słoik - 12348 przepisów (strona:81/824)

Ryba po japońsku 153

też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru(...)przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny.  Moja rybka natomiast zaczeka

Kuchnia co dnia
Ryba po japońsku 338

pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju(...)soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Poezja smaku
Zakwas na świąteczny barszcz 155

nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba .  Gotujemy wodę z łyżeczką cukru.  Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego  słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek i wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę(...)chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może stać do 2 tygodni.  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Powidła śliwkowe bez cukru 106

coraz więcej, ale za taką przyjemność trzeba też dużo więcej zapłacić. Nigdy też niestety nie mamy pewności co się w nich znajduje. Polecam więc samodzielnie przygotowywać słodkości ze słoika. A węgierki nadają się do tego idealnie! Składniki: - słodkie węgierki i nic więcej (u mnie 5 kg) Węgierki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyrzucamy pestki. Wkładamy do dużego garnka(...)około 4 godzin pierwszego dnia i 3 godzin drugiego.  Jeśli ktoś ma tyle cierpliwości lub jest taka potrzeba, można smażyć jeszcze trzeciego dnia. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików. Każdy słoik od razu zakręcamy, odwracamy do góry dnem i wkładamy "pod kocyk".  Po 30 minutach słoiki odwracamy.  Zostawiamy pod kocykiem aż całkiem ostygną. Odkładamy na półkę z przetworami

Smakuje zdrowo
Orzeźwiający Napój Wieloowocowy 130

zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję do dzbanka lub słoika. Dokładnie wyszorowane owoce(...)warzywa kroję razem ze skórką w plasterki i również dodaję do słoika i zalewam wodą. Słoik odstawiam na około 5 godzin do lodówki (można przygotować wieczorem i na rano będzie gotowy). Owoce po przygotowaniu napoju możemy zjeść lub jeszcze raz zalać wodą. Orzeźwiający napój wieloowocowy jest gotowy, podaję go mocno schłodzony. Życzę przyjemnego rzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki 207

stawiam na gazie. Syrop gotuję jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek. Rozlewanie syropu z czarnych porzeczek: Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć. Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam. Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam(...)złapały to je pasteryzuję. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjny bigos staropolski . 541

Witajcie :) Co jakiś czas gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej(...)został z gotowania mięsa . Bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił.  Litrowe   słoiki myjemy i wycieramy do sucha , przekładamy bigos i dobrze zakręcamy. Przekładamy do garnka , wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika , przykrywamy pokrywką . Od zagotowania wody gotuję jeszcze słoiki około 20 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Syrop z kwiatu czarnego bzu 173

naciągną, ja zostawiłam na całą noc na blacie w kuchni, pod przykryciem. Syrop z kwiatami przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę do garnka. Syrop zagotować, wrzący wlać do wyparzonych słoików, słoiki ostrożnie odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli pokrywki nie zrobią się wklęsłe, trzeba pasteryzować. Wówczas słoiki umieścić w garnku z bardzo ciepłą wodą, woda ma sięgać 3/4 wysokości(...)słoików. Od momentu zagotowania wody w garnku, gotować 20 min na średnim ogniu. Ostrożnie wyjąć, powoli odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Smacznego! Syrop z kwiatu czarnego bzu Syrop z kwiatu czarnego bzu   listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 167

gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć(...)gotować do momentu, aż ilość soku zredukuje się o 1/3. Gruszki ponownie wstawić na mały gaz, dodać rabarbar. Zagotować. Cały czas trzymając na gazie napełniać czyste i wyparzone słoiki, tak aby zostawić 0,5 cm wolnej przestrzeni. słoiki mocno zakręcić odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne słoiki wstawić do zaciemnionego pomieszczenia. Smacznego! Marmolada gruszkowo-rabarbarowa

moj przepis na
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 190

przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy wodą, wsypujemy świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier(...)mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców.   Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Jabłka w słoiku 119

Przydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą(...)wrażenie, że jabłek nie ubywa. I wtedy właśnie dużą ich część podsmażam/ duszę i zamykam w słoikach :-) SKŁADNIKI: - jabłka  - cukier - cynamon Nie będę podawała dokładnych ilości zużytego cukru i cynamonu, bo tak na prawdę jest to kwestia indywidualnych upodobań. Ktoś lubi bardziej słodko i z dużą ilością cynamonu, ktoś inny preferuje naturalny smak jabłek z minimalną ilością cukru

Wielopokoleniowo
filety w occie 214

sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą.  Składniki na 4 słoiki: 3 filety z kurczaka 2 jajka pieprz sól mąka bułka tarta olej do smażenia na zalewę: 5 szklanek wody szklanka octu  szklanka cukru 3 cebule 3 ząbki czosnku kilka(...)liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 3/4 łyżeczki soli Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć.  Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików.  Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytryny w rumie do herbaty 103

dodatek cytryny i słodkiego alkoholowego syropu naprawdę zmienia tutaj wszystko, herbata nabiera głębi i zupełnie nowego smaku.       1 cytryna 0,5 szklanki cukru 100 ml rumu słoik ok. 500 ml Przed pokrojeniem cytrynę musimy porządnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Słoik wyparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy cytrynę w plasterki, układamy w słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Wstrząsamy(...)jakiś czas aby cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi cytryny są gotowe do spożycia. Do herbaty dajemy jeden plasterek i odrobinę syropu ze słoika. Cytryny takie można przechowywać nawet kilka miesięcy. My trzymamy je w lodówce. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Dżem z pigwy 112

siebie. Przygotowanie tego dżemu zajmuje w sumie ok. 3-4 godzin (czas zależy od szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru   Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż(...)miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z dżemem z pigwy Dżem z pigwy i dyni Marmolada z pigwowców

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet drobiowy ze słoika 185

dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja  na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć(...)wyparzonych słoików o pojemności 230 ml i pasteryzować przez 30 minut przez 3 dni. Następnie przechowywać pasztet w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce. Kilka słów o pasteryzacji: Słoiki z pasztetem przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianym ręcznikiem. Nalewamy  wody o 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Garnek przykrywamy pokrywką. Pasteryzacja jednokrotna przydatność pasztu ok.1

Delicious Titbits