moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne(...)sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystała efektywnie ten czas, przygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki(...)cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotować od momentu wrzenia
Gosia gotujesoli morskiej /kg -5 g peklo soli /kg -1 g/kg pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu -0,5 g/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu -1 listek laurowy na słoik -3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce -słoiki -szybkowar WYKONANIE Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę(...)dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy skórki z wywarem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso upychamy do słoiczków i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie w szybkowarze spadnie wyjmujemy słoiki i czekamy aż wystygną następnie chowamy do lodówki. Taki wyrób można spożywać na zimno i gorąco. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.szczelnie zakręcić i odstawić na minimum 1 tydzień (optymalnie będzie to 1 miesiąc). Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od nalewu. Nalew wlać do słoika i szczelnie zakręcić, żeby alkohol nie wyparował. Śliwki zasypać warstwami cukrem w dużym słoju. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni (optymalnie około(...)tygodnia) aby owoce puściły sok. Dodatkowo od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem i przemieszać owoce z cukrem. Po kilkudniowym oczekiwaniu odcedzić za pomocą durszlaka syrop. Tak otrzymany płyn połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem. Na tym etapie produkcji można także w razie konieczności dosłodzić nalewkę syropem cukrowym (Zagotować 0,5 szklanki
KuchniaWeDwoje.plniezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie zostanie. Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :) Pozdrawiam! K.K. SKŁADNIKI: 3 kg czerwonej i żółtej papryki zalewa: 4 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru(...)ziarenek ziela i pieprzu kilka listków laurowych 2 łyżki gorczycy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach. Krok 2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne
Moja Książka Kucharskawypłukać i zerwać z gałązek. Do garnka wrzucić jabłka i owoce czarnego bzu. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Wtedy można dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Słoiki i nakrętki wygotować. Do wyparzonych słoików wlać gorący mus jabłkowy, zakręcić. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkanapki. Z racji, że w tym roku zostałam obdarowana sporą jej ilością i przerabiałam ją na co się da (zaglądajcie niebawem na bloga) postanowiłam sobie i takie papryczki w słoiku przygotować. Nie są zbyt czasochłonne - rzekłabym, że wprost bardzo szybkie do przyrządzenia i proste. Może komuś przyda się taki klasyczny przepis na marynowane papryki :) Składniki na 4 duże słoiki(...)gniazd nasiennych. Pokroić na ćwiartki. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Wyłączyć ogień i wrzucić paprykę do marynaty na 5 minut. Po tym czasie przełożyć gotowe warzywo do wyparzonych słoików, zalać gorącą marynatą i szczelnie zamknąć. Pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzować około 15 minut od zagotowania się wody
My simple kitchenPrzełożyć do garnka i gotować około 15 minut. 2.Gdy pomidory zmiękną zblendować dodać sól i cukier. Gotować na większym ogniu aż woda odparuje. 3.Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików, i dobrze zakręcić. odstawić na dwa dni słoiki wieczkiem do dołu, albo by było pewniej słoiki pasteryzować około 10-15 minut
Dziś Ja gotujeodsprzeda. Można również użyć śmietany kupionej po prostu w sklepie zawierającej 30-36% tłuszczu. Masło możemy wyrobić przy pomocy różnych „narzędzi kuchennych” takich jak: robot kuchenny, mikser, słoik czy drewniana maślniczka. Jeśli używamy np. miksera to śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy przez ok. 5-10 min. w zależności od stopnia temperatury jaką posiada. Im śmietana chłodniejsza(...)chwilę poklepać masło drewnianą łyżką, aby pozbyć się wody i maślanki. Czynność możemy wykonać kilkakrotnie. Gotowe masło formujemy w dowolny kształt (wałek, kulkę, prostokąt). Przechowujemy w lodówce. Jeśli używamy słoika, to śmietany nie powinno być więcej niż połowa jego objętości. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy, aż wyrobi się masło. Następnie wykonujemy czynności
