Syrop sosnowy

Syrop sosnowy

Syrop sosnowy

Na przełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas  choróbsko. Zapobiegawczo możemy stosować codziennie po jednej łyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu. Składniki: 1 kg młodych pędów z sosny 1 kg cukru Przygotowanie: Młode pędy sosny zrywamy w miejscu ... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
basjula, 10 maja 2014 23:33:53

Taki syrop to skarb na przeziębienie. Widziałyśmy dzisiaj na rynku na kilku stoiskach młode pędy sosny...

paproszek, 10 maja 2014 23:49:38

Też robiłam syrop z pędów sosny - od tygodnia puszcza sok. Na kaszel niezastąpiony.

Justyna Żak, 11 maja 2014 00:18:51

też taki robię:)

z miłości do słodkości, 11 maja 2014 13:07:30

Jeszcze nigdy nie robiłam, ale słyszałam o jego wspaniałych właściwościach:))

Paulina Urbańczyk, 11 maja 2014 20:25:43

Zawsze chciałam zrobić taki syrop ale nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Teraz już wiem, dziękuję :) !

Ernest Kacik, 12 maja 2014 22:32:59

Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)Zapraszam też do mnie i pozdrawiam.www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

Magdalena Cendrowska, 14 maja 2014 13:22:31

Nie piłam, brzmi ciekawie.www.brulionspadochroniarza.pl