słoik - 12348 przepisów (strona:60/824)

Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 135

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...  Składniki(...)dużych ogórków gruntowych sól czosnek woda koper Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki Pokroić na kwadraciki  Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki Zakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać! Odstawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiełbasa ze słoika 331

Kiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało(...)słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g  szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 108

wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem  :-) Jest to bardzo wygodny sposób,nie brudzimy wtedy słoików(...)poparzymy się gorącym dżemem lub sokiem. Koniecznie za pasteryzujmy nasz dżem przez 15 minut ! Ja dawniej nie pasteryzowałem i nie które słoiki mi fermentowały . Teraz nie mam już z tym żadnych problemów. Rada : Nie gotujmy nigdy długo naszego dżemu,bo truskawki stracą wszystkie witaminy! Wystarczy tylko kilka minut,lepiej je później za pasteryzować i nie będą nam na pewno fermentować

Przepisy i porady kulinarne
Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę i nie tylko. 101

Składniki : 5 kg truskawek 3 kg zielonego twardego agrestu cukier woda Sposób wykonania :   Agrest obrać z ogonków i zaschniętych kwiatów, opłukać . Napełnić nim czyste litrowe słoiki lub weki do 1/3 wysokości. Truskawki umyć, obrać z szypułek ( można to zrobić za pomocą małej łyżeczki do herbaty ). Napełnić truskawkami słoiki do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać 6 łyżek cukru, zalać(...)pełna zimną wodą ( 3 cm do krawędzi słoika ). Następnie przetrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, aby usunąć wodę i inne zanieczyszczenia. Zakręcić czystymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. Przestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory w słoikach na sos do pizzy lub spaghetti. 135

Składniki : 2 kg dojrzałych małych pomidorów liście laurowe czosnek tymianek sól Sposób wykonania : Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do kąpieli wodnej, Słoików nie zakręcać, ale garnek z wodą przykryć pokrywką . Gotować około 2 godzin, aż pomidory zmiękną. Wyjąć słoiki z pomidorami z garnka, do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy(...)łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu.  Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej

Przepisy i porady kulinarne
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 149

mnie miód akacjowy z zaprzyjaźnionej, lokalnej pasieki/   płatki z 3 kwiatów róż Zebrane płatki rozłożyć na gazie lub papierze i oczyścić - jeśli pojawią się "mali mieszkańcy". Przygotować czysty słoik i ułożyć na dnie warstwę płatków. Zalać ją częścią miodu. W ten sposób układać kolejne warstwy aż do wypełnienia słoika. Płatki uniosą się do góry. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić(...)Przygotować sitko i odcedzić na nim miód - niech spływa powoli, do końca - może to trwać ok. 30 minut. Odcedzone płatki delikatnie wycisnąć, aby oddały maksimum aromatu. Przelać do czystego słoika i trzymać w chłodnym miejscu. *przepis z tej strony - klik .  SYROP RÓŻANY Pełen aromatu, o pięknym kolorze, smaku i zapachu. Idealny do herbaty i lodów.  40 g świeżych

KUCHARNIA
Wekowanie zupy 248

Można wtedy wybierać na jaką zupę, czy inne danie na które ma się ochotę danego dnia. Dzielę zupę na porcje, po około 350 – 400 ml i wlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik, do tego jakie to jest oszczędne! Na zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie(...)jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli chcemy mieć 100 % pewność, możemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone 137

ząbki czosnku na każdy litrowy słoik korzeń chrzanu  jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na  każdy 1 litr  zimnej wody 1,5  łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około(...)puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy.  Przepis dołącza do miksa przetwory

Humanistka w kuchni
Wazonik ze słoika 100

Postaram się pokazać jak można samemu zrobić wazonik z litrowego słoika. A raczej jak ja zrobiłam swój. Potrzebujesz : - słoik - nożyczki - serwetkę - klej do decoupage  - podkład pod farbę - białą farbę akrylową - pędzle - lakier wodny, bezwonny - farby akrylowe, kolorowe opcjonalnie - koronka - modelina  Słoik najpierw malujesz, przy użyciu gąbki podkładem pod farbę, czekasz aż wyschnie. Teraz pomaluj białą farbą akrylową. Poczekaj(...)wyschnie. Ja wybrałam serwetkę we wzory kwiatowe, które trzeba powycinać, oddzielić od warstw  a następnie połączyć już na słoiku. Wybierz szeroki, miękki pędzel. Klej rozsmaruj od wewnątrz do zewnątrz, uważając aby nie porwać serwetki. Przyklejaj partiami,tzn poczekaj za każdym razem aż klej na serwetce podeschnie. Gdy całość wyschnie, polakieruj. Poczekaj aż wyschnie. Na rant słoika, przyklej masę modelarską

Pasje Jolki
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 195

może być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko będzie wsadzić do słoika.  Przyklejcie, tak jak ja, dwie candy canes ułożone w serduszko na wieczku - idealne dla zakochanych. Pamiętajcie tylko, by najpierw dokładnie zawinąć je w folię spożywczą.  Możecie pobrać zrobione(...)sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznych MOKRE: 1/2 szklanki masła 1 duże jajo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA: Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą, wsyp do słoika jako pierwszą warstwę. Następnie wsyp płatki owsiane, mieszankę słodyczy i zmieszane(bądź oddzielone) cukry. Jeśli masz miejsce, możesz dodać kilka

Gotowanie to kochanie
Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego 162

metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko: Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka); Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego); Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka); Niemetalowe sitko; Niemetalowa łyżka. ZASADY HODOWLI Grzybka przepłucz zimną, bieżącą wodą na plastikowym sitku, aż nie będzie(...)pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka). Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce

mojewypiekiinietylko
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 177

może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i  wąchajmy go  :)  Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze  wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą.  Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać(...)otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz  piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą   ściereczką albo

Bon Appetit Małgorzaty
Buraczki w zalewie octowej 174

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy , zielony dżem z cukinii , kompoty ze śliwek i mirabelek ... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy . Składniki(...)łyżki soli Sposób przygotowania: 1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy. 2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki). 3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku

Kuchnia domowa Ani
Kalafior kiszony 124

mogłam. Aż tu parę dni temu trafiłam na przepis na blogu  Smacznej Pyzy . Kalafior i opis wyglądały tak zachęcająco, że już następnego dnia stały u mnie 4 słoiki! Za mało!  Wczoraj, po ok tygodniu,otworzyliśmy jeden, i został wchłonięty tak szybko, że nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić ! Sok też pyszny. Pyza w przepisie dodaje do zalewy 1 łyżkę(...)cukru - ja cukier pominęłam składniki ( na 4 słoiki 0,5l) 1 średni kalafior 8 dużych ząbków czosnku w łupinkach 2 duże pęczki koperku lub koper, podzielone na 8  2 marchewki laska chrzanu sól kamienna do przetworów niejodowana  - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie   Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, włożyć do garnka z gotującą wodą

Stare Gary
Kiełbasa słoikowa wieprzowa 204

Wszyscy mają, mam i ja ! Od długiego czasu miałam ochotę na słoikową kiełbasę. Kupiłam nawet specjalne słoiki, takie zupełnie gładkie w środku, aby wyjmowanie kiełbasy nie sprawiało problemu.  Długo szperałam w internecie - doświadczenia nie miałam. W końcu trafiłam  tutaj . Kiełbasa wyszła bardzo smaczna. Lubię ostatnio wiedzieć co jem, świadomość, że w słoiku nie ma żadnych sztucznych(...)wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć

Stare Gary