słoik - 12348 przepisów (strona:82/824)

Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 155

gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć(...)gotować do momentu, aż ilość soku zredukuje się o 1/3. Gruszki ponownie wstawić na mały gaz, dodać rabarbar. Zagotować. Cały czas trzymając na gazie napełniać czyste i wyparzone słoiki, tak aby zostawić 0,5 cm wolnej przestrzeni. słoiki mocno zakręcić odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne słoiki wstawić do zaciemnionego pomieszczenia. Smacznego! Marmolada gruszkowo-rabarbarowa

moj przepis na
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 170

przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy wodą, wsypujemy świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier(...)mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców.   Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Jabłka w słoiku 108

Przydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą(...)wrażenie, że jabłek nie ubywa. I wtedy właśnie dużą ich część podsmażam/ duszę i zamykam w słoikach :-) SKŁADNIKI: - jabłka  - cukier - cynamon Nie będę podawała dokładnych ilości zużytego cukru i cynamonu, bo tak na prawdę jest to kwestia indywidualnych upodobań. Ktoś lubi bardziej słodko i z dużą ilością cynamonu, ktoś inny preferuje naturalny smak jabłek z minimalną ilością cukru

Wielopokoleniowo
filety w occie 203

sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą.  Składniki na 4 słoiki: 3 filety z kurczaka 2 jajka pieprz sól mąka bułka tarta olej do smażenia na zalewę: 5 szklanek wody szklanka octu  szklanka cukru 3 cebule 3 ząbki czosnku kilka(...)liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 3/4 łyżeczki soli Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć.  Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików.  Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cytryny w rumie do herbaty 95

dodatek cytryny i słodkiego alkoholowego syropu naprawdę zmienia tutaj wszystko, herbata nabiera głębi i zupełnie nowego smaku.       1 cytryna 0,5 szklanki cukru 100 ml rumu słoik ok. 500 ml Przed pokrojeniem cytrynę musimy porządnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Słoik wyparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy cytrynę w plasterki, układamy w słoiku, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Wstrząsamy(...)jakiś czas aby cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi cytryny są gotowe do spożycia. Do herbaty dajemy jeden plasterek i odrobinę syropu ze słoika. Cytryny takie można przechowywać nawet kilka miesięcy. My trzymamy je w lodówce. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Dżem z pigwy 103

siebie. Przygotowanie tego dżemu zajmuje w sumie ok. 3-4 godzin (czas zależy od szybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru   Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż(...)miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego ostygania. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z dżemem z pigwy Dżem z pigwy i dyni Marmolada z pigwowców

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet drobiowy ze słoika 176

dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja  na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć(...)wyparzonych słoików o pojemności 230 ml i pasteryzować przez 30 minut przez 3 dni. Następnie przechowywać pasztet w chłodnym miejscu. Ja trzymam w lodówce. Kilka słów o pasteryzacji: Słoiki z pasztetem przekładamy do garnka wyłożonego bawełnianym ręcznikiem. Nalewamy  wody o 3/4 wysokości słoików. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Garnek przykrywamy pokrywką. Pasteryzacja jednokrotna przydatność pasztu ok.1

Delicious Titbits
Cukinia marynowana z rozmarynem 173

szklanki octu 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru  2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego rozmarynu czosnek po 2 ząbki na słoik Sposób przygotowania: Umyte cukinie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w słupki , długość powinna być mniej więcej dopasowana do wysokości słoików. Do umytych słoików wkładamy ząbki czosnku, układamy cukinię dość ścisło(...)Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy suszony rozmaryn. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z cukinię. Następnego dnia pasteryzujemy przez 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Ogórki kiszone na zimę 98

smakują całą zimę jak małosolne,są chrupiące i nie są bardzo kwaśne. Składniki: 1-1,5 kilograma ogórków Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej Dodatkowo na każdy słoik: Czosnek - ząbek Chrzan -2 cm. Koper - baldachim Gorczyca - 1,2 łyżeczki Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego słoika wkładamy czosnek, chrzan, koper i gorczycę. Ogórki układamy dość ścisło(...)słoikach. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia zalewy.Trzymamy ogórki przez tydzień w temperaturze pokojowej, potem przenosimy w chłodne miejsce

Bajeczna Kuchnia
Gruszki w syropie 162

cukru goździki kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne , pokroić na cząstki.  Następnie włożyć gruszki do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.  Słoiki wyparzyć, układać owoce do słoików, wkładać po dwa gożdziki do każdego słoika.  Zagotować wodę z cukrem.  Zalać gorącym syropem gruszki, zakręcić słoiki, pasteryzować ok. 10 minut (function

Kuchnia Danusi
Puree z dyni 100

łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność do momentu upieczenia całej partii dyni. Dynię odstawiamy do przestudzenia, a następnie blendujemy na gładkie puree. Przekładamy do słoików (zostawiając od góry ok. 2 cm wolnej przestrzeni), zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pasteryzację powtarzamy na drugi(...)dzień (ponownie gotujemy puree 40 minut, potem słoiki odwracamy do góry dnem i studzimy). Długa pasteryzacja pozwoli nam na dłuższe przechowywanie. U mnie spokojnie słoiki wytrzymały ponad rok. Przypuszczam, że mogłyby stać jeszcze kilka miesięcy, ale całe puree zdążyło zostać zużyte :) Przygotowane puree (po zmiksowaniu i wystudzeniu) można też poporcjować i zamrozić. Jeśli mamy zamiar użyć puree do ciast

MyCookBook.pl
Prażone jabłka – do słoików, idealne do wypieków 363

zrobię jabłka prażone. Bywało już, że kupowałam je sklepie i m uszę przyznać, że nie są zbyt tanie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Jabłka pozbierałam i zrobiłam je prażone do słoików. D zięki temu przedstawiam ten przepis. Składniki: 4 kg jabłek ( waga po obraniu i wydrążeniu ) 500 gram cukru ½ l wody 100 ml wody + łyżka octu ( w spryskiwaczu ) Wykonanie: Obrane jabłka(...)się nie przypaliły ). Całość trwa około 30 minut. Podczas gotowania jabłka zaczną się częściowo rozpadać i szklić. Podczas gotowania uważajmy aby się nie poparzyć ( gęste jabłka bulgocząc potrafią pryskać ). Słoiki i zakrętki należy wygotować ( do garnka wlewamy wodę około 1/3 objętości, umieszczamy słoiki do góry dnem, wrzucamy zakrętki i gotujemy kilka minut ). Gotowe jabłka wkładamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy

Smaki Ewy
domowa konserwa ze słoika 161

wszystkimi składnikami peklówki i całość dokładnie mieszamy, a następnie nakrywamy naczynie przykrywką i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni.  Należy pamiętać aby każdego dnia, przemieszać peklowane mięso. Słoiki i nakrętki ( najlepiej nadają się do tego, te o pojemności około 0,5 l), wyparzmy wrzątkiem. Mięso wyjmujemy z lodówki i dodajemy do niego przestudzony bulion wołowy, jeżeli lubimy(...)zimnego) dodajemy żelatynę ( namoczoną wcześniej ( na około 2 minuty) w zimnej wodzie ( 3 łyżki wody, na łyżkę żelatyny). Całość wyrabiamy na lekko klejąca się masę, a następnie napełniamy nią słoiki do 3/4 wysokości. Słoiki zakręcamy i wstawiamy na 2,5 godziny do piekarnika, nagrzanego do 80-85 stopni. Słoiki zostawiamy w piekarniku do wystudzenia ( uchylając nieco drzwiczki piekarnika

Miód i pieprz
paprykarz z pieczonej makreli 150

pieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą  na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś(...)kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy  je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście  jeżeli mamy zamiar, skonsumować nasz paprykarz w przeciągu trzech, czterech

Miód i pieprz
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 259

dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,  po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca  kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę: 4 szklanki(...)podłużne plastry. Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudziłam. Zalałam mieszanką ogórki. Odstawiłam na około 3 godziny. Po trzech godzinach odlałam sok który puściły. Do wyparzonych słoików wkładałam plastry ogórków. Im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika wsypałam po parę ziarenek ziela angielskiego,  po pół łyżeczki kolendry i gorczycy. Do garnka wlałam składniki do zalewy. Wodę, ocet

potrawyregionalne