słoik - 12348 przepisów (strona:63/824)

Słodkie śniadanie w słoiku. 155

Właściwie nie wiem z jakiej części świata może pochodzić takie śniadanko w słoiku (przypominam, że zadanie tego tygodnia, to śniadania świata ). Na pewno jest ogólnie bardzo światowe, bo owsiankę uwielbiają Brytyjczycy, chia to szałwia hiszpańska, orzechy są włoskie, rodzynki z Turcji, a miód ze wschodniego Mazowsza... ;) Danie jest z rodzaju "overnight" (chwilowo zabrakło mi polskiego słowa) - zarówno płatki owsiane(...)pozostawia do rana. Nie trzeba nic gotować, pilnować - można spokojnie iść spać, a po obudzeniu delektować się pysznym i zdrowym śniadaniem. Ilość składników należy oczywiście dostosować do wielkości słoika, który chcemy wypełnić. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych sok jabłkowy (najlepiej świeży, mętny) 1 łyżka nasion chia około 150 ml naturalnego jogurtu kremowego plaster jabłka 5 orzechów włoskich 10 rodzynek

zadanie-gotowanie
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 229

żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się nie popsuje, nie zgnije i nie spleśnieje. Mąkę wsypujemy do słoika, wlewamy(...)wodę, wrzucamy czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy ją gumką– zakwas musi oddychać, bakterie kwasu mlekowego do pracy potrzebują powietrza. Odstawiamy go w ciepłe, przewiewne miejsce.   W składnikach zakwasu zobaczycie dwie możliwości – albo użycie samej mąki, albo użycie mąki i otrąb lub płatków. Zakwas z otrębami będzie bardziej gęsty, lekko ciemniejszy i kremowy, bardziej

Karo in the Kitchen
Smażone rolady śledziowe do słoika 139

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)wrażliwy, na punkcie ości , jak ja to nie znajdzie w nich nic i to jest wspaniałe w tej potrawie . Dodatkowy atut to fakt ,że dają się przechować w zamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka

Ogrodnik w podróży
Pieprzowe, czosnkowe , ogórki kanapkowe 213

ogórków . Dość pikantne, dzięki wyraźnej nucie czarnego pieprzu i bardzo aromatyczne z powodu sporego ładunku czosnku . Generalnie czadowe kawałki na kanapki , koreczki i inne przekąseczki Składniki na około 5 słoików 0,5 l : 2 kg dużych , ale jeszcze zielonych ,ogórków 3 małe główki czosnku 4-5 łyżeczek ziaren pieprzu 4-5 łyżeczek gorczycy białej 4-5 kawałków chrzanu , około(...)słoik zalewa : 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli Ogórki moczymy przez godzinę , lub dwie w zimnej wodzie , żeby nabrały jędrności . Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w cienkie, kanapkowe plastry ( jak na zdjęciu ) razem ze skórką . Do każdego, wyparzonego , słoika ,wsypujemy łyżeczkę ziaren pieprzu , dwa krążki z główki czosnku , pociętej

Ogrodnik w podróży
Dżem truskawkowy z bazylią 140

syropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut(...)Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Truskawki odszypułkowujemy, następnie dokładnie myjemy i kroimy je na mniejsze kawałki. Garść truskawek wkładamy do blendera

Karo in the Kitchen
Dżem z truskawek i agrestu z wanilią 133

Owoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut(...)Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować – 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ – w przeciwieństwie do gorącej wody – gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Rondel z owocami stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy całość do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Gotujemy

Karo in the Kitchen
Truskawki w syropie karmelowym 163

Przetwory domowe, kto je robi w obecnych czasach, gdzie wszystko można kupić. Ale czy te kupne są porównywalne z domowymi, czy wiemy co jest zamknięte w słoiku, czy opis faktycznie zgadza się z jego zawartością? My robimy przetwory, bo chcemy wiedzieć co jemy. Nie robimy hurtowe ilości, które zalegają potem w szafkach, ale urozmaicone po kilka słoiczków o różnych smakach(...)deserów, ale można nimi słodzić również herbatę, szczególnie pitą w zimowe, chłodne wieczory.. Polecam też przepis na maliny w syropie Przepis na truskawki w syropie karmelowym. Na 4 słoiki 300 ml. Truskawki 1 l wody 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki pokruszonego karmelu Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do słoików do ¾ wysokości. Wodę podgrzewamy, dodajemy cukier i karmel, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukinia marynowana po francusku 580

słodycz cukinii , u mnie w domu to jeden z bardziej lubianych wyrobów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 4 szt- 0,5 l słoiki : zalewa : 1 l wody 0,5 l octu 10 % 2 szklanki cukru 4 czubate łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka musztardy miodowej 1 łyżka soli wsad : 2 średnie cukinie(...)chwilkę gotujemy -około 1 minuty , mieszając co jakiś czas . Odstawiamy do wystygnięcia, jak już będzie chłodna , dodajemy obie musztardy i mieszamy . Cukinię odlewamy z zebranej wody i układamy w słoikach razem z pociętym czosnkiem i koprem ( jeden pokrojony ząbek i jeden baldach z łodygą na słoik ) . Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy . Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy około 15 minut w gotującej

Ogrodnik w podróży
Najlepsza papryka marynowana 333

Sezon na paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni papryka gości. Pojawiła się, póki co, w dwóch wersjach - w leczo - słoiki już zapasteryzowane, czekają na swój debiut na talerzu oraz jako papryka marynowana w lekko słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila :)  'papryka marynowana' Składniki(...)kolendry - 1 szklanka oleju Zalewę zagotować. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w szersze paski paprykę. Gotować od 3-5 min. (skórka nie może odchodzić od papryki). Wsadzać ciasno do słoików. Zalać wrzącą zalewą. Słoiki porządnie zakręcić. Wystudzić pod ściereczką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! * opcjonalnie można dodać płatki chilli, świeżą papryczkę chilli lub czosnek

CookYourself
Kiszony ogór 124

prostszego. Proporcje w zależności od tego co lubicie. Ja przygotowałam ogórki w słoikach ale również kilka wrzuciłam do kamionki. Składniki: 1kg ogórków 1 korzeń chrzanu kilka ząbków czosnku (na słoik 1-2) koper roztwór: 1 łyżka soli na 1l przegotowanej wody Ogórki myjemy i utykamy w czystych słoikach. Dodajemy obrany pokrojony w nieduże części chrzan, obrany czosnek, koper i zalewamy(...)roztworem wody z solą (woda musi być przegotowana ale ostudzone). Zakręcamy słoiki dajemy im czas na fermentację. Po kilku dniach warto je zawekować można też po prostu znieść do zimnej piwnicy

Brzuszki Łakomczuszki
Moje ulubione leczo 41

okazję. To potrawa, która sprawdzi się zarówno na parapetówkę, rodzinną imprezę, niedzielny obiad czy lunch do pracy. Jeśli chcieliście zachować smak lecza na dłużej – danie można zapasteryzować w słoikach (pomijamy wtedy kiełbasę). Wystarczy wtedy przelać leczo do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić na blaszce wyłożonej papierem (słoiki nie mogą dotykać ani bezpośrednio blachy ani siebie) i podgrzewać w piekarniku(...)rękawicę i odstawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. piwnicy czy komórce lokatorskiej. Gdy będziemy potrzebowali szybkiego obiadu, wystarczy podsmażyć kiełbasę i dodać zawartość słoika. Więc gdy wracacie do domu zziębnięci, zmarznięci i chcielibyście szybko coś zjeść – przygotujcie w weekend rozgrzewające, kojące, najlepsze leczo. W tygodniu wasze żołądki będą wam bardzo wdzięczne. Moje ulubione

Poezja smaku
Menu na tydzień: Idealne na jesień 34

wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute couture, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole ze słoika z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób(...)spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Zdrowe burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi się chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa w stylu tajskim. W tym daniu są dwa ciekawe

Niedzielny kucharz
Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury 48

Pełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność i uniknąć przeziębień.  Sprawdź, co można przygotować z warzyw i owoców! Soki – nie tylko w butelkach Jeśli do swojej kuchni wstawiłeś już sokownik , zapewne smaki lata zatrzymujesz na dłużej właśnie w postaci pysznych(...)warto przygotować klasyczne przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i musy. Warto jednak pokusić się również o przyrządzenie owoców w nieco mniej tradycyjnej wersji: Na początek przygotuj owocowe galaretki. W słoiki wystarczy zamknąć ugotowane z cukrem, a następnie przetarte przez sito owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota

Kuchnia MagdaLeny
Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury 48

Pełnia lata to idealny czas na przygotowywanie przetworów! Zamknięte w słoikach soczyste owoce oraz aromatyczne warzywa zimą przypomną Ci o słonecznych dniach. Pomogą też wzmocnić odporność i uniknąć przeziębień.  Sprawdź, co można przygotować z warzyw i owoców! Soki – nie tylko w butelkach Jeśli do swojej kuchni wstawiłeś już sokownik , zapewne smaki lata zatrzymujesz na dłużej właśnie w postaci pysznych(...)warto przygotować klasyczne przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty i musy. Warto jednak pokusić się również o przyrządzenie owoców w nieco mniej tradycyjnej wersji: Na początek przygotuj owocowe galaretki. W słoiki wystarczy zamknąć ugotowane z cukrem, a następnie przetarte przez sito owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota

Kuchnia MagdaLeny
Ogórki w musztardzie francuskiej 39

Sprawdzony przepis na jedną z ciekawszych wersji ogórków w słoikach na zimę. Składniki oraz sposób przygotowania Ogórki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na krzyż, aby wyszły nam cztery podłużne kawałki. Upychamy w słoiki, uprzednio dodając 2-3 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 6-7 kuleczek czarnego pieprzu. Zalewa na 8 kg ogórków. W zależności również od wielkości(...)słoików. 2 litry przegotowanej gorącej wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 12 łyżeczek musztardy francuskiej 5 płaskich łyżeczek soli Wszystko gotujemy w garnku około 10-15 minut i zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut. Autor przepisu: Paula Artykuł Ogórki w musztardzie francuskiej pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy