litra wody. łyżka soli, łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego. Pozostałe składniki : kilogram pomidorków koktajlowych, suszony tymianek, ziele angielskie, świeża bazylia, czosnek Pomidorki myjemy. Do wyparzonych słoików wsypujemy tymianek ( u mnie pół łyżeczki na 220 ml słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku i pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy. Letnią zalewę wlewamy(...)słoików z pomidorkami. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i układamy pod kocem, zostawiając w ten sposób do momentu, aż wystygną. Smacznego
Pysznosci Babci Basinajlepsze średnie lub mniejsze , no i bardzo dojrzałe -ciemne ) 1 kg cukru kryształu ( jeżeli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru) Z podanej ilości składników otrzymujemy 3 małe słoiki owoców w syropie własnym i 2 słoiki syropu. PRZYGOTOWANIE : Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Zasypać cukrem, aby puściły sok. Włożyć do garnka i zagotować. Sok odlać , a truskawki podgrzewać(...)bardzo wolnym ogniu ok. 10 min. Sok gotować na wolnym ogniu, zdejmując pianę. Gorące truskawki przekładać do słoików i zalewać bardzo gorącym syropem, żeby pokryć owoce, Pozostały sok- syrop wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawiając do ostudzenia ( lub do następnego dnia), aż się dobrze zamkną. Rada : Dla pewności możemy słoiczki zagotować 10 minut, bo niekiedy
Pysznosci Babci BasiPieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie tylko ciasto, dajecie te prażone jabłka i gotowe. A może niezbyt często robicie szarlotki? W takim razie to też jest przepis dla was! Te słoiki w sprzyjających warunkach (w chłodzie) nawet i kilka(...)kilka lat. A może jednak jest tak, że w ogóle nie pieczecie szarlotki? Tak zupełnie nigdy-nigdy. Wiecie co? Wówczas to też jest przepis dla was! Zróbcie kilka takich słoików i rozdajcie znajomym, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wielką frajdę im sprawicie. Co prawda warto mieć taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę
Marder&Marder Manufactureketchup jest naprawdę genialny, musiałam zrobić 3 turę, ponieważ już zużyłam większość słoików, robiłam już różne przetwory i ketchupy ale ten przepis, który znalazłam na filozofii smaku naprawdę mnie zachwycił, smakuje wyśmienicie a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy upiec pomidory i paprykę (jeśli macie piekarnik, w którym można jednocześnie piec dwie blachy to ketchup zrobicie jeszcze szybciej(...)gładką masę w blenderze kielichowym lub ręcznym i ketchup ma od razu gęstą konsystencję, nie trzeba go redukować kilka godzin, później wystarczy dodać ocet winny i przyprawy, włożyć do słoików zawekować i gotowe :) to co robimy ? Składniki : 2 małe cebule papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre) 1 kg czerwonej papryki
zdrowa vege kuchniazatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki(...)selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 2 łyżki przyprawy curry Patisony opłukać. Układać w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładać niewielką gałązkę z liśćmi selera, kilka ziaren ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżki oleju. W garnku zagotować zalewę i uzupełniać nią słoiki
Codzienna kuchnia niecodziennapieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki pasteryzujemy przez 3 dni. Pierwszego dnia przez 50 minut, drugiego 40, trzeciego 30 minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi(...)pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki pasteryzujemy przez 3 dni. Pierwszego dnia przez 50 minut, drugiego 40, trzeciego 30 minut. Skomentuj
MamaOskarkapiekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają się tu pomidory limo. Pomidory suszone Składniki (na ok 4-5 słoików): 5 kg pomidorów 4-5 ząbki czosnku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii olej rzepakowy lub oliwa sól Przygotowanie: Pomidory dokładnie umyj(...)ususzeniu*** przełóż pomidory do dużej miski, dodaj ocet, oregano, bazylię i dokładnie wymieszaj. Podgrzej olej, tak aby zaczął wydzielać zapach i "parować". Do wysterylizowanych słoików przełóż pomidory do 3/4 słoika - ułóż je ściśle, ale nie upychaj ich. Następnie zalej do pełna olej, zakręć pokrywkę i ustaw słoik do góry
wegujemySKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik wyparzam. wodę zagotowuję dodaję sól. Na sam spód słoika wkładam koper. Ogórki układam bardzo ciasno. Zalewam zagotowaną wodą. Wkładam czosnek. Dokładnie zakręcam. Słoik pozostawiam na 2 dni. Po 2 dniach lekko odkręcam słoik i pozostawiam
Gotowanie Patkicebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa się je wrzącą marynatą, wtedy nie potrzeba już ich pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej i kolorowej sałatki. Ilość ostrej papryki podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie pikantniejsze smaki, to zawsze(...)plastry o grubości trochę większej niż ogórki. Papryczki opłukać i pokroić również w grubsze plasterki. Ogórki odcedzić z wody, wymieszać z pomidorami i papryką. Układać niezbyt ciasno w wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości. Do każdego słoika dodać łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 łyżki oleju. Wszystkie składniki zalewy zagotować w garnku i wrzącą zalewać ogórki. Powinna
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler(...)przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać w lodówce
Zrób to smacznieKolejna sałatkowa propozycja z serii co się nawinie. Osobiście uwielbiam różne sałatkowe kombinacje ... może taka wersja wam posmakuje. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 200 g wędliny np. schabu lub szynki 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 słoik olewek nadzianych czosnkiem 3 garście prażonego słonecznika ok. 100 g ciecierzycy z zalewy (z puszki lub słoika) 1 papryczka chili (opcjonalnie(...)jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu op. czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Składniki pochodzące z puszki lub słoika oczywiście odsączyć z zalewy. Wędlinę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół Wszystkie składniki sałatki razem wymieszać, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUgrzyby. W nagrzanej od słońca i nawodnionej ściółce iławskich lasów grzyby rosły jak oszalałe! Zbieraliśmy je wiaderko po wiaderku, suszyliśmy na słońcu, a część z nich została zamknięta w słoikach. Na małej jachtowej kuchence przygotowałam kilka słoików pasteryzowanych podgrzybków, aby kiedyś, w ponury, zimowy dzień przypomniały nam o minionych wakacjach :) Pamiętajmy, że grzyby należy pasteryzować dwa razy w odstępach(...)godzin. W zimie wystarczy posiekać cebulę, podsmażyć ją na oleju, wyjąć ze spiżarni słoik grzybów, dodać do cebuli i chwilę poddusić razem, aż cebula zmięknie. Zdjąć z palnika. Wlać niewielką ilość śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast
Posadzone i zjedzoneangielskie 1i 1/4 szkl octu gorczyca biała Marchewkę gotujemy przez ok 10 min, studzimy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy na plasterki i mieszamy w jednym dużym naczyniu. Nakładamy do słoików lekko uciskając. Do słoików dodajemy po ziarenku ziela angielskiego i po ćwierć łyżeczki gorczycy białej. Gotujemy zalewę, napełniamy słoiki , zakręcamy i pasteryzujemy ok 15- 20 min, zależnie od wielkości słoików
Gotowanie jest łatwetakie słoikowe wynalazki jak sałatki. Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę w garnku do ich gotowania, to w zasadzie obiad masz gotowy bezstresowo i możesz czas(...)obieramy a następnie ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem. Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek. Mieszamy i przekładamy do słoików Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy gotujemy ok 10 min. Gorącą zalewą zalewamy buraczki. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka
Mieszam w Garnku