słoik - 12348 przepisów (strona:68/824)

Buraczki marynowane na zimę 150

odpoczynek po całym sezonie, czy to nie piękne...  Żyjemy w pięknym kraju, każda pora roku zachwyca swoją urodą...  Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików,  #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody  - 2 szklanki octy spirytusowego(...)szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak  - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków, po 3-4 sztuki na słoik w zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych  1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować

Apetyczna babeczka
Ogórki w curry 296

soli 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę, mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut. Ogórki kroimy w plasterki. Nakładamy ciasno do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, przekręcamy do góry nogami, przykrywamy kocem  i trzymamy je do całkowitego wystugnięcia słoików. Jeśli macie ochotę za pasteryzować ogórki robimy(...)przez 7 minut. Następnie powtarzamy czynność z odwróceniem słoików i schowaniem

Życie zaczyna się w kuchni
Brzoskwinie w syropie i "Światło, którego nie widać" 104

teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę. Na czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki (na 2 słoiki o pojemności ok. 600 ml): 5 brzoskwiń połówka cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki(...)wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie. Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików. Zalać gorącym syropem. Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Resztę syropu (wyszedł czerwony, bo wykorzystałam brzoskwinie o czerwonej skórce) można ponownie zagotować z sokiem

Weekendy w domu i ogrodzie
OGÓRKI MAŁOSOLNE 89

ogródka rodziców, dziękuję!) i zrobić sobie samemu. Potem poczekać dzień – dwa i cieszyć się smakiem absolutnie powalających, pachnących, twardziutkich i lekko słonych małosolnych ogórasów. Składniki na słoik 3l: ogórki (ja lubię małe sztuki, ale niektórzy wolą większe) – tyle żeby wypełnić nimi słoik 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego kopru 1 łyżeczka gorczycy 1l wody 1 łyżka soli (czubata(...)Ogórki umyć i osuszyć, włożyć do słoika razem z koprem, obranymi ząbkami czosnku i gorczycą. Wodę zagotować, wsypać łyżkę soli, wymieszać i słonym wrzątkiem zalać ogórki w słoiku. Ważne, żeby woda była gorąca . Zakręcić lub przykryć spodkiem i odstawić do ostygnięcia. Ogórki są gotowe do spożycia po 2-3 dniach (ale ja się nigdy nie mogę powstrzymać i zjadam już

Dietolog
Ogórki marynowane pikantne 172

chilli. Marynata jest bardzo delikatna: w 1/2 litra gotowanej, wrzącej wody rozpuszczamy 1/2 łyżki soli i 3 łyżki cukru, następnie dodajemy 2 łyżki octu, mieszamy. Gdy chcemy przygotować więcej słoików tych ogórków to odpowiednio zwielokrotniamy ilość składników. Te ogórki marynowane przygotowuję latem, gdy nachodzi mnie ochota na szybkie konserwowe ogórki. Polecam też przepisy na Pikantne ogórki na zimę i Ogórki(...)konserwowe na zimę Składniki na 1 słoik 500 ml ogórków marynowanych z chili: 2 duże ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chilli, 1 płaska łyżeczka gorczycy 2 gałązki kopru z baldachami. Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w grube plastry (1 cm). Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoiku, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki z papryką 233

jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików po 300 ml Składniki: 6 kg buraków 11 sztuk papryki 7 sztuk cebuli Zalewa: ½ l wody ½ l octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Przygotowanie: Buraki ugotować (czas gotowania(...)minut. Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby pasteryzować. Krok po kroku: 1. Ugotować

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1386

minut, aż wyraźnie zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił. Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 10 minut. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego(...)wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! The post Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z ogórków na zimę 428

temat pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy(...)zawsze nieco zimnej wody, aby schłodzić temperaturę. -słoiki nie powinny się ze sobą stykać -wodę podgrzewamy na średnim ogniu i po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Woda powinna lekko buzować. -gwinty słoków powinny być zawsze dokładnie wyczyszczone i osuszone -zakrętki nie powinny nosić żadnych śladów zużycia- rdzy, zadrapań Sałatka z ogórków na zimę 3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę. 619

dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Pozostawić na 3-5 godzin, w zależności od grubości pokrojonej cukinii - jeżeli jest cieniutko pokrojona, to wystarczą 3h. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, poustawiać słoiki i zalać wodą (wody pod nakrętkę, ale by jej nie dotykała). Pasteryzować ok.3 minuty (tak by słoiki zaciągnęły). Po tym czasie(...)wyjąć słoiki na blat kuchenny, wyłożony ściereczką nakrętkami do dołu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 259

niej na blogu to wiedziałam, że muszę ją zrobić. Nie żałuję, bo lubię pomidory w różnej postaci i myślę, że takie też mi posmakują. Otworzyłam już jeden słoik, ale ta sałatka z zielonych pomidorów wg mnie musi nieco postać i najlepiej będzie smakować zimą SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane(...)dodać do pomidorów. Dodać gorczycę, sól, pieprz, wymieszać i odstawić na pół godz. W międzyczasie zagotować zalewę: wodę z przyprawami chwilkę pogotować, a na końcu dodać ocet. Do słoików przełożyć warzywa i zalać je gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 15 min. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Artykuł SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki w Azjatyckich smakach z curry i kurkumą 305

Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego. Ogórki wkładamy do słoików, upychając je do tzw. szyjki

W Moim Magicznym Domu
Galaretka z czarnej porzeczki 131

durszlak lub sitko. Starć się zrobić to dobrze, żeby zostały tylko suche odpady. Czysty miąższ i sok zagotować, zdjąć szumy. Do czystego miąższu dodać cukier i gotować 3 minuty. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek

Kuchnia Pokoleń
Ogórki kanapkowe 435

kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;)  Składniki:   3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik Zalewa: 1,25 l wody 3½ szklanki cukru kryształu 3 szklanki octu 10% 1 płaska łyżka kurkumy(...)łyżki soli 2 łyżki gorczycy ½ opakowania czarnego, ziarnistego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne plastry ok 4mm. Na dno każdego słoika dajemy po gałązce kopru, ząbku czosnku i liściu laurowym. Ciasno obok siebie układamy ogórki, upychamy także po plastrze (lub dwa) marchewki. Z podanych składników za wyjątkiem octu sporządzamy zalewę. Gdy się

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki kwaszone z musztardą 152

fajne, chrupiące a za sprawą przypraw u mnie Cykoria pyszne i aromatyczne. Składniki: Ogórki około 2 kg nie podaję dokładnej ilości Baldachimy kopru Czosnek po 2 ząbki na słoik Po kawałku chrzanu na słoik Na słoik po 2 ziarna ziela angielskiego u mnie Cykoria oraz po 1 listku laurowym u mnie   Cykoria Zalewa: 1 litr wody 5 łyżek ulubionej(...)przekroić na pół większe na cztery. Do każdego słoiczka włożyć koper, chrzan, czosnek oraz rozdzielić przyprawy. Ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Zalewę zagotować, wystudzić po czym zalać przygotowane ogórki. Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania wody

W garach u Gosi
Kompot agrestowy na zimę 160

Przedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni. Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków.   Składniki: (na 4 litrowe słoiki) agrest 1,5l wody 700g cukru(...)często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :) Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do 3/4 jego wysokości. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek

Pyry na Gaz