słoik - 12348 przepisów (strona:90/824)

Maliny w syropie własnym 635

SKŁADNIKI:  1,5 kg malin (około 1,62 l) 16 dużych łyżek cukru 6 łyżek wrzącej wody + około 600-700 ml do uzupełnienia PRZYGOTOWANIE: Maliny przebieramy.  Do słoików (u mnie 560 ml) wkładamy przebrane maliny - wkładam dość ciasno.  Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania gęstego ulepka.  Ulepkiem(...)zalewamy maliny - powstały ulepek dzielimy na 3 równe porcje.  Następnie uzupełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika.  Zakręcamy słoikiSłoiki zagotowujemy przez około 15 minut na niewielkim ogniu we wrzącej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka szwedzka do słoików na zimę 484

Klasyczna szwedzka sałatka do słoików na zimę. Przygotowujemy ją co roku by mieć w swojej spiżarni chociażby kilka słoiczków przypominających Nam lato. Sałatka ta jest tak naprawdę dość delikatna i jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam dodanie większej ilości octu. Idealnie sprawdza się też dodatek świeżej papryki co nadaje sałatce kolorowego wyglądu i delikatnego(...)posmaku owego warzywa.  Sałatka szwedzka do słoików SKŁADNIKI: 2 kg ogórków 1 duża cebuli 2 marchewki 1/2 szklanki octu 1/3 szklanki cukru sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku  PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i moczymy pół godziny, następnie ścieramy na plastry. Marchew obieramy i ścieramy na plastry. Cebulę obieramy i również

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164200

solą , dokładnie wszystko razem wymieszaj. Odstaw na co najmniej na 12 godzin do lodówki ( 2-6 C ). Po tym czasie, wymieszaj jeszcze raz masę kiełbasianą i napełnij nią wyparzone słoiki ( 0,5 L ) dość mocno ubijając ją łyżką. Szczelnie zamknij nowymi, wyparzonymi wieczkami. Na dnie szerokiego garnka ułóż ścierkę, na niej poustawiaj słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości. Przykryj(...)garnek pokrywką i wstaw na gaz. Od chwili, gdy woda zawrze, przycisz nieco płomień i gotuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada

Przepisy i porady kulinarne
Zakwas buraczany 201

myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek kroimy na plasterki i mieszamy z burakami oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie całość przekładamy do dużego, czystego naczynia (np. słoik) i zalewamy letnią przegotowaną wodą tak aby przykryła zawartość słoika. Na sam koniec kładziemy na górze kromkę razowego chleba. Całość przykrywamy gazą. Słoik ustawić w ciepłym miejscu(...)dniach należy zebrać pianę i przelać do butelek bądź słoików, dobrze zakorkować

Krakowskie smaki Ani
Kompoty z letnich owoców 117

Składniki:  owoce ( w moim przypadku czerwona porzeczka i agrest) 2 łyżki cukru na 1 słoik 500ml woda Sposób przygotowania: 1. Owoce dokładnie umyć i oddzielić od gałązek. 2. Napełnić słoiki ( porzeczka do 1/3 wysokości, agrest 3/4 wysokości słoika) i zasypać cukrem. 3. Zalać wodą prawie do pełna. 4. W garnku rozłożyć ścierkę kuchenną, ustawić słoiki, zalać zimną wodą

A Ty Smakuj Mnie
A to było tak... 101

Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy(...)tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle, pierwsze samodzielnie robione pralinki i zamykane w słoiki syropy. W każdym z prezentów oprócz zapisanych w przepisie składników pojawił się ten najważniejszy element - nie muszę pisać jaki, Wy wiecie:) Chcę podziękować partnerom warsztatów, firmom, które zaufały naszym pomysłom i pomogły w ich realizacji. Dzięki nim uczestnicy mogli

KUCHARNIA
ROGALIKI Z WODY 135

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej(...)powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo dokładnie wyparzyć słoiki oraz przykrywki. Wysuszyć. Do słoików nakładać gorący sos pozostawiając około 3 cm przestrzeni od pokrywki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odczekać aż sos się wystudzi

w mojej kuchni
Sałatka z ogórków 133

szkl. soli kamiennej    ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego  4 szkl. octu spirytusowego 10 % 6 szkl. wody    DODATKOWO - 2 duże marchwie do każdego słoika - po 2 albo 3  ziarenka  ziela angielskiego  po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu  po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej  sposób przygotowania : ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć(...)zalać pokrojone ogórki - przemieszać  dokładnie i zostawić  na godzinę . Po tym czasie odcedzić je na sicie. Marchewki oskrobać  i poszatkować . Do każdego wymytego i wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki. Składniki zalewy umieścić  w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej

w mojej kuchni
szarlotka-CHARLOTTE 183

przepis . SKŁADNIKI... ... 1,5 szkl.mąki ,0,5kostki masla,2 łyżki oleju,cukier waniliowy -ja bez cukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem(...)wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany...-ja dodałam wiórki prażone kokosa

w mojej kuchni
Papryka ze słoika-z kardamonem=Peperoni da un vaso-con cardamomo 113

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki,kółka ,lub podłużnie -jak kto lubi., Krótko obgotować we wrzątku ok.1,5- 2 minuty. Do każdego słoika dać    liść laurowy,    1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) 2-3 ziele angielskie(...)Paprykę dość ciasno poukładać do słoików.                     Składniki na zalewę zagotować Zalewa : 1,5 szkl. octu 10% 6 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub  4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa  zalać

w mojej kuchni
ŚLEDZIE SOLONE W SŁOIKU + EKSPRESOWA SAŁATKA PAPRYKOWA. 218

darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą stłukłyśmy na koniec zwalając winę na mężczyzn). Takie, które im dłużej postoją, tym są lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną paprykę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. "Włala"! :) I jak to u nas było z tymi śledziami (za którymi wszyscy szaleją)...  Zrobiłyśmy 3 duże słoiki ("przezorny zawsze ubezpieczony" - wiedziałyśmy, że inaczej nie spróbujemy ich takich, jakie być powinny, bo "strzelą" tak szybko). Stały sobie w lodówce i zawartość szkła uciekała w oczach. Z dnia

Wypisz Wymaluj
Powidła z mirabelek 129

dalej, można gotować przez kilka dni  rozkładając sobie np dziennie po 3-4 godziny. Powidła muszą być odparowane z wody. by były dość gęste. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki gotować w garnku wyłożonym bawełnianą szmatką z wodą sięgającą do połowy słoików. Gotować ok. 30 minut. Gorące słoiki wyłożyć  na blat do ostygnięcia

Garnkowe fanaberie
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 207

tworzę własny przepis na ten chlebodajny twór. Czego będziemy potrzebować? -cierpliwości -6 dni czasu -mąka żytnia TYP 720 -ciepła przegotowana woda; temperatura około 39-42 stopnie -szklane naczynie np. słoik -drewniana łyżka W pierwszych krokach musicie ustalić plan działania. Podzielić dobę na takie części, by rano móc np. mieszać zakwas, a wieczorem, dosypać do niego mąki. Mój plan działania jest(...)stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego

BaRepas
Tonik różany 112

ogrodzie Rodziców, natchniona blogiem Klaudyny (dziękuję), zbierałam, przebierałam (w poszukiwaniu mieszkających wśród płatków skorków), mieszałam i długo, długo czekałam... Po kilku tygodniach nadszedł czas na wyciśnięcie esencji zebranej w słoikach. Wszystko po to, aby zamknąć róże w butelce i cieszyć się jej wspaniałym aromatem i kojącymi właściwościami.  Tonik różany (oryginalny przepis wraz z artykułem znajdziecie tutaj ) a tutaj moja(...)jeden 35l worek na śmieci;)) łyżeczka gliceryny Nieproszonych gości oddzieliłam od świeżo zebranych różanych płatków, które mocno ubijając umieściłam w dużym słoju i zalałam mieszaniną wody z octem. Odstawiłam słoik na okienny parapet i przez około 2 tygodnie, mieszałam, potrząsałam słoikiem, od nowa ubijałam płatki itp. Gdy płyn zabarwił się na rubinowy kolor a po otwarciu słoika zamiast drażniącego zapachu

Zapiski Młodej Żony