Domowy Smak Jedzeniamoże się skusicie, polecam. Składniki: 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchwi 1 kg czerwonej papryki 6 łyżek soli olej (po łyżce na słoik) Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego 0,5 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka listków laurowych ( po kawałku na słoik(...)marchew i paprykę razem wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodać przyprawy i zagotować. Gorącą zalewę wlać do warzyw i odstawić na 3 godziny. Do każdego słoika wrzucić po kawałku listka laurowego i nakładać sałatkę razem z zalewą, a na wierzch sałatki wlać po łyżce oleju. Pasteryzować 20-30 minut
talerz przyjemnościświeże w piwniczkach, a potem stopniowo zwiększa ich segregację, bo się tak psują... Podobnie było u mnie, dlatego teraz wolę się poświęcić, przygotować wszystko i mieć gotową przyprawę w słoiku niż przebierać później w zimnie pozostałe warzywa. To co, robicie jarzynkę razem ze mną...?! Składniki: 150g korzenia selera 1 pęczek naci selera 800g marchwi 200g korzenia pietruszki 1 pęczek(...)wyrabiania. Dokładamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, sól oraz suszone grzyby. Miksujemy wszystko na wysokich- 12 obrotach do uzyskania pożądanego efektu (u mnie ok minuty). Przekładamy do suchego słoika i szczelnie zakręcamy. Sposób przygotowania tradycyjny: Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Nać pietruszki, selera i lubczyku myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewki, pietruszki, seler oraz
Kuchnia w czekoladziemęską wersję pędu (taka co pyli), ale ja nie polecam. Warto pamiętać, że nie zbieramy sztywnych pędów, bowiem on stają się powoli drewniane i nie puszczą soków. Na cztery słoiki potrzebna nam jest kobiałka pędów. Większe możemy przepołowić. Pędy myjemy i wkładamy do słoika po czym zasypujemy je cukrem. Już po jednym dniu od przygotowania możemy zauważyć syrop z sosny(...)dnie. Słoików nie dokręcamy i nie stawiamy na słońcu, ale trzymamy w ciepłym miejscu. Co jakiś czas je wietrzymy, by nam nic tam przypadkiem nie fermentowało. Po trzech tygodniach syrop przecedzamy i przelewamy do słoiczka czy butelki. Sięgamy po niego w chorobach. Proste prawda? Polecajcie ten przepis swoim znajomym, bo nie tylko pomoże w stanach przeziębienia. Jak dolejemy tam spirytusu
Kuchennyviral.plOstatnio zamiast kanapek na śniadanie często gości u mnie jogurtowy słoik. Pełen pysznych, zdrowych dodatków, lekki, smaczny. Można go zabrać np. do pracy jako drugie śniadanie :). Zapraszam! Składniki: 1 jogurt naturalny 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka miodu garść truskawek 1 kiwi 5 łyżek ekspandowanej kaszy jaglanej (może być z dodatkami) Wykonanie: W słoiku wymieszać jogurt z nasionami(...)chia i miodem. Truskawki umyć, usunąć szypułki, kiwi obrać. Owoce pokroić wg uznania. Na jogurt ułożyć połowę owoców, ekspandowaną kaszę jaglaną i resztę owoców. Słoik można zakręcić i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przed spożyciem można wszystkie warstwy wymieszać. Smacznego
TrufelkowoPrawdziwki marynowane Najlepsze grzyby do marynowania są małe i twarde. W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać, Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych przetworów. W zimie będzie co jeść. Składniki: 2 -kg prawdziwków Zalewa; 4 - szkl wody 1 - szkl octu 1- łyżka soli 4 - łyżki cukru 15 - ziela angielskiego 6 - liście laurowe pieprz(...)wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut. Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą. Zalewa; Do garnka wlać wodę, dodać ocet i przyprawy, zagotować. Prawdziwki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą, zalewą, zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiSkładniki : 1 kg pigwy 1 kg cukru Sposób wykonania : O woce pigwy umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w dość cienkie plasterki. Układaj warstwami w niezbyt dużych słoikach (słoiki wyparz we wrzątku, osusz ) na przemian z cukrem. Każdą warstwę dokładnie dociśnij ( możesz to zrobić np. drewnianą pałką do ucierania ). Ostatnia warstwa powinna być z cukru. Słój przykryj lnianą ściereczką(...)całkiem ) i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4-5 dni, aby pigwa puściła sok. Pilnuj, aby zawsze na wierzchu był cukier. Gdy sok całkiem przykryje owoce, zakręć słoiki szczelnie wieczkami i pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od światła. R ada : Pigwa jest bardzo twardym owocem, dlatego do pokrojenia
Przepisy i porady kulinarne