częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony i powędrował z nami przez pół Polski, do szafki z zapasami. Słoik ma to do siebie, że szybko jego zawartość znika, tak więc przyszła pora na samodzielne wykonanie(...)ajwaru. Plus jak zwykle taki, że dopasowujemy ajwar do swoich gustów (u nas dość pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych a zbędnych dodatków. O koszcie oczywiście nie wspominam;) Tradycyjny ajwar robi się z pieczonej papryki i bakłażana, ale wątpię, żeby robiony przemysłowo ajwar się tym cechował. Warto zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk
Mieszam w Garnkutaką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)zalać wodą i zagotować, mieszając. Sumy zdjąć i wyrzucić. Ostudzić i zimny syrop wlać do słoika ze spirytusem. Zostawić w słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy. Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku
Kuchnia Pokoleńsałatka musi się "przegryźć". Składniki: 5 kg ogórków 5 litrów wody 0,5 szkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody 6 szkl octu 6 szkl cukru Do każdego słoika: 2 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 0,5 łyżeczki gorczycy Przygotowanie: Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki(...)Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić na 3-4 godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Przepis - Gotuję, bo lubię
Ala piecze i gotujeosób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Słoiki myjemy i wyparzamy przez(...)minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Ogórki myjemy. Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy
Pyry na Gazczosnku korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach(...)Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy. Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała
babka w formieSkładniki: ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek(...)cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami i uzupełniamy zalewą. Dno dużego
Atlas Smakówmusztardy robiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie! ogórki małe ziele angielskie gorczyca pieprz czarny ziarnisty kolendra Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy dijon (ale może być np, sarepska) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę zagotować i wystudzić. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolendry. Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji. Ja zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam! CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ. Składniki na 10 słoików(...)odciąć końcówki i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny, odcedzić. Po tym czasie zagotować zalewę. Słoiki wyparzyć, do każdego na dno wrzucić liść laurowy oraz szczyptę gorczycy. Warzywa przełożyć do słoików i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia
Zakątek rozkoszy kulinarnychwykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami. Potrzebne nam będą tylko: jagody, słoiki Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć. Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać ciepłą wodę(...)pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 - 25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia
królestwo garówPotrzebujemy: 5 kg ogórków gruntowych ok. 5 litrów wody 8 łyżek soli 3 główki czosnku koper ogrodowy liście chrzanu kilka liści z czarnej porzeczki i/lub liści dębu Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy prawie do całkowitego wystygnięcia. Do słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku (nie musi być obrany), kawałek chrzanu, 2 liście(...)dębu lub porzeczki, liść chrzanu i łodygę kopru. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, a na wierzch dajemy jeszcze 2 ząbki czosnku. Zalewamy całość przestudzoną wodą z solą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu odwracamy słoiki i trzymamy je kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie przenosimy słoiki w chłodne
Marder&Marder Manufacturemiodu. Chwilkę pogotować. 3. Na koniec dodać nasiona chia, całość dokładnie wymieszać, zdjąć garnek z kuchenki i pozostawić na godzinę, aż nasiona chia napęcznieją. 4. W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 5. Gdy dżem się zagęści(...)ponownie umieścić garnek na kuchence - tylko do momentu zagotowania. 6. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku
Domowa Cookierenka Agimalin (do zabarwienia gruszek) Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać do każdego słoika kilka malin. Dosłownie kilka, nie więcej(...)zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Marