takiej zalewie (jak piszę na samym końcu jeszcze raz) nie wyglądają zbyt ciekawie, ale smakują wybornie. Do zalewy warto dodać swój ulubiony rodzaj musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej Przygotuj słoiki, szklankę, łyżkę, niezbyt dużą chochlę, garnek, nóż do krojenia. Przygotuj składniki: ogórki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, Zalewa: 1 szklankę octu, 4 szklanki wody, 1 szklankę cukru(...)wodą i octem. Całość postaw na ogniu i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj. Słoiki umyj i wyparz. Ogórki dokładnie umyj. Pokrój je na ćwiartki. Na dno każdego słoika włóż po połowie liścia laurowego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2-3 ziarenka pieprzu. W słoikach ułóż
blog.moje-pasje.infopulchne ciasteczka. Dają tyle radości w przygotowywaniu, pięknie wyglądają na półkach w spiżarniach - szczególnie konfitury, dżemy, kompoty i inne przetwory, które można zamknąć z powodzeniem w słoiku, cieszą niezwykłym smakiem. Takimi domowymi przetworami można obdarować kogoś bliskiego życząc mu smacznego na kilka dni, to daje frajdę;) Mnie to cieszy, lubię pichcić, smakować, potem się dzielić, komentować, rozmawiać(...)jedzeniu. Tak padło na słodkość w słoiku - konfiturę. Z sezonowych owoców - malin, kto ich nie lubi! Najlepsze są świeże, w musli lub makaronem i twarogiem. Ale warto zamknąć je w słoiku kiedy znikną do kolejnego sezonu, otworzyć zimą i cieszyć się ich domowo przyrządzonym sposobem i uzyskanym rezultatem. Ochota przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie, dobrze mieć
Zasmakuj Kuchniróżnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek(...)dowolny sposób. Potraktowałam marchewkę spiralnym nożykiem. Czosnek obrać, ząbki czosnku przepołowić wodę zagotować z solą, ostudzić. Przyznaję, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam kołobrzeską solankę na dnie słoika ułożyć koper, połowę czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików, zakręcam dokładnie i stawiam do góry dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają(...)słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu jak dzisiejszy, kiedy po ciężkiej nocy i trudnym poranku udało nam się opanować napady padaczkowe u Córuni, ale ja jestem tak wypompowana emocjonalnie
Lamarida.plpołowy cytryny Przygotowanie: 1. Umyte jagody przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i gotować przez ok. pół godz., co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. W kolejnym kroku dodać(...)pogotować jeszcze przez ok. 20 min. Dżem powinien się zagęścić. 3. Na koniec dodać syrop, miód i sok z cytryny. Chwilkę pogotować. 4. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku
Domowa Cookierenka Agikiszenia nadają się niektóre tylko warzywa. Niedawno miałam przyjemność skosztować kilkudniowe kiszone marchewki i postanowiłam zrobić je u siebie. Są wciąż chrupiące, ale w smaku zaskakujące 😋 Składniki (na litrowy słoik): ok. 70 dag młodych marchewek (bez obierania) łyżeczka soli niejodowanej łyżeczka nasion: kminku i gorczycy pół łyżeczki suszonego cząbru (jeśli macie świeży, użyjcie gałązki) liść laurowy ząbek czosnku przegotowana woda(...)Marchewki wyszorować i wstawić pionowo do wyparzonego słoika. Do słoika wsypać zioła i sól, włożyć liść laurowy i lekko nacięty czosnek. Wlać przegotowaną wodę do wysokości szyjki. Odstawić słoik z marchewkami na przynajmniej 4 dni w ciepłe, ale ciemne miejsce (np. szafka kuchenna). Po tygodniu, jeśli nadal w słoiku będą marchewki 😉 wstawić je do lodówki. OD dawna nosiłam się
Weekendy w domu i ogrodziemałosolne przeważnie wykorzystujemy do sałatek lub na kanapki, ale jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł aby ułatwić sobie pracę i je pokroić w plastry przed kiszeniem. Chociaż kiszę w słoikach tarte ogórki na zupę ogórkową. Pomysł z ogórkami w plastrach podpatrzyłam u Anety Klimeckiej. Robimy ogórki małosolne zawsze w ten sam prosty sposób, wykorzystując zalewę składającą się tylko z gorącej(...)przegotowanej, gorącej wody. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w słupki, albo wykorzystujemy umyte liście chrzanu. Do wysokich słoików wkładamy naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan, koperek. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy ogórki w słoikach. Zamykamy słoiki i odstawiamy. Gdy jest ciepło, to już
