słoik - 12348 przepisów (strona:78/824)

Najlepsze ogórki kanapkowe 166

Kochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny smak(...)poza tym są wygodne w użyciu, otwieramy słoik i hop! na kanapkę :) Podobno najlepsze są po kilku tygodniach, ale ja nie mogłam się doczekać i otworzyłam je już po tygodniu. Skoro teraz mi tak smakują to co będzie później ?:D Składniki: 3-3,5kg ogórków (najlepiej takich zbliżonych długością do wielkości słoika) 5 szklanek wody   2,5 szklanki octu

Czerwona Porzeczka
Ogórki kanapkowe 745

gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć  po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników  przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę(...)każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1420

może znajdą państwo coś ciekawe dla siebie lub się zainspirują przepisem i przygotują taką samą lub podobną sałatkę w domu na zimę. Zestawienie zacznę od p ysznej papryki w słoikach, pomidorów czerwonych, cukinii marynowanej oraz sałatki ryżowej.   Papryka Marynowana na Zimę Sałatka z Pomidorów na Zimę     Sałatka z Ryżem do Słoików   Cukinia Marynowana Następnie chciałabym przedstawić(...)cztery przepisy na ogórki bo któż nie lubi  ogórków. Ogórki Konserwowe  Ogórki Kiszone     Ogórki Małosolne     Korniszony   Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi.    Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę   Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę   Sałatka na Zimę z Kapusty

Uwaga Babcia Gotuje
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików 967

Kilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu(...)małe talarki i całość dusić do miękkości. 3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut. Z podanej porcji wychodzi ok 12 słoików wielkości jak na załączonych zdjęciach. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
MARYNOWANE POMIDORKI 79

ząbków czosnku do każdego słoiczka: 2 liście laurowe 2 ziarna ziela ang 2 ziarna pieprzu łyżeczka gorczycy Wykonanie: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Pomidorki poukładać w słoiki, dać przyprawy do każdego słoika, włożyć po kawałku marchwi i kawałku czosnku. Zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem aż do zamknięcia słoików

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z ogórkówi papryki do słoików na zimę 157

myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka(...)paprykę w kostkę. Wodę mieszamy z solą. W dużej misce mieszamy warzywa i zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.  Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy

Czerwona Porzeczka
Korniszony 206

ogórki marchew chrzan koper ziele angielskie  czosnek 5 szkl.wody 1 szkl.octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju  1 łyżka miodu Ogórki umyć, ułożyć w słoikach, dodać pokrojoną marchew, czosnek , chrzan , ziele . Wodę z octem , olejem , miodem i cukrem i solą zagotować , gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach . Zakręcić słoiki.  Słoiki pasteryzować 10-15 minut

Moje domowe kucharzenie
Ogórki konserwowe, receptura z lat 70. 318

sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych 40 lat. Wasi rodzice pewnie pamiętają jeszcze ten smak.       Potrzebujemy: 3 słoiki litrowe 1,3 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr wody 0,2 litra octu spirytusowego 10% 120 g cukru 35 g soli kamiennej Dodatki na każdy słoik: 1 liść laurowy(...)ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ogórki korniszony / konserwowe 161

ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy: słupek chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia(...)koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około 2 cm przed zakrętką. Gotujemy przez podany czas ). Wyjmujemy z wody i odstawiamy aby słoiki się wystudziły i zamknęły. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Chłopski garnek. 197

osób 200 g ulubionego makaronu (u mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej      W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy obrane(...)grubych oczkach marchew, solimy kilkoma szczyptami soli i chwilę smażymy. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy słoik Fasolki i słoik Gulaszu, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy. Na końcu dodajemy gorący makaron, pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka szwedzka 364

soli (używam kamiennej niejodowanej) Zalewa: 3 szklanki* wody 2 – 2,5 szklanki* cukru (zależy od upodobań – u nas w ostatniej wersji 2 szklanki) 2 szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki(...)studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut). Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić na ściereczce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia (ja nie obracam słoików do góry dnem, nie widzę takiej potrzeby, a sałatka

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki konserwowe z miodem II 312

szklanek wody 1 szklanka octu 10% 12 łyżek cukru 1 pełna łyżka soli pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju Dodatkowo do słoików: gałązka kopru kawałek chrzanu ząbek czosnku kilka plastrów marchewki liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć. 2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę(...)laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki. 3. Zalewę zagotować (poza miodem i olejem). Gotować minutkę, wyłączyć, a następnie dodać miód i olej, zamieszać. Gorącą zalewą zalewać słoiki, mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wyszło mi 6 słoików (takie jak na zdjęciach). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
BOTWINKA DO SŁOIKÓW Z CZOSNKIEM 120

Pyszna ,pachnąca BOTWINKA , cudownych kolorach zieleni i czerwieni zamknięta w półlitrowych słoikach.Polecam. 5 dużych pęczków botwinki z buraczkami 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku 2 - 3 słoiki  ********************************************* Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić żółte liście i posiekać drobno. Całość wrzucić do miski, zasypać solą oraz cukrem i zostawić na dziesięć minut. W tym czasie wyparzyć słoiki oraz(...)zakrętki. Do botwinki dodać starte n a tarce o duzych oczkach ząbki czosnku i mocno uciskając wszystko mieszamy. Słoiki wypełnić botwiną, starając się jak najbardziej docisnąć liście. Pasteryzujemy 20 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czereśnie marynowane 120

skomponują się domowym pasztetem! Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru Dodatki: (na 1 słoik o pojemności 720 ml) 2 liście wiśni 3 goździki  3 ziarenka pieprzu  2 ziarenka ziela angielskiego 2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)  1 listek laurowy  Czereśnie należy(...)dokładnie umyć, a składniki zalewy - zagotować. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki. Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną. (Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut

Di gotuje
MARCEPANOWY KOMPOT Z JABŁEK 113

ących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem przypomnę sobie dzisiejszy ,gorący letni dzień , gdy Marzyłam o cieplutkim piecu , kocie mruczącym na poduszce , grającym świerszczu za kominem i marcepanowym cieście.Zapraszam(...)szkl.cukru Marcepan  cukier marcepanowy *************************************************** Wodę zagotowujemy z cukrem.Słoiki litrowe Myjemy i osuszamy.Jablka Myjemy , kroimy na ósemki wraz ze skórką i zostawiamy ładne ogonki.Jabłka wkładamy do połowy słoika.Marcepan kroimy na grube kawałki 1,5 *1 cm.i wrzucamy 2 kawałki na litrowy słoik.Zasypujemy czubatą łyżeczką cukru marcepanowego każdy słoik,zalać syropem.Zakręcić.Pasteryzujemy 30 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki