dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć(...)wyparzonych słoików o pojemności 230 ml i pasteryzować przez 30 minut przez 3 dni. Następnie przechowywać pasztet w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce. Kilka słów o pasteryzacji: Słoiki z pasztetem przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianym ręcznikiem. Nalewamy wody o 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Garnek przykrywamy pokrywką. Pasteryzacja jednokrotna przydatność pasztu ok.1
Delicious Titbitsszklanki octu 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego rozmarynu czosnek po 2 ząbki na słoik Sposób przygotowania: Umyte cukinie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w słupki , długość powinna być mniej więcej dopasowana do wysokości słoików. Do umytych słoików wkładamy ząbki czosnku, układamy cukinię dość ścisło(...)Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy suszony rozmaryn. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z cukinię. Następnego dnia pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna Kuchniasmakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Dodatkowo na każdy słoik: Czosnek - ząbek Chrzan -2 cm. Koper - baldachim Gorczyca - 1,2 łyżeczki Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło(...)słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce
Bajeczna Kuchniacukru goździki kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki. Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika. Zagotować wodę z cukrem. Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut (function
Kuchnia Danusiłyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność do momentu upieczenia całej partii dyni. Dynię odstawiamy do przestudzenia, a następnie blendujemy na gładkie puree. Przekładamy do słoików (zostawiając od góry ok. 2 cm wolnej przestrzeni), zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pasteryzację powtarzamy na drugi(...)dzień (ponownie gotujemy puree 40 minut, potem słoiki odwracamy do góry dnem i studzimy). Długa pasteryzacja pozwoli nam na dłuższe przechowywanie. U mnie spokojnie słoiki wytrzymały ponad rok. Przypuszczam, że mogłyby stać jeszcze kilka miesięcy, ale całe puree zdążyło zostać zużyte :) Przygotowane puree (po zmiksowaniu i wystudzeniu) można też poporcjować i zamrozić. Jeśli mamy zamiar użyć puree do ciast
MyCookBook.plzrobię jabłka prażone. Bywało już, że kupowałam je sklepie i m uszę przyznać, że nie są zbyt tanie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Jabłka pozbierałam i zrobiłam je prażone do słoików. D zięki temu przedstawiam ten przepis. Składniki: 4 kg jabłek ( waga po obraniu i wydrążeniu ) 500 gram cukru ½ l wody 100 ml wody + łyżka octu ( w spryskiwaczu ) Wykonanie: Obrane jabłka(...)się nie przypaliły ). Całość trwa około 30 minut. Podczas gotowania jabłka zaczną się częściowo rozpadać i szklić. Podczas gotowania uważajmy aby się nie poparzyć ( gęste jabłka bulgocząc potrafią pryskać ). Słoiki i zakrętki należy wygotować ( do garnka wlewamy wodę około 1/3 objętości, umieszczamy słoiki do góry dnem, wrzucamy zakrętki i gotujemy kilka minut ). Gotowe jabłka wkładamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy
Smaki Ewywszystkimi składnikami peklówki i całość dokładnie mieszamy, a następnie nakrywamy naczynie przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni. Należy pamiętać aby każdego dnia, przemieszać peklowane mięso. Słoiki i nakrętki ( najlepiej nadają się do tego, te o pojemności około 0,5 l), wyparzmy wrzątkiem. Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niego przestudzony bulion wołowy, jeżeli lubimy(...)zimnego) dodajemy żelatynę ( namoczoną wcześniej ( na około 2 minuty) w zimnej wodzie ( 3 łyżki wody, na łyżkę żelatyny). Całość wyrabiamy na lekko klejąca się masę, a następnie napełniamy nią słoiki do 3/4 wysokości. Słoiki zakręcamy i wstawiamy na 2,5 godziny do piekarnika, nagrzanego do 80-85 stopni. Słoiki zostawiamy w piekarniku do wystudzenia ( uchylając nieco drzwiczki piekarnika
Miód i pieprzpieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz, przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre, mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś(...)kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście jeżeli mamy zamiar, skonsumować nasz paprykarz w przeciągu trzech, czterech
Miód i pieprzdzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę: 4 szklanki(...)podłużne plastry. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam. Zalałam mieszanką ogórki. Odstawiłam na około 3 godziny. Po trzech godzinach odlałam sok który puściły. Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków. Im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego, po pół łyżeczki kolendry i gorczycy. Do garnka wlałam składniki do zalewy. Wodę, ocet
potrawyregionalnegustu. Składniki: pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze korzeń chrzanu kwiaty kopru czosnek gorczyca ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 łyżka soli na 1/2 litra wody Pomidorki umyć. Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche. Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty(...)grubych oczkach chrzan. Pomidorki ucisnąć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły. Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki. Teoretycznie wystarczy odwrócić je do góry dnem a po kilki dniach wynieść do piwnicy. Ja jednak dla pewności jeszcze pasteryzuję je około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachKtóry produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy. By zacząć hodowlę potrzebne będą nam starter ziaren grzybka tybetańskiego szklanka mleka najlepsze niepasteryzowane lub nisko pasteryzowane szklany słoik serwetka papierowa i gumka plastikowe sitko drewniana lub plastikowa łyżka. ZASADY HODOWLI żródło Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem(...)woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka). Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach przemieszaj
Gotowanie jest łatwezagotować. Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule. Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną paprykę wraz z zalewą przełożyć do słoików. Słoik pasteryzować przez około 5 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około sześć 1 - litrowych słoików. Do papryki można dodać, dla pikantności, ostre papryczki np. chili(...)każdego słoika). Aby papryka wyszła dobra, należy użyć ketchupu pikantnego bardzo dobrej jakości np. Hellmansa, Heinza, Kotlin czy Pudliszki. Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu. Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej. Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla. Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko
Gospodyni Miejskasoku. Sok wylać. Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach. Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeroku to moje pierwsze marynowane grzyby. Albo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!. W mojej marynacie mix leśnych grzybów czyli; borowik, kozak, podgrzybek. Składniki na ok. 6 słoików po 180 ml; grzyby leśne(...)osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić na sicie. 2. Zagotuj składniki zalewy, pod koniec wrzucić cebulę pokrojoną w plastry i razem zagotować. 3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry lub na dole ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut
Apetyczna babeczka