słoik - 12348 przepisów (strona:101/824)

,,Sałatka z marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i prażonymi pistacjami’’ 190

imprezowym stole. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów Ole 1/2 słoiczka czosnku marynowanego – włoski w oleju Ole Puszka kukurydzy 70 g płatków migdałowych Helio

Podróż w kulinaria
Rolada z cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 161

pustkę. Przepis wstawiam za autorką. Fajna rolada – tyle napiszę;) 1 filet z indyka 800 g lub 2 większe piersi kurczaka 100 g szynki parmeńskiej 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami Dodatkowo: po 1 łyżeczce oliwy i masła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku pół pęczka natki pietruszki 30 g sera mozzarella (żółta(...)feta 6 kawałków suszonych pomidorów Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tworząc większy płat. Oprószamy solą, pieprzem oraz nacieramy niewielką ilością (około 1 łyżka) oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę trzemy na tarce. Cukinię również trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy roztartym

Smaki Na Talerzu
Słonina konserwowa z chilli i nutką dymu 192

SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -słonina cienka -sól morska 20-25 g /kg -chilli nitki -pieprz czarny -zgnieciony czosnek -ugotowane zmielone skórki wieprzowe (wędzone) -słoiki -szybkowar WYKONANIE Cienką słoninę dopasowujemy do danego słoika. Następnie dodajemy resztę składników i ciasno zwijamy, pakujemy do słoika i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie sterylizujemy 80 min. Gdy słoiczki przestygną

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Duńskie pikle z czerwonej cebuli. I chwila na zadumanie... 160

chwilę. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 3/2016. Przepisu na inne wytrawne przetwory idealne na jesień szukajcie dziś jeszcze u Emilii . Pikle z czerwonej cebuli Składniki: (na słoik o pojemnśco 500 ml) 3 czerwone cebule 1 l wrzącej wody 2 liście laurowe 5 całych ziarenek pieprzu zalewa: 150 ml wrzącej wody 200 ml octu jabłkowego Cebule obrać, przekroić(...)pół, pokroić w cienkie piórka. Przełożyć do dużej miski, zalać wodą i odstawić na 1 minutę. Po tym czasie cebule odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do słoika. Włożyć listki laurowe i pieprz. Pozostały wrzątek wymieszać z octem, mieszanką zalać cebulę. Mocno zakręcić słoik, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nastepnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przechowywać w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe syropy. 3 sposoby na odporność, kaszel i przeziębienie 158

zimnej wody. Syrop z czosnkiem i cebulą  Dwie duże cebule  pokrój w plasterki i zasyp cukrem, dodaj 6 ząbków czosnku startych na tarce lub przeciśniętych praską. Odstaw słoik w ciepłym miejscu, po kilku godzinach odsącz sok i podawaj. Podajemy 1 łyżeczkę dziennie, dla dorosłych 2 łyżki dziennie.  Syrop z buraka   Syrop z buraka podajemy w okresie(...)przeziębień, jest świetny na uporczywy kaszel i chrypkę, działa jak syrop wykrztuśny, oczyszcza drogi oddechowe. Dużego buraka umyj, pokrój w kostkę, włóż do słoika i przesyp 4 łyżkami cukru lub dodaj 4 łyżki miodu, odstaw słoik na kilka godzin aby puścił sok. Podajemy dwa razy dziennie po 1 łyżeczce dla dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia, dorośli dwa razy dziennie

Kurnikowo
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 150

zakwas: 50g mąki żytniej po 1 płaskiej łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych, otrębów pszennych 50ml wody Wszystkie składniki na zakwas wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do szklanego pojemnika (słoika), przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić na 5-7 dni do lodówki na dolną półkę. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Wykonanie chleba: Do wysokiego naczynia – miski(...)garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek. Do słoika odłożyć 3-4 łyżki tego ciasta (to jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki. Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej oliwą i wysypaną

Dietolog
Domowy sos karmelowy - dodatek do ciasta, naleśników, kawy 125

spalić" cukru), a po dodaniu masła - sos należy cały czas mieszać. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem jak i konsystencją domowego sosu karmelowego 😍  Składniki na 1 mały słoik: 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1/4 kostki masła (50 g) 110 ml śmietany 30% w temperaturze pokojowej Na suchą patelnię (lub garnek o szerokim dnie!) wsypać cukier. Rozprowadzić(...)patelnię/garnek należy ponownie postawić na mały ogień i masę cały czas mieszać. Po kilku minutach, składniki połączą się ze sobą tworząc kremowy sos karmelowy. Gotowy sos przelać do słoika i pozostawić do ostygnięcia.  Od lewej strony: masa cukier + masło, dodawanie śmietany i ostateczny wygląd sosu karmelowego Gorący sos od razu po przelaniu do słoika  Pomysł

Ugotować
MALINÓWKA 607

malin 500 ml spirytusu 500 ml wódki 500 g miodu wielokwiatowego Wykonanie: Spirytus mieszamy z wódką. Maliny myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do dużego słoika, dodajemy miód i zalewamy spirytusem z wódką. Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy na około 6 tygodni., najlepiej w ciemne i chłodne miejsce. 2-3 razy w tygodniu potrząsamy słoikiem, aby miód się

Kuchnia MagdaLeny
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 135

moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne(...)sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy pasztet z suszonymi grzybami 130

wykorzystała efektywnie ten czas, przygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg  drobiowych wątróbek 0,5 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg   boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki(...)cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików i gotować od momentu wrzenia

Gosia gotuje
Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu 132

soli morskiej /kg -5 g peklo soli /kg -1 g/kg pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu -0,5 g/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu -1 listek laurowy na słoik -3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce -słoiki -szybkowar WYKONANIE Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę(...)dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy skórki z wywarem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso upychamy do słoiczków i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie w szybkowarze spadnie wyjmujemy słoiki i czekamy aż wystygną następnie chowamy do lodówki. Taki wyrób można spożywać na zimno i gorąco. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Nalewka śliwkowa 126

szczelnie zakręcić i odstawić na minimum 1 tydzień (optymalnie będzie to 1 miesiąc). Za pomocą durszlaka oddzielić owoce od nalewu. Nalew wlać do słoika i szczelnie zakręcić, żeby alkohol nie wyparował. Śliwki zasypać warstwami cukrem w dużym słoju. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni (optymalnie około(...)tygodnia) aby owoce puściły sok. Dodatkowo od czasu do czasu można wstrząsnąć słoikiem i przemieszać owoce z cukrem. Po kilkudniowym oczekiwaniu odcedzić za pomocą durszlaka syrop. Tak otrzymany płyn połączyć z wcześniej uzyskanym nalewem. Na tym etapie produkcji można także w razie konieczności dosłodzić nalewkę syropem cukrowym (Zagotować 0,5 szklanki

KuchniaWeDwoje.pl
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM 140

niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie  zostanie. Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :) Pozdrawiam! K.K. SKŁADNIKI: 3 kg czerwonej i żółtej papryki zalewa: 4 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru(...)ziarenek ziela i pieprzu kilka listków laurowych 2 łyżki gorczycy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach. Krok 2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne

Moja Książka Kucharska
Mus jabłkowy z owocami czarnego bzu 90

wypłukać i zerwać z gałązek. Do garnka wrzucić jabłka i owoce czarnego bzu. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Wtedy można dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Słoiki i nakrętki wygotować. Do wyparzonych słoików wlać gorący mus jabłkowy, zakręcić. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i tak zostawić aż całkowicie ostygną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Papryka marynowana 108

kanapki. Z racji, że w tym roku zostałam obdarowana sporą jej ilością i przerabiałam ją na co się da (zaglądajcie niebawem na bloga) postanowiłam sobie i takie papryczki w słoiku przygotować. Nie są zbyt czasochłonne - rzekłabym, że wprost bardzo szybkie do przyrządzenia i proste. Może komuś przyda się taki klasyczny przepis na marynowane papryki :) Składniki na 4 duże słoiki(...)gniazd nasiennych. Pokroić na ćwiartki. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Wyłączyć ogień i wrzucić paprykę do marynaty na 5 minut. Po tym czasie przełożyć gotowe warzywo do wyparzonych słoików, zalać gorącą marynatą i szczelnie zamknąć. Pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzować około 15 minut od zagotowania się wody

My simple kitchen