słoik - 12348 przepisów (strona:61/824)

Solona jarzynka do potraw 168

znacznie bardziej kreatywne jeśli chodzi o przechowywanie czy przetwarzanie produktów. My idziemy na łatwiznę: zamrażarka, a w porywach próżniowe opakowania. Kiedyś przygotowywało się kompoty, soki, domowe wędliny do słoików. Teraz? idziemy do sklepu. Przyznam się, ze był moment, kiedy też zachłysnęłam się dostępnością "wszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak mi to minęło(...)średnia cebula , pęczek natki pietruszki , 10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej), 4-5 średnich liści laurowych . O ile dobrze pamiętam, to z takiej porcji wyszło mi 5-6 słoików od dżemu. Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki. Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dżem dyniowy z limonką 91

wolnym ogniu przez kilka minut. Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok - wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć. (Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. ) Dżem przełożyć do słoików, a słoiki pasteryzować. Można nałożyć gorącego dżemu i po zakręceniu słoika odwrócić go do góry(...)dnem. Ja jednak nie ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut. Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
ogórki w occie słodko korzennym... 159

gruntowe 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, ziele angielskie 10 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, goździki całe 1 łyżka, sól 1 łyżeczka słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku(...)wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać do słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem 104

Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem. Przepis na to smakowe cudo w zeszłym roku znalazłam na "everycakeyoubake.blogspot.com " za co jestem jej niezmiernie wdzięczna. Słodko- lekko kwaśny posmak  i ta nuta pieprzu wyczuwalna ....poezja. W tym roku zrobiłam(...)dżem na początku, aby kilka słoików znów mieć na zimę. SKŁADNIKI: 1 i 1/4wiśni 1 kg cukru żelującego z prawdziwą pektyną w proporcji 2:1,  1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego  100 ml octu balsamicznego   SPOSÓB WYKONANIA : - owoce umyć i wydrylować z pestek. Tak przygotowane zasypujemy cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny(najlepiej

Basia w kuchni
ZaKwas na ChleB 179

proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu 2000 lub 1850. BARDZO WAŻNE. Im mniej przemielona, tym lepiej. SŁOIK . K oniecznie wyparzony i wystudzony. Słoik powinien być 1 litrowy, lub większy, a najlepiej taki co nam do lodówki wejdzie i nie będzie tam przeszkadzał. U mnie sprawdza się(...)osusz. Teraz potrzebujesz szklankę przegotowanej letniej wody. W tym celu zagotuj szklankę wody i przelej do szklanki, poczekaj aż się ochłodzi. Woda powinna być letnia. Szklankę mąki wsyp do słoika i zalej w/m wodą. Dobrze wymieszaj!!!  DREWNIANĄ LUB PLASTIKOWĄ ŁYŻKĄ .!!!!Nigdy metalową, gdyż drożdże wchodzą w reakcję chemiczną z metalem, która powoduje zanik fermentacji. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy papierowym

Pasje Jolki
Robię ... masło i ser ! 131

sera :) Na początku zdobywamy SWOJSKIE MLEKO, następnie przelewamy je do przezroczystego naczynia i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano patrzymy ile mamy śmietanki i ją zbieramy. Przelewamy do słoika i odstawiamy na jakieś 2 dni, natomiast mleko wlewamy do dużego garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni do czasu aż nam skwaśnieje i będzie miało wyraźne(...)spore grudki. Masło : Po tych 2 dniach słoik szczelnie zakręcamy i upewniamy się czy na pewno nic nam nie wycieka. Jeśli jest wszystko ok, to rozpoczynamy naszą produkcję, a i należy pamiętać żeby słoik był troszkę większy, aby masło miało trochę luzu :) Słoik potrząsamy szybkimi ruchami w górę i w dół, najlepiej tak aby śmietanka odbijała się od zakrętki

charlotte gotuje
Fasolka szparagowa marynowana. 211

temat gustów nie powinno się dyskutować ;) 4 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej cukier do smaku ziele angielskie  listek laurowy marchewka 1łyżeczka gorczycy W słoiki ląduje to co do korniszonów.  Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente(...)Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno pionowo w słoiki, dokładamy obgotowaną marchew, zalewamy gorącą zalewą. Wstawiamy do nagrzanego do 130 st piekarnika (grzanie tylko dół) na 20 min. Można też w tradycyjny sposób w gorącej wodzie. Pamiętamy, że zawsze gorący słoik wstawiamy do gorącego piekarnika lub garnka, zimne

