środku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti. Składniki: 5 kg soczystych i słodkich pomidorów, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis. Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki(...)przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania się pomidorów. Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz pieprz, sól. Gorący koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15 minut, zalane do 3/4 objętości wodą. Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików
Aga w kuchnicukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy od Nutelli. Zapakowałam krem do słoików, gdyż tego kremy nie może go zabraknąć wśród moich przetworów na zimę. Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy(...)idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię nie przypalił, do czasu aż uzyska konsystencję dżemu ( mi to zajęło 2 godziny, ale może trwać krócej, lub dłużej, zależnie od pomidorów). Gorący dżem nałóż do wysterylizowanych słoików. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Uwagi: Proporcje składników, szczególnie ilość cukru, chilli i octu, możecie dostosowywać do własnych preferencji. Warto(...)dodawać całej ilości cukru od razu, tylko spróbować i w razie potrzeby dodać więcej. Sterylizacja słoików : słoiki umyj, osusz, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nakrętki i gumowe obręcze wysterylizuj poprzez zalanie wrzątkiem. Po sterylizacji nie dotykaj wnętrza słoika
Chilli Czosnek i Oliwaczosnkiem, chilli czy ziołami. Gotuj pomidory na średnim-dużym ogniu, aż passata uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję. Moje pomidory wyglądały tak: 4. Gorący przecier przelej do umytych i wysterylizowanych słoików*. Słoiki dokładnie zakręć i podstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Alternatywnie możecie przecier pasteryzować przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą(...)piekarniku. Przecier pomidorowy możecie przechowywać przez 6 miesięcy. * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki
Chilli Czosnek i OliwaKolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki(...)chili. Swoją a ksamitną konsystencję ta pasta uzyskuje dzięki oliwie i zmiksowaniu jej na samym końcu. Pasta paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Gotujemy wodę z solą. Proporcje(...)wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki: Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku
prawdziwe jedzenieużywam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku 3 ząbki czosnku 2 cienkie plasterki papryczki 2 plasterki cebuli Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych(...)wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 kg młodych pędów z sosny 1 kg cukru Przygotowanie: Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie(...)przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tygodniu stania na parapecie
Ala piecze i gotujeowoców jujuby (dojrzałych i jędrnych) 450 ml wódki 100 gr cukru Otarta skórka z cytryny (biologicznej) 1/2 laski wanilii Myjemy i dobrze osuszamy owoce jujuby. Umieszczamy je w litrowym słoiku. Słoik do macerowania owoców powinien mieć bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik(...)dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie słoik przenosimy w ciemne miejsce i pozostawiamy w spokoju na 7/8 miesięcy. Moje nigdy tyle nie wytrzymały, ponieważ na Święta były
Mia Cucina Sofietaprzekrojoną laskę wanilii), zasypujemy owoce, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia gruszki zagotowujemy i smażymy aż będą miały konsystencję dżemu. Wyciągamy laskę wanilii, a dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Druga propozycja jest z imbirem i skórka cytrynową na ok. 3 słoiczki dżemu 2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 280 gr cukru(...)metodę również podpatrzyłam u Bei i przytaczam tutaj bo mało skomplikowana i bardzo praktyczna) Wypróbowałam ją już w ubiegłym roku i muszę powiedzieć, że sprawdziła się w 100%. Myjemy słoiki i zakrętki, odstawiamy na suszarkę, by obeschły. Następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 130-140°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy naszy dżem
Mia Cucina Sofietamoja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do tego wszystkiego zaprawy. Ach, urwanie głowy! Słoiki pukają w bawełnianej torbie, jeden odbija się od drugiego. Woda na zalewę bulgocze w garnku, słoiki już przygotowane. Uf, pot cieknie po skroniach, ale już, jeszcze tylko kilka chwil(...)płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić na pikle, ale ja to pominęłam. Wykorzystałam do tego przepisu całe małe ogóreczki. Do przygotowanych już słoików włożyć przyprawy i ciasno poukładać ogórki. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami. Osobiście doprawiałam do smaku, na oko, więc dokładnych „moich” proporcji nie jestem w stanie Wam podać. Gorącą zalewą zalać słoiki
W kuchni Karmel-itkiDodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku(...)chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 5 kg papryki zalewa 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% Jamar 3 szklanki cukru 4 łyżki soli po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste(...)drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujejedna z najciekawszych książek na mojej półce obok Sztuki fermentacji Sandora Katza oraz Kiszonek i fermentacji Aleksandra Barona o tym, co można włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze(...)nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką
GRUBY WAŁEKmomentu ,aż woda się wchłonie . Miskę z mięsem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , karczek , ponownie mieszamy , a następnie ubijamy w wyparzonych słoikach , tak żeby pozbyć się powietrza . Od góry słoika pozostawiamy przynajmniej 2 cm wolnej przestrzeni , między mięsem , a zakrętką . Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika , nastawionego na 100 C , pieczemy około(...)godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , a mięso pozostawiamy do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku . Ostudzone słoiki przenosimy do lodówki i po upływie doby, możemy przystąpić do konsumpcji . Tak przygotowane słoje z mięsem w lodówce, mogą spokojnie stać około 2 miesięcy . Karczek , zyskuje z upływem czasu na smaku . Poza lodówką nigdy nie próbowałam ich przechowywać . Smacznego Post Słoikowy , czosnkowy , karczek
Ogrodnik w podróży