mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca(...)woda Do słoika wkładamy porzeczki, zasypujemy cukrem i dolewamy wodę, zostawiając tak mniej więcej 3-4 cm wolnego miejsca. Słoik zakręcamy wyparzoną, suchą pokrywką. Wkładamy do garnka wypełnionego gorącą wodą (najlepiej wyłożyć go ściereczką), zagotowujemy, pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe
Rozpustne gotowaniepracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym zamachem dlatego robienie dżemu rozłożyłam na kilka dni. I dnia wieczorem odszypułkowałam porzeczki, opłukałam, odsączyłam. Do dużego 2 litrowego słoika wsypywałam na przemian warstwę porzeczek i cukru. Rano porzeczki puściły sok jednak dopiero wieczorem miałam czas na smażenie. Ja użyłam dużej patelni, przesypałam zawartość słoika i smażyłam(...)odrobinę soku z cytryny. Dnia drugiego z rana jeszcze przed pracą smażyłam przez godzinę. Dżem zmniejszył swoją objętość i stał się bardziej gęsty. Dnia 3 przygotowałam 4 słoiki każdy po około 250 ml. Pojemności. Sparzyłam słoiki oraz nakrętki, wysuszyłam. Dżem doprawiłam startą skórką z cytryny i cukrem pudrem, Podsmażyłam. Gorący dżem przełożyłam do słoików, dobrze dokręciłam
apetytnapieczenielodówce galon najświeższej, naturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie paski (im cieńsze tym szybsza fermentacja) . Dodać do kapusty(...)kminek, sól i dokładnie wymieszać czystymi rękoma (wszystkie przyprawy powinny być równomiernie rozprowadzone) . Przełożyć doprawioną kapustęd o wysterylizowanego, szklanego słoika lub kamionkowego naczynia (nie używać pojemników aluminiowych!) i ubić rękoma (zostawić kilka centymetrów przestrzeni od góry) ; zamknąć słoik i odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach sprawdzić poziom solanki, jeśli kapusta nie jest w niej dobrze zanurzona, dodać nieco wody
Jem więc Jestempierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście(...)laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy
Mango Papajałyżki soli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju(...)Dobrze zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ścierką i wlać wodę do 2/3 wysokości słoików.Doprowadzić wodę do wrzenia i wekować od tego momentu 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ostrożnie gorące słoiki, przekręcić je do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Qchnia po prostu
Qchnia po prostubotwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak. Składniki: 4 duże pęczki botwinki 1 wiązka koperku po 1 ząbku czosnku na słoik Zalewa (na 1 litr wody) * : 1 litr wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać(...)Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików
Kuchnia domowa Aninaturalnych dodatków do ciast i deserów dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę dla mających dość sztucznego cukru z Składniki: 500g drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać(...)cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie. Przepis można wykonać z połowy porcji
Mania Wypiekaniażytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro(...)zapach to norma i dopóki nie pojawi się na zakwasie pleśń, jest on całkowicie zdatny ;) A teraz przepis ;) ZAKWAS ŻYTNI ~mąka żytnia typ 2000 ~ciepła woda Dzień pierwszy: Do słoika wsyp 100g mąki, dolej 100g ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wysychał. Dzień drugi, trzeci, czwarty: Dodaj 50g mąki
chili & sugarczas czy woda się nie wygotowuje i możemy zamieszać owoce kilka razy Jeśli zobaczymy że w wężyku zaczyna gromadzić się sok czekamy jeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem po chwili kolejny itd do skończenia Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku(...)rano mamy jeszcze około 1 słoika soku ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy do sokownika Dalej postępujemy jak w sposobie I tylko sok spuszczamy do garnka i dopiero słodzimy do smaku , gotujemy i przelewamy do słoików Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem Jeśli wlewamy wrzący sok teoretycznie nie trzeba pasteryzować
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędobry tylko pomysłodawczyni nie miała takiej sytuacji i stąd ten inny efekt. Chodzi oczywiście o herbatkę z bzu lilaka a odmienny efekt to fakt że jak upchałam kwiatki w słoiku, włożyłam go do piekarnika na 2 godziny w 50 C moje kwiatki zbrązowiały a powinny być białe według Inez. Zdarzyło się tak dlatego że moje kwiatki były upchane w słoiku(...)dość mizernie i powietrze zawarte w słoju pozwoliło im zbrązowieć , natomiast Inez upchała je tak mocno że w słoiku nie było prawie wcale powietrza i kwiatki nie miały szansy zbrązowieć, co dzieje się jednak gdy odkręcimy słoik. Nie martwcie się zatem jak kwiaty zbrązowieją w słoiku. Teraz o herbatce, jest pyszna i aromatyczna o posmaku karmelowym i warto ją pić
Moje Małe Czarowaniemasz zakwasu razowego możesz użyć od razu mąki żytniej jasnej i zrobić go od podstaw. Poniżej podaję oba sposoby: Sposób I : Dzień 1 ( u mnie wieczorem) Do niedużego słoika odłożyłam łyżkę zakwasu razowego, dosypałam łyżkę mąki żytniej jasnej typ 720 i dolałam 3 łyżki wody - całość wymieszałam i słoik przykryłam ręcznikiem papierowym ( można też folią spożywczą), obwiązałam gumką i odstawiłam(...)konsystencję gęstej śmietany. Właściwie na tym etapie można już go użyć do wypieku, ale kolor nie jest całkowicie jasny, a zapach kwaskowaty. Sposób II : Dzień 1 wieczorem Do słoika sypałam 2 czubate łyżki mąki żytniej typ 720 i dolałam 6 łyżek wody - zaczątek jest bardzo gęsty i trudno go wymieszać. Odstawiłam na noc. Rano wymieszałam - zaczątek zrobił się rzadszy. Przykryłam
apetytnapieczeniewiększą przyjemnością zjadam kiełbasy domowe niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki(...)wysokości garnka ( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać ciepłą wodą do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień tak aby woda tylko mrugała i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć
Stare GaryCiasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku
Anioły w kuchniNajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku
królestwo garówdobrze złożyło, że podczas weekendowego pobytu u Mamy nastąpiła produkcja jednej partii zimowych zapasów. W piątek rano Mąż pojechał z Mamą - Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej(...)grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej korzeń
Kuchnia po mojemu