słoik - 12348 przepisów (strona:90/824)

ROGALIKI Z WODY 142

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej(...)powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi

w mojej kuchni
Sałatka z ogórków 141

szkl. soli kamiennej    ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego  4 szkl. octu spirytusowego 10 % 6 szkl. wody    DODATKOWO - 2 duże marchwie do każdego słoika - po 2 albo 3  ziarenka  ziela angielskiego  po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu  po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej  sposób przygotowania : ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć(...)zalać pokrojone ogórki - przemieszać  dokładnie i zostawić  na godzinę . Po tym czasie odcedzić je na sicie. Marchewki oskrobać  i poszatkować . Do każdego wymytego i wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki. Składniki zalewy umieścić  w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej

w mojej kuchni
szarlotka-CHARLOTTE 188

przepis . SKŁADNIKI... ... 1,5 szkl.mąki ,0,5kostki masla,2 łyżki oleju,cukier waniliowy -ja bez cukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem(...)wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany...-ja dodałam wiórki prażone kokosa

w mojej kuchni
Papryka ze słoika-z kardamonem=Peperoni da un vaso-con cardamomo 116

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki,kółka ,lub podłużnie -jak kto lubi., Krótko obgotować we wrzątku ok.1,5- 2 minuty. Do każdego słoika dać    liść laurowy,    1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) 2-3 ziele angielskie(...)Paprykę dość ciasno poukładać do słoików.                     Składniki na zalewę zagotować Zalewa : 1,5 szkl. octu 10% 6 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub  4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa  zalać

w mojej kuchni
ŚLEDZIE SOLONE W SŁOIKU + EKSPRESOWA SAŁATKA PAPRYKOWA. 223

darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą stłukłyśmy na koniec zwalając winę na mężczyzn). Takie, które im dłużej postoją, tym są lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną paprykę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. "Włala"! :) I jak to u nas było z tymi śledziami (za którymi wszyscy szaleją)...  Zrobiłyśmy 3 duże słoiki ("przezorny zawsze ubezpieczony" - wiedziałyśmy, że inaczej nie spróbujemy ich takich, jakie być powinny, bo "strzelą" tak szybko). Stały sobie w lodówce i zawartość szkła uciekała w oczach. Z dnia

Wypisz Wymaluj
Powidła z mirabelek 131

dalej, można gotować przez kilka dni  rozkładając sobie np dziennie po 3-4 godziny. Powidła muszą być odparowane z wody. by były dość gęste. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki gotować w garnku wyłożonym bawełnianą szmatką z wodą sięgającą do połowy słoików. Gotować ok. 30 minut. Gorące słoiki wyłożyć  na blat do ostygnięcia

Garnkowe fanaberie
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 211

tworzę własny przepis na ten chlebodajny twór. Czego będziemy potrzebować? -cierpliwości -6 dni czasu -mąka żytnia TYP 720 -ciepła przegotowana woda; temperatura około 39-42 stopnie -szklane naczynie np. słoik -drewniana łyżka W pierwszych krokach musicie ustalić plan działania. Podzielić dobę na takie części, by rano móc np. mieszać zakwas, a wieczorem, dosypać do niego mąki. Mój plan działania jest(...)stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego

BaRepas
Tonik różany 117

ogrodzie Rodziców, natchniona blogiem Klaudyny (dziękuję), zbierałam, przebierałam (w poszukiwaniu mieszkających wśród płatków skorków), mieszałam i długo, długo czekałam... Po kilku tygodniach nadszedł czas na wyciśnięcie esencji zebranej w słoikach. Wszystko po to, aby zamknąć róże w butelce i cieszyć się jej wspaniałym aromatem i kojącymi właściwościami.  Tonik różany (oryginalny przepis wraz z artykułem znajdziecie tutaj ) a tutaj moja(...)jeden 35l worek na śmieci;)) łyżeczka gliceryny Nieproszonych gości oddzieliłam od świeżo zebranych różanych płatków, które mocno ubijając umieściłam w dużym słoju i zalałam mieszaniną wody z octem. Odstawiłam słoik na okienny parapet i przez około 2 tygodnie, mieszałam, potrząsałam słoikiem, od nowa ubijałam płatki itp. Gdy płyn zabarwił się na rubinowy kolor a po otwarciu słoika zamiast drażniącego zapachu

Zapiski Młodej Żony
Bogracz 237

mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz

Passions hobbies life
Konfitura z truskawek 149

konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem

kulinarnyJa
Konfitura z jagód 213

konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem

kulinarnyJa
Pomidory i papryczki chili w marynacie 158

działki? i w magazynie "sól i pieprz" nr 5/2012 znalazłam przepis na pomidory w zalewie. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na około 400 - 500 ml słoiki: 1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe) 12 listków bazylii ok 10 papryczek chili (u mnie zielone) Składniki na marynatę: 1/2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki(...)wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki konserwowe (korniszony) II 174

podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem . Składniki: 3-4 kg drobnych ogórków Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu (10%) 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Do każdego słoika wkładamy: kawałek korzenia chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego gorczyca ząbek czosnku plasterek cebuli kilka plasterków marchewki koper Sposób przygotowania: 1. Zalewę zagotowujemy i studzimy. 2. Ogórki dokładnie myjemy(...)wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy. 4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kiszony kalafior 134

blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam. Składniki: kalafior Zalewa (proporcje na 1 litr wody): 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej + do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść(...)laurowy Sposób przygotowania: 1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki. 2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior. 3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki. Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szwedzka na zimę 1323

ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki(...)kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno. 3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani