słoik - 12348 przepisów (strona:68/824)

Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. 1391

minut, aż wyraźnie zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, by dżem się nie przypalił. Gorący cukiniowy dżem od razu przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 10 minut. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego(...)wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego! The post Dżem z cukinii. Dżem z kabaczka. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z ogórków na zimę 434

temat pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy(...)zawsze nieco zimnej wody, aby schłodzić temperaturę. -słoiki nie powinny się ze sobą stykać -wodę podgrzewamy na średnim ogniu i po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Woda powinna lekko buzować. -gwinty słoków powinny być zawsze dokładnie wyczyszczone i osuszone -zakrętki nie powinny nosić żadnych śladów zużycia- rdzy, zadrapań Sałatka z ogórków na zimę 3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę. 626

dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Pozostawić na 3-5 godzin, w zależności od grubości pokrojonej cukinii - jeżeli jest cieniutko pokrojona, to wystarczą 3h. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, poustawiać słoiki i zalać wodą (wody pod nakrętkę, ale by jej nie dotykała). Pasteryzować ok.3 minuty (tak by słoiki zaciągnęły). Po tym czasie(...)wyjąć słoiki na blat kuchenny, wyłożony ściereczką nakrętkami do dołu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 265

niej na blogu to wiedziałam, że muszę ją zrobić. Nie żałuję, bo lubię pomidory w różnej postaci i myślę, że takie też mi posmakują. Otworzyłam już jeden słoik, ale ta sałatka z zielonych pomidorów wg mnie musi nieco postać i najlepiej będzie smakować zimą SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane(...)dodać do pomidorów. Dodać gorczycę, sól, pieprz, wymieszać i odstawić na pół godz. W międzyczasie zagotować zalewę: wodę z przyprawami chwilkę pogotować, a na końcu dodać ocet. Do słoików przełożyć warzywa i zalać je gorącą zalewą. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 15 min. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Artykuł SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki w Azjatyckich smakach z curry i kurkumą 308

Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)przygotować w dwóch wariantach. Możemy obrać je ze skórki i pokroić w plasterki w formie sałatki, bądź również obrać i wydrążyć nasiona i pokroić w paski / łódki. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy podane w proporcjach jak podane w przepisie: 1 mała łyżeczka gorczycy, 2 ziarenka czarnego pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego. Ogórki wkładamy do słoików, upychając je do tzw. szyjki

W Moim Magicznym Domu
Galaretka z czarnej porzeczki 135

durszlak lub sitko. Starć się zrobić to dobrze, żeby zostały tylko suche odpady. Czysty miąższ i sok zagotować, zdjąć szumy. Do czystego miąższu dodać cukier i gotować 3 minuty. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Do wyparzonych słoików wlać gorący miąższ i zakręcić słoiki. Przykryć słoiki grubym ręcznikiem i zostawić aż ostygnie. Taka galaretka jest pyszna. Idealna na chleb lub jako dodatek

Kuchnia Pokoleń
Ogórki kanapkowe 440

kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;)  Składniki:   3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść laurowy- po jednym na słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik Zalewa: 1,25 l wody 3½ szklanki cukru kryształu 3 szklanki octu 10% 1 płaska łyżka kurkumy(...)łyżki soli 2 łyżki gorczycy ½ opakowania czarnego, ziarnistego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne plastry ok 4mm. Na dno każdego słoika dajemy po gałązce kopru, ząbku czosnku i liściu laurowym. Ciasno obok siebie układamy ogórki, upychamy także po plastrze (lub dwa) marchewki. Z podanych składników za wyjątkiem octu sporządzamy zalewę. Gdy się

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki kwaszone z musztardą 157

fajne, chrupiące a za sprawą przypraw u mnie Cykoria pyszne i aromatyczne. Składniki: Ogórki około 2 kg nie podaję dokładnej ilości Baldachimy kopru Czosnek po 2 ząbki na słoik Po kawałku chrzanu na słoik Na słoik po 2 ziarna ziela angielskiego u mnie Cykoria oraz po 1 listku laurowym u mnie   Cykoria Zalewa: 1 litr wody 5 łyżek ulubionej(...)przekroić na pół większe na cztery. Do każdego słoiczka włożyć koper, chrzan, czosnek oraz rozdzielić przyprawy. Ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Zalewę zagotować, wystudzić po czym zalać przygotowane ogórki. Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania wody

W garach u Gosi
Kompot agrestowy na zimę 165

Przedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni. Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków.   Składniki: (na 4 litrowe słoiki) agrest 1,5l wody 700g cukru(...)często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :) Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do 3/4 jego wysokości. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek

Pyry na Gaz
ogórki kanapkowe 524

łagodnym smaku  doskonałe do kanapek Składniki • Ogórki większe  Marynata •1,5 szkl octu jabłkowego • 10 łyżek cukru • 2 czubate łyżki soli • 2 l wody  Do każdego słoika  • gorczyca • kawałek cebuli • ząbek czosnku • plasterek chrzanu • plasterek marchwi • 1 ziarenko ziela angielskiego • kilka ziarenek pieprzu • duża szczypta kurkumy  • liść laurowy Sposób przygotowania przepisu: ogórki kanapkowe(...)Ogórki pokroić na plastry końcówki wyrzucam . • Do Każdego słoika włożyć przyprawy i  poukładać pokrojone ogórki. , 2. • Składniki marynaty zagotować.  • Gorącą marynatą zalać słoiki zakręcić . • Słoiki wsadzić do ciepłej wody, pasteryzować do  zagotowania wody w garnku i odstawić wszystko do wystudzenia

W królestwie smaków Beaty
CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę 1027

słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać... Sałatka przed włożeniem do słoików powinna odstać minimum 2 godziny!. Próbujcie sałatki podczas maceracji, możecie dodać do niej Wasze ulubione przyprawy. Do jej przygotowania wykorzystajcie różne papryki, czerwoną oraz zieloną, będzie mega kolorowo(...)przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok. Polecam Wam przepis na  sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 4 słoiki po 0,5 litra 3 sztuki cukinii 3 marchewki 2 papryki 120ml oleju (ok. 8 łyżek ) 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli

Moja Książka Kucharska
Małosolne w plasterkach 366

które znalazłam u Anety . Powiem Wam, to jest strzał w dziesiątkę. Ogórki chrupiące i super sprawdzają się na kanapki. Oczywiście w najbliższym czasie będzie zakup ogórków i zrobię kolejne słoiki. Składniki: ogórki gruntowe dowolna ilość chrzan czosnek koper Zalewa: 1 litr gorącej przegotowanej wody 1 łyżka soli kamiennej Przygotowanie: Ogórki zalać zimną wodą i zostawić na około 1-2 godziny(...)czasie ogórki umyć. W tym czasie gdy ogórki się moczą umyć i wyparzyć słoiki oraz przygotować kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koperek.  Ogórki pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki. Do słoików wkładać naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan i koperek.  Do gorącej wody wsypać sól, mieszać aż się rozpuści i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić

Ala piecze i gotuje
KISZONY CZOSNEK 139

czosnku- musi być Polski marchew korzeń chrzanu cebula koper- baldach i zielone piórka na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy 1 ziele ang zalewa: litr wody łyżka stołowa soli Wykonanie: Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru(...)dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w  wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki

Z Majeczką w kuchni
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 146

całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -słoiki 350-500 mil WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody(...)Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie upychamy mięsko w słoiki i pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 godz. Studzenie odbywa się w temp. pokojowej. Czasy pasteryzacji to 60 min./45 min./30 min. Słoiki max 0,5 l. Po ostatniej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Marchewka kiszona 278

zeskrobać skórkę. Marchewki kroimy w plasterki około 2 mm. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w plastry. 2. W garnku musimy zagotować wodę i rozpuścić w niej sól. 3. Do wyparzonych słoików dajemy plasterki marchewki tak do 4/5 wysokości słoików ( ja miałam małe słoiczki i wyszło mi ich 10 ), następnie do każdego słoika wrzucamy po dwa ziarenka pieprzu, po jednym ziela angielskiego(...)dajemy po jednym ząbku czosnku i po jednym, mniejszym liściu laurowym, po pasku chrzanu. Na końcu koper, który przytrzyma nam marchewki przed wypłynięciem :-) 4.  Wypełnione słoiki zalewamy solanką, dobrze zakręcamy i gotowe. U mnie wszystkie przetwory przed wyniesieniem do piwnicy stoją jeszcze kilka dni w kuchni, ponieważ w trakcie kiszenia zalewa może kipieć

kruche babeczki