razowej; 1 litr letniej, przegotowanej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarenka pieprzu; 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zakwas na barszcz biały przed wymieszaniem. Sposób przygotowania: Do szklanego, wyparzonego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalać litrem letniej, przegotowanej wody. Całość wymieszać. Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce(...)moja rodzina), zakwas należy kisić dłużej, przez około 5 - 7 dni. Zakwasu nie trzeba mieszać . Należy go postawić w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (przykryć gazą, nie domykać słoika itp.). Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej jest przykryć go gazą. Zakwas jest gotowy, gdy ma słodkawo-kwaśny zapach i smak
Gospodyni Miejskajest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się całe beczki. Kapustę możemy zrobić(...)powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy
Basia w kuchnijest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się całe beczki. Kapustę możemy zrobić(...)powoduję, że kapusta jest gorzka) - sól do przetworów domowych (nie jodowana , w proporcji na 10 kg kapusty 20 dag soli = na 1 kg kapusty 2 dag soli) - czysty duży słoik SPOSÓB WYKONANIA: - kapustę obieram z brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia - kapustę szatkuję na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy
Basia w kuchnimojej kochanej babci . Uwielbiam te ogórki Składniki: 1 kg ogóreczków gruntowych zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 8 łyżek cukru 2 płaskie łyzki soli do kazdego słoika 0,5: 1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru, przyprawy: 1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiego Wykonanie: Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą(...)słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej
Z Majeczką w kuchniCiekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczków Składniki: przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie(...)plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Wykonanie: Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały
Z Majeczką w kuchnismaku, idealne jak dla mnie najlepsze :) Składniki: 3 kg małych ogóreczków gruntowych zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli na każdy słoik 0,5l :1 listek laurowy,4 pieprze ziarniste,okolo 15 plastereczków marchwi,połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórka Wykonanie: Na dno kazdego słoika wrzucamy(...)plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie składniki zaleway zagotowujemy,gorącą zalewamy ogórki,zakręcamy słoiki pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchnizależy wyłącznie od waszych upodobań. Jeśli chcecie zrobić komuś prezent, warto zastanowić się również nad ładnym opakowaniem. Mieszanki z dodatkiem bakalii, płatków czy ziaren ładnie prezentują się w przezroczystych słoikach. Ja wykorzystałam nieduże słoiki kupione w Ikei (jedna porcja starczy na przygotowanie 6 babeczek), w środku znalazły się dwa rodzaje mieszanek: Babeczki musli z żurawiną i orzechami nerkowca: 1 szklanka(...)Babeczki musli z suszonym kokosem i mango 1 szklanka mąki 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki owsiane kokos i mango Każdy ze słoików powinien być opatrzony etykietką na której wypiszemy jakie "mokre" składniki należy dodać. Dla podanych powyżej przepisów: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 50 ml oleju Oraz możliwie prostą instrukcją
Ciastkozercypigwy, 800 g cukru. Przygotowanie: Pigwę myjemy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę pigwy w plasterki. Do słoików na zmianę wkładamy pigwę i cukier. Robimy takie centymetrowe warstwy. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na całą dobę. Pigwa będzie puszczać sok, więc co kilka godzin potrząsamy słoikiem by wymieszać cukier(...)sokiem. Następnie przekładamy zawartość wszystkich słoików do miski i mieszamy, tak by cały cukier się rozpuścił. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut
Aga w kuchnimało kapusty jedno WYKONANIE Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików. Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć(...)przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby. W pierwszej dobie przebijamy kapustę kijem, by wypuścić gazy i tak robimy przez trzy dni. Po trzech dniach nakładamy kapustę do słoików( najlepiej takich na gumkę i sprężynkę), dobrze ugniatamy. Dolewamy płyn na wierzch. Zakładamy gumkę i sprężynkę. Przechowujemy w piwnicy. Najlepiej trzymać słoiki przez kilka dni w misce, ponieważ
W kuchennym oknie Ewysłodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe, po 1 łyżce oleju do słoika pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrane pokroić w plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki wsypać(...)lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach z 15 minut zostawić w garnku do wystygnięcia słoiki przechowywać w ciemnym
W Mojej Kuchni Lubiępomidory - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części i ciasno układać w wyparzonych słoikach - ja pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków mocno je przyciskając w słoiku gdy jest połowa słoika to sole pół łyżeczki kamiennej soli i dokładam do pełna pomidory również tłuczkiem je przyciskam(...)zakręcam i pasteryzuję gotując postawione na denkach w garnku około 30 minut po wyjęciu z garnka stawiam je normalnie do wystudzenia i przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu - do mniejszych słoików dać mniejszą ilość soli i oleju takie pomidory wystarczy w zimie wlać do wywaru na zupę pomidorową i zmiksować blenderem albo przetrzeć przez sito również do sosu, bigosu są pysznym
W Mojej Kuchni Lubięangielskie - ile potrzeba, liście laurowe - ile potrzeba, cebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana na 3 szklanki wody+1 szklanka octu - ilość odpowiednio zwiększać podanymi składnikami zagotować marynatę z cebulą i resztą składników, do każdego(...)słoika łyżką nakładać przyprawy, cebulę i zalać gorącą marynatą, mocno zakręcić i słoiki postawione na denkach w garnku pasteryzować z 30 minut, wystudzone schować w ciemne, chłodne miejsce jest smaczna zakąska do wódeczki, dodatek do sałatek, surówek....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie; Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać
Anioły w kuchniszparagów 1 szklanka octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki ziarenek białego pieprzu gałązka świeżego estragonu, (można go zastąpić suszonym estragonem) sól 1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików. 2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością wywaru ze szparagów. Przyprawić do smaku cukrem, (ok.1/2 łyżeczki(...)Gorącą marynatą zalać szparagi tak, aby były całkowicie przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40-50 minut w tem. 95 C. Przechowywać 4 do 5 mięsiecy. Ponieważ szparagi trzeba przyciąć na wysokość słoików, pozostaje sporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem
Apetyczna babeczkasię (w końcu!) za przyrządzanie musu jabłkowego na zimę. Robi się go niezwykle prosto, a taki domowy mus jest zdecydowanie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy niż kupny. Zimą wystarczy wyciągnąć słoik, otworzyć i mamy gotowe nadzienie do ciasta, naleśników, deserów etc. Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około(...)kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja należy do Was. Wyławiamy korę cynamonu, a gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie czyścimy
Kolizje Smaków