słoik - 12348 przepisów (strona:72/824)

Nalewka z dyni 205

Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm). Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę dyni wsypać do słoika 1,5 – 2 litrowego. Całość zalać połową litra wódki. Tym razem zdecydowałem się na użycie wódki zamiast spirytusu, ponieważ dynia nie jest soczysta, więc mniejsza stężenie alkoholu wystarczy(...)ekstrakcji składników roślinnych (wydobycia smaku i koloru dyni). Słoik szczelnie zakręcić, aby alkohol nie wyparował i całość odstawić na 2 tygodnie w ciepłe oraz słoneczne miejsce. Co kilka dni można wstrząsnąć słojem. Po 2 tygodniach maceracji odcedzić dynię, a uzyskany płyn zwany nalewem przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i wlać

KuchniaWeDwoje.pl
Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar 173

miękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy do słoika 2 szt ziela angielskiego i listek laurowy. Wypełniamy słoiki burakami. Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia i zawekowania(...)się. Z podanego przepisu wychodzi 4 szt 0,5 l słoików

Życie zaczyna się w kuchni
Letnie przetwory: Marmolada szwarcwaldzka 99

odsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Słoiki wymyj i wyparz. Połowę wiśni przełóż wraz z wanilią (zarówno miąższem jak i obiema połówkami laski) przełóż do rondelka. Całość postaw na ogniu i cały czas mieszając gotuj przez(...)się na jej powierzchni szumy. Po ok. 5 minutach do wiśni dodaj czekoladę i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową marmoladę (jeszcze gorącą) przełóż do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry nogami, tzn. wieczkami na dół. Po mniej więcej 5 minutach słoiki odwróć do „normalnej” pozycji i odstaw do wystygnięcia

blog.moje-pasje.info
Kiszone cytryny 202

cytryn 6-8 łyżek gruboziarnistej soli morskiej 1 papryczka chilli 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu sok z 8-10 cytryn oliw z oliwek  Przygotowanie: 1. Przygotowujemy wystarczająco duży słoik, sterylizujemy go i dobrze osuszamy, nie wycieramy, niech wyschnie samoistnie  2. Szorujemy dokładnie cytryny, nacinamy od czubka na krzyż, jednak nie do końca, pozostawiamy ok 2 cm od spodu(...)środka każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce gruboziarnistej soli, upychamy cytryny w słoiku, zamykamy słoik i odstawiamy na ok 1 tydzień 4. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny do dna, wyciskając tym samym z nich sok, wsypujemy czerwony pieprz, dokładamy papryczkę chilli i zalewamy sokiem z cytryn, na wierzch wlewamy warstewkę oliwy, zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione

Słodki Kompromis
Z serii szybkie przetwory - truskawki z lawendą! 142

Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego(...)świeżej lawendy Przygotowanie: 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem z cytryny i lawendą  2. Gotujemy całość ok 20 minut 3. Słoiki wyparzamy w 120 stopniach przez ok 15 minut 4. Przelewamy  do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia, po otwarciu przechowujemy w lodówce

Słodki Kompromis
Dżem pomarańczowy bez żelfixu 137

blenderem dodając skórkę, cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut.  Wykonanie w Thermomixie: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę(...)cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy 40 min./Varoma/ obr. wsteczne 1, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut.  Z przepisu otrzymacie ok. 4 słoiczki dżemu (w sumie ok. litr

Mania Wypiekania
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 224

będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować. Składniki podstawowe 4-5 cytryn 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze  po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik po 2 goździki na słoik syrop karmelowy Przygotowanie cytrusów Wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około(...)układamy w słoiku, dodajemy kawałek laski cynamonu, goździki i zalewamy syropem. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegański kawowy pudding chia 112

opcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia. Przelej kawę po równo do 2 słoików. Dodaj do każdego połowę mleka, syropu, przyprawy i nasion chia. Zakręć słoiki i mocno wstrząśnij. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, pamiętaj o wstrząsaniu zawartości co ok. pół godziny(...)żeby ziarenka równo napęczniały. Wyjmij słoiki z lodówki. Przygotuj mleko - pogrzej je lekko w rondlu, następnie spień za pomocą spieniacza do kawy. Przelej zawartość słoików do szklanek, polej mlekiem, posyp przyprawą do kawy i polej sosem karobowym. Sos karobowy Lekko pogrzej wszystkie składniki w rondelku, aż powstanie jednolity, błyszczący sos. Wskazówki zamiast mleka kokosowego możesz użyć innego roślinnego powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 171

laska cynamonu  2 cebule  1 łyżeczka czerwonego pieprzu sól oliwa z oliwek  Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki(...)najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.  7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki  2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO

SMYKWKUCHNI
Śledzie z wódką i kiszoną cytryną 124

cytryny kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki, obsypujemy solą i zalewamy sokiem z całej cytryny. Dodajemy laskę cynamonu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 godziny. Jeśli masz słoik gotowych kiszonych cytryn możesz pominąć ten krok. Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matjas pokrojone ukośnie na 4 kawałki(...)świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa   Przygotowanie: W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie posypujemy pieprzem i dodajemy odrobinę cynamonu. Kiedy słoik będzie pełny wlewamy sok z cytryny, wódkę i uzupełniamy olejem do wysokości słoika. Odstawiamy na dobę do schłodzenia

Ugotowane pozamiatane
Mielone Ze Słoika Do Chlebka 169

Taki ekspresowy przysmak wymyślił sobie mój mąż aby troszkę urozmaicić sobie te jesienne kolacje ;) Składnik na 3 słoiczki: 6-8 gotowych kotlecików mielonych ( zależy od wielkości ) słoik smalcu domowego lub kupnego 1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec. 2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki(...)zakryły kotlety. 3. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po około 30 min. (jeśli słoiki są ciepłe, to zalewamy je do pasteryzacji  ciepłą wodą aby nie popękały ) Tak przygotowane słoiczki możemy dość długo przechowywać oczywiście w chłodnym miejscu

Gotowanie...to proste !
Ogórki konserwowe 110

szklanki octu 10% • 10 łyżek cukru • 1 łyżka soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem i przyprawami. • Umyte ogórki włożyć do czystych słoików. Ja moje myje wcześniej w zmywarce. • Do każdego słoika włożyć plasterki uprzednio obranej marchewki i baldachim kopru. • Zalać zalewą octową i zakręcić słoiki. • Słoiki włożyć

To co kocham
Mizeria z koperkiem na zimę 554

plasterki. • Dodać sól, pieprz, cukier, ocet i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. • Odstawić ogórki na noc. • W tym czasie ogórki puszczą wodę. Zapakować je do słoików i zalać powstałą zalewą. Szczelnie zamknąć. • Włożyć do garnka z wodą wypenioną na 3/4 wysokości słoików i posteryzować przez 10 minut, licząc od czasu(...)zagotowania wody. • Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do czasu aż wystygną. • U mnie wyszły 3 litrowe słoiki i 4 półlitrowe sałatki

To co kocham
Gruszki w białym winie. 120

roku są one wyjątkowo smaczne. Naprawdę, dawno nie były tak pyszne! Zrobiliśmy już oboje kilka gruszkowych przepisów, a Marzena bardzo niedawno zakręciła trochę tych owoców w słoikach . Postanowiłem zakręcić i ja. Tak naprawdę zrobiłem to już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały(...)polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego wytrawnego wina (np. riesling) 1 cytryna 250 g cukru 1 laska wanilii kawałek kory cynamonowej (6 cm) 1 gałązka rozmarynu Wykonanie: Gruszki

zadanie-gotowanie
Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 288

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez

Szczęśliwa kuchnia