nowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste! Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce(...)podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok. Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu)… do osiągnięcia pożądanej konsystencji (1-2 h) Słoiki wyszoruj i wyparz w piekarniki w temp. 100 C przez 10 minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem
greenscarfSłowacji Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru. Ogórki(...)trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają. Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty. Drukuj Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1l wody 1,5 szkl. cukru (ja dałam
Mieszam w Garnkutego łatwo i szybko można je zawekować, polecam Kochani za zimowe zapasy. Potrzebujemy: - 1 kg ogórków, lub jej wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko musicie przygotować różne wielkości słoików Solanka: - 1 litr zimnej wody - 3 kopiate łyżki soli morskiej Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1 i 1/4 szklanki octu 10% Jamar - 1 i 1/2 szklanki cukru - 10 ziaren(...)ziela angielskiego - 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego - 4 liście laurowe - 1 płaska łyżeczka kurkumy - kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój - 2 płaskie łyżeczki gorczycy Dobrej jakości przyprawy znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu
Apetyczna babeczkamogą w każdej chwili runąć. Składniki Dwie garście młodych, sosnowych szyszek 1 kg cukru 1l wódki lub spirytusu Sposób przygotowania Szyszki przekroić na połówki lub plasterki Wrzucać do słoika zasypując cukrem w proporcji 1:1 do około 3/4 wysokości słoika Słoik przykryć pokrywką, lecz nie zakręcać Odstawić w ciepłe i przewiewne miejsce. Raz, dwa razy dziennie wstrząsnąć słoikiem by przemieszać(...)zawartość Po tygodniu dolać 0.25l wódki/spirytusu (do prawie pełnego słoika) i odstawić na kolejny tydzień codziennie wstrząsając Po tym czasie należy przecedzić nalewkę – najlepiej przez papierowe filtry z ekspresu do kawy Dodać resztę wódki i przelać do ciemnych butelek i odstawić w chłodniejsze miejsce (spiżarka, piwnica
Mr. TasteJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz
Fiolka w kuchnidosładzane i zawierają całkiem pokaźną ilość chemicznych dodatków. Zdrową, domową wodę smakową zawierającą mnóstwo cennych witamin i mikroelementów możemy w kilka minut przyrządzić sami. Wystarczy trochę owoców lub warzyw, słoik i nóż. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie kilka minut, może warto więc spróbować ? Poniższy przepis pochodzi z książki "Z drowa woda. Eliksir młodości i piękna " autorstwa Soni Lucano . Mam nadzieję(...)będzie Wam smakował :) Składniki - porcja na półlitrowy słoik, czas przygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół. Za pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakroimy w kostkę 3 łyżeczki oregano 3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki Maggi 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżeczki natki pietruszki (nie dałam - dodam po otwarciu słoika) Pomidory dusimy na ogniu z papryką, tak, żeby się troszeczkę rozgotowały. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, wlewamy olej i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Przesmażamy, aż cebula się zeszkli(...)już się trochę rozgotują. Przesmażoną cebulę z przyprawami dodajcie do naszych gwiazdeczek - pomidorów. Całość gotujcie jeszcze godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotujcie słoiki. Gorący sos wlewamy do słoików. Słoiki gotujemy w garnku (jeśli nie macie specjalnych okrągłych blaszek, na których można gotować takie przetwory, możecie wyłożyć dno garnka gazetami lub ręcznikiem). Czas gotowania
Kuchnia smakówlubimy takie 1-2 dniowe, to znikają już na drugi dzień po ukiszeniu... Jak tylko mają lekki posmak przypraw, wszyscy już się nimi zajadają... ;-) Zwykle kiszę ogórki w słoikach, niekiedy większych (te pierwsze), następne już w małych, tak jest mi najwygodniej, ogórki dłużej są chrupiące, nie trzeba pamiętać o obciążaniu (ogórki nie powinny pływać luzem, gdyż robią się miękkie(...)główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 płaskie łyżeczki - ok.20g, na każde 0,5l wody) - gorąca woda (u mnie filtrowana lub źródlana) Dodatkowo: - kamienny garnek - mały talerzyk - mały słoik z nakrętką (lub wyszorowany kamień) Ewentualnie zamiast garnka jeden duży słoik lub kilka mniejszych. Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Koper, liście chrzanu (razem z łodygą) również. Na dnie
Smaczne ZdroweSkładniki układane warstwami tworzą fajny efekt wizualny, a prezent własnoręcznie robiony zawsze wygląda sympatyczniej niż taki gotowiec ;) Zawsze możecie je też razem z mamą upiec! ;) Co potrzebujemy? litrowy słoik sznureczek papilotki na muffinki kawałek materiału na wierzch słoika kawałek kartki do napisania lub wydrukowania etykietki W słoiku układamy kolejno: 100g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)czekolada mleczna (100g) Tekst do umieszczenia na etykietce: Składniki: -jajko -1/3 szklanki oleju -szklanka mleka Jajko, olej i mleko mieszamy razem. Dodajemy do tego składniki ze słoika, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! Tak przygotowany słoik zakręcamy, wierzch dekorujemy kolorowym materiałem. Przyczepiamy przepis
Czerwona PorzeczkaPomysł na ciasto w słoiku spodobał mi się od kiedy tylko zobaczyłam takie zdjęcia. Wydaje się być genialny w swojej prostocie – każdy z gości może dostać osobny śliczny deser, który nie popsuje się podczas krojenia i wygląda tak samo ładnie, kiedy kończymy go robić i podajemy na stół :) Dzisiejsza wersja ciasta w słoiku to czekoladowe ciasto przełożone kremem(...)Waszym Mamom? :) Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na ciasto czekoladowe , całość przełożyłam kremem budyniowym i udekorowałam świeżymi truskawkami. Z podanych składników zrobimy około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu . Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką, dodajemy maślankę. Wszystkie cukry (biały, brązowy
CiastkozercyPrzedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie marchewkę, pietruszkę i selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-) WARZYWA W SŁOIKACH na 1 kg marchwi 300 g pietruszki 300 g selera na 1 kg warzyw 2 szklanki(...)garnka i zalewamy wodą (2 szklanki wody na 1 kg startych lub pokrojonych warzyw). Doprawiamy solą i kwaskiem cytrynowym a następnie zagotowujemy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do słoików (takich jak po dżemie - około 300 ml), zakręcamy i gotujemy w garnku wypełnionym wodą (do połowy wysokości słoików) przez około 30 minut. Wystawiamy, pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do piwnicy
peggiwkuchnichyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały słoik pomidorów w kawałkach 2 łyżki mąki sól 1 łyżeczka cukru pieprz ulubione przyprawy Pomidory wyjmujemy ze słoików i wkładamy do małego garnuszka. Pozostawiamy czosnek(...)gołąbków Jeśli nie macie pomidorów w słoiczkach możecie je szybko przygotować. Wystarczy użyć około 4-5 sztuk pomidorów (oczywiście umytych) - kroimy je w części, wkładamy do dużego słoika, dodajemy pokrojone w kawałki 2-3 ząbki czosnku i ulubione zioła. Słoik ten wkładamy do garnka, nalewamy wodę do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem w kąpieli wodnej przez minimum 30 minut
peggiwkuchniPieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)osiągnięcie mistrzostwo. Jedna zasada — z zakwasem jak z facetem, jak popuścicie łańcucha i rozpieścicie, to gnojek robi, co chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej
ladykitchenskładniki na alkożelki- skoro potrzebujemy około 2-4 dni na wykonanie instrukcji przygotowania pijanych żelek? Pijane misie haribo . Alkożelki . Składniki: szklanka(lub dwie) wódki smakowej opakowanie żelek +1słoik Wykonanie: 1. Słoik,w którym chcesz upić żelki wyparz wrzątkiem 2. Wrzuć do słoika żelki. 3. Zalej wódką ponad 1cm nad poziom żelek upchanych w słoiku. 4. Trzymaj zamknięty słoik
Fiolka w kuchnijeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny i najprostszy przepis na kiszenie. Cukinię włóż ciasno do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dołóż 3 obrane ząbki czosnku, łodygę kopru włoskiego i około 3 cm obranego korzenia chrzanu grubości palca. W garnku zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 łyżka(...)soli na 1 litr wody. Gorącą wodę wlej do słoików i dobrze zakręć. Po kilkunastu dniach delektuj się zdrową kiszonką*. * Ja otworzyłam pierwszy słoik po dwóch tygodniach od ukiszenia i cukinia była przepyszna. Po otwarciu trzeba ją przechowywać w lodówce. Natomiast jeśli słoiki są zamknięte, nic nie stoi na przeszkodzie, by stały na spiżarnianej półce nawet kilka miesięcy. Warto też
Smakuje zdrowo