Ogórki konserwowe / w occie / korniszony 190Składniki: ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek(...)cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami i uzupełniamy zalewą. Dno dużego
Atlas Smaków
Ogórki w musztardzie 229musztardy robiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie! ogórki małe ziele angielskie gorczyca pieprz czarny ziarnisty kolendra Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy dijon (ale może być np, sarepska) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę zagotować i wystudzić. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolendry. Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagody na zimę 197wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami. Potrzebne nam będą tylko: jagody, słoiki Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć. Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać ciepłą wodę(...)pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 - 25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia
królestwo garów
Domowe ogórki kiszone 441Potrzebujemy: 5 kg ogórków gruntowych ok. 5 litrów wody 8 łyżek soli 3 główki czosnku koper ogrodowy liście chrzanu kilka liści z czarnej porzeczki i/lub liści dębu Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy prawie do całkowitego wystygnięcia. Do słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku (nie musi być obrany), kawałek chrzanu, 2 liście(...)dębu lub porzeczki, liść chrzanu i łodygę kopru. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, a na wierzch dajemy jeszcze 2 ząbki czosnku. Zalewamy całość przestudzoną wodą z solą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu odwracamy słoiki i trzymamy je kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie przenosimy słoiki w chłodne
Marder&Marder Manufacture
Dżem malinowo-ananasowy z chia 208miodu. Chwilkę pogotować. 3. Na koniec dodać nasiona chia, całość dokładnie wymieszać, zdjąć garnek z kuchenki i pozostawić na godzinę, aż nasiona chia napęcznieją. 4. W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 5. Gdy dżem się zagęści(...)ponownie umieścić garnek na kuchence - tylko do momentu zagotowania. 6. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku
Domowa Cookierenka Agi
Gruszki w syropie 261malin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego słoika kilka malin. Dosłownie kilka, nie więcej(...)zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Marder&Marder Manufacture
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 209naprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, papryce i za'atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek i czerwony pieprz. 3. Słoik umyj, sparz wrzątkiem i wysusz. Kulki labneh ułóż ciasno w słoiku i zalej oliwą z oliwek, ewentualnie olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Oliwa powinna dokładnie pokryć kulki i sięgać(...)ponad ich poziom (inaczej mogą się zepsuć). Możesz też dodać do słoika różne przyprawy - ząbki czosnku (ten dodatek wręcz zalecam), papryczkę chilli, suszone lub świeże zioła (umyte i wysuszone), pieprz. Wstaw słoik do lodówki na 2-3 dni i poczekaj, aż oliwa oraz ser przejdą smakami czosnku i przypraw. 4. Czas przechowywania tak zakonserwowanego labneh zależy od tego, jakie
Chilli Czosnek i Oliwa
100% dżem z wiśni, porzeczek oraz fig bez dodatków 184nowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste! Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce(...)podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok. Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu)… do osiągnięcia pożądanej konsystencji (1-2 h) Słoiki wyszoruj i wyparz w piekarniki w temp. 100 C przez 10 minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem
greenscarf
Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie 870Słowacji Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru. Ogórki(...)trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają. Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty. Drukuj Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1l wody 1,5 szkl. cukru (ja dałam
Mieszam w Garnku
Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą 906tego łatwo i szybko można je zawekować, polecam Kochani za zimowe zapasy. Potrzebujemy: - 1 kg ogórków, lub jej wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko musicie przygotować różne wielkości słoików Solanka: - 1 litr zimnej wody - 3 kopiate łyżki soli morskiej Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1 i 1/4 szklanki octu 10% Jamar - 1 i 1/2 szklanki cukru - 10 ziaren(...)ziela angielskiego - 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego - 4 liście laurowe - 1 płaska łyżeczka kurkumy - kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój - 2 płaskie łyżeczki gorczycy Dobrej jakości przyprawy znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu
Apetyczna babeczka
Nalewka piniowa (sosnowa) 355mogą w każdej chwili runąć. Składniki Dwie garście młodych, sosnowych szyszek 1 kg cukru 1l wódki lub spirytusu Sposób przygotowania Szyszki przekroić na połówki lub plasterki Wrzucać do słoika zasypując cukrem w proporcji 1:1 do około 3/4 wysokości słoika Słoik przykryć pokrywką, lecz nie zakręcać Odstawić w ciepłe i przewiewne miejsce. Raz, dwa razy dziennie wstrząsnąć słoikiem by przemieszać(...)zawartość Po tygodniu dolać 0.25l wódki/spirytusu (do prawie pełnego słoika) i odstawić na kolejny tydzień codziennie wstrząsając Po tym czasie należy przecedzić nalewkę – najlepiej przez papierowe filtry z ekspresu do kawy Dodać resztę wódki i przelać do ciemnych butelek i odstawić w chłodniejsze miejsce (spiżarka, piwnica
Mr. Taste
Hummus w słoiku. 249Jestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz
Fiolka w kuchni
Zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą 167dosładzane i zawierają całkiem pokaźną ilość chemicznych dodatków. Zdrową, domową wodę smakową zawierającą mnóstwo cennych witamin i mikroelementów możemy w kilka minut przyrządzić sami. Wystarczy trochę owoców lub warzyw, słoik i nóż. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie kilka minut, może warto więc spróbować ? Poniższy przepis pochodzi z książki "Z drowa woda. Eliksir młodości i piękna " autorstwa Soni Lucano . Mam nadzieję(...)będzie Wam smakował :) Składniki - porcja na półlitrowy słoik, czas przygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół. Za pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przetwór pomidorowy 3 w 1:) 164kroimy w kostkę 3 łyżeczki oregano 3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki Maggi 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżeczki natki pietruszki (nie dałam - dodam po otwarciu słoika) Pomidory dusimy na ogniu z papryką, tak, żeby się troszeczkę rozgotowały. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, wlewamy olej i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Przesmażamy, aż cebula się zeszkli(...)już się trochę rozgotują. Przesmażoną cebulę z przyprawami dodajcie do naszych gwiazdeczek - pomidorów. Całość gotujcie jeszcze godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotujcie słoiki. Gorący sos wlewamy do słoików. Słoiki gotujemy w garnku (jeśli nie macie specjalnych okrągłych blaszek, na których można gotować takie przetwory, możecie wyłożyć dno garnka gazetami lub ręcznikiem). Czas gotowania
Kuchnia smaków
NAJLEPSZE OGÓRKI MAŁOSOLNE 1701lubimy takie 1-2 dniowe, to znikają już na drugi dzień po ukiszeniu... Jak tylko mają lekki posmak przypraw, wszyscy już się nimi zajadają... ;-) Zwykle kiszę ogórki w słoikach, niekiedy większych (te pierwsze), następne już w małych, tak jest mi najwygodniej, ogórki dłużej są chrupiące, nie trzeba pamiętać o obciążaniu (ogórki nie powinny pływać luzem, gdyż robią się miękkie(...)główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 płaskie łyżeczki - ok.20g, na każde 0,5l wody) - gorąca woda (u mnie filtrowana lub źródlana) Dodatkowo: - kamienny garnek - mały talerzyk - mały słoik z nakrętką (lub wyszorowany kamień) Ewentualnie zamiast garnka jeden duży słoik lub kilka mniejszych. Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Koper, liście chrzanu (razem z łodygą) również. Na dnie
Smaczne Zdrowe