słoik - 12348 przepisów (strona:55/824)

Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 120

Pieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)osiągnięcie mistrzostwo. Jedna zasada — z zakwasem jak z facetem, jak popuścicie łańcucha i rozpieścicie, to gnojek robi, co chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej

ladykitchen
Pijane misie haribo. Alkożelki. 154

składniki na alkożelki- skoro potrzebujemy około 2-4 dni na wykonanie instrukcji przygotowania pijanych żelek? Pijane misie haribo .  Alkożelki . Składniki: szklanka(lub dwie) wódki smakowej opakowanie żelek +1słoik Wykonanie: 1. Słoik,w którym chcesz upić żelki wyparz wrzątkiem 2. Wrzuć do słoika żelki. 3. Zalej wódką ponad 1cm nad poziom żelek upchanych w słoiku. 4. Trzymaj zamknięty słoik

Fiolka w kuchni
Kiszona cukinia 125

jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny i najprostszy przepis na kiszenie. Cukinię włóż ciasno do dobrze umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dołóż 3 obrane ząbki czosnku, łodygę kopru włoskiego i około 3 cm obranego korzenia chrzanu grubości palca. W garnku zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 łyżka(...)soli na 1 litr wody. Gorącą wodę wlej do słoików i dobrze zakręć. Po kilkunastu dniach delektuj się zdrową kiszonką*. * Ja otworzyłam pierwszy słoik po dwóch tygodniach od ukiszenia i cukinia była przepyszna. Po otwarciu trzeba ją przechowywać w lodówce. Natomiast jeśli słoiki są zamknięte, nic nie stoi na przeszkodzie, by stały na spiżarnianej półce nawet kilka miesięcy. Warto też

Smakuje zdrowo
#12 Słoikowe desero-drugie śniadania :) 233

wysypie, zepsuje... można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. No i można zrobić je dzień wcześniej, a rano tylko zapakować do torby. My zrobiliśmy je na piknik :)  Słoik brzoskwiniowy (na 4 średnie słoiki = takie jak po dżemie)  Składniki  1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych (ok. 50-70 g) 2) Puszka brzoskwiń 3) Łyżeczka żelatyny(...)kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Osobno miksujemy brzoskwinie, żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, i rozpuszczoną dodajemy do brzoskwiń. Jogurt mieszamy z cukrem. W słoiku układamy kolejno warstwy brzoskwiń, jogurtu i ciastek, aż skończy się miejsce w słoiczku :).  Słoik bananowo-czekoladowy   Składniki  1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych

Kuchnia w szuwarach
Buraczki na zimę 264

kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć ściereczkę, na to postawić słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków

moj przepis na
papryka na słodko-kwaśno pasteryzowana w piekarniku... 173

woda 1,5 litra, ocet 10 % 1,5 szklanki, cukier 4 łyżki paprykę oczyścić z pestek i pokroić na wieksze kawałki, opłukać użyłam 2 litrowe i 6 pół litrowych słoików: do wyparzonych słoików włożyć ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlac(...)słoików, mocno zakręcić piekarnik nagrzac na 130 C, wstawić słoiki i pasteryzować 25 minut, zostawić do wystudzenia w piekarniku nie dodwałam soli słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce, po około 1,5 m-ca papryka jest dobra do jedzenia....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA 461

kiełbas słoikowych. W moim domu jest to popularne jedzenie, gdyż często zarówno w mojej jak i męża rodzinie takie mięsa się przygotowuje.W zestawie który otrzymałam znalazłam wszystkie potrzebne rzeczy: słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj:  Kiełbasa słoikowa SZYNKA(...)BOCZKIEM ZE SŁOIKA: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki peklosoli 3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska  po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek po 1 listku laurowym na słoiczek  po 1 łyżce  wody przegotowanej na słoiczek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą i przyprawą.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy

Z Majeczką w kuchni
Śledź z żurawiną 118

tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe.  Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno(...)warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik.  Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.  Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Smacznego

Taste Therapy
Jabłkowe przetwory 162

owoców, albo używamy blendera i kiedy jabłka są już miękkie - delikatnie je blendujemy. W czasie, gdy jabłka gotują się, nagrzewamy piekarnik do temp. 90 st. Umieszczamy w nim umyte słoiki i zakrętki na około 15 - 20 minut. Słoiki gorące, jabłka ugotowane - czas na pasteryzację naszych przetworów! Ciepłymi jabłkami zapełniamy nagrzane słoiki (około 2-3 cm od brzegu), dokładnie wycieramy ręcznikiem(...)papierowym brzegi słoja i mocno zakręcamy.  Na dnie dużego garnka układamy ścierkę - cokolwiek, aby gotujące się słoiki nie przegrzały się podczas gotowania i zalewamy je wodą do co najmniej połowy wysokości. Przetwory gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, zakrętki dokręcamy maksymalnie i układamy je obrócone do góry dnem do przestygnięcia na noc. Gotowe! Teraz możemy cieszyć

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 156

Pyszny pasztet z mieszanego mięsa drobiowo wołowego z dodatkiem grzybów. Świetnie się smaruje. Tym razem zrobiłam jedną foremkę, resztę masy zamknęłam w słoikach. Ten słoikowy był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna(...)lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia.  Część masy możemy włożyć do słoików i zapasteryzować. Nałożyć do wymytych, wyparzonych  słoiczków, napełniając je do 2/3 wysokości. Starać się w miarę dobrze ubić masę aby nie powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić

Stare Gary
DŻEM TRUSKAWKOWY 143

łyżki soku z cytryny * Większa ilość cukru czyni dżem gęściejszym. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go   pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół  godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.  Następnie(...)puściły sok. Wsypałam cukier i mieszankę żelującą. Mieszałam i ponownie zagotowałam.   Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę.  Od razu należy wlewać dżem do wyparzonych i suchych słoików. Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek

potrawyregionalne
kompot z truskawek (do słoików) 96

Sezon truskawkowy niestety jest krótki, warto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów.  *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo(...)pamiętajcie, że przetwory ze zbyt małą ilością cukru mogą się zepsuć.  Składniki na 3 średnie słoiki: 500 g truskawek 3 szklanki wody 1 szklanka cukru Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Powidła śliwkowe (bez dodatku cukru) 206

całe ich naręcze. Poniżej przepis na nasze domowe powidła, pyszne i zaspokajające głód na słodkie, mimo że brak w nich dodatkowych dosładzaczy. Obie z Tośką przepadłyśmy i pożarłyśmy jeden słoik niemalże chwilę po jego napełnieniu. Powidła śliwkowe 6kg śliwek kardamon Śliwki umyć i wypestkować. Każdą połówkę podzielić w poprzek jeszcze na pół, dzięki temu w powidłach nie będą się snuły(...)Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte i wyparzone słoiki, my zwykle wkładamy je do zmywarki i tam się pięknie wyparzają. Można też dodatkowo przelać wrzątkiem, a przed samym nakładaniem powideł, przelać jeszcze spirytusem (albo wódką z braku laku) - wystarczy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z białej kapusty 435

wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.  Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.  Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy(...)Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika.  Pasteryzować 20 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje