podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie solankę zlać, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w dobrze wymytych i wyparzonych słoikach. Najlepiej dobrać słoiki do wysokości zakupionych ogórków. Składniki zalewy zagotować, i zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami. Do każdego słoika dajać część przypraw. Na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić
Świat Domowej KuchniJedna z najlepszych sałatek na zimę, robionych do słoików. Być może dlatego, że tak lubię buraki, albo dlatego że jest tak dobra :) Przygotowanie buraczków na ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy. 3 kg buraczków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 1 szklanka octu winnego(...)przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu
https:KKuchniaMniamDziś polecam sprawdzony od wielu lat przepis na paprykę w słoikach. Przepis mam od mamy i co roku z niego korzystam. Składniki: 5 kg papryki kilka łyżek oleju Zalewa: 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 15-20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Paprykę podzielić na części, pozbawić nasion(...)sparzyć we wrzącej wodzie. Zalewa: wodę zagotować z octem, solą, cukrem, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Paprykę poukładać w słoiki. Gorącą zalewą zalać paprykę. Na wierzch każdego słoika wylać po 2 łyżki oleju. Słoiki zakręcić, potem pasteryzować do 5 minut
Ewusiowe Smakigdyż ogórki muszą z 3 miesiące leżakować. Składniki: ogórki konserwowe Zalewa: 1,5 l octu 1,5 l wody 200 g cukru 40 g soli kamiennej Do każdego słoika: baldachim kopru 1 listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 3-4 kulki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnej gorczycy 3 plasterki marchewki 2 ząbki czosnku kilka piórek cebuli Przygotowanie: Ogórki(...)zalać zimną wodą, pozostawić na jedną godzinę i po tym czasie umyć i opłukać w czystej wodzie. Słoiki umyć i do każdego włożyć na dno przyprawy. Powkładać do słoików ogórki. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić słoiki, pasteryzować od zagotowania około 10-12 minut
Ala piecze i gotujepasujący do wielu dań, niektórzy jedzą z nim niemalże wszystko, może oprócz tortów ;) ten jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie zapasów cukinii, a przede wszystkim na zamknięcie lata w małych słoikach, które będą zimą nam o nim przypominały. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie jest pracochłonne, ani trudne, ani wymagające mnóstwa czasu. Do dzieła! Potrzebujemy: 3 kg cukinii utartej(...)razie gdyby wasze kubki smakowe odczuwały zbyt mało kwasowości dodajcie więcej octu, gdyby się okazało, że keczup wyszedł zbyt kwaśny, analogicznie dodajcie cukru ;) Teraz to cudo przełóżcie do wyparzonych słoików, jakie Wam się tylko zamarza i pasteryzujcie we wrzątku do 3/4 wysokości słoika przez 10 -15 minut, w zależności od wielkości słoika. Skomentuj
MamaOskarkadeseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków? Składniki: papierówki wanilia w laskach woda cukier Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć. Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam(...)laski. Wodę zagotować z cukrem. Na litr wody wsypałam około 2 szklanki cukru. Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut
Codzienna kuchnia niecodziennailość ) sól Sposób wykonania : P omidory dokładnie umyj. Sparz wrzątkiem ( np. na sicie zanurz je na kilka sekund we wrzątku ), zdejmij z nich skórkę. Poukładaj je ciasno w słoikach ( jeśli są duże możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki ). Do każdego słoika wsyp po jednej płaskiej łyżeczce soli. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15- 20 minut. Przechowuj w chłodnym(...)zupy czy sosu wystarczy je dokładnie zmiksować np. za pomocą miksera na jednolitą papkę. Gotowe. J eśli chcesz, możesz wszystkie obrane ze skórki pomidory zmiksować, osolić, napełnić nimi słoiki i za pasteryzować. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneWitajcie z samego rana. Dziś przedstawiam przepis na pyszne leczo które pakuję do słoika na zimę. Przepis odkryłam na blogu Kuchenny bałagan już w ubiegłym roku, a w tym roku robię go ponownie tylko dużo więcej, bo jest naprawdę pyszny. Trzeba trochę czasu poświęcić, aby zrobić to leczo, ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów(...)soli 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1,5 łyżki papryki słodkiej 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chili po łyżce oleju na wierzch słoika Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do gorącej wody, wyjmujemy i obieramy ze skórki. Pomidory, paprykę, cebulę i cukinię kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę przez
Ewusiowe Smakiryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa może leżakować kilka tygodni zachowując świeżość i wspaniały smak. Super pomysł w szczególności jak jadę z rodziną na biwak. Wekowanie sposób: nie odnosi się ono tylko(...)również do mięsa,bigosu,grzybów itd. Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na suchą ściekę wieczkiem
Viola cooks with passionZapraszam dzisiaj na wiśniowe przetwory. Na początek niezwykle proste wiśnie w cukrze: wiśnie - dowolna ilość, wypestkowana cukier- 3 łyżki na słoik od dżemu Do słoików wkładamy wydrylowane wiśnie, prawie do pełna. Wsypujemy cukier. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120 C i pasteryzujemy słoiki przez 15 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy(...)słoiki do wystygnięcia
Humanistka w kuchnizasypać połową cukru, dodać wanilię i gotować na małym ogniu dość często mieszając. Gotować około 1,5 h. Wyjąć laskę wanilii. Następnie odlać nadmiar soku wiśniowego do butelek lub słoików i zakręcić na gorąco. Posmakować pozostałe owoce, dodać odpowiednią dl siebie ilość cukru. Pozostałe owoce z niewielką ilością soku dalej gotować aą do uzyskania ulubionej konsystencji dżemu. Przełożyć(...)słoików. Zarówno dżem, jak i sok pasteryzuje w piekarniku. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 120C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, piekarnik wyłączamy. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku
Humanistka w kuchnigarnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory i gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół(...)posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Sekretem udanego sosu jest wybranie odpowiednich pomidorów ja kupiłam swoje u mojego ulubionego dziadka na targu, którego pamiętam jeszcze
zdrowa vege kuchniaugotuje się w ich soku. Znacie jeszcze inne sekrety na przepyszne leczo koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach :) Składniki : z proporcji wyszły mi 3 słoiki 500ml i jeden 250 ml 1 kg czerwonej papryki 1kg pomidorów lima 1 cebula olej rzepakowy do smażenia 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżki suszonego oregano 1/2 łyżki czubricy(...)minut, następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy całość ok 8-10 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w zależności od wielkości słoików 10-20 minut w garnku wyłożonym ściereczką nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia wody, słoiki mają być zanurzone do ok 3/4 wysokości, następie układamy
zdrowa vege kuchniaCukinia w zalewie Curry Składniki: 3 kg cukinii 3 cebule (średnie) gorczyca Liście selera ( 1 liść na słoik ) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy końce, pozbywamy się pestek i miękkich gąbczastych części. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego słoika dajemy(...)liść selera, około 1/4 łyżeczki gorczycy, plaster cebuli. Napełniamy słoiki cukinią. Składniki na zalewę zagotowujemy, odstawiamy i lekko studzimy. Zalewamy nasze słoiki z cukinią i pasteryzujemy 10-15 minut Bardzo smaczna cukinia
W Moim Magicznym Domułyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję na ćwiartki. Na dno słoika wsypuję gorczycę a następnie wkładam pokrojoną paprykę, wrzucam obrane ząbki czosnku, chrzan, pokrojona na kawałeczki chilli i koper. Sól rozpuszczam w 1 litrze wody (można rozpuścić sól w 1/2 szklanki gorącej(...)pozostałej wody). Paprykę zalewam zimna woda i uzupełniam do pełna woda z kiszonych ogórków (można pominąć wodę z kiszonych ogórków, ale osobiście polecam ponieważ przyspiesza ona proces kiszenia). Zamykam słoik i mocno nim wstrząsam aby wszystko ładnie się wymieszało. Raz dziennie otwieram słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około
Magiczna kuchnia Darii