Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm). Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę dyni wsypać do słoika 1,5 – 2 litrowego. Całość zalać połową litra wódki. Tym razem zdecydowałem się na użycie wódki zamiast spirytusu, ponieważ dynia nie jest soczysta, więc mniejsza stężenie alkoholu wystarczy(...)ekstrakcji składników roślinnych (wydobycia smaku i koloru dyni). Słoik szczelnie zakręcić, aby alkohol nie wyparował i całość odstawić na 2 tygodnie w ciepłe oraz słoneczne miejsce. Co kilka dni można wstrząsnąć słojem. Po 2 tygodniach maceracji odcedzić dynię, a uzyskany płyn zwany nalewem przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy i wlać
KuchniaWeDwoje.plmiękkości w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skóry. Buraki tniemy na mniejsze kawałki. Moje były dość duże więc z każdego buraka miałam ok 6-8 kawałków. Wkładamy do słoika 2 szt ziela angielskiego i listek laurowy. Wypełniamy słoiki burakami. Wodę, ocet, cukier i sól gotujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraki, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia i zawekowania(...)się. Z podanego przepisu wychodzi 4 szt 0,5 l słoików
Życie zaczyna się w kuchniodsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Słoiki wymyj i wyparz. Połowę wiśni przełóż wraz z wanilią (zarówno miąższem jak i obiema połówkami laski) przełóż do rondelka. Całość postaw na ogniu i cały czas mieszając gotuj przez(...)się na jej powierzchni szumy. Po ok. 5 minutach do wiśni dodaj czekoladę i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową marmoladę (jeszcze gorącą) przełóż do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry nogami, tzn. wieczkami na dół. Po mniej więcej 5 minutach słoiki odwróć do „normalnej” pozycji i odstaw do wystygnięcia
blog.moje-pasje.infocytryn 6-8 łyżek gruboziarnistej soli morskiej 1 papryczka chilli 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu sok z 8-10 cytryn oliw z oliwek Przygotowanie: 1. Przygotowujemy wystarczająco duży słoik, sterylizujemy go i dobrze osuszamy, nie wycieramy, niech wyschnie samoistnie 2. Szorujemy dokładnie cytryny, nacinamy od czubka na krzyż, jednak nie do końca, pozostawiamy ok 2 cm od spodu(...)środka każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce gruboziarnistej soli, upychamy cytryny w słoiku, zamykamy słoik i odstawiamy na ok 1 tydzień 4. Po tym czasie mocno dociskamy cytryny do dna, wyciskając tym samym z nich sok, wsypujemy czerwony pieprz, dokładamy papryczkę chilli i zalewamy sokiem z cytryn, na wierzch wlewamy warstewkę oliwy, zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione
Słodki KompromisSłodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać je w słoikach aby cieszyć się ich smakiem nawet w środku szalejącej zimy. Zamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego(...)świeżej lawendy Przygotowanie: 1. Truskawki odszypułkowujemy, kroimy na pół, wkładamy do do rondla razem z cukrem, sokiem z cytryny i lawendą 2. Gotujemy całość ok 20 minut 3. Słoiki wyparzamy w 120 stopniach przez ok 15 minut 4. Przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia, po otwarciu przechowujemy w lodówce
Słodki Kompromisblenderem dodając skórkę, cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy ok. 40 minut, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. Wykonanie w Thermomixie: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę(...)cukier oraz laski wanilii (przeciętą wzdłuż na pół). Gotujemy 40 min./Varoma/ obr. wsteczne 1, aż do uzyskania konsystencji konfitury. Laski wanilii wyjmujemy i gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 15 minut. Z przepisu otrzymacie ok. 4 słoiczki dżemu (w sumie ok. litr
