
Przepisy i porady kulinarnechrupiące ogórki konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu, kanapki albo po prostu do schrupania. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2 cebule na każdy słoik ok 900 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy baldachim kopru z ziarenkami 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu ziarnistego 1 duży liść laurowy zalewa 3 L wody(...)szklanki octu 1 szklanka cukru 3 łyżki soli Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika wkładam koper, ogórki, marchewkę, plaster cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i łyżeczka gorczycy. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Całość zalewam gorącą zalewą, zakręcam. Na dno dużego
magiczna kuchnia Kasiobiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków . Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi ze mną ogórki? Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków(...)wielkości/ilości słoików) ogórki koszyczki kopru ząbki czosnku chrzan liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej ( u mnie o’Sole ) Przygotowanie: Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik. Ogórki myjemy i zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika (litrowego) układamy
Słodkie okruszkijest bardzo mocno wyczuwalny. Zamiast gałązek kopru użyłam kwiatów kopru. Ogórki miodowe (w zalewie miodowej) Przygotuj miski, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, garnek, nóż i deskę do krojenia, chochlę, słoiki. Przygotuj składniki: 1,5 kg ogórków, 2-3 marchewki, kilka gałązek kopru, Zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, ziarna ziela angielskiego, 3 łyżki miodu, 30 dag cukru, łyżkę soli(...)Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w dość grube plasterki. Marchew obierz umyj i pokrój na plasterki. Koper umyj. Ogórki rozłóż w słoikach. Do każdego słoika włóż także gałązkę kopru oraz kilka plasterków marchwi. Do garnka wlej ocet i wodę. Do garnka dodaj także ziele angielskie, miód, cukier i sól. Całość zagotuj. Gorącą zalewą octową zalej ogórki
blog.moje-pasje.infodzieci idealne są właśnie jagody w sosie własnym. U nas tak przygotowane jagody są też jednym ze składników zimowych niedzielnych kompotów. Składniki : jagody (borówki czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód(...)pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości szyjek słoików. Gotować całość na palniku o małej mocy ok. 10 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć z wody i odstawić do schłodzenia. Przechowywać w piwnicy lub innym chłodnym pomieszczeniu. Czas pasteryzacji może wydawać się długi
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na 6 słoików 0,5 l 2 kg ogórków obranych ziele angielskie 2 ziarna na słoik czarny pieprz ziarnisty po 3-4 sztuki na słoik pęczek kopru -baldachim 12 ząbków czosnku zalewa ½ szklanki octu,u mnie ocet jabłkowy tutaj 2 łyżki soli 8 łyżek pikantnego keczupu 4 szklanki wody Wykonanie Umyte ogórki obrać ze skorki i pokroić wzdłuż(...)cztery części. Składniki zalewy zagotować . Do słoików włożyć po kilka gałązek kopru-baldachimy,2 ziela angielskie,4 ziarna pieprzu,2 ząbki czosnku,oraz pionowo ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.:)) przepis przywieziony z wakacji ,bo bardzo nam smakował
w mojej kuchniłyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Następnie ułożyć pokrojone ogórki. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania(...)przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Słoiki zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików o pojemności ok 500ml
Monia miesza i gotujesłoiczki :) Składniki: cukinia 2 średnie (raczej z tych mniejszych :) ) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli pieprz czarny - po kilka ziarenek do słoika liść laurowy - po 1 dużym do słoika (ja miałam swój własny balkonowy, zasuszony więc malutki młody) ziele angielskie - po kulce lub dwóch do słoika Przygotowanie: umytą cukinię kroimy w plasterki składniki(...)zalewy wlewamy do garnka i podgrzewamy - dokładnie mieszając, tak aby wszystko się dobrze rozpuściło do umytych słoików wkładamy cukinię (spokojnie mogą nam pomóc dzieci ;) ), dodatkowo pieprz, ziele angielskie i liść laurowy zalewamy gorącą zalewą, przecieramy słoiki do sucha i dobrze zamykamy pasteryzujemy ok. 12 min we wrzącej wodzie Na dowód, że dzieci pomagają ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąSkładniki : 5 kg ogórków zalewa 3 L wody 2,5 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% 1 szklanka oleju 5-6 łyżek soli dodatkowo do każdego słoika po 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy Wykonanie: Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do słoika włożyć ogórki(...)każdego dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Gotową gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z gotującą się wodą. Wody ma być na wysokość 3/4 słoika, pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyciągnąć, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitakiej zalewie (jak piszę na samym końcu jeszcze raz) nie wyglądają zbyt ciekawie, ale smakują wybornie. Do zalewy warto dodać swój ulubiony rodzaj musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej Przygotuj słoiki, szklankę, łyżkę, niezbyt dużą chochlę, garnek, nóż do krojenia. Przygotuj składniki: ogórki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, Zalewa: 1 szklankę octu, 4 szklanki wody, 1 szklankę cukru(...)wodą i octem. Całość postaw na ogniu i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj. Pokrój je na ćwiartki. Na dno każdego słoika włóż po połowie liścia laurowego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2-3 ziarenka pieprzu. W słoikach ułóż
blog.moje-pasje.infopulchne ciasteczka. Dają tyle radości w przygotowywaniu, pięknie wyglądają na półkach w spiżarniach - szczególnie konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory, które można zamknąć z powodzeniem w słoiku, cieszą niezwykłym smakiem. Takimi domowymi przetworami można obdarować kogoś bliskiego życząc mu smacznego na kilka dni, to daje frajdę;) Mnie to cieszy, lubię pichcić, smakować, potem się dzielić, komentować, rozmawiać(...)jedzeniu. Tak padło na słodkość w słoiku - konfiturę. Z sezonowych owoców - malin, kto ich nie lubi! Najlepsze są świeże, w musli lub makaronem i twarogiem. Ale warto zamknąć je w słoiku kiedy znikną do kolejnego sezonu, otworzyć zimą i cieszyć się ich domowo przyrządzonym sposobem i uzyskanym rezultatem. Ochota przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie, dobrze mieć
Zasmakuj Kuchniróżnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek(...)dowolny sposób. Potraktowałam marchewkę spiralnym nożykiem. Czosnek obrać, ząbki czosnku przepołowić wodę zagotować z solą, ostudzić. Przyznaję, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam kołobrzeską solankę na dnie słoika ułożyć koper, połowę czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików, zakręcam dokładnie i stawiam do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają(...)słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy i trudnym poranku udało nam się opanować napady padaczkowe u Córuni, ale ja jestem tak wypompowana emocjonalnie
Lamarida.plpołowy cytryny Przygotowanie: 1. Umyte jagody przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i gotować przez ok. pół godz., co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. W kolejnym kroku dodać(...)pogotować jeszcze przez ok. 20 min. Dżem powinien się zagęścić. 3. Na koniec dodać syrop, miód i sok z cytryny. Chwilkę pogotować. 4. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku
Domowa Cookierenka Agikiszenia nadają się niektóre tylko warzywa. Niedawno miałam przyjemność skosztować kilkudniowe kiszone marchewki i postanowiłam zrobić je u siebie. Są wciąż chrupiące, ale w smaku zaskakujące 😋 Składniki (na litrowy słoik): ok. 70 dag młodych marchewek (bez obierania) łyżeczka soli niejodowanej łyżeczka nasion: kminku i gorczycy pół łyżeczki suszonego cząbru (jeśli macie świeży, użyjcie gałązki) liść laurowy ząbek czosnku przegotowana woda(...)Marchewki wyszorować i wstawić pionowo do wyparzonego słoika. Do słoika wsypać zioła i sól, włożyć liść laurowy i lekko nacięty czosnek. Wlać przegotowaną wodę do wysokości szyjki. Odstawić słoik z marchewkami na przynajmniej 4 dni w ciepłe, ale ciemne miejsce (np. szafka kuchenna). Po tygodniu, jeśli nadal w słoiku będą marchewki 😉 wstawić je do lodówki. OD dawna nosiłam się
Weekendy w domu i ogrodzie