słoik - 12348 przepisów (strona:89/824)

Test przyprawy do konserwowania ogórków 76

dobrze się zapowiada.Po otwarciu z opakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku.   Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe. Układamy je ciasno w pozycji pionowej. Na litrowy słoik dajemy 1 łyżkę przyprawy(...)cukru). Zagotować wodę dodając wymienione wyżej składniki w odpowiednich proporcjach. Ocet dodawać pod koniec gotowania. Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki) ) Słoiki zamknąć szczelnie i postawić je do góry dnem. Odstawić po wystudzeniu w  chłodne miejsce. Zdaniem producenta ogórki będą

Wielki apetyt
Kurczak piknikowy w słoikach 160

czosnkiem i majerankiem w galarecie. Idealny pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki. Składniki na 2 średnie słoiki: 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku(...)płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.  3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy. 4. Rondel wykładamy ścierką

Apetyczna babeczka
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 170

zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu ?  Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki(...)przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików. Pasteryzacja Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 172

chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody   300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru   2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr  8-10 ziaren czarnego pieprzu   3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości(...)łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA CHRZANOWA 176

mnie zasmakowała bardzo. To idealna alternatywa dla wszystkich nie lubiącyh żurku, na diecie bezglutenowej, a także dla lubiących chrzan. Po dobrym doprawieniu, (dodałam jeszcze dodatkowo chrzan tarty ze słoika, by wyostrzyć smak zupy),  ma ona w sobie to coś, co sprawia, że można ją jeść i jeść... I jeszcze jedna cenna uwaga, nie polecam zamieniać śmietany na jogurt, śmietana(...)ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta ksylitolu lub cukru (ew.więcej) - dobry, ostry chrzan w słoiku (gdy lubimy konkretne smaki) - olej kokosowy, masło

Smaczne Zdrowe
Domowa mielonka (słoikowa) 84

Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy(...)żałować ;)). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu.  *czas liczyć od momentu wrzenia wody

Ugotować
Ogórki na ostro do słoików + film 320

Przepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut

Smakowite Dania
Dżem malinowy 111

dokładnie mieszamy. Doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia po czym wyłączamy gaz. Ja odczekuję chwilę do momentu aż zniknie piana, która utworzyła się na dżemie, po czym przekładam do słoików, zakręcam je szybko i odstawiam do góry dnem. Słoiki powinny same się zawekować, jeśli jednak tak się nie stanie - polecam zapasteryzować wkładając zamknięte słoiki do piekarnika (stawiać na szmatkę, nigdy(...)bezpośrednio na blachę, bo słoiki mogą popękać) w temp. 130 stopni i zostawić na jakieś 15 minut. Potem wyciągnąć i odstawić do góry dnem na ściereczce. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kompot z truskawek na zimę. Wspomnienie lata. Domowe przetwory. 143

potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata. Kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną(...)wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki kiszone na zimę, małosolne na już. Domowe przetwory. 154

dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda(...)kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone ogórki szoruję szczoteczką i dokładnie płukam pod bieżącą zimną wodą. Do wymytych i wysuszonych słoików na dno nakładam po dwa kawałki chrzanu, czosnku i kopru. Ogórki wkładam najpierw większe pionowo,potem uzupełniam mniejszymi poziomo. Na górę po nałożeniu ogórków dodaję znów po dwa kawałki chrzanu

Kuchnia z widokiem na ogród
Pstrąg marynowany 151

gotowa praktycznie na drugi dzień, ale w przypadku ryb ze skórą i szkieletem potrzeba więcej czasu. Jeśli nie marynowaliście jeszcze pstrąga, to serdecznie polecam. Składniki  na 1 litrowy słoik: 3 oczyszczone pstrągi 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki  cukru 1/3 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej(...)cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam

Gosia gotuje
Kiszona kapusta na zimę. 4462

sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona) WYKONANIE: Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc, następnego dnia, kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, bardzo mocno ubijamy odlewając nadmiar wody ( ja z tej porcji kapusty zrobiłam 18 słoików 0.9l.), zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody, zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłym miejscu(...)około tydzień, potem wynosimy do spiżarni, po  około 2-3 tyg. kapusta gotowa.  Do dwóch słoików dodałam liść laurowy- mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza na bigos niż tradycyjna- podzielę się z Wami wrażeniami po świętach. Jednak już dziś jestem pewna, że lepszego bigosu niż z własnej kapusty nie zjecie

Kuchnia Beaty
Ogórki kiszone 138

musiałam się zastanawiać ile mam wziąć kopru czy chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku Zalewa: 1 łyżka soli na 1 litr wody Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane Na górę dajemy ogórki  Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą Przykrywamy słoik(...)mnie przez pierwsze trzy dni naczynie nie było przykryte, przykryłam czwartego dnia i ogórki stały tak przez kolejne dwa dni. W sumie kisiły się sześć dni Następnie zamykamy dokładnie słoik i, w zależności od warunków jakie posiadamy, znosimy do piwnicy lub wkładamy do lodówki - ja włożyłam do lodówki uprzednio przekładając ogórki wraz z zalewą z naczynia do słoika

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 416

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowe pikle warzywne 127

warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe(...)małe cząstki.    Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach warstwami, przełożyć listkami natki. Z zalewy wyjąć ziele i liście i zalać gorącą słoiki. Pasteryzować 25 minut. Z pokazanych składników wyszły 4 niewielkie słoiki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki