słoik - 12348 przepisów (strona:63/824)

Kiszony ogór 146

prostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek, koper i zalewamy(...)roztworem wody z solą (woda musi być przegotowana ale ostudzone). Zakręcamy słoiki dajemy im czas na fermentację. Po kilku dniach warto je zawekować można też po prostu znieść do zimnej piwnicy

Brzuszki Łakomczuszki
Moje ulubione leczo 72

okazję. To potrawa, która sprawdzi się zarówno na parapetówkę, rodzinną imprezę, niedzielny obiad czy lunch do pracy. Jeśli chcieliście zachować smak lecza na dłużej – danie można zapasteryzować w słoikach (pomijamy wtedy kiełbasę). Wystarczy wtedy przelać leczo do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić na blaszce wyłożonej papierem (słoiki nie mogą dotykać ani bezpośrednio blachy ani siebie) i podgrzewać w piekarniku(...)rękawicę i odstawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. piwnicy czy komórce lokatorskiej. Gdy będziemy potrzebowali szybkiego obiadu, wystarczy podsmażyć kiełbasę i dodać zawartość słoika. Więc gdy wracacie do domu zziębnięci, zmarznięci i chcielibyście szybko coś zjeść – przygotujcie w weekend rozgrzewające, kojące, najlepsze leczo. W tygodniu wasze żołądki będą wam bardzo wdzięczne. Moje ulubione

Poezja smaku
Menu na tydzień: Idealne na jesień 67

wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute couture, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole ze słoika z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób(...)spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Zdrowe burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi się chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe

Niedzielny kucharz
Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury 87

Pełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność i uniknąć przeziębień.  Sprawdź, co można przygotować z warzyw i owoców! Soki – nie tylko w butelkach Jeśli do swojej kuchni wstawiłeś już sokownik , zapewne smaki lata zatrzymujesz na dłużej właśnie w postaci pysznych(...)warto przygotować klasyczne przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i musy. Warto jednak pokusić się również o przyrządzenie owoców w nieco mniej tradycyjnej wersji: Na początek przygotuj owocowe galaretki. W słoiki wystarczy zamknąć ugotowane z cukrem, a następnie przetarte przez sito owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota

Kuchnia MagdaLeny
Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury 87

Pełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność i uniknąć przeziębień.  Sprawdź, co można przygotować z warzyw i owoców! Soki – nie tylko w butelkach Jeśli do swojej kuchni wstawiłeś już sokownik , zapewne smaki lata zatrzymujesz na dłużej właśnie w postaci pysznych(...)warto przygotować klasyczne przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i musy. Warto jednak pokusić się również o przyrządzenie owoców w nieco mniej tradycyjnej wersji: Na początek przygotuj owocowe galaretki. W słoiki wystarczy zamknąć ugotowane z cukrem, a następnie przetarte przez sito owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota

Kuchnia MagdaLeny
Ogórki w musztardzie francuskiej 67

Sprawdzony przepis na jedną z ciekawszych wersji ogórków w słoikach na zimę. Składniki oraz sposób przygotowania Ogórki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na krzyż, aby wyszły nam cztery podłużne kawałki. Upychamy w słoiki, uprzednio dodając 2-3 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 6-7 kuleczek czarnego pieprzu. Zalewa na 8 kg ogórków. W zależności również od wielkości(...)słoików. 2 litry przegotowanej gorącej wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 12 łyżeczek musztardy francuskiej 5 płaskich łyżeczek soli Wszystko gotujemy w garnku około 10-15 minut i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut. Autor przepisu: Paula Artykuł Ogórki w musztardzie francuskiej pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Żurek wielkanocny 93

białą kiełbasę i zostawiamy na 10 minut, aby smaki sobą naszły. Żurek podajemy z białą kiełbasą oraz przekrojonym jajkiem.   Jak przygotować domowy zakwas na żurek?   Do wyparzonego słoika o pojemności 0,9 l wlewamy ok 600 ml przegotowanej, a następnie wystudzonej wody. Z wodą mieszamy 1/2 łyżki soli. Następnie do słoika dajemy 4 czubate łyżki mąki żytniej(...)Odstawiamy w ciepłe i co najważniejsze ciemne miejsce bez dostępu światła. Po upływie doby zakwas ponownie mieszamy. I tak przez kolejne dwa dni. Kiedy żurek jest odpowiednio kwaśny, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki lub bezpośrednio przygotowujemy żurek. Jeżeli masz taką możliwość, do słoika razem z pozostałymi składnikami możesz dodać 1 szklankę zakwasu chlebowego. To zdecydowanie ułatwi fermentację i sprawi

Kuchnia Na Wypasie
Dobra wiśniówka – oto kluczowe cechy, jakie powinna spełniać! 88

prosty przepis!  Najpierw dokładnie płuczemy i drylujemy dojrzałe wiśnie, a spirytus mieszamy z wodą tak, aby uzyskać alkohol o mocy około 70%, następnie przygotowane wiśnie przekładamy do słoika, zalewamy je spirytusem i słoik odstawiamy w zaciemnione i ciepłe miejsce na sześć tygodni. -W tym czasie potrząsamy naczyniem co kilka dni, aby zawartość się dokładnie wymieszała, po tym okresie przelewamy(...)płyn do butelki, a pozostałe w słoiku owoce zasypujemy cukrem – w ten sposób będzie tworzył się syrop, co ułatwić możemy, potrząsając co jakiś czas słoikiem. Kiedy w końcu cały cukier się rozpuści, przelewamy syrop do wcześniej zlanego płynu i tak powstałą nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na około cztery tygodnie – opowiada ekspert sklepu Krest oferującego wiśniówki – to tylko jeden

Cztery Fajery
Ocet z forsycji – przepis 110

skórek i ogryzków jabłkowych 2 łyżki cukru 0,5 l wody Jak zrobić ocet z forsycji: Najpierw kwiaty forsycji zrywamy z dala od ulicy. Potem kwiaty wrzucamy do dużego słoika. Następnie ogryzki i skórki jabłkowe, kroimy w kawałki, wrzucamy do słoja litrowego. Potem dodajemy cukier, zalewamy wodą, tak by ok 4 cm od góry zostawić wolnej przestrzeni, bo zachodząca fermentacja(...)będzie unosić zawartość. Następnie słoik przykrywamy papierową serwetką i ciasno obwiązujemy gumką. Ważne! Co dziennie 1 lub 2 razy mieszamy wszystko w słoiku. Tak przygotowany zaczyn na ocet mieszamy codziennie przez miesiąc do momentu kiedy fermentacja się uspokoi a fusy owocowo – kwiatowe opadną na dno słoika. Po tym czasie ocet przecedzamy. Odcedzony ocet rozlewamy do butelek, zakręcamy i zostawiamy

Dorota Smakuje
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE 140

orkiszowej chlebowej typ750 - 150-175g gęstego, świeżo odżywionego zakwasu* - 470g wody (filtrowanej lub źródlanej) - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) * dzień wcześniej wyjmuję z lodówki zakwas , przekładam do słoika 10g, dodaję 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i ok. 60g wody, dokładnie mieszam i odstawiam do rana. Rano dodaję po min. 100g mąki i 110g wody, mieszam i odstawiam do czasu(...)podwoi objętość. Lub zostawiam w słoiku ok. 40g zakwasu (resztę odkładam do słoika z lodówki), dodaję  ok. 60g mąki i ok. 70g wody. Gdy podwoi objętość, można taki zakwas dodać do ciasta na chleb. Fermentoliza: W misie miksera umieszczamy mąkę, dodajemy wodę oraz zakwas (planowałam dać 150g, ale że miałam w słoiku 175g, to dałam całość. Mieszamy razem

Smaczne Zdrowe
Konfitura z czerwonych buraków 95

Zmniejsz płomień i gotuj na minimalnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje, zajmuje to około 45-75 minut.  6. Przełóż konfiturę z pieczonych buraków i jabłek do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć i zapasteryzuj. W zależności od wielkości słoików czas pasteryzacji wynosi od 10-15 minut (małe słoiczki o pojemności około 150 ml - taki właśnie jest na zdjęciu(...)minut (słoiki o pojemności około 380 ml). Przepis na dżem z jabłek i buraków Ten przepis pochodzi ze wspomnianej wyżej książki, można go dodawać do jogurtu, granoli lub owsianki 5-6 Jabłek Grójeckich 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu sok z połowy cytryny 1 mały burak, obrany i starty

Cztery Fajery
Syrop z cebuli i miodu na przeziębienie 96

naturalną odporność organizmu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Syrop cebulowy z miodem, imbirem i cytryną 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Syrop Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 10 min. Gotowanie 0 min. Kalorie 40 kcal Naturalny antybiotyk – syrop z cebuli i miodu na przeziębienie i odporność. Słodziutki syrop naturalnie zwalczający bakterie i wirusy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)łyżki syropu malinowego, swojskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebule obierz z łupin i pokrój w krążki. Cytrynę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Przygotuj 300 ml słoik wyparzając go wrzącą wodą, tym samym pozbędziesz się bakterii i niepożądanych zapachów. W słoiku układaj naprzemiennie i ściśle cebulę, cytrynę i imbir czubato aż do samego wierzchu. Możesz całość ubijać łyżką

ProstePesto.pl
Gruszki marynowane słodko-kwaśne 119

wygląd końcowego produktu. Zawsze i wszędzie dotyczy to zwłaszcza goździków, które mają wyjątkowo wyrazisty aromat oraz ciemny kolor. Dlatego raczej nie pozostawiamy ich w zalewie, która trafia do słoików z gruszkami. W ten sposób możemy mocno “przedobrzyć” zarówno z goździkowym aromatem, jak i doprowadzić do tego, że z czasem marynata i owoce mocno ściemnieją. I wreszcie wybór samych(...)każdemu z Was, przy czym ze względów praktycznych nasz przepis zakłada, że owoce są wyjściowo raczej twardego typu. Do czego mogą przydać się nam tak zamarynowane gruszki po otwarciu słoika? Zakres zastosowań jest bardzo szeroki – od zjedzenia ich “tak po prostu, bo lubimy”, poprzez dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, aż po składnik rozmaitych sałatek. Gruszki marynowane

Kulinarna Pokusa
Ajwar pikantny 158

Sprawdza się również na kanapkach czy jako dip z chrupiącymi słupkami marchewki. Przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne… w zasadzie robi się sama J   Składniki: (na 8 średnich słoików po 400g ) 6k papryki 1kg bakłażana 4 ostre papryczki 4 spore ząbki czosnku 2 cebule szklanka oleju (lub oliwy z oliwek) ½ szklanki octu 2-3 łyżeczki cukru sól, czarny pieprz(...)Sposób wykonania: Przygotowujemy słoiki – myjemy i wyparzamy/sterylizujemy np. w piekarniku nagrzanym do   100 stopni C przez 20 minut. Bakłażany przekrawamy na pół i mocno solimy. Odkładamy na około 30min. Wycieramy ręczniczkami papierowymi do sucha, pozbawiając je goryczki. Papryki myjemy, przekrawamy na pól i pozbawiamy gniazd nasiennych. Cebule i czosnek obieramy. Ścieramy na tarce i małych oczkach lub w robocie

Pyry na Gaz
Domowa kapusta kiszona / Homemade Sauerkraut 110

naczynia, obciążyć i nie zapomnieć o codziennym odgazowaniu. Nie zajmuje to dużo czasu, a często już tydzień później możemy cieszyć się własną kiszonką. Jeśli interesuje Was kapusta kiszona do słoików na zimę , wystarczy, że odpowiednio zwiększycie ilość podanych przeze mnie składników. Moja kapusta kiszona jest zjadana na bieżąco, więc zazwyczaj nie przygotowuję większej ilości.  Domowa kapusta kiszona jest składnikiem(...)znaczy kilkakrotnie wbić w nią trzonek drewnianej łyżki, ewentualnie lekko przemieszać. Kapusta kiszona jest gotowa mniej więcej po tygodniu. Gdy jest już kwaśna i pachnie kiszonką, przełożyć kapustę do słoika lub słoików (pamiętając o ciasnym ugnieceniu kapusty w słoju i zalaniu jej sokiem - kapusta powinna zająć 3/4 wysokości słoja, a nad nią cały czas musi być warstwa soku). Słoiki umieścić

Lekcje w kuchni