słoik - 12348 przepisów (strona:96/824)

Krombol- wielkopolski kompot z dyni 167

cytrynowym. Łagodny, lekko cierpki, pysznie słodki i na pewno niecodzienny! Podobno są i tacy, którzy przed przyjazdem najpierw dzwonią się upewnić, czy aby w gospodzinej spiżarni zostało jeszcze kilka słoików Krombola , bo tak właśnie nazywają ten kompot lokani mieszkańcy. I podobno najpyszniejszy jest po 2-3 miesiącach. Pozostaje mi więc czekać do grudnia...:) Ach, jak będzie pysznie! Krombol - kompot(...)pokrój w kostkę. 2. Z pozostałych składników przygotuj zalewę - wszystkie składniki umieść w garnku i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. 3. Dynię rozłóż w miarę równomiernie w wyparzonych słoikach. 4. Z zalewy wyłów goździki. 5. Gorącym płynem zalewaj dynię w słoikach. 6. Szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem- pozostaw do wystygnięcia. 7. Można pasteryzować. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gruszki w syropie 114

Gruszki z syropu doskonałe będą do deserów i wypieków,dlatego warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoików tych smacznych owoców. 3 kg twardych gruszek 2 kg cukru 2 litry wody Wodę zagotować,wsypać cukier,gotować 10 minut i wystudzić. Gruszki obrać,przekroić na połówki,wydrążyć pestki,ułożyć luźno w słoikach. Słoiki zalać syropem,zakręcić i pasteryzować 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Cukinia w słoiku 307

Cukinia na moim ogródku oszalała! Mimo deszczu, wiatru i chłodu wciąż rośnie! Zerwałam więc takich sześć dorodnych i pięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze  zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie  dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona(...)obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewę dobrze mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, zalewamy warzywa tak, aby prawie je przykryła. Odstawiamy na godzinę, po czym nakładamy do wyparzonych słoików , na wierzch każdego dodajemy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 20 minut. Więcej na temat pasteryzacji możecie poczytać na mojej podstronie: Przetwory i zapasy na zimę. Cukinia w talarkach

Kulinarne przemyslenia
Sałatki warstwowe w słoiczkach. 384

Spodobała mi się idea małych posiłków zabieranych do pracy, szkoły czy na piknik w słoiku. Zabawa w wymyślanie warstw jest przednia. Układanie w słoiku - łatwe. A konsumpcja? Konsumpcja to czysta radość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też(...)kostkę) zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu) mieszanka sałat Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Wykonanie: Warstwy poukładać w słoikach. Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek. Sosy można stosować zamiennie

zadanie-gotowanie
Ogórki konserwowe z chili i miodem 136

ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram soli kamiennej nie jodowanej lub morskiej Do słoika: - ogórki - dajemy co mamy np:marchew,liść laurowy,liść dębu,liść chrzanu lub korzeń,gorczyca łyżka,ziele angielskie 4 ziarna,cebula jeden plaster,koper,czosnek lub czosnek niedźwiedzi ja dałem(...)papryczka chili 1/3 bez nasion chyba że ktoś woli ostrzej. Wykonanie: Wkładamy do słoika ogórki i resztę produktów.Gotujemy zalewę i zalewamy ogórki.Pasteryzujemy 5-10 minut po zagotowaniu.Odwracamy słoik do góry dnem na ściereczkę i następnego dnia wynosimy najlepiej w ciemne i chłodne miejsce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1258

naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy pokrojone w ćwierć plasterki kiszone ogórki. Dokładnie mieszamy, sprawdzamy czy cebula nie potrzebuje jeszcze soli, pieprzu albo cukru. W słoiku układamy warstwę cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników. Całość lekko ugniatamy i zalewamy całym płynem z patelni. Jeśli(...)mało, można dodatkowo uzupełnić słoik olejem. Chowamy do lodówki i zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela

Karo in the Kitchen
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 412

Buraki i czosnek układamy w naczyniu, na warstwy rozkładamy równomiernie naszykowane przyprawy. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą solanką.   Obciążamy zawartość naczynia z wierzchu czystym talerzykiem i czystym słoikiem z wodą tak, żeby buraki nie pływały po powierzchni. Słoik można zakręcić, przykryć (np. bawełnianą gazą) ale niezbyt dokładnie – to fermentacja i w procesie będzie wydzielał się dwutlenek węgla(...)wysoce rakotwórczymi i mutagennymi. Pleśni w żadnym wypadku nie jemy! Wyrzucacie spleśniały chleb? Spleśniały zakwas też jest już tylko do wyrzucenia. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy w lodówce do miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już

Karo in the Kitchen
Sałatka szwedzka z miodem 171

Cebulę pokroić w piórka. Całość posolić wymieszać i odstawić na 30 minut aby ogórki puściły sok. Do gorącej wody wlać ocet, miód i olej,  następnie zalać ogórki w słoikach z dodatkiem pieprzu oraz ziela. Można dodać do słoika trochę poszatkowanej marchewki. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować

Pychotkaaa
Leczo do słoików 138

Dziś przepis na szybkie leczo. Jest idealne gdy nie mamy czasu zrobić obiadu bo wystarczy odkręcić słoik pokroić kiełbaskę i podgrzać. Składniki: papryka cebula cukinia pomidory sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić i gotować do miękkości. Gotowe warzywa przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 30 minut. Przed wcześniejszym podaniem zawartość słoika przelać do garnka, pokroić

Pychotkaaa
Ogórki z musztardą na zimę 115

wody 240 ml octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżeczek musztardy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, zasolić i odstawić oby zmiękły w tym czasie przygotować słoiki wkładając do nich po ziarenku pieprzu, ziele angielskie i parę kulek gorczycy, następnie upchać ciasno ogórki w słoikach.  Z podanych składników ugotować zalewę, którą trzeba zalać słoiki. Po zalaniu dokładnie zakręcić

Pychotkaaa
Cukinia do słoików w zalewie 166

mnie w kuchni dawno tak nie było, tworzę słoiki jeden za drugim, na pewno przydadzą się w ciągu zimy. A dziś zapraszam na cukinię w słoikach z jednej wielkiej wyszły mi 2 duże słoiki. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Papryka marynowana 123

Sezon na paprykę uważam za otwarty. U mnie słoiki już gotowe! Tym razem przepis na paprykę marynowaną oczywiście z przepisu s Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Z podwójnej porcji zalewy wychodzi mi około 3 słoików 0,9l i 1 słoik 0,5 l. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Mielonka wieprzowa – classic 152

przyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie smakuje z takich kawałków , jak mielonka w słoiku . Tym razem bez czarowania , stara receptura i prostota – w końcu ma zniknąć w kilka dni , zanim nowy wieprzek się w lodówkach zagnieździ " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)cukier i żelatynę . Jak zacznie się kleić , dodajemy wodę i mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się powietrza i wszelkich dziur . Teraz zakręcamy , w garnku układamy ścierkę , na niej ustawiamy słoiki , zalewamy wodą

Ogrodnik w podróży
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 170

kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana(...)uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę czas gotowania zależy od odmiany dyni). Jak marynata będzie gotowa przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Zimowa duszona marchewka słoikowa 507

Najsmaczniejsza jeśli odgrzewając marchewkę , dodamy do niej łyżkę masła ..po prostu niebo w gębie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4-5 słoików 0,5 l : 2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody Marchew płukamy , obieramy(...)Wkładamy do garnka , dodajemy wszystkie pozostałe składniki . Zakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 20-25 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, razem z zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem , do ostygnięcia . Nie trzeba dodatkowo pasteryzować , jeśli słoiki były dobrze wyparzone , marchewka przechowa się nawet kilka lat   Post Zimowa duszona

Ogrodnik w podróży