słoik - 12348 przepisów (strona:58/824)

Kompot z porzeczek. 139

mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca(...)woda      Do słoika wkładamy porzeczki, zasypujemy cukrem i dolewamy wodę, zostawiając tak mniej więcej 3-4 cm wolnego miejsca. Słoik zakręcamy wyparzoną, suchą pokrywką. Wkładamy do garnka wypełnionego gorącą wodą (najlepiej wyłożyć go ściereczką), zagotowujemy, pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Dżem z czarnej porzeczki 209

pracuję nie miałam czasu żeby zrobić wszystko za jednym   zamachem dlatego robienie dżemu rozłożyłam na kilka dni. I dnia wieczorem odszypułkowałam porzeczki, opłukałam, odsączyłam. Do dużego 2 litrowego słoika wsypywałam   na przemian warstwę porzeczek i cukru. Rano porzeczki puściły sok jednak dopiero wieczorem   miałam czas na smażenie. Ja użyłam dużej patelni, przesypałam   zawartość słoika i smażyłam(...)odrobinę soku z cytryny. Dnia drugiego z rana jeszcze przed   pracą smażyłam   przez godzinę. Dżem zmniejszył swoją objętość i stał się bardziej gęsty. Dnia 3 przygotowałam 4 słoiki każdy po około 250 ml. Pojemności. Sparzyłam słoiki oraz nakrętki, wysuszyłam. Dżem doprawiłam startą skórką z cytryny i cukrem pudrem, Podsmażyłam. Gorący dżem przełożyłam do słoików, dobrze dokręciłam

apetytnapieczenie
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 365

lodówce galon najświeższej, naturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie paski (im cieńsze tym szybsza fermentacja) . Dodać do kapusty(...)kminek, sól i dokładnie wymieszać czystymi rękoma (wszystkie przyprawy powinny być równomiernie rozprowadzone) . Przełożyć doprawioną kapustęd o wysterylizowanego, szklanego słoika lub kamionkowego naczynia (nie używać pojemników aluminiowych!) i ubić rękoma (zostawić kilka centymetrów przestrzeni od góry) ; zamknąć słoik i odstawić na 24 godziny. Po 24 godzinach sprawdzić poziom solanki, jeśli kapusta nie jest w niej dobrze zanurzona, dodać nieco wody

Jem więc Jestem
Ogórki małosolne 127

pierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy liście(...)laurowe W wodzie rozpuszczamy sól. Ogórki dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy część liści chrzanu, baldachimów kopru, ząbków czosnku oraz gorczycy, liści laurowych i ziela angielskiego. Wkładamy do słoja ogórki, które dość ciasno układamy. Między ogórki wciskamy pozostałe składniki, tak aby były mniej więcej na całej wysokości słoika. Całość zalewamy, chłodnym już, roztworem z soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy

Mango Papaja
Papryka i ogórki marynowane w occie 142

łyżki soli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju(...)Dobrze zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ścierką i wlać wodę do 2/3 wysokości słoików.Doprowadzić wodę do wrzenia i wekować od tego momentu 5 minut. Po upływie tego czasu wyjąć ostrożnie gorące słoiki, przekręcić je do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę 392

botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak. Składniki: 4 duże pęczki botwinki 1 wiązka koperku po 1 ząbku czosnku na słoik Zalewa (na 1 litr wody) * : 1 litr wody 1 płaska łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu Sposób wykonania: 1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać(...)Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku. 4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!!! * do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików

Kuchnia domowa Ani
Cukier waniliowy 107

naturalnych dodatków do ciast i deserów dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę dla mających dość sztucznego cukru z Składniki: 500g drobnego cukru do wypieków 2 laski wanilii Wykonanie: Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać(...)cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie. Przepis można wykonać z połowy porcji

Mania Wypiekania
o zakwasie słów kilka(dziesiąt) i przepis 191

żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro(...)zapach to norma i dopóki nie pojawi się na zakwasie pleśń, jest on całkowicie zdatny ;) A teraz przepis ;) ZAKWAS ŻYTNI ~mąka żytnia typ 2000 ~ciepła woda Dzień pierwszy: Do słoika wsyp 100g mąki, dolej 100g ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wysychał. Dzień drugi, trzeci, czwarty: Dodaj 50g mąki

chili & sugar
Sok truskawkowy z sokownika 186

czas czy woda się nie wygotowuje i możemy zamieszać owoce kilka razy  Jeśli zobaczymy że w wężyku zaczyna gromadzić się sok czekamy jeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem    po chwili kolejny itd do skończenia  Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku(...)rano mamy jeszcze około 1 słoika soku  ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy do sokownika Dalej postępujemy jak w sposobie I tylko sok spuszczamy do garnka i dopiero słodzimy do smaku , gotujemy i przelewamy do słoików Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem  Jeśli wlewamy wrzący sok teoretycznie nie trzeba pasteryzować

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Herbatka z kwiatka - karmel i bez lilak 148

dobry tylko pomysłodawczyni nie miała takiej sytuacji i stąd ten inny efekt. Chodzi oczywiście o herbatkę z bzu lilaka a odmienny efekt to fakt że jak upchałam kwiatki w słoiku, włożyłam go do piekarnika na 2 godziny w 50 C moje kwiatki zbrązowiały a powinny być białe według Inez. Zdarzyło się tak dlatego że moje kwiatki były upchane w słoiku(...)dość mizernie i powietrze zawarte w słoju pozwoliło im zbrązowieć , natomiast Inez upchała je tak mocno że w słoiku nie było prawie wcale powietrza i kwiatki nie miały szansy zbrązowieć, co dzieje się jednak gdy odkręcimy słoik. Nie martwcie się zatem jak kwiaty zbrązowieją w słoiku. Teraz o herbatce, jest pyszna i aromatyczna o posmaku karmelowym i warto ją pić

Moje Małe Czarowanie
Zakwas żytni jasny - jak zrobić 142

masz zakwasu razowego możesz użyć od razu mąki żytniej jasnej i zrobić go od podstaw. Poniżej podaję oba sposoby: Sposób I : Dzień 1 ( u mnie wieczorem) Do niedużego słoika odłożyłam łyżkę zakwasu razowego, dosypałam łyżkę mąki żytniej jasnej typ 720 i dolałam 3 łyżki wody - całość wymieszałam i słoik przykryłam ręcznikiem papierowym ( można też folią spożywczą), obwiązałam gumką i odstawiłam(...)konsystencję gęstej śmietany. Właściwie na tym etapie można już go użyć do wypieku, ale kolor nie jest całkowicie jasny, a zapach kwaskowaty. Sposób II : Dzień 1 wieczorem Do słoika sypałam 2 czubate łyżki mąki żytniej typ 720 i dolałam 6 łyżek wody - zaczątek jest bardzo gęsty i trudno go wymieszać. Odstawiłam na noc. Rano wymieszałam - zaczątek zrobił się rzadszy. Przykryłam

apetytnapieczenie
Kiełbasa słoikowa z karkówki 488

większą   przyjemnością  zjadam  kiełbasy  domowe  niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi  się  nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez  mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki(...)wysokości garnka ( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać ciepłą wodą do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień tak aby woda tylko mrugała i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć

Stare Gary
Szarlotki w słoikach 153

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku

Anioły w kuchni
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 115

Najprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku

królestwo garów
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 129

dobrze złożyło, że podczas weekendowego pobytu u Mamy nastąpiła produkcja jednej partii zimowych zapasów. W piątek rano Mąż pojechał z Mamą - Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej(...)grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej  korzeń

Kuchnia po mojemu