słoik - 12348 przepisów (strona:75/824)

Ocet malinowy 117

dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy lub ocet z białego wina - octu użyć tyle, aby zakrył maliny i wypełnił słoik 1 płaska łyżka cukru słoik o pojemności 300 ml Przygotowanie: Maliny wymieszać z cukrem, przełożyć do słoika i zalać octem. Ocet musi zakrywać maliny. Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień

Codziennik Kuchenny
Kiszona brukselka 165

kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo? Kiszona brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i mięs z grilla.  Składniki: brukselka na każdy słoik: 2 ząbki czosnku, kilka gałązek koperku woda z kiszonych ogórków, do wypełnienia słoika Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente. Wystudzoną brukselkę ułożyć w słoikach, wraz z obranym czosnkiem(...)gałązkami kopru.  Słoki uzupełnić wodą z kiszonych ogórków. Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie brukselka będzie ukiszona. Kiszoną brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kalafior marynowany 189

słoikach zamykamy przeróżne warzywa, możemy zamknąć też kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże(...)gotować ok 2-3 minuty. Osączyć na sicie i wystudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej ilości składników

Monia miesza i gotuje
Sok malinowy na zimę do słoików 128

kilogram owoców). Gotować do momentu, aż maliny puszczą sok. Jeśli chcecie otrzymać sok klarowny to należy odcedzić powstałą mieszankę na sicie lub tetrze i wlać ją wprost do słoików. Zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem. Jeśli pokrywki się nie zassają należy zapasteryzować. Owoce, które zostaną na sicie można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem(...)Wykonanie w sokowniku: Wg instrukcji sokownika. W skrócie: maliny na górną misę, chwilę pogotować aż puszczą sok. Wsypać cukier. Chwilę odczekać, przemieszać. Gotować. Spuszczać powoli sok do butelek lub słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Owoce, które zostaną na górze sokownika można sobie zjeść, albo także napakować w słoiki i zalać sokiem (do wysokości owoców

Mania Wypiekania
Kiszona czerwona kapusta 153

jeden z najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest dużo zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E. Składniki na 2 słoiki a`750 ml: 2 kg kapusty czerwonej 2 łyżki soli kilka baldachów kopru - świeży lub suszony Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści i cienko poszatkować. W dużej misce wymieszać(...)solą, mocno ugniatająć i pozostawić na kilka godzin. Gdy odpowiednio zmięknie, ugniatać mocno dłonią w słoikach, przekładając baldachami kopru. Słoiki zamknąć i na 5-7 dni pozostawić w temperaturze pokojowej. Przez pierwsze dni, gdy fermentacja przebiega dość burzliwie słoiki lepiej ustawić na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem. Potem wynieść do chłodniejszego pomieszczenia. Jak poznać, że kapusta jest ukiszona? Gdy z niebieskiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem z cukini z galaretką cytrynową 461

lekko rozmiażdżyć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać galaretkę, cukier i sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze ok. pół godziny, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić na 15 minut do góry dnem - nie za długo, żeby nie zastygł w tej pozycji. Jeśli zdarzy się, że któryś ze słoików się nie zassie to należy(...)gotujemy 15 minut/90 stopni/obr.2. Potem dodajemy galaretkę, skórkę otartą z cytryny (wcześniej wyparzonej) i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 10 minut/90 stopni/ obr.2. Gorący dżem od razu przelewamy do słoików i zakręcamy. Odwracamy do góry nogami na 15 minut. Nie za długo, żeby nie zastygł w tej pozycji. Jeśli zdarzy się, że któryś ze słoików się nie zassie to należy

Mania Wypiekania
Kiszone pomidorki koktajlowe. 126

macie co zrobić z nadmiarem owoców, to to rozwiązanie jest naprawdę godne uwagi. Pomidorki takie można ponownie przetwarzać, wykorzystywać do pieczenia, do sałatek czy surówek. Co dajemy do słoika? Możemy dać w zasadzie wszystko to, co dajemy do ogórków. Składniki na 4 średniej wielkości słoiki: 1,5 kg pomidorów koktajlowych. 1 litr wody i jedna łyżka soli Do każdego słoika(...)pomidorów - inaczej zejdzie z nich skórka.  Pomidorki myjemy i przebieramy. Każdy z nich powinien być jędrny i zdrowy, nie powinien mieć pęknięć itp. Usuwamy szypułki. Układamy je do słoików z przygotowanymi wcześniej przyprawami. Zalewamy zalewą i zakręcamy szczelnie. Słoje zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie, lub do momentu, aż zalewa przestanie się burzyć. Po pierwszym tygodniu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Marynowane pomidorki koktajlowe WERSJA 2 babci Basi 138