Mania Wypiekaniabędzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować. Składniki podstawowe 4-5 cytryn 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik po 2 goździki na słoik syrop karmelowy Przygotowanie cytrusów Wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około(...)układamy w słoiku, dodajemy kawałek laski cynamonu, goździki i zalewamy syropem. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataopcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu, zrób sypaną kawę a następnie przecedź fusy. Odstaw do wystygnięcia. Przelej kawę po równo do 2 słoików. Dodaj do każdego połowę mleka, syropu, przyprawy i nasion chia. Zakręć słoiki i mocno wstrząśnij. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, pamiętaj o wstrząsaniu zawartości co ok. pół godziny(...)żeby ziarenka równo napęczniały. Wyjmij słoiki z lodówki. Przygotuj mleko - pogrzej je lekko w rondlu, następnie spień za pomocą spieniacza do kawy. Przelej zawartość słoików do szklanek, polej mlekiem, posyp przyprawą do kawy i polej sosem karobowym. Sos karobowy Lekko pogrzej wszystkie składniki w rondelku, aż powstanie jednolity, błyszczący sos. Wskazówki zamiast mleka kokosowego możesz użyć innego roślinnego powiedz dietom
Powiedz dietom nielaska cynamonu 2 cebule 1 łyżeczka czerwonego pieprzu sól oliwa z oliwek Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki(...)najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia. 7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki 2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
SMYKWKUCHNIcytryny kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki, obsypujemy solą i zalewamy sokiem z całej cytryny. Dodajemy laskę cynamonu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 godziny. Jeśli masz słoik gotowych kiszonych cytryn możesz pominąć ten krok. Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matjas pokrojone ukośnie na 4 kawałki(...)świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa Przygotowanie: W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie posypujemy pieprzem i dodajemy odrobinę cynamonu. Kiedy słoik będzie pełny wlewamy sok z cytryny, wódkę i uzupełniamy olejem do wysokości słoika. Odstawiamy na dobę do schłodzenia
Ugotowane pozamiataneTaki ekspresowy przysmak wymyślił sobie mój mąż aby troszkę urozmaicić sobie te jesienne kolacje ;) Składnik na 3 słoiczki: 6-8 gotowych kotlecików mielonych ( zależy od wielkości ) słoik smalcu domowego lub kupnego 1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec. 2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki(...)zakryły kotlety. 3. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po około 30 min. (jeśli słoiki są ciepłe, to zalewamy je do pasteryzacji ciepłą wodą aby nie popękały ) Tak przygotowane słoiczki możemy dość długo przechowywać oczywiście w chłodnym miejscu
Gotowanie...to proste !szklanki octu 10% • 10 łyżek cukru • 1 łyżka soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem i przyprawami. • Umyte ogórki włożyć do czystych słoików. Ja moje myje wcześniej w zmywarce. • Do każdego słoika włożyć plasterki uprzednio obranej marchewki i baldachim kopru. • Zalać zalewą octową i zakręcić słoiki. • Słoiki włożyć
To co kochamplasterki. • Dodać sól, pieprz, cukier, ocet i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. • Odstawić ogórki na noc. • W tym czasie ogórki puszczą wodę. Zapakować je do słoików i zalać powstałą zalewą. Szczelnie zamknąć. • Włożyć do garnka z wodą wypenioną na 3/4 wysokości słoików i posteryzować przez 10 minut, licząc od czasu(...)zagotowania wody. • Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do czasu aż wystygną. • U mnie wyszły 3 litrowe słoiki i 4 półlitrowe sałatki
To co kochamroku są one wyjątkowo smaczne. Naprawdę, dawno nie były tak pyszne! Zrobiliśmy już oboje kilka gruszkowych przepisów, a Marzena bardzo niedawno zakręciła trochę tych owoców w słoikach . Postanowiłem zakręcić i ja. Tak naprawdę zrobiłem to już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały(...)polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego wytrawnego wina (np. riesling) 1 cytryna 250 g cukru 1 laska wanilii kawałek kory cynamonowej (6 cm) 1 gałązka rozmarynu Wykonanie: Gruszki
zadanie-gotowanieNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez
Szczęśliwa kuchnia