kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć ściereczkę, na to postawić słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków
moj przepis nawoda 1,5 litra, ocet 10 % 1,5 szklanki, cukier 4 łyżki paprykę oczyścić z pestek i pokroić na wieksze kawałki, opłukać użyłam 2 litrowe i 6 pół litrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlac(...)słoików, mocno zakręcić piekarnik nagrzac na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku nie dodwałam soli słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około 1,5 m-ca papryka jest dobra do jedzenia....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W zestawie który otrzymałam znalazłam wszystkie potrzebne rzeczy: słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj: Kiełbasa słoikowa SZYNKA(...)BOCZKIEM ZE SŁOIKA: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki peklosoli 3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek po 1 łyżce wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i przyprawą.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy
Z Majeczką w kuchnitego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno(...)warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Smacznego
Taste Therapyowoców, albo używamy blendera i kiedy jabłka są już miękkie - delikatnie je blendujemy. W czasie, gdy jabłka gotują się, nagrzewamy piekarnik do temp. 90 st. Umieszczamy w nim umyte słoiki i zakrętki na około 15 - 20 minut. Słoiki gorące, jabłka ugotowane - czas na pasteryzację naszych przetworów! Ciepłymi jabłkami zapełniamy nagrzane słoiki (około 2-3 cm od brzegu), dokładnie wycieramy ręcznikiem(...)papierowym brzegi słoja i mocno zakręcamy. Na dnie dużego garnka układamy ścierkę - cokolwiek, aby gotujące się słoiki nie przegrzały się podczas gotowania i zalewamy je wodą do co najmniej połowy wysokości. Przetwory gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, zakrętki dokręcamy maksymalnie i układamy je obrócone do góry dnem do przestygnięcia na noc. Gotowe! Teraz możemy cieszyć
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Część masy możemy włożyć do słoików i zapasteryzować. Nałożyć do wymytych, wyparzonych słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić masę aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić
Stare Garyłyżki soku z cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie. Następnie(...)puściły sok. Wsypałam cukier i mieszankę żelującą. Mieszałam i ponownie zagotowałam. Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę. Od razu należy wlewać dżem do wyparzonych i suchych słoików. Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek
potrawyregionalneSezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo(...)pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć. Składniki na 3 średnie słoiki: 500 g truskawek 3 szklanki wody 1 szklanka cukru Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałe ich naręcze. Poniżej przepis na nasze domowe powidła, pyszne i zaspokajające głód na słodkie, mimo że brak w nich dodatkowych dosładzaczy. Obie z Tośką przepadłyśmy i pożarłyśmy jeden słoik niemalże chwilę po jego napełnieniu. Powidła śliwkowe 6kg śliwek kardamon Śliwki umyć i wypestkować. Każdą połówkę podzielić w poprzek jeszcze na pół, dzięki temu w powidłach nie będą się snuły(...)Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte i wyparzone słoiki, my zwykle wkładamy je do zmywarki i tam się pięknie wyparzają. Można też dodatkowo przelać wrzątkiem, a przed samym nakładaniem powideł, przelać jeszcze spirytusem (albo wódką z braku laku) - wystarczy
Przepysznik - BLW i nie tylkowylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem. Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy(...)Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujekawowym spirytusem. Do całości dodajemy 4 łyżki wrzącego mleka. Słój zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dokładnie filtrujemy. Ja, jak zawsze, używam filtrów do kawy. Zakładam filtr na słoik, mocuję gumką, środek filtra wykładam papierowym ręcznikiem (dla lepszego filtrowania) i przelewam nastaw. Idzie dość opornie, takie filtrowanie może i dobę potrwać. Dlatego też przy takich mocno cukrowych nalewkach robię(...)całą operację na kilka słoików. Mocuję filtry do kilku słoików i przelewam właśnie na te kilka słoików. Jest kilka razy szybciej. Na koniec łączę wszystko w jeden słoik. Butelkujemy i zostawiamy na 6 tygodni. DEGUSTACJA: Bardzo przyjemny w smaku likier. Nie wiem ile ma procent, ale chyba jest dość mocny. Co ciekawe, w smaku tej mocy w ogóle nie czuć
Marder&Marder Manufactureszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)lekko odcisnąć ogórki. Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą. Słoiki
Nie tylko w kuchniłyżka curry 1 łyżka soli gorczyca seler naciowy cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy(...)sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Taste Therapysukcesu są śliwki - muszą być bardzo dojrzałe, a najlepsze są takie pomarszczone przy ogonku . Składniki : bardzo dojrzałe śliwki węgierki Z 2,5 kg śliwek (masa z pestkami) wychodzi 5 słoików 400 ml. Umyte śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy najpierw tyle śliwek, żeby pokryły dno. Mieszając od czasu do czasu, zagotowujemy śliwki(...)czasu do czasu pozwolić na przywarcie (nie przypalenie!) powideł do dna. Nabiorą wówczas lepszego smaku i ładnej barwy pod wpływem karmelizacji cukru. Powidła przekładamy do suchych i wyparzonych słoików gdy masa jest gęsta i baaaaardzo gorąca, żeby zawartość słoików dobrze się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce
Weekendy w domu i ogrodzie