Na przełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas choróbsko. Zapobiegawczo możemy stosować codziennie po jednej łyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu. Składniki: 1 kg młodych pędów z sosny 1 kg cukru Przygotowanie: Młode pędy sosny zrywamy w miejscu ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Taki syrop to skarb na przeziębienie. Widziałyśmy dzisiaj na rynku na kilku stoiskach młode pędy sosny...
Też robiłam syrop z pędów sosny - od tygodnia puszcza sok. Na kaszel niezastąpiony.
Jeszcze nigdy nie robiłam, ale słyszałam o jego wspaniałych właściwościach:))
Zawsze chciałam zrobić taki syrop ale nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Teraz już wiem, dziękuję :) !
Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.www.odpowiedzinatrudnepytania.pl