Malinowe Pocałunki
Do przemyślenia... 135

którą chcę się z Wami podzielić. Na jednej z uniwersyteckich auli, profesor filozof stanął przed swoimi studentami i położył przed sobą kilka przedmiotów. Kiedy zaczęły się zajęcia, wziął duży słoik i wypełnił go po brzegi kamieniami. Potem zapytał studentów czy ich zdaniem słój jest pełny, oni potwierdzili. Wtedy profesor wziął pudełko żwiru, wsypał do słoika i lekko potrząsnął. Żwir stoczył(...)się w wolną przestrzeń między kamieniami. Profesor ponownie zapytał studentów czy słoik jest pełny, a oni z uśmiechem przytaknęli. Następnie profesor wziął pudełko piasku i wsypał go potrząsając słojem. W ten sposób piasek wypełnił pozostałą jeszcze wolną przestrzeń. Ostatni raz zapytał studentów czy ich zdaniem słój jest pełen. Wszyscy chórem odpowiedzieli, że tak. W końcu wykładowca wyjął spod biurka

Taste Of My Day
pasteryzowane w zalewie solnej kurki... 154

wody kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody do wyparzonych słoików nakładać grzyby zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą zalać grzyby, zakręcić słoiki mocno, do garnka na dno rozłożyć ściereczkę, ustawić słoiki na denkach(...)pasteryzować z 40 minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki na zupę 135

Warto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu.  Mój mąż ma  bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;) Składniki(...)ogórków, 2 l wody, 2 łyżki grubej soli, Do każdego słoika; gałązka koperku, 3 ziasenka ziela angielskiego, listek laurowy, kawłek cgrzanu /ok 2 cm/ Wykonanie; Wymyte ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym. Wkładamy do słoików, dodając do każdego koperek, zioła i chrzan.. Wodę gotujemy z solą. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut od momentu

Anioły w kuchni
Ogórki kiszone 174

ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić.  2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu(...)ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić.  2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu

Apetyczna babeczka
Ogórki konserwowe łagodne 161

czosnek ziarna gorczycy ziarna ziela angielskiego liście laurowe Zalewa: 1/2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 5 - 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1. Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy. 2. Przygotować zalewę(...)podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków. Z 10 kg ogórków, wychodzi ok. 20 litrowych słoików

Apetyczna babeczka
Sałatka wielowarzywna na zimę 119

ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka oleju na słoik 1 liść laurowy na słoik. PRZYGOTOWANIE Warzywa umyć, osączyć.  Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.  Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.  Z fasoli szparagowej odciąć końcówki(...)zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.  Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.  ZALEWA  Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić

Kuchnia Danusi
Domowy koncentrat pomidorowy 142

środku zimy otworzyć słoik z pysznymi, pachnącymi pomidorami i zrobić jeszcze lepszą pomidorówkę, gołąbki w sosie pomidorowym czy spaghetti. Składniki: 5 kg soczystych i słodkich pomidorów, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis, sól morska Specialite Kamis, pieprz czarny Specialite Kamis. Przygotowanie:      Pomidory dokładnie myjemy, wycinamy zieloną część z każdego pomidora. Kroimy w kawałki(...)przekładamy do garnka. Gotujemy, aż do rozgotowania się pomidorów. Na koniec pomidorki miksujemy blenderem, przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz pieprz, sól. Gorący koncentrat przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki gotujemy około 15 minut, zalane do 3/4 objętości wodą.   Jeśli komuś przeszkadzają pestki i drobne skórki to może koncentrat przetrzeć przez sito - przed wlaniem do słoików

Aga w kuchni
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 159

cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy od Nutelli. Zapakowałam krem do słoików, gdyż tego kremy nie może go zabraknąć wśród moich przetworów na zimę. Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy(...)idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię