Zainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik
Szczęśliwa kuchniaZainspirowana zakupem takich cytrynek z imbirem w jednym ze sklepów internetowych, postanowiłam zrobić je sama. Nie dość, że wyszło ich dużo więcej - 500 ml słoik, natomiast kupne to 230 gramów - to na pewno taniej. Smakiem zawartość słoika specjalnie nie odbiega. Jedynie cytrynki nie wyglądają tak ładnie, jak te zakupione w sklepie. No i moje nie są z alkoholem, więc trzeba(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commłodych, świeżo zebranych pędów sosny 1,5 kg cukru Przygotowanie: Po oczyszczeniu pędy układamy czystym, wyparzonym słoju 3 centymetrową warstwę pędów przesypujemy 2 łyżkami cukru. I tak na przemian. Słoik odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 4 tygodnie, pędy muszą w tym czasie puści jak najwięcej soku, możemy ten czas wydłużyć do 6 tygodni. Co kilka(...)mieszamy drewnianą łyżką zawartość słoika. Po 4-6 tygodniach gotowy syrop z pędów sosny przelewamy do czystego dzbanka, słoika lub bezpośrednio mniejszych słoików przecedzając go przez gazę, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Syropu z pędów sosny nie pasteryzujemy, tak przygotowany będzie w sam raz na jesienno - zimowe przeziębienia. Zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą
Życie zaczyna się w kuchninaprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli 10-12g kopru 1-2 ząbki czosnku 3-4 ziarna(...)ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę). Krok 2. Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili. Krok 3. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części - układamy w słoiku. Krok 4. Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja
Moja Książka Kucharskacukru 2 łyżki miodu 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej. 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy) 1 łyżeczka kurkumy dodatkowo do każdego słoika: liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie(...)usuwamy i zastępujemy je nowymi). Krok 2. Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Krok 3. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki. Krok 4. Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy. Krok 5. Pasteryzacja: - w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody
Moja Książka Kucharskaczęści, wrzucamy do garnka z grubym dnem i krótko rozgotowujemy. Krok 3. Pomidory przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy sól oraz cukier. Krok 4. Gorący przecier wkładamy do czystych słoików (słoiki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu), zakręcamy na pół obrotu. Krok 5. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15-20 minut w 85 stopniach, słoiki wyjmujemy, dokręcamy, odstawiamy na czystej(...)ściereczce do góry dnem. Gdy słoiki z przecierem ostygną , przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce i tak przechowujemy. Smacznego
Moja Książka KucharskaSAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :) Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis(...)laurowy. Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy. Ja pasteryzuję na drugi dzień w piekarniku - w 80 stopniach, czasu Wam niestety nie podam, ponieważ jakoś zawsze " na oko" to robię, wybaczcie
Moja Książka Kucharskagotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI . Nadmienię tylko że kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty(...)marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 pokruszony listek laurowy szybkowar Kapustę kiszoną przelewamy wodą na durszlaku. Następnie przekładamy do szybkowaru
Sama słodycz i szczypta chilipiórka mała marchewka pokrojona w grube plasterki zalewa: litr wody szklanka octu czubata łyżka soli kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik 2-3 średnie słoiki – wyparzone Jak przygotować grzybki marynowane? Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę mieszając wodę, ocet, przyprawy(...)sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneDzięki zawartości kwasów omega-3 w siemieniu lnianym poprawimy pracę naszego mózgu i serca oraz ukoimy przewód pokarmowy a dynia pozwoli utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Wegański słoik śniadaniowy z jogurtem i borówkami Drukuj Porcje: 1 porcja, słoik ok. 350ml Czas przygotowania: 10 - 15 minut Składniki: 2 łyżeczki jagód goji 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich 2 łyżki(...)miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam. 4 Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu. 5 Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika. 6 Na wierzch kładę kilka mrożonych malin i borówek. 7 Smacznego
Book of spellswiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda, nie powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan(...)wody kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na ćwiartki 2 listki laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) umyty i wyparzony słoik gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny? Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe
Ugotowane pozamiataneMatjas od Lisnera - 220g) * jedna średnia cebula * 3/4 szklanki ZIMNEJ wody * 1/4 szklanka octu Śledzie kroimy na trójkąty lub po prostu mniejsze kawałki. Cebulę siekamy dość drobno. W słoiku wykładamy po kolei śledzie a potem cebulę, i tak na przemian, aż zapełnimy cały słoik. W szklance mieszamy 1/4 szklanki octu oraz 3/4 zimnej wody. Taką mieszankę wlewamy delikatnie do słoika(...)śledziami. Na sam wierzch możemy wlać dosłownie pół łyżeczki oleju w którym były śledzie. Słoik szczelnie zakręcamy i trzymamy w lodówce minimum 24 godziny. Śledzie po otwarciu będą dobre tylko przez kilka dni, a to ze względu na to, że cebula dość szybko się psuje, także zjadamy zjadamy
Klasyka Gotowaniabiałym warzywem. Oryginalna arabska jest bardziej octowa, ale ja robię łagodniejszą zalewę z octu jabłkowego, trochę jak w książce Macieja Szaciłło, tylko mniej słoną. Składniki na 2 średnie słoiki: duża biała rzodkiew zimą lub 2 kalarepy wiosną mały burak pokrojony na plasterki 900 ml wody 100 ml octu jabłkowego czubata łyżka soli kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu(...)kiszonkę z rzodkwi lub kalarepy? Rzodkiew lub kalarepę obieramy i kroimy jak na frytki. Buraka kroimy na plasterki. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i przypraw. Warzywa układamy w słoiku i zalewamy solanką w słoiku. Jeśli chcemy, żeby kiszonka była lekko różowa, ale nie czerwona możemy po 3 dniach wyjąć buraka. Najlepiej przełożyć rzodkiew do nowego słoika i zalać
Ugotowane pozamiataneJakiś czas temu popularnym trendem stało się przygotowywanie w słoikach warstwowych posiłków na wynos. Choć nie potrafię powiedzieć czy moda na nie już przeminęła, czy nadal trwa w najlepsze, postanowiłam temu rozwiązaniu przyjrzeć się przychylnym okiem. Szybko doszłam do wniosku, że jest ono bardzo praktyczne tam, gdzie używa się składników, którym mieszanie lub dłuższy kontakt z dressingiem nie wychodzą(...)podczas gdy buraczki potrafią zabarwić całą miskę sałatki na jednolity kolor, co nie zawsze ładnie się prezentuje. Ułożenie warstwowe składników pozwala rozwiązać oba te problemy. Ponadto, mimo że wadą słoików może być ich ciężar i ryzyko rozbicia, są one całkowicie bezpiecznym opakowaniem dla żywności – w przeciwieństwie do większości (jeśli nie wszystkich) opakowań plastikowych, które choć poręczne, mogą zawierać związki szkodliwe
Even Better Food