słoik - 12348 przepisów (strona:64/824)

Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 141

cukinie i pomidory, ale dla mnie to już nie to samo. Dlatego jak tylko mam nadmiar cukinii ( a w tym roku mi się to udało ) to zamykam leczo w słoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję(...)zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie. Składniki ( na 5 słojów o poj. 0,8 litra ) - 30 dag cebuli - 1 kg czerwonej papryki

Kuchnia z widokiem na ogród
Konfitura - mus na zimę. Malina + antonówka + jeżyny 148

Mamą choć patrzenie na Jej ból nie jest proste i muszę się tego nauczyć. Ale dość o negatywach. Musi być dobrze.🙏 Przesyłam więc przepis na słońce zamknięte w słoiku. Na zimę czy jesienną pluchę, do twarożku, deserów... mniam👌 Składniki: ok 200 g malin ok 200 g jeżyn 1 słoik 250 ml przesmażonych z żel-fixem antonówek kilka łyżek cukru - jeśli(...)potrzeba Przygotowanie: Maliny i opłukane jeżyny gotujemy do miękkości, w miarę możliwości tak długo by zredukować ilość soku. Przecieramy przez drobne sitko by pozbyć się uciążliwych pesteczek. Mama dodała słoik tegorocznych antonówek przerabianych z żel-fixem i mieszanka wyszła turbo pyszna. Całość zagotowana i rozłożona do słoiczków, które się zamknęły bez pasteryzacji. Ponieważ do kwaśnych antonówek poszła wystarczająca ilość cukru

Kuchnia po mojemu
Jesienna sałatka do słoików 94

zajęcia, a ja w tym czasie obiorę i poszatkuję warzywa potrzebne do przygotowania domowej bulionetki .  Zanim jednak to nastąpi zapraszam Was do zapisania przepisu na fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików:   4 kg większych ogórków 2 cebule białe(...)Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką, z wodą sięgającą do ²⁄₃ wysokości słoika przez ok 10 minut od momentu zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Jak zrobić syrop z pędów sosny 141

kilka – kilkanaście minut w alkoholu – to sprawi, że będą lepiej puszczać sok – w tym celu pędy umieszczamy w naczyniu i polewamy kilkoma łyżkami alkoholu. Przygotowujemy słoiki (wyparzone i suche) oraz cukier. Pędy układamy w słoiku warstwami (ja lubię pociąć je nożyczkami, lepiej puszczają sok), przesypujemy cukrem. Ostatnia warstwa w słoiku to cukier. Słoiki zakręcamy i ustawiamy

Dorota Smakuje
Zakwas na barszcz czerwony. 125

Składniki: 6 dużych buraków 7 ząbków czosnku 6 liści laurowych 6 kulek jałowca 2 litry wody 2 łyżki soli Wykonanie: Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować cały słoik, moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.) Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca. Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki(...)Zakręcić słoik i zostawić na 7-9 dni. Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni

Agusiowe smakołyki
Wędzonka ze smalcem w słoju 168

boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony lub krojony -papryczka chilli jeśli ktoś lubi lub zwykła papryka -słoiki WYKONANIE Na dno słoika wkładamy pociętą w grubą kostkę wędzonkę u mnie to było około 4 cm. Dodajemy czosnek i paprykę pociętą drobno,ilość według upodobań smakowych. Następnie zalewamy wędzonkę jeszcze ciepłym(...)gorącym smalczykiem ze skwarkami. Słoiki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni czas 80-90 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i czekamy do momentu za przestygną. Wkładamy do lodówki i co pewien czas potrząsamy aby smalczyk otoczył dokładnie naszą wędzonkę. Zostawiamy w lodówce na min. 30 dni aby całość słoja przeszła zapachem i smakiem . PS.Powstały wyrób pozwala cofnąć

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 304

może przypominać cebuli marynowanej – to jedna, spójna, nierozerwalna całość – i cebula, i sos powstały z redukcji balsamicznej. Nie może być tak, że wyciągacie kawałki cebuli z miski czy słoika a płyn zostaje na dnie. Konfitura ma być gęsta, z widocznymi kawałkami cebuli zanurzonymi w bardzo gęstej i błyszczącej otoczce. Po ugotowaniu z konfitury wyjmujemy liście laurowe. Podajemy ją od razu(...)przekładamy do słoików i po ostygnięciu trzymamy w lodówce. Można ją jeść na ciepło – od razu po zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim serem kozim.   Konfitury z cebuli nie konserwuję – zawsze robię taką

Karo in the Kitchen
Słoikowa mielonka bez żelatyny 656

łopatki wieprzowej 65 dag przerośniętego boczku 25 g soli peklowej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek wg uznania 250 ml przegotowanej zimnej wody WYKONANIE: Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć lub wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut. Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrobić masę aż stanie się kleista. Masę nałożyć do słoików o pojemności maksimum 500 ml, napełniając je do około 3/4 wysokości tak aby nie pozostały wolne przestrzenie, zakręcić i odstawić na 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, nalać wody ok. 2 cm poniżej nakrętki. Pierwszego dnia pasteryzować

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe masło ze śmietanki kremówki 200

masło może zrobić sobie w domu - wystarczy 15 minut i mamy maselniczkę pełną pysznego, kremowego masełka! Aby przygotować domowe masło potrzebujemy ok. 300 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu), słoik o pojemności 0,5 litra i 15 minut wolnego czasu. Śmietankę, najlepiej ekologiczną lub od zaprzyjaźnionej gospodyni, wyjmujemy z lodówki ok. 30 minut przed robieniem masła - zimna śmietana łatwiej się(...)ubija na piankę, ale nie na masło! Lekko ogrzaną śmietanę wlewamy do słoika, dokładnie zakecamy i energicznie potrząsamy słoikiem ok. 15 minut. Po tym czasie tłuszcz zawarty w śmietanie zbije się w ładną kulę masła, a obok wytworzy się naturalna maślanka.  Maślankę odlewamy a do słoika z naszym masłem wlewamy lodowatą wodę i płuczemy masło. Wodę zmieniamy aż będzie

Korniszonki
Sałatka z białej kapusty z burakami 160

już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po  same brzegi.  Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.  Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.  Składniki: 2 kg kapusty 1 kg buraków 3 cebule zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
CZEKOŚLIWKA 148

dodajemy połamaną czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści. Następnie gotujemy do momentu, aż powidła zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Słoiki dokładnie myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 min. Do gorących słoików nakładamy gorącą czekośliwkę i mocno zakręcamy. Napełnione słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika(...)ustawiamy temp. 120 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury odliczamy 15-20 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie jeszcze ciepłe słoiki ustawiamy do góry dnem, do momentu aż staną się zimne. Przechowujemy w chłodnym miejscu

Kuchnia MagdaLeny
ZAKWAS NA CHLEB 137

cały czas się uczę i poszerzam swoją wiedzę w tej oto dziedzinie.  Zakwas robimy przez 5-7 dni. SKŁADNIKI : mąka żytnia typ 2000 letnia przegotowana woda litrowy wyparzony słoik z zakrętką ściereczka Zakwas należy dokarmiać co 24 godziny więc wybierzmy odpowiednią dla siebie porę np. 19:30 PIERWSZY DZIEŃ : Każdego dnia o 19:30 wsypujemy do słoika(...)łyżki mąki i tyle samo letniej wody (chodzi o proporcję 1:1). Mieszamy i nakrywamy zakrętką, a słoik przykrywamy ściereczką żeby zakwas miał ciepło. Zakwas w pierwszym dniu wychodzi gęsty. Stawiamy w ciepłym i nie przewiewnym miejscu. DZIEŃ  DRUGI: Po 24 godzinach dokarmiamy czyli do słoika dosypujemy po 3 łyżki mąki i wody. Mieszamy i odstawiamy j.w NASTĘPNE

Pani na deser
Domowe masło w 5 minut 720

mnie dokładnie 3,98 zł  Składniki: 400 ml śmietanki 30% (śmietankę kupuje w Kauflandzie firmy Kaufland w cenie 1,99 zł ) ewentualnie sól do smaku Dodatkowo: 1 L słoik mikser sitko forma Wykonanie:   Masło można wykonać na dwa sposoby. Jeden z nich to ubijanie masła w słoiku: wlewamy do słoika schłodzoną śmietanę i ubijamy ją w słoiku potrząsając

W Moim Magicznym Domu
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 228

Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został w ten sposób pod konkretny smak uszlachetniony i sowicie składnikami podrasowany . W ten sposób udało mi się(...)wytężonym dniu pracy, zorganizować szybki i treściwy obiad dla siebie i Pana Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki

Grunt to przepis!
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 132

PAPRYKA W KECZUPIE -  marynowana  z curry i oregano Jak zrobić paprykę w keczupie na zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie(...)suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego

Moja Książka Kucharska