słoik - 12348 przepisów (strona:57/824)

Przetwory domowe: leczo do słoików na zimę 198

Jeżeli lubicie leczo przedstawiamy Wam pomysł na leczo z warzywami zamknięte w słoikach, które będzie idealne na zimowe wieczory Składniki: - 1 kg fasolki szparagowej żółtej - 2 kg papryki białej/czerwonej - 2 cebule - 1 kg pomidorów - 1 kg cukini - sól, pieprz, słodka papryka - 1 łyżka masła Składniki na 7 słoików o pojemności 0,7l. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)miękkie to dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki którą wcześniej osobno gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na koniec leczo doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Leczo przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni przez 20 minut. Jak słoiki trochę ostygną przekładamy na ściereczkę do góry dnem i czekamy jak ostygną. Potem słoiki odwracamy

Kuchenne Wariacje
Przecier pomidorowy 156

Pierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D  Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju rzepakowego - kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże(...)Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki się nie pobiły). Gotować na dużym ogniu

Corner With Recipes
Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili 252

papryczki chili 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki rumu 0,5 kg cukru* 20 g pektyny* sok z połowy cytryny* * trzy ostatnie składniki można zamienić na cukier żelujący Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Wiśnie przełożyć(...)rozpuszczenia. 5. Następnie dodać sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać. Jeśli dżem będzie za kwaśny - dodać więcej cukru. 6. Zebrać pianę (jeśli jest) i rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na ok. 10 min. Zaleca się pasteryzowanie dżemów przez ok. 20 min. (najwygodniej w ten sam sposób

Domowa Cookierenka Agi
Cukinia Marynowana I 239

nieeee?  Nie tylko za to, że są wakacje i jest ciepło (czasami za ciepło...), ale też za ogromną dostępność warzyw i owoców.  Postanowiłam, więc zapakować lato do słoika, żeby w zimie też było czym się cieszyć :D Składniki: Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10 % 0.5 szklanki cukru 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów(...)jednego słoika 0.9l: 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gorczycy pół łyżeczki pieprzu kolorowego lub czarnego pół łyżeczki ziela angielskiego 2 liście laurowe Cukinię kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy czosnek, gorczycę,pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Składniki na zalewę natomiast, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą, zalewamy cukinię

Czerwona Porzeczka
Wiśnie na zimę 192

proporcji 1:1. Składniki: 2 kg wiśni około 1,5 l wody 6-8 łyżek ksylitolu lub cukru Wykonanie: wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody(...)temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym  pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodko- kwaśna sałatka z cukinii do słoików 475

Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę, bo sałatka jest wspaniała! (nie wytrzymałam przecież i otworzyłam jeden słoik :P ) Zachęcam Was bardzo- na pewno nie pożałujecie ;) Składniki: Na sałatkę: 1,5kg cukinii 0,5kg marchewki 4 cebule liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól Zalewa: 4,5 szklanki(...)oczkach. W garnku umieszczamy składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy marchewkę i gotujemy 10 minut, kolejno dodajemy cukinię z cebulą i gotujemy jeszcze 3 minuty. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2-3 ziela angielskie i 2-3 ziarna pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dopełniamy zalewą. W oryginale autorka przepisu podaje, że nie ma konieczności pasteryzowania, wystarczy

Czerwona Porzeczka
Kompot z porzeczek. 166

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca(...)woda      Do słoika wkładamy porzeczki, zasypujemy cukrem i dolewamy wodę, zostawiając tak mniej więcej 3-4 cm wolnego miejsca. Słoik zakręcamy wyparzoną, suchą pokrywką. Wkładamy do garnka wypełnionego gorącą wodą (najlepiej wyłożyć go ściereczką), zagotowujemy, pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Dżem z czarnej porzeczki 264

pracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym   zamachem dlatego robienie dżemu rozłożyłam na kilka dni. I dnia wieczorem odszypułkowałam porzeczki, opłukałam, odsączyłam. Do dużego 2 litrowego słoika wsypywałam   na przemian warstwę porzeczek i cukru. Rano porzeczki puściły sok jednak dopiero wieczorem   miałam czas na smażenie. Ja użyłam dużej patelni, przesypałam   zawartość słoika i smażyłam(...)odrobinę soku z cytryny. Dnia drugiego z rana jeszcze przed   pracą smażyłam   przez godzinę. Dżem zmniejszył swoją objętość i stał się bardziej gęsty. Dnia 3 przygotowałam 4 słoiki każdy po około 250 ml. Pojemności. Sparzyłam słoiki oraz nakrętki, wysuszyłam. Dżem doprawiłam startą skórką z cytryny i cukrem pudrem, Podsmażyłam. Gorący dżem przełożyłam do słoików, dobrze dokręciłam

apetytnapieczenie
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 393

lodówce galon najświeższej, naturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie paski (im cieńsze tym szybsza fermentacja) . Dodać do kapusty(...)kminek, sól i dokładnie wymieszać czystymi rękoma (wszystkie przyprawy powinny być równomiernie rozprowadzone) . Przełożyć doprawioną kapustęd o wysterylizowanego, szklanego słoika lub kamionkowego naczynia (nie używać pojemników aluminiowych!) i ubić rękoma (zostawić kilka centymetrów przestrzeni od góry) ; zamknąć słoik i odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach sprawdzić poziom solanki, jeśli kapusta nie jest w niej dobrze zanurzona, dodać nieco wody

Jem więc Jestem
Ogórki małosolne 148

pierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście(...)laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy

Mango Papaja
Papryka i ogórki marynowane w occie 160

łyżki soli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju(...)Dobrze zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ścierką i wlać wodę do 2/3 wysokości słoików.Doprowadzić wodę do wrzenia i wekować od tego momentu 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ostrożnie gorące słoiki, przekręcić je do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę 413

botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak. Składniki: 4 duże pęczki botwinki 1 wiązka koperku po 1 ząbku czosnku na słoik Zalewa (na 1 litr wody) * : 1 litr wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać(...)Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików

Kuchnia domowa Ani
Cukier waniliowy 133

naturalnych dodatków do ciast i deserów dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę dla mających dość sztucznego cukru z Składniki: 500g drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać(...)cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie. Przepis można wykonać z połowy porcji

Mania Wypiekania
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 214

żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro(...)zapach to norma i dopóki nie pojawi się na zakwasie pleśń, jest on całkowicie zdatny ;) A teraz przepis ;) ZAKWAS ŻYTNI ~mąka żytnia typ 2000 ~ciepła woda Dzień pierwszy: Do słoika wsyp 100g mąki, dolej 100g ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wysychał. Dzień drugi, trzeci, czwarty: Dodaj 50g mąki

chili & sugar
Sok truskawkowy z sokownika 206

czas czy woda się nie wygotowuje i możemy zamieszać owoce kilka razy  Jeśli zobaczymy że w wężyku zaczyna gromadzić się sok czekamy jeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem    po chwili kolejny itd do skończenia  Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku(...)rano mamy jeszcze około 1 słoika soku  ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy do sokownika Dalej postępujemy jak w sposobie I tylko sok spuszczamy do garnka i dopiero słodzimy do smaku , gotujemy i przelewamy do słoików Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem  Jeśli wlewamy wrzący sok teoretycznie nie trzeba pasteryzować

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę