laska cynamonu 2 cebule 1 łyżeczka czerwonego pieprzu sól oliwa z oliwek Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki(...)najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia. 7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki 2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
SMYKWKUCHNIcytryny kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki, obsypujemy solą i zalewamy sokiem z całej cytryny. Dodajemy laskę cynamonu i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 3 godziny. Jeśli masz słoik gotowych kiszonych cytryn możesz pominąć ten krok. Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matjas pokrojone ukośnie na 4 kawałki(...)świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa Przygotowanie: W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie posypujemy pieprzem i dodajemy odrobinę cynamonu. Kiedy słoik będzie pełny wlewamy sok z cytryny, wódkę i uzupełniamy olejem do wysokości słoika. Odstawiamy na dobę do schłodzenia
Ugotowane pozamiataneTaki ekspresowy przysmak wymyślił sobie mój mąż aby troszkę urozmaicić sobie te jesienne kolacje ;) Składnik na 3 słoiczki: 6-8 gotowych kotlecików mielonych ( zależy od wielkości ) słoik smalcu domowego lub kupnego 1. Mielone układamy w czystych i wyparzonych słoikach, nie za ciasno gdyż musi się znaleźć miejsce na smalec. 2. Swój bądź kupny smalec roztapiamy i zalewamy słoiczki(...)zakryły kotlety. 3. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po około 30 min. (jeśli słoiki są ciepłe, to zalewamy je do pasteryzacji ciepłą wodą aby nie popękały ) Tak przygotowane słoiczki możemy dość długo przechowywać oczywiście w chłodnym miejscu
Gotowanie...to proste !szklanki octu 10% • 10 łyżek cukru • 1 łyżka soli • ziele angielskie • liście laurowe Wykonanie: • Zagotować wodę z octem i przyprawami. • Umyte ogórki włożyć do czystych słoików. Ja moje myje wcześniej w zmywarce. • Do każdego słoika włożyć plasterki uprzednio obranej marchewki i baldachim kopru. • Zalać zalewą octową i zakręcić słoiki. • Słoiki włożyć
To co kochamplasterki. • Dodać sól, pieprz, cukier, ocet i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. • Odstawić ogórki na noc. • W tym czasie ogórki puszczą wodę. Zapakować je do słoików i zalać powstałą zalewą. Szczelnie zamknąć. • Włożyć do garnka z wodą wypenioną na 3/4 wysokości słoików i posteryzować przez 10 minut, licząc od czasu(...)zagotowania wody. • Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do czasu aż wystygną. • U mnie wyszły 3 litrowe słoiki i 4 półlitrowe sałatki
To co kochamroku są one wyjątkowo smaczne. Naprawdę, dawno nie były tak pyszne! Zrobiliśmy już oboje kilka gruszkowych przepisów, a Marzena bardzo niedawno zakręciła trochę tych owoców w słoikach . Postanowiłem zakręcić i ja. Tak naprawdę zrobiłem to już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały(...)polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele innych sposobów, ale ich realizacja będzie trudna, bo prawdopodobnie wyjemy jednak gruszki prosto ze słoika ;) Składniki: 1 kg małych gruszek (rocha) 1 butelka białego wytrawnego wina (np. riesling) 1 cytryna 250 g cukru 1 laska wanilii kawałek kory cynamonowej (6 cm) 1 gałązka rozmarynu Wykonanie: Gruszki
zadanie-gotowanieNigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez
Szczęśliwa kuchniaużycie tego właśnie gatunku w zastępstwie wydaje mi się ze wszech miar usprawiedliwione. Niestety - do Czech mamy daleko... A po co właściwie robić takie sztuczki i wkładać ser do słoika - mógłby ktoś zapytać. Jak to po co? Żeby było miło! ;) Żeby mieć co zagryźć do piwa (piva) z Velkych Popovic, na moment wyluzować i spojrzeć na świat z pobłażaniem. Przez(...)krążki. 1 mały ząbek czosnku rozetrzeć na pastę z 1/2 łyżeczki soli i natrzeć nią przekrojone powierzchnie camemberta. Cebulę pokroić na cienkie plasterki a chili na paski. Ułożyć w słoiku dopasowanym rozmiarem warstwy sera, cebuli i chili. Dodać drugi ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Zalać olejem lub oliwą tak, by wypełnił całą wolną przestrzeń. W przypadku braku odpowiedniego słoika można
zadanie-gotowaniepławić się w oleju). Stopniowo dodawać posiekaną cebulę i ogórka, oraz pokrojone kapary. Mięso z dodatkami ma nam smakować ! Z mięsa formować kule, ułożyć je na talerzu. Dobieramy nieduży słoik, tak aby w otwór słoika, swobodnie mieściło się mięso. W garnku podpalić siano, przykryć szczelnie, aby wytworzył się dym. Delikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać(...)Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju, szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem
królestwo garówzrywając je ze starej jabłoni, która rosła samotnie gdzieś między polami a lasem. Pewnie pozostałość po sadzie. Sok zrobiłam w wyciskarce ślimakowej do owoców i warzyw. Przelałam sok do słoika, przykryłam gazą i czekałam na fermentację. Sierpniowe upały i brak chłodnej piwnicy nie pozwoliły na utrzymanie temperatury 7-15st o jakiej mówi przepis. Słoik z sokiem stał sobie(...)pozostałości po opryskach. Pryska się jabłka bez opamiętania. Sami rolnicy przyznają, że niektórzy opryskują nawet 40 krotnie! Im więcej opadów tym więcej oprysków. Wracając do nastawionego octu w słoiku Nr 3. Sok z tych jabłek najdłużej utrzymywał burzliwą fermentację. Po ustaniu fermentacji w każdym z tych 3 opisanych przypadków, osad z soku z jabłek stopniowo opada
Leśny ZakątekDalszy ciąg pysznych letnich skarbów ukrytych w słoikach. Dziś przepis na pyszną paprykę w keczupie. Przepis dostałam od swatowej. Naprawdę pychota. Warto zrobić, by na zimę mieć do do ziemniaków dodać. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej(...)ILOŚĆ: kilka słoików Papryka w ketchupie do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg papryki zielonej pół kg cebuli ZALEWA pół kg keczupu łagodnego pół kg keczupu pikantnego pół szklanki octu pół szklanki cukru 1 łyżka soli Cebulę pokroić w grube piórka i sparzyć. Paprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie
Gotuję TestujęKolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej(...)minut ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy Fasolkę szparagową umyć
Gotuję Testujępapierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 25-40 minut w zależności od wielkości kawałków dyni. W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami. Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików . Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka(...)kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaczosnek sól olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli Sposób wykonania: 1. Do słoików (0,9 litra) wrzucamy: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego wlewamy 2 łyżki stołowe oleju. 2. Paprykę myjemy. Kroimy(...)dużego garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Gdy woda będzie się gotować zanurzamy paprykę na minutę. Potem wrzucamy do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładamy do słoików. 4. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut
Przepisy kulinarne babci Antoninyumytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju Następnie warstwami wkładamy warzywa(...)misek od 1-5 aż zapełnimy słoik. 7. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zawrzenia wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy
Przepisy kulinarne babci Antoniny