przetwory otwarty.Może nie tak duży jak w poprzednich latach ale i tak pełen obfitości.Zawsze w miesiącach Zimowych już myślę co zrobię i jak zakonserwuję w słoiki, fakt plany ciągle się zmieniają i wychodzi nieraz inaczej , ale i tak zawsze mam pełne ręce roboty..Dziś propozycja zamknięcia cukini na słodko w słoiki.Przepis sprawdzony i robiony(...)kilka razy, świetny jako dodatek do deserów i w sam sobie ,bo lubię nieraz otworzyć słoik cukini, polać ubitą śmietaną i go zjeść .Tak więc zachęcam do jego wypróbowania.Zapraszam. 2 kg.cukini 60 dag.cukru 3 szkl.wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego skórka starta z cytryny ************************************************ Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Cukinię obrać , oczyścić z ziaren i pokroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiuwielbiam śródziemnomorskie klimaty.Jednak bym nie była sobą gdybym nie zmodyfikowała przepis dodając dymione śliwki polskie.Zapraszam. 5-6 cukini małych u mnie po 1 małej papryczce piri piri na słoik 1 główka czosnku- u mnie suszony czosnek w płatkach ( ma delikatniejszy smak ok.1 łyżeczka na słoik ) 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach - u mnie 5 śliwek wędzonych(...)cebula 2 łyżki zielonych oliwek - u mnie po jednej zielonych i czarnych pęczek bazylii, rozmaryn ,oregano sól - u mnie 1 łyżka soli morskiej olej do zalania 1 łyżka na słoik - u mnie olej z pomidorów w zalewie Zalewa: ******************************* 4 szkl.wody 2 łyżki octu balsamicznego - u mnie trzy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka chilli- ja nie dałam bo użyłam papryczki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZauważyłam ostatnio, że panuje moda na picie lemoniad ze słoików :) Stary patent podchwycony przez producentów robi furorę ! Niestety ceny takich słoików są mega zawyżone. Po co przepłacać, skoro można zrobić podobny samemu, z elementów które zapewne każdy ma w domu! Co potrzebujesz: Kawałek materiału w kratkę (ja użyłam ścierkę) Rurka Gumna recepturka Słoik + ewentualnie wstążka Wykonanie: Wytnij kwadrat z materiału(...)najlepiej przyłóż słoik i sprawdź jaka wielkość będzie potrzebna, ale spokojnie pokryć wieczko). Zrób dziurkę na środku (ja robiłam nożyczkami bo nie mam dziurkacza). Zwiąż gumką recepturką, ewentualnie ozdób wstążką. Gotowe ! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniakostek zamrożonego mleka 3,2% - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych - 1 świeże espresso - cukier lub słodzik bądź słodki syrop ponadto: wysoka szklanka, bądź kubek lub słoik i słomka WYKONANIE: - do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka - zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy(...)pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie, jeśli nie masz takiego to zimne mleko wlej do słoika zakręć słoik, i bardzo energicznie potrząsaj słoikiem przez minimum 5 minut- mleka również się spieni) - w osobnej szklance zmiksuj jagody z kilkoma kostkami mleka, cukrem i zaparzonym espresso
SMYKWKUCHNIprzygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek. Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik(...)listek laurowy 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kiełbasę obgotować przez 10 minut, wyjąć z garnka, pociąć w słupki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wywaremm w którym się gotowała, dodać przyprawy, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 80 minut i po 24 godzinach ponownie pasteryzować przez 80 minut. Słoiki wyjąć, wystudzić i przenieść do lodówki (można
Tradycyjna Kuchniawtedy dosłownie zwala z nóg. Nie czuć w niej alkoholu prawie wcale a w ostatecznym rozrachunku ma go naprawdę bardzo dużo - porównywalnie do państwowej wódki. Taką nalewkę robię w słoiku o pojemności 2 litry i na taki słoik podaje proporcję: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki. Delikatnie je umyć. Wkładać(...)słoika na przemian z cukrem, tak by powstało z nich około 5 warstw - truskawki/cukier/truskawki itd. Całość zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Przez ten czas co kilka godzin potrząsać słoikiem, by cukier łatwiej się rozpuścił i połączył z sokiem. Po 24 godzinach do słoja dolać alkohol i pomieszać. Zamknąć go i wstawić do zaciemnionego i chłodnego miejsca
Poezja Smaków - blog kulinarnyjedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja konfitura nie zawiera żadnych sztucznych fixów czy substancji żelujących. Konsystencję zawdzięcza dodatkowi soku z cytryny, który zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem. Pektyny występują w ściankach komórkowych roślin(...)pamiętamy aby zamieszać od czasu do czasu oraz usunąć pojawiające się na powierzchni szumowiny. Konfitura powinna mieć gęstą konsystencję. Gorącą konfiturę przelewamy do czystych, wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików (umyte słoiki i nakrętki wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C). Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem
Smakowity Blog Kulinarnyotrzymujemy 1 litr pysznego trunku. SKŁADNIKI: 1/2 lita czystej wódki, 1 kg truskawek, 1/2 kg cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki płuczę i obieram z szypułek. Owoce przekładam do dużego słoika. Truskawki zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie w słoneczne miejsce. 2. Po dwóch tygodniach wódkę zlewam do butelki. Owoce zasypuję cukrem. Słoik znów zakręcam zakrętką i odstawiam(...)tydzień. Codziennie słoikiem lekko potrząsam, aby cukier lepiej się rozpuścił. 3. Po tygodniu napój przecedzam i mieszam ze zlaną wcześniej wódką. Nalewkę filtruję i zalewam do butelek. Odstawiam na co najmniej 3 miesiące do piwniczki
Tradycyjna kuchnia Kasigodzin. Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania Czas całkowity 15 min Składniki pędy sosny (słoik) cukier* (2/3 słoika) 3 łyżki wody Wykonanie Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków. Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne. Pędy układamy(...)warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką. Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy. Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie. Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni. Gotowy syrop będzie bardzo aromatyczny
Apetyt na Zielonewychylają się zmarznięte od pierwszych przymrozków chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie(...)smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy były takie szczególne półki, gdzie przez lata stały babcine kompoty. Każdy słoik skrywał inny smak, inne owoce, które z chęcią wyjadałam. Były pyszne. Stały
Wędrówki po kuchnistary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!! Składniki (na 4 osoby): 4-8 plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką(...)samą patelnię po karkówce i cebuli. Gdy woda odparuje, można troszkę przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na cebulę. Patelnię można w końcu umyć :) 4. Ogórki wyjąć ze słoika, zostawić zalewę w słoiku, duże przyprawy z zalewy można wyrzucić, ale nie trzeba. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na pieczarki. A z zalewy z ogórków robimy sos do pieczenia - dodać
dobra gospodyni dom wesołym czynichrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu Wykonanie Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem, w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie. Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc(...)trzy dawki i pić trzy razy dziennie, ogrzewać się w temperaturze około 40 ° C. chrzan dla lepszego trawienia Składniki: 1 litr białego wina, 50 g korzeń chrzanu Wykonanie Do słoika wlać wino i dodać chrzan,wymieszać .Zakręcić słoik i pozostawić w ciemnym miejscu, a następnie codziennie wypić 100 ml po jedzeniu. Chrzan na przeziębienia Składniki: Większy korzenia chrzanu Sok cytrynowy
w mojej kuchnijest najlepszy moment na ocenę ile jeszcze dodać cukru (bo ta ilość zależy od słodkości owoców i naszych upodobań smakowych). Gorący dżem (jeszcze gotujący) nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i od razu zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut). Dla pewności
Kolorowy Przepisownikciepły i słoneczny dzień. Urywamy, bądź ucinamy jednie pędy z bocznych gałęzi, nigdy z czubka drzewa! Po powrocie do domu tniemy je na mniejsze kawałki, układamy ściśle w słoiku (można lekko ubić) i przesypujemy cukrem Na wierzch nasypujemy warstwę cukru około centymetra i zostawiamy słoik na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej Po tym czasie dokładnie wymieszać, odcedzić przez sito(...)powinny nadużywać kobiety w ciąży. Uwagi Pędy po około tygodniu `lubią` zapleśnieć z góry. Aby temu przeciwdziałać należy pamiętać o grubej, centymetrowej lub więcej warstwie cukru na górze słoika. Można także po około 4 dniach dodać łyżkę spirytusu, który zapobiegnie pleśnieniu. Wyjściem z sytuacji jest także po około 4-6 dniach, gdy w słoiku będzie już sporo syropu wyjąć część
Mr. TasteWróciłam po pracy szalenie głodna z ochotą na coś konkretnego. W domu była pierś z kurczaka. W oczy rzucił mi się słoik z suszonymi pomidorami z dodatkiem kaparów i od razu przyszła mi na myśl klasyka – makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów. Połowę słoika zblendowałam wraz z sosem winno-śmietanowym, a połowę dodałam do sosu – wyszedł(...)genialny. Resztki dania spakowałam na drugi dzień do pracy – po odgrzaniu smakowało równie pysznie. Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami (150 g) 3/4 szklanki bulionu 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%) 2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano
Poezja smaku