nadmiar wilgoci mógł swobodnie odparować. Potrzebujemy: pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana sól kamienna nie jodowana Zalewa: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml bazylia świeża lub suszona 1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki, układamy na blaszkach, posypujemy niewielką ilością soli, ( w moim przypadku gruboziarnista). Suszymy pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy(...)wilgoci. 2. Ząbki czosnku układamy w słoikach - ja bardzo lubię dużo czosnku i wyjadam go potem ze słoików jak pomidory, dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełniamy pomidorami. Oliwę podgrzewamy, nie gotujemy, zalewamy gorącą, zakręcamy słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji. 3. Pomidory można również przechowywać w słoju lub puszcze, bez zalewy, smakują wybornie, chętnie po nie sięgamy
Apetyczna babeczkamarynatę dostałam od koleżanki. Od lat z niego korzystam.Ogórki są przepyszne. Składniki • Ogórki Marynata • 6 łyżek soli • 25 dag • 1 butelka octu • 12 szklanek wody do każdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania(...)słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz zakręcić słoiki włożyć słoiki do garnka z wodą pasteryzować do zagotowania wody wyłączyć gaz zostawić pod przykryciem do ostygnięcia
W królestwie smaków Beatymożna użyć świeżych papryczek. Ogórki idealnie pasują do piwa i pikantnych sałatek. Składniki: 3 kg ogórków 1 główka czosnku 4 łyżki soli cebula liście laurowe po 1 na każdy słoik po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik 1 łyżka gorczycy zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu): 1 szklanka octu(...)pokroić w grube plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić. Ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, dodać po kilka ząbków czosnku pokrojonego w plastry, 1 - 2 plastry cebuli, 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie, kilka ziaren gorczycy, zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować gotując
Mama Gotujeziele angielskie Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.Zalać wrzącą wodą i tak zostawić na kilka minut [ja w tym czym czasie szykuję zalewę i słoiki ].Wodę z octem, cukrem , solą zagotować.Można dodać także do zalewy listki i ziele - ja jednak dodaję od razu do słoików i mam pewność, że w każdym słoiczku będą przyprawy.Z(...)papryki zlać wodę i ułożyć w słoikach.Zalać gorącą zalewą , zakręcić słoiki i zawekować [ gotować słoiki 7 minut od zagotowania się wody
Moje domowe kucharzeniełyżek miodu (używamy wielokwiatowego) 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych) 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego 4 łyżeczki soli oliwa z oliwek po łyżce na słoik Przygotowanie: Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe,ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy(...)partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy do słoika, do każdego słoika dodajemy łyżkę oliwy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchnitargowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Składniki: 5 kg jabłek papierówek 2 łyżki cukru na słoik 0,5 łyżki cukru waniliowego na słoik (używamy swojego) laski cynamonu (najlepiej cieniutkie) woda Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne i wrzucamy je do słoików(...)połowy każdego. Laski cynamonu łamiemy na małe kawałki i do każdego słoika wrzucamy kawałeczek laski, wsypujemy 2 łyżki cukru i 1/2 łyżki cukru waniliowego. Całość zalewamy zimną wodą, zamykamy słoik i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania się wody. Zimą jak znalazł. SMACZNEGO
Lili w kuchniowoców mrozi i robimy kompoty w razie potrzeby. U babci na targowicy kupiła jednak tym razem swoje ukochane jabłka papierówki i zrobiła nam z nich kompot. Tym razem do słoików włożyła po gałązce mięty, żeby kompot miał jej lekki posmak. Składniki: 1 kg jabłek papierówek 2 łyżki cukru na słoik gałązki mięty laski cynamonu (najlepiej(...)cieniutkie) woda Przygotowanie: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne i wrzucamy je do słoików, tak do połowy każdego. Laski cynamonu łamiemy na małe kawałki i do każdego słoika wrzucamy kawałeczek laski, wsypujemy 2 łyżki cukru i wkładamy po gałązce mięty. Całość zalewamy zimną wodą, zamykamy słoik i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania się wody. Zimą
Lili w kuchniilość. Jeśli macie słodkie porzeczki (choć z natury są przecież kwaśne i taki ich urok...:)), możecie zmniejszyć ilość cukru o 100g. DOMOWY DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI przepis autorski // 7 słoików dżemu (3 takie jak na zdjęciach + 4 większe o poj. 300ml) ~2,5kg czarnej porzeczki ~500g cukru Owoce oczyszczamy, myjemy i wsypujemy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym(...)czasie dodajemy pozostały cukier i gotujemy dżem do zgęstnienia (można też lekko go zblendować, jeśli nie chcecie aby miał dużo kawałków owoców). W piekarniku wyparzamy słoiki i zakrętki. Od razu po wyjęciu słoików nakładamy do nich gorący dżem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiki napełnione dżemem przykrywamy ściereczką, aby wolniej stygły i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w tej formie
chili & sugarroku przerabiam ogromne ilości owoców, zamykam w słoiki, mrożę i kombinuję na różne sposoby. Warzywa w słoikach? Od tego to ja trzymałam się z daleka. Dlaczego? Tak jakoś. Żyję zgodnie z myślą, że skoro czegoś nie czuję, wiem, że przyjdzie czas, że się odważę i przełamię lody. Tak było z ogórkami. Bałam się, nigdy nie robiłam, mamy już nie mogłam(...)zapytać jak robiła swoje przepyszne ogórki, poza tym jeszcze pasteryzowanie. Nom, gotowanie słoików przerażało mnie. W internecie z każdej strony wyskakiwały ogórki małosolne. A ja? Ja nawet nie wiem czy takowe jadłam. Choć jak teraz tak sobie myślę, to jak żyła mama w okresie letnim zawsze stał jakiś słoik przykryty spodkiem. Czyżby to były małosolne? Pewnie
Blondynka Gotujemniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć. Składniki (porcja na 4 słoiki półlitrowe): 12 średniej wielkości cytryn ok. 3 szklanek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 16 łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie(...)przestygły. Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą połączone. Do środka każdej wsypać łyżkę soli. Po łyżce soli wsypać też na dno każdego słoika, potem włożyć do nich cytryny (w każdym zmieszczą się trzy) i wlać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, by przykrył owoce. Do każdego słoika możecie dodać też przyprawy, które wzbogacą smak
W SMAKJeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy
Kuchenne WariacjePierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju rzepakowego - kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże(...)Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu
Corner With Recipespapryczki chili 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki rumu 0,5 kg cukru* 20 g pektyny* sok z połowy cytryny* * trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Wiśnie przełożyć(...)rozpuszczenia. 5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min. Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób
Domowa Cookierenka Aginieeee? Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło...), ale też za ogromną dostępność warzyw i owoców. Postanowiłam, więc zapakować lato do słoika, żeby w zimie też było czym się cieszyć :D Składniki: Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 0.5 szklanki cukru 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów(...)jednego słoika 0.9l: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gorczycy pół łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego pół łyżeczki ziela angielskiego 2 liście laurowe Cukinię kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy czosnek, gorczycę,pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki na zalewę natomiast, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą, zalewamy cukinię
Czerwona Porzeczkaproporcji 1:1. Składniki: 2 kg wiśni około 1,5 l wody 6-8 łyżek ksylitolu lub cukru Wykonanie: wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody(...)temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!