ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na 3 słoiki a`450 ml: 2 kg buraków 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić(...)ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić w garnku, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć z garnka, ewentualnie dokręcić nakrętki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąkę kokosową, która sprawiła, że jogurt jest niczym serowa pianka. Mąkę kokosową mam ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio, możecie ją kupić TUTAJ . Spójrzcie również na piękny słoik Friends of glass <3 Potrzebujemy: 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio 1 litr mleka o temperaturze pokojowej 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie Mąkę zalać(...)mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko. Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne
MamaOskarkasobie super moce :). Dla kogo: dla "chorowitków" dla chcących zamknąć maliny w słoiczku na zimę dla lubiących używanie leków domowej roboty Składniki: maliny - tyle ile chcemy mieć słoików cukier - po 3 łyżki na słoik - dżemowy Wykonanie: Maliny włożyć do słoiczka (do pełna). Można je lekko docisnąć ręką od góry, by zmieściło się jak najwięcej. Nasypać od góry cukier(...)Maliny puszczą trochę soku pod wpływem cukru. Słoik mocno zakręcić. Zapasteryzować ok. 20 minut - na dno garnka kładziemy ściereczkę. Układamy na niej słoiki. Do garnka wlewamy wodę - do ok. 3-4 wysokości słoika. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć słoiczki z garnka i odwrócić je do góry nogami, aż do wystudzenia. Pół kilo
Mania Wypiekaniaminut aby się rozpadły. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Pomidory w słoikach zalać(...)przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności
Monia miesza i gotujenajlepszych jaką do tej pory robiłam.Od lat jest w moim domowym przetwórstwie i zawsze spełnia moje oczekiwania.Konfitura pachnie cudownie brzoskwinią i cytryną,jest rześka niczym morska bryza.Odkręcając słoik przenosimy się wraz ze smakiem i zapachem do słonecznego sadu gdzie dojrzewały.Musicie po prostu je mieć i już! 16 szt.dojrzałych brzoskwiñ 2 łyżki soku z cytryny(...)plasterki na słoik cytryny 5 szkl.cukru *************************************** Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę.Skropic owoce sokiem z cytryny.Wymieszać brzoskwinie z cukrem.Włożyć do garnka, zagotować,utluc je w garnku tłuczkiem,zszumować.Gotować na małym gazie,wolno prycząc przez 30 minut.aż zgęstnieje ( niektóre trzeba dłużej dusič w zależności od owoców).Do wysterelizowanych słoików nakładać gorącą konfiturę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie. Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki. Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować(...)wodą i solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni. Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 15 minut w 90 C. teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy. Polecam
Kuchnia Pokoleńszklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 łyżka soli 2 łyżki cukru na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy ziele angielskie liść laurowy czosnek pieprz ziarnisty kolorowy Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości(...)Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika. W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować. Do słoików ciasno wkładać plastry
Aromatyczne Podróżewiększych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli 12 łyżek cukru Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie: Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę(...)pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut
Aromatyczne Podróżegotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi miękko, wyłączamy gaz i odcedzamy warzywa. Po wystygnięciu buraczki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików z buraczkami i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby(...)ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z garnka, ewentualnie dokręcamy i odwrócone ustawiamy na desce wyłożonej ręcznikiem, którym dodatkowo przykrywamy słoiki. Zostawiamy je na 24 godziny do wystygnięcia
Trzeci talerzKlasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż(...)się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała nas z ręką w... słoiku. Lepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato. Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe
Marder&Marder Manufacturedzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy słoik zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne(...)pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Zalać letnią zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności
Monia miesza i gotujeclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg papryki czerwonej grubościennej 1 główka czosnku kilka gałązek rozmarynu ( około 8 szt -mniej więcej ,tyle wychodzi słoików po dżemie ) garść soli kamiennej po 2 łyżki oleju słonecznikowego na słoik Zalewa : 2 l wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru Paprykę pozbawiamy nasion i białych wewnętrznych błonek . Kroimy(...)marszczyć i bąblować , ale jeszcze nie przypalać . W zależności od tego , czy pieczemy z termoobiegiem ,czy bez czas możemy nieco skrócić lub wydłużyć . Upieczoną, przestudzoną , paprykę przekładamy do wyparzonych słoików po dżemie , wkładamy do każdego gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku . Sok , który puściła podczas pieczenia , zlewamy do garnka , dodajemy pozostałe składniki z punktu zalewa . Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gorącą
Ogrodnik w podróżyaluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką. Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta się ukisiła. Słoiki(...)wieczka polecam wyparzyć, bo inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń. T ak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce. G dy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :) Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarnewykonania : Pomidory umyj pod bieżącą wodą , pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Do garnka wlej wodę , ocet, wsyp cukier i sól, zagotuj. Do czystych słoików przełóż pokrojone pomidory. Do każdego słoika daj po 3 przekrojone ząbki czosnku. Pomidory zalej marynatą , słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj 10 minut. Jeśli chcesz, aby pomidory były(...)miększe możesz je przed włożeniem do słoików chwilkę podgotować w wodzie, następnie odcedzić i włożyć do słoików. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnecukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości(...)słoików. Polecam, smacznego
Kuchnia Pokoleń