litra wody. łyżka soli, łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego.   Pozostałe składniki : kilogram pomidorków koktajlowych, suszony tymianek, ziele angielskie, świeża bazylia, czosnek Pomidorki myjemy. Do wyparzonych słoików wsypujemy tymianek ( u mnie pół łyżeczki na 220 ml słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku i pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy. Letnią zalewę wlewamy(...)słoików z pomidorkami. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i układamy pod kocem, zostawiając w ten sposób do momentu, aż wystygną. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Truskawki w syropie własnym babci Basi 195

najlepsze średnie lub mniejsze , no i bardzo dojrzałe -ciemne ) 1 kg cukru kryształu ( jeżeli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru) Z podanej ilości składników otrzymujemy 3 małe słoiki owoców w syropie własnym i 2 słoiki syropu. PRZYGOTOWANIE : Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Zasypać cukrem, aby puściły sok. Włożyć do garnka i zagotować. Sok odlać , a truskawki podgrzewać(...)bardzo wolnym ogniu ok. 10 min. Sok gotować na wolnym ogniu, zdejmując pianę. Gorące truskawki przekładać do słoików i zalewać bardzo gorącym syropem, żeby pokryć owoce, Pozostały sok- syrop wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawiając do ostudzenia ( lub do następnego dnia), aż się dobrze zamkną. Rada : Dla pewności możemy słoiczki zagotować 10 minut, bo niekiedy

Pysznosci Babci Basi
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 108

Pieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie tylko ciasto, dajecie te prażone jabłka i gotowe. A może niezbyt często robicie szarlotki? W takim razie to też jest przepis dla was! Te słoiki w sprzyjających warunkach (w chłodzie) nawet i kilka(...)kilka lat. A może jednak jest tak, że w ogóle nie pieczecie szarlotki? Tak zupełnie nigdy-nigdy. Wiecie co? Wówczas to też jest przepis dla was! Zróbcie kilka takich słoików i rozdajcie znajomym, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wielką frajdę im sprawicie. Co prawda warto mieć taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę

Marder&Marder Manufacture
ostatnie przetwory : Najprostszy ketchup paprykowo-pomidorowy 137

ketchup jest naprawdę genialny, musiałam zrobić 3 turę, ponieważ już zużyłam większość słoików, robiłam już różne przetwory i ketchupy ale ten przepis, który znalazłam na filozofii smaku naprawdę mnie zachwycił, smakuje wyśmienicie a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy upiec pomidory i paprykę (jeśli macie piekarnik, w którym można jednocześnie piec dwie blachy to ketchup zrobicie jeszcze szybciej(...)gładką masę w blenderze kielichowym lub ręcznym i ketchup ma od razu gęstą konsystencję, nie trzeba go redukować kilka godzin, później wystarczy dodać ocet winny i przyprawy, włożyć do słoików zawekować i gotowe :) to co robimy  ?  Składniki :  2 małe cebule  papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki

zdrowa vege kuchnia
Patisony w zalewie curry 848

zatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki(...)selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 2 łyżki przyprawy curry Patisony opłukać. Układać w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładać niewielką gałązkę z liśćmi selera, kilka ziaren ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżki oleju. W garnku zagotować zalewę i uzupełniać nią słoiki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z królika 145

pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki pasteryzujemy przez 3 dni. Pierwszego dnia przez 50 minut, drugiego 40, trzeciego 30 minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi(...)pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki pasteryzujemy przez 3 dni. Pierwszego dnia przez 50 minut, drugiego 40, trzeciego 30 minut. Skomentuj

MamaOskarka
Pomidory suszone 122

piekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają się tu pomidory limo. Pomidory suszone Składniki (na ok 4-5 słoików):  5 kg pomidorów 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii olej rzepakowy lub oliwa sól Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyj(...)ususzeniu*** przełóż pomidory do dużej miski, dodaj ocet, oregano, bazylię i dokładnie wymieszaj.  Podgrzej olej, tak aby zaczął wydzielać zapach i "parować".  Do wysterylizowanych słoików przełóż pomidory do 3/4 słoika - ułóż je ściśle, ale nie upychaj ich.   Następnie  zalej do pełna olej, zakręć pokrywkę i ustaw słoik do góry

wegujemy