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmniejszamy temp do 200C i pieczemy chleb przez 45minut. Ostatnie 20min pieczemy z opcją termoobiegu. Przestudzony chlebek przechowujemy owinięty w ściereczkę lub w chlebaku. zakwas żytni : 1 dzień: Do słoika wsypujemy 1 kopiatą łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)+75ml wody. Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą lub małą ściereczką, owijamy gumką recepturką, odstawiamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej(...)dzień : Zawartość w słoiku tylko mieszamy, niczego nie dodajemy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w to samo miejsce. 3 dzień: Odżywiamy zakwas, dodając 3 łyżki mąki żytniej (typ 2000) + 200ml wody. Całość dokładnie mieszamy. 4 i 5 dnia powtarzamy czynności z dnia 3 w takich samych proporcjach. 6 dzień: Zakwas jest gotowy. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce. Aby ponownie uzyskać
Raj dla Podniebieniawarto przygotować śniadanie tuż przed snem? Oczywiście, w dodatku w kilka minut! Owsianka to doskonały pomysł! Wczoraj zrobiłam taką w słoiku, a dzisiaj rano cieszyłam się jej smakiem, zaoszczędziłam sporo czasu i zjadłam z przyjemnością ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wystarczy zaopatrzyć się w niewielki słoik z zakrętką, bo wszystkie składniki umieszczamy właśnie w nim. Wstrząsamy, wkładamy(...)łyżek płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki mieszanych bakalii cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Marchewkę obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na największych oczkach. Marchewkę przekładamy do słoika razem z płatkami owsianymi. Zalewamy jogurtem i mlekiem. dodajemy cukier lub miód do smaku. Zamykamy słoik, wstrząsamy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy. Można jeść prosto ze słoika lub podzielić
Moja smaczna kuchniabędzie długo dobre do spożycia, ale można też zrobić 2 mniejsze słoiczki. Składniki: 5 – 6 kiwi – obrane i pokrojone na ósemki 400 ml płynnego miodu półlitrowy słoik lub 2 mniejsze umyte i wyparzone Jak przygotować kiwi z miodem? Kiwi ułożyć ciasno w słoiku i zalać płynnym miodem. Kiwi musi być sporo, bo jeśli nie zapełnimy całego(...)pojemnika, będzie unosić się w słoiku, a na dole słoika będzie sam miód. Potrząsnąć słoikiem, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza. Ewentualnie dodać więcej kiwi. Artykuł Kiwi w miodzie – jadalny prezent pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneJeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki, polecam naszą, może przypadnie Wam również do gustu. Od jakiegoś czasu przygotowuję zawsze większą ilość sałatki i przekładam ją do słoików, szczelnie zamykam i przechowuję w lodówce, tak przechowywana sałatka zachowuje zdecydowanie dłużej świeżość. Ostatnio jedliśmy ją po 8 dniach i nadal była jak świeża. Składniki: - ok.1250 g obranej marchewki - ok.1250 obranej(...)pietruszki - 10-12 jajek ugotowanych na twardo - kawałek białej części pora - 1 większy słoik ogórków kiszonych lub 2 mniejsze (po ok.600g) - 1/2 -3/4 słoika musztardy sarepskiej - 1 pełna łyżeczka musztardy dijon - ok.400g dobrego majonezu (lub dowolnie) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: - 2 łodygi selera - kawałek zielonej części pora - kilka gałązek natki pietruszki - sól Obrane warzywa
Smaczne Zdroweangielskie ZALEWA: 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy. Krok 2. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski(...)garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił. Krok 7. Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słoikach, te szczelnie zamykamy. Krok 8. Pasteryzacja: - w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez
Moja Książka Kucharskaszklanki oleju około 700g keczupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kurkumy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy oraz wyparzamy (zardzewiałe oraz uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi). Krok 2. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry, na ćwiartki lub na inne dowolne(...)ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy: - w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody; - w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas
Moja Książka Kucharskauzależniona od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej musimy go dodać), dobrze mieszamy i smażymy aż wyparuje nadmiar soku, a jabłka zrobią się odpowiednio gęste. Gorące jabłka wkładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Dla pewności czy słoiki nam się dobrze zamknęły możemy poddać je pasteryzacji. Bierzemy duży garnek, na dno kładziemy ściereczkę, a na niej układamy słoiki, zalewamy(...)wysokości słoika wodą, stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania pasteryzujemy 10 min. Po wyjęciu słoików z garnka ustawiamy je do góry dnem i czekamy aż całkiem wystygną. W ten sposób przygotowane jabłka są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów i do kanapek. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie