słoik - 12348 przepisów (strona:74/824)

Halloweenowy lampion DIY 178

Ciebie kurs krok po kroku jak przygotować coś co może taką dynię zastąpić :) To świetna zabawa dla każdego, proste wykonanie, dobry pomysł na zajęcie czymś dzieciaków ;) Potrzebne będą: słoik wstążka taśma dwustronna bezbarwna lub bezbarwne dwustronne przylepce pomarańczowa bibuła lub jak w moim przypadku serwetka czarny papier samoprzylepny świeczka  nożyczki coś do pisania Wycinamy odpowiednią wielkość bibuły. Przymierzamy(...)słoika. Do słoika przyklejamy przylepce lub taśmę (lepiej wygląda bezbarwna). Przyklejamy bibułę. Pamiętajcie też o podklejeniu dna. Górę obwiązujemy tasiemką.  Na czarnym papierze samoprzylepnym rysujemy oczy i buzię. Wycinamy i przyklejamy na nasz słoik. Do środka wkładamy świeczkę. I gotowe! :) Więcej Halloweenowych inspiracji znajdziecie tutaj.  Zapraszam

Czerwona Porzeczka
Kiszona młoda kapusta 146

Młoda kapusta idealnie nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika. Na 1 główkę białej kapusty ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie(...)Wrzucić do miski. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty zasolić i wymieszać. Poszatkowaną i zasolona kapustę zostawić w misce na około 3 godzinki po czym poprzekładać w słoiki dość dobrze ubijając. Zalać pozostałym sokiem z kapusty i zakręcić słoiki. Ułożyć słoiki w misce lub na tacy gdyż kapusta będzie odrabiać, gazować.Najlepiej zostawić ją w kuchni

W garach u Gosi
Fasolka szparagowa w słoikach 118

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Fasolkę obieram, myje i układam w słoiki. Na litrowy słoik wsypuję 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru, zalewam zwykłą zimną wodą i mocno zakręcam słoiczki. Na mniejsze słoiczki sypię odpowiednio mniej. Gotuję 2 razy po 1 godzinie(...)zagotowania( jeden dzień godzinkę i drugi dzień godzinkę) na wolnym ogniu, tak aby woda tylko lekko bulgotała. Po ugotowaniu słoiki wystudzić i spokojem można wynieść do piwnicy a zimą cieszyć się jej smakiem. Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby słoiki    były dokładnie umyte i nie były wyszczerbione lub uszkodzone zakrętki ponieważ wtedy istnieje prawdopodobieństwo, że fasolka niestety

W garach u Gosi
Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy 165

fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam do góry dnem. W ten sposób słoiki same się zawekują i wytrzymają bez pasteryzacji w lodówce kilka tygodni. Będą żelazną rezerwą(...)obiadową kiedy nie będę miała czasu stać przy kuchni. Jeśli chcielibyście żeby takie słoiki postały dłużej albo bez lodówki to trzeba poddać je tyndalizacji czyli zapasteryzować dla pewności i bezpieczeństwa, trzy razy w odstępach 24 godzin . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bigos wg domowego przepisu 213

Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w wielkich garach, potem nawet pakowało do słoików, by móc w każdej chwili cieszyć się jego smakiem. U nas po dziś dzień się go lubi, choć gotujemy go znacznie rzadziej. Ale za to jeśli już, to w dużych ilościach(...)Część od razu do zjedzenia, a resztę chowamy do słoików. A jaki jest Was przepis na bigos? Bo w każdym domu z tego co wiem gotuje się go inaczej. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu

Słodkie okruszki
Buraczki marynowane z czosnkiem 157

window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku i kilka ziarenek ziela angielskiego. Składniki zalewy zagotować i ostudzić(...)Zalać buraczki w słoikach, słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Galaretka z papierówek i aronii 137

Galaretka z papierówek i aronii to kolejny tegoroczny przepis na domowe przetwory do słoików. Lubię smak papierówki i ich zapach dlatego wykorzystuję je do przetworów: galaretek, musów i kompotów. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Chociaż Piotrkowi ilość cukru(...)tamtej galaretce z papierówek nie przeszkadzała, gdyż zajadał ją łyżeczką prosto ze słoika. Do przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikanta pasta chili 184

Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około 250 g papryczek chili (20 sztuk) puszka pomidorów bez skórki w przecierze 3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem Przygotowanie: Papryczki(...)przekładamy do blendera i miksujemy drobno, ja to zrobiłam w moim robocie Kohersen Mycook, dodajemy zawartość puszki, wlewamy oliwę i ponownie miksujemy aż powstanie pasta. Pastę papryczkową przekładamy do słoików. Pastę w słoikach pasteryzujemy w garnku około 30 minut od zawrzenia wody. Odwracamy słoiki i studzimy. Smacznego! The post Pikanta pasta chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki słodko-kwaśne z chili 130

chili oraz polać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek i ponownie wymieszać. Ocet zagotować i dodać do niego cukier.Wymieszać. Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Ułożyć w nich gęsto ogórki (później się kurczą) i zalać gorącą zalewą. Nie układać jednak za dużo ogórków w jednym słoiku, bo zalewa za bardzo(...)się wychłodzi po zalaniu i jest ryzyko że słoiki się nie zawekują. Wypełnione słoiki zakręcić i odwrócić na kilka godzin do góry dnem. Gotowe ogórki najlepiej smakują po kilku dniach

Bullio
Ogórki kiszone wg Elki 141

zerwane rano prosto z krzaczków,a mam to szczęście uprawiać je u siebie w ogrodzie. Wyhodowane ekologicznie,bez nawozów i chemii. Dokładnie myję ogórki,koper,chrzan oraz staranne wyparzam słoiki i nakrętki,wtedy mam gwarancję,że nie popsują mi się przetwory.  Do każdego słoika na dno wkładam po gałązce kopru,2 ząbki czosnku,kawałek korzenia i liścia chrzanu. Ogórki(...)ustawiam pionowo,przekładam gałązką kopru i na wierzch układam mniejsze ogórki. Wodę gotuję ze solą,na 1 litr wody daję 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej. Gorącą solanką zalewam słoiki i zakręcam szczelnie nakrętkami. Słoiki z ogórkami zostawiam na 3-4 dni w ciepłym miejscu po tym czasie wynoszę do zimnej spiżarni gdzie czekają na późniejsze spożycie. Zapasów robię tyle

Kolorowa kuchnia Elki
Ogórki konserwowe 139

kamiennej do przetworów 1 łyżka ziaren ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Wodę,ocet,cukier,sól i przyprawy należy zagotować i wystudzić. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy,włożyć baldach kopru,kilka plasterków marchewki,2-3 plasterki czosnku i parę wiórków chrzanu. Ogórki poukładać w słoikach,zalać zalewą i szczelnie zakręcić nakrętki. Słoiki(...)należy pasteryzować  3 minuty licząc od momentu zagotowania się wody. Z podanej porcji wychodzi 8 słoików

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kapusty,papryki i marchewki do słoików 264

Kolejna sałatka z białej kapusty do słoików  Przepis pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy  ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli  zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu(...)miski. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać poszatkowane warzywa w misce. Dokładnie wymieszać,przykryć i odstawić na 12 godzin. Ja nie czekałam tyle czasu i po 4 godzinach napełniałam słoiki. Słoiki pasteryzować 15 minut Z tej porcji wyszły 4 słoiki

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z malin 107

Wszystkie owoce które dojrzewają w ogrodzie oprócz bieżącej konsumpcji przerabiam na soki,kompoty nalewki i nawet wina. Spiżarnia zapełnia się słoikami i butelkami,które opisuję by ułatwić sobie i domownikom późniejsze szukanie odpowiedniego specyfiku. Dziś podaję przepis na sok z malin,który jest niezwykle cenny i pomocny w przeziębieniach. W tym przepisie nie podam Wam dokładnych proporcji tylko sposób(...)owoców,po prostu zrywam maliny z krzaczków taką ilość jaka jest dojrzała w danym momencie,płuczę je pod bieżącą wodą,odsączam na sicie,wrzucam do dużego słoja,zasypuję cukrem,słoik zakrywam gazą ,owijam gumką i stawiam na słonecznym parapecie. Ilość cukru zależy od kwaskowości owoców,po prostu robię to na wyczucie. Słoik z owocami stoi tam dzień czasem

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy naturalny sok jabłkowy 93

Składniki     10 kg jabłka     8 szklanek wody    słoiki Wykonanie    Połączyć umyte jabłka i wodę w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną.    Przelać  sok,przez  sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Niech ścieka , niezmącone , przez co najmniej(...)godziny.      Wyparzyć słoiki . Ogrzewać  sok jabłkowy do około 90 ° C w czystym dużym rondlu na średnim ogniu.    Do gorących  słoików wlać gorący sok pozostawiając  1/4  wolnej przestrzeni nad powierzchnią.   Pasteryzować w wodzie przez około 10 minut,od momentu zagotowania.  Wyjąć słoiki ,nakryć kocem do ostudzenia

w mojej kuchni
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę 259

wkrótce następne... Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków  2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa(...)godziny. W tym czasie składniki na zalewę zagotować i ostudzić, a następnie wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Pozostawić na 30 minut, aby się przegryzło i nakładać do naszykowanych słoików. Pasteryzować około 15 minut.  Uwaga: Moja rada przed nałożeniem do słoików proponuje spróbować czy jest wystarczająco słone, a jeśli mało słone to trochę dosolić i dopiero nałożyć do słoików

talerz przyjemności