słoik - 12348 przepisów (strona:65/824)

Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 273

może przypominać cebuli marynowanej – to jedna, spójna, nierozerwalna całość – i cebula, i sos powstały z redukcji balsamicznej. Nie może być tak, że wyciągacie kawałki cebuli z miski czy słoika a płyn zostaje na dnie. Konfitura ma być gęsta, z widocznymi kawałkami cebuli zanurzonymi w bardzo gęstej i błyszczącej otoczce. Po ugotowaniu z konfitury wyjmujemy liście laurowe. Podajemy ją od razu(...)przekładamy do słoików i po ostygnięciu trzymamy w lodówce. Można ją jeść na ciepło – od razu po zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim.   Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką

Karo in the Kitchen
Słoikowa mielonka bez żelatyny 634

łopatki wieprzowej 65 dag przerośniętego boczku 25 g soli peklowej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek wg uznania 250 ml przegotowanej zimnej wody WYKONANIE: Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć lub wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut. Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrobić masę aż stanie się kleista. Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości tak aby nie pozostały wolne przestrzenie, zakręcić i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać wody ok. 2 cm poniżej nakrętki. Pierwszego dnia pasteryzować

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe masło ze śmietanki kremówki 178

masło może zrobić sobie w domu - wystarczy 15 minut i mamy maselniczkę pełną pysznego, kremowego masełka! Aby przygotować domowe masło potrzebujemy ok. 300 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu), słoik o pojemności 0,5 litra i 15 minut wolnego czasu. Śmietankę, najlepiej ekologiczną lub od zaprzyjaźnionej gospodyni, wyjmujemy z lodówki ok. 30 minut przed robieniem masła - zimna śmietana łatwiej się(...)ubija na piankę, ale nie na masło! Lekko ogrzaną śmietanę wlewamy do słoika, dokładnie zakecamy i energicznie potrząsamy słoikiem ok. 15 minut. Po tym czasie tłuszcz zawarty w śmietanie zbije się w ładną kulę masła, a obok wytworzy się naturalna maślanka.  Maślankę odlewamy a do słoika z naszym masłem wlewamy lodowatą wodę i płuczemy masło. Wodę zmieniamy aż będzie

Korniszonki
Sałatka z białej kapusty z burakami 143

już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po  same brzegi.  Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.  Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
CZEKOŚLIWKA 129

dodajemy połamaną czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści. Następnie gotujemy do momentu, aż powidła zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Słoiki dokładnie myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 min. Do gorących słoików nakładamy gorącą czekośliwkę i mocno zakręcamy. Napełnione słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika(...)ustawiamy temp. 120 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury odliczamy 15-20 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie jeszcze ciepłe słoiki ustawiamy do góry dnem, do momentu aż staną się zimne. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Kuchnia MagdaLeny
ZAKWAS NA CHLEB 120

cały czas się uczę i poszerzam swoją wiedzę w tej oto dziedzinie.  Zakwas robimy przez 5-7 dni. SKŁADNIKI : mąka żytnia typ 2000 letnia przegotowana woda litrowy wyparzony słoik z zakrętką ściereczka Zakwas należy dokarmiać co 24 godziny więc wybierzmy odpowiednią dla siebie porę np. 19:30 PIERWSZY DZIEŃ : Każdego dnia o 19:30 wsypujemy do słoika(...)łyżki mąki i tyle samo letniej wody (chodzi o proporcję 1:1). Mieszamy i nakrywamy zakrętką, a słoik przykrywamy ściereczką żeby zakwas miał ciepło. Zakwas w pierwszym dniu wychodzi gęsty. Stawiamy w ciepłym i nie przewiewnym miejscu. DZIEŃ  DRUGI: Po 24 godzinach dokarmiamy czyli do słoika dosypujemy po 3 łyżki mąki i wody. Mieszamy i odstawiamy j.w NASTĘPNE

Pani na deser
Domowe masło w 5 minut 705

mnie dokładnie 3,98 zł  Składniki: 400 ml śmietanki 30% (śmietankę kupuje w Kauflandzie firmy Kaufland w cenie 1,99 zł ) ewentualnie sól do smaku Dodatkowo: 1 L słoik mikser sitko forma Wykonanie:   Masło można wykonać na dwa sposoby. Jeden z nich to ubijanie masła w słoiku: wlewamy do słoika schłodzoną śmietanę i ubijamy ją w słoiku potrząsając

W Moim Magicznym Domu
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 208

Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został w ten sposób pod konkretny smak uszlachetniony i sowicie składnikami podrasowany . W ten sposób udało mi się(...)wytężonym dniu pracy, zorganizować szybki i treściwy obiad dla siebie i Pana Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki

Grunt to przepis!
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 114

PAPRYKA W KECZUPIE -  marynowana  z curry i oregano Jak zrobić paprykę w keczupie na zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie(...)suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Grzybki w octowej marynacie 158

gotować przez 30 minut. Przełożyć na sito i spłukać zimną wodą.  W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.  Przygotowane słoiki napełnić grzybkami.  Gorącą  marynatą zalać  grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką(...)gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY 179

dodałam cytrynę oraz miód - składniki, które również wspierają naszą odporność i są niezastąpione podczas przeziębienia. Więcej informacji o owcach bzu czarnego już wkrótce w oddzielnym artykule...   Składniki: 1 słoik owoców bzu czarnego ( ok. 1,35 l) 1 szklanka wody 1 cytryna (skórka + sok) 2 łyżki miodu Wykonanie: Owoce czarnego bzu obrywamy z gałązek, np. za pomocą widelca(...)możemy dodać jeszcze miodu, ale zbyt słodki sok też nie jest dobry bo to ma być lekarstwo, a nie napój! Gorący sok rozlewamy przez sitko, do umytych i wyparzonych słoików/butelek. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki dnem do góry, do momentu, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Najczęściej umyte i osuszone słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Paprykarz domowy 236

zyskał tytuł produktu tradycyjnego.  Zapewne receptura mojego paprykarza odbiega od oryginału wymyślonego przez Wojciecha Jakackiego w 1965 roku, ale taki smak w zupełności zadowala moje kubki smakowe;)  Słoiki z paprykarzem można zapasteryzować, taka konserwa przyda się na później, np. podczas wyjazdów. Słyszałam, że kiedyś to dopiero był paprykarz, a te dzisiejsze konserwy to już nie ten smak(...)dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego 3-4 łyżki oleju  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu

Obiad gotowy
Buraczki tarte do słoika 2575

Buraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną . Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure(...)wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli kamiennej Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy

Monia miesza i gotuje
Sałatka z papryki na zimę 240

przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić  i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików(...)zagotować  i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego

Gosia gotuje
Gruszki w waniliowym syropie. 192

jednej cytryny Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy(...)przykryciem około 25 minut. Słoiki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili