warzyw. Biała, żółta lub czerwona jest składnikiem większości naszych posiłków. Czerwona cebula w lekkiej zalewie jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Marynowana czerwona cebula proporcje na 3 słoiki o pojemności około 350 ml 500 g czerwonej cebuli, 200 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina, ale możesz też użyć octu jabłkowego pół szklanki brązowego cukru(...)przyprawami 1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki. Jeśli dodajesz świeże chili to oczyść je z nasion, drobno posiekaj i wymieszaj z cebulą. 2. Przełóż cebulę do słoików. 3. Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Dodaj miód i ocet i mieszaj, aż miód i cukier się rozpuszczą. 4. Gorącą marynatą zalej cebulę i pozostaw
Cztery Fajerypozostałą kiełbasę i postępujemy jak wyżej. Tak jak napisaliśmy wyżej, surową kiełbasę białą przechowujemy w lodówce 2 doby. Parzoną dwa razy dłużej. Polecamy nasze przepisy na doskonałe wędliny ze słoika: bardzo popularny na Blogu przepis na domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić. Tak samo chętnie oglądana wieprzowina z galaretką w słoiku oraz schab na kanapki . Polecamy również: domowa konserwa
Kuchnia Na Wypasieróżne konstelacje z ulubionymi owocami: nektarynkami, borówkami, jeżynami ananasem i melonem, malinami i mango. Do tego warto dodać nasiona chia, goi, siemię lniane i siekane orzechy . W każdym w słoiku, jako baza występują banan i jogurt oraz oczywiście granola. Proporcje i skład to już kwestia gustu. Jeśli wolisz by śniadanie było bardziej chrupkie – dodaj mniej jogurtu. Naszym zdaniem świetnie(...)sprawdza się sposób pakowana śniadania do zamykanych słoików, które są szczelne i łatwe w użyciu. Spakowana do słoika granola spokojnie może spędzić dobę w lodówce i wilgoć z jogurtu i owoców nie wpłynie na jej chrupkość. Domowa granola da Ci energetycznego kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych
Niedzielny kucharzjestem gotowa na delektowanie się moją marmoladą pomarańczową i jej zbalansowanym słodko-gorzkim, świeżym, cytrusowym smakiem. Marmolada pomarańczowa to mój pierwszy krok w stronę zamykania ulubionych smaków w słoiku. Ja uwielbiam dodawać do marmolady kandyzowaną skórkę pomarańczy , ale pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za jej łagodną goryczką i wolisz czystą kremową teksturę to wybierz opcję bez niej. Dodatkowo różnie(...)smaku. Ponieważ pomarańcze są bogate w pektyny nie musimy się martwić, że dżem nie stężeje. Już po 30 minutach gotowania powinien zacząć gęstnieć. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie możemy go przechowywać przez parę tygodni. Marmolada pomarańczowa Pomarańcze 5 sztuk Erytrytol lub cukier 40 g Przyprawy korzenne opcjonalnie do smaku Zaczynamy zawsze od dokładnego umycia
rabarbarowoprzekrawamy wzdłuż na pół i siekamy (na grube kawałki) . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski lub wiadra, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i obciążamy (np. talerzem ze słoikiem wypełnionym wodą), odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta się maceruje przygotowujemy pastę kimchi . Zagotowujemy 200 ml wywaru z moczenia wakame z mąką ryżową, cały czas(...)dokładnie z solanki, dodajemy pastę kimchi, rzodkiew, marchewkę, dymkę i całość dokładnie mieszamy. Polecam do tej czynności założyć rękawiczki. Wymieszane warzywa przekładamy do dużego słoja lub kamionki. Obciążamy (np. słoikiem lub wyparzonym kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 3 – 5 dni w temperaturze pokojowej. Przez ten cały czas pilnujemy aby powierzchnia kimchi zalana była sokami z kiszonki
Tajemnice Smakuząbki czosnku. Odstaw na 2h aż ząbki poszczą odrobinę „soku”. W garnku zagotuj wodę oraz ocet. Po zagotowaniu zestaw zalewę z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do słoika z czosnkiem dodaj płatki chilli, ziarna pieprzu lekko zgniecione w moździerzu, ziarna gorczycy. Zalej ząbki całkowicie przestudzoną zalewą (powinna mieć temperaturę pokojową) i zamknij słoik. Po 2-4 tygodniach czosnek(...)będzie gotowy. Po otwarciu słoika trzymaj przetwory w lodówce. UWAGA: Możesz zalać czosnek gorącą zalewą, wtedy czosnek będzie miękki po zamarynowaniu. Przy chłodnej zalewie czosnek będzie bardziej chrupiący. Wybierz taką formę jaka odpowiada Ci bardziej! Czosnek marynowany możesz wykorzystywać w wielu daniach kuchni polskiej i międzynarodowej. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań głównych. Bardzo często spotyka się
