zagotować. Do gotującej się zalewy dodać pokrojone papryki i cebule. Gotować na średnim ogniu, przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną paprykę wraz z zalewą przełożyć do słoików. Słoik pasteryzować przez około 5 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około sześć 1 - litrowych słoików. Do papryki można dodać, dla pikantności, ostre papryczki np. chili(...)każdego słoika). Aby papryka wyszła dobra, należy użyć ketchupu pikantnego bardzo dobrej jakości np. Hellmansa, Heinza, Kotlin czy Pudliszki. Jeśli papryka ma być delikatna w smaku, należy dodać łagodnego ketchupu. Jest to doskonała alternatywa dla papryki konserwowej. Papryka w ketchupie idelanie nadaje się do mięs z grilla. Paprykę można także jeść podgrzaną, np. z dodatkiem ananasa, jako sos np. słodko
Gospodyni Miejskasoku. Sok wylać. Do odciśniętej kapusty dodać przygotowane warzywa i wymieszać. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać, odstawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach. Zalać pozostałą w misce zalewą. Słoiki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeroku to moje pierwsze marynowane grzyby. Albo sucho, albo za gorąco, a teraz powoli zaczynają się przymrozki przy gruncie i grzyby ani myślą wychodzić. Zrobiłam zaledwie 4 słoiki, ale sporo też wysuszyłam więc na wigilijną zupę zapas jest!. W mojej marynacie mix leśnych grzybów czyli; borowik, kozak, podgrzybek. Składniki na ok. 6 słoików po 180 ml; grzyby leśne(...)osolonej wodzie przez ok. 20 minut, odcedzić na sicie. 2. Zagotuj składniki zalewy, pod koniec wrzucić cebulę pokrojoną w plastry i razem zagotować. 3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry lub na dole ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut
Apetyczna babeczkabarszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska) i te najczęściej schowane są głębiej, bo jak wiadomo co z oczu to z serca (dzięki temu mają szansę dotrwać(...)cebulą ;) Polecam!!! Składniki na buraczki na zimę: Ugotowane w skórkach buraki (małe). ZALEWA: 1 litr wody 125 ml octu 10% 100 g cukru 1 łyżka soli DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY: 1 ząbek czosnku lub plaster cebuli 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu Buraczki obieramy, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Zalewę zagotowujemy. Do słoiczka
Rozpustne gotowanietalentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich(...)uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe
WojnaNaSmaki.plłyżka soli Przygotowanie: Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki. Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek(...)wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików. Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia. Smacznego
Taste TherapyWiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło(...)przykrywką. Dusimy ok. 60 minut na bardzo małym ogniu, tak aby chutney tylko lekko "pyrkał". Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiam odwracając słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
bistro mamatarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodaję przyprawy i odstawiam na jakiś czas, by smaki się przegryzły, następnie jeszcze raz próbuję i dopiero pakuję do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki zakręcam, wstawiam do dużego garnka, zalewam wodą do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem na średnim palniku ok.20 minut. Następnie słoiki wystawiam i odstawiam do wystudzenia
Smaczne Zdrowepalnik i doprowadzamy do wrzenia. Gorący rozlewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków (butelek), od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy mamy chłodne miejsce, takie dobrze zamknięte słoiki (z wklęsłymi nakrętkami) możemy (osobiście nie testowałam) odstawić bez pasteryzacji. Ja jednak nie ryzykowałam. Swoje słoiki wstawiłam do dużego garnka, wlałam do niego wodę do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadziłam całość(...)wrzenia. Gotowałam ok.20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie słoiki wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia, a następnie odstawiłam do spiżarni. Mój soczek oczywiście już po degustacji - wyszedł przepyszny, bardzo aromatyczny, wprost cudny w smaku. Będzie jak znalazł na jesienno-zimowe przeziębienia. Słodkich pestek żal mi było wyrzucić, więc zapakowałam je do mniejszych słoiczków i również spasteryzowałam. Soczek będzie dla dzieci
Smaczne Zdroweteż można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykowa(...)czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka obłożonego ściereczką i napełnić ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok 3-5 min od zagotowania wody.Po tym czasie wyjąć je z wody,sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone
Niespełnione zdolności kulinarneburaczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka) zalewa 1 szklanka octu 1 1/2 szklanki cukru 1 litr wody 2 cebule średnie do słoika kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy łyżeczkę kminku SPOSÓB WYKONANIA : Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu(...)obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części. Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy
Basia w kuchnichciałam uzyskać mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :) Składniki: 1 kg śliwek węgierek 275 ml octu 10% (1/2 i 1/4 szklanki) 250 ml wody 3 laski cynamonu 20 goździków 500 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki(...)kolejne 48 h. Po tym czasie ponownie odcedziłam śliwki, zostawiając w zalewie laski cynamonu i goździki, doprowadziłam zalewę do wrzenia, a w międzyczasie powkładałam odcedzone śliwki do wyparzonych wcześniej słoików, zalałam je gorącą zalewą (tu już bez lasek i goździków), słoiki zakręciłam (czyt. zakręcił mi mój syn, bo ja nie mam tyle siły), wstawiłam do dużego garnka, którego dno wyłożyłam
Blondynka GotujeDzisiaj mam dla Was przepis na domowe buraczki z chrzanem w słoikach. Buraczki według tego przepisu robię już od wielu lat. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Zapas słoików z ćwikłą znika ze spiżarni w mgnieniu oka. Zawsze wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI : 5 kg buraków ćwikłowych 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki startego świeżego chrzanu(...)godzin w chłodne miejsce. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam. 4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał
Tradycyjna kuchnia KasiPrzyjeżdżamy z pustymi walizkami. Zjeżdżamy z wypełnionymi po brzegi. 3 książki na krzyż. Butelki. Słoiki. W okolicy połowy grudnia po wałówkach listopadowych już ani śladu. Szczęśliwi Ci ,którzy zjechali do domów na Mikołaja by odebrać porcję dobroci ( i prezenty) Czas zbierać szkło z mieszkania, pakować do walizki i zbierać się do domów rodzinnych. Słoiki same się z domu nie zabiorą(...)Butelki też. I chociaż moja wałówka z domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania
Fiolka w kuchniobarczony jest ryzykiem upojenia alkoholowego lub zakochania się! Należy zachować wszelkie zasady ostrożności, wstrzymać się z podjadaniem podczas przygotowania przepisu oraz uważnie wybierać wybranka do podarowania słoiczka. Składniki: słoiki kilka pomarańczy ( średnio 2 na słoik) rum goździki/laski cynamonu Wykonanie: 1.Pomarańcze sparz i solidnie wyczyść szczoteczką *najlepiej zdobyć ekologiczne* 2.Pokrojone plastry pomarańczy wsadź do słoika. 3.Zalej rumem (możesz(...)dodać goździki bądź korę cynamonu) i zakręć szczelnie. 4.Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie. 5. Próbuj! Albo pakuj słoik i podaruj jako prezent chłopakowi (wraz z sercem na dłoni) . Przetestowałam rok temu. Zrobiłam. Opakowałam. Podarowałam. ... A teraz On testuje wszelkie umieszczane tutaj potrawy ;) (za 2 tygodnie dzień chłopaka! Idealny termin by zatopić pomarańcze w alkoholu
Fiolka w kuchni