nietylkopasta.plroboty. Nie muszę. Wiecie z czym to się je. To połączenie jest tak naturalne, że nie trzeba o nim wspominać. Z podanych poniżej ilości składników, wyszedł mi średniej wielkości słoik (po zrobieniu zdjęć, przełożyłam smalec z misek do słoika). Z moimi potrzebami, będę go męczyć przez parę miesięcy. Chociaż po drodze szykuje się parę mniejszych i większych imprez, myślę(...)znajdą się jakieś dobre dusze, które wyzerują mi ten słoik. Znajdą się na bank. W ogóle ten sposób robienia smalcu podpatrzyłam u mojego taty, nie pamiętam tylko czy dodawał jabłko czy nie. Sprzedał mi kiedyś nawet patent na spowodowanie, żeby smalec wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby
Kardamonovymiejsca. Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Generalnie nie powinno używać się do mrożenia słoików, gdyż szkło może popękać pod wpływem niskiej temperatury. Chyba, że macie słoiki żaroodporne, o grubych ściankach. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawić
Niedzielny kucharzParę dni temu zrobiłam sałatkę z jajkami, serem żółtym i innymi dupslikami . Wrzuciłam do niej połowę słoika selera konserwowego, więc druga połowa wylądowała w słoiku w lodówce. I zastanawiałam się czy zrobić kolejną, inną i wrzucić ją na bloga. I tak, wrzucam, bo ruch sałatkowy na blogu przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Serio, to jest jakieś szaleństwo. Jest potrzeba, więc łapcie(...)jednak spędzą więcej czasu z rodziną niż przed komputerami, więc i tak nie byłoby komu czytać moich kulinarnych przemyśleń. Oby. Ja przynajmniej mam taki plan. Składniki: 4 jajka pół słoika selera konserwowego pół puszki kukurydzy konserwowej 5 plastrów ananasa konserwowego 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Na początku polecam wrzucić na gęste sito
Kardamonovyzrobić klasyczne masło klarowane, czy też ghi . W tym pierwszym przypadku zostaw masło, żeby cząstki stałe osiadły na dnie (np. na godzinę), po czym ostrożnie zlej górną warstwę do słoików. Problemem w przypadku klasycznego masła klarowanego jest to, że zmarnujesz dość dużo masła w postaci gęstej od białka warstwy koło dna, a także jest bardzo łatwo zanieczyścić gotowy produkt resztkami(...)się czarny), a samo masło zbrązowieje i niestety zmieni nieco smak. Wyłącz gaz i zostaw masło, aż resztki frakcji stałej opadną na dno. Następnie zlej powoli i ostrożnie do słoików. Nie bój się się tego skarmelizowanego osadu na dnie, o ile nie spalisz masła, to garnek będzie można z łatwością domyć . Największym plusem jest to, że praktycznie całe białko przywarło
PaleoSMAKkonkretne drugie danie, a w karcie brakowało ulubionej czosnkuli. Stanęło więc na zupie, która na zdjęciu bardziej wyglądała na gulaszową niż na kapuśniak. Podana w pięknym 400 ml słoiku Weck. Powiedziałam do męża: wow, jak fajnie podana, muszę kupić takie słoik, dobrze będzie w nim wyglądać zupa na zdjęciach. Zgadnijcie co pojawiło się w reklamach w moim telefonie, przy(...)przeglądaniu pierwszej lepszej strony... Tak, słoik weck, nawet pojemność się zgadzała. Przerażają mnie takie historie, naprawdę. Niby wiem, jak działają wszystkie wirtualne media, niby naoglądałam się dokumentów na Netfliksie, a jednak dziwne to uczucie, kiedy tylko mówisz, nic nie wpisujesz i bach. Przypadek? Nie sądzę... Ale do zupy wracając, bo ona może wyskakiwać mi w reklamach i z lodówki
bistro mamaNawet śliwkowym złodziejem. Ja też lubię śliwki, świeże, suszone czy w powidłach. Naszą śliwkową fantazję robię trochę odchodząc od długiego. A dokładnie idzie to tak: Na gotowe 4 słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli(...)Całkowicie wystudzić. Najczęściej robię to wszystko wieczorem i po dodaniu cukru zostawiam powidła aż do powrotu z pracy dnia kolejnego. Rozgrzewamy wtedy w piekarniku w temperaturze 100 stopni słoiki i przykrywki przeznaczone na fantazję, a następnie podgrzewam planując posłodzone już śliwki i dodaję orzechy. Przesmażam znowu około 10 minut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie
I tu będę miała takie testarte jabłko i cynamon, dzięki czemu ma wspaniały aromat. Taką granolę możecie bardzo szybko zamienić w pyszny posiłek dolewając do niej mleko lub jogurt, szczególnie że przechowywana w szczelnym słoiku postoi kilka dni. Ja jednak pokażę Wam, jak wykorzystać ją do zrobienia warstwowego deseru z karmelizowanymi jabłkami i waniliowym serkiem. Prawdziwe niebo w gębie, dobre zarówno na śniadanie(...)Jabłka mogą działać ochronnie na śluzówkę żołądka i przeciwdziałać jej uszkodzeniu w wyniku przyjmowania niesteroidowych leki przeciwzapalnych (NLPZ). Domowa granola jabłkowa czas przygotowania: 30 minut Składniki / na słoik ok. 700 ml: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki otrębów owsianych 1/4 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki migdałów 1/4 szklanki nasion słonecznika 1/4 łyżeczki soli
Chilli Czosnek i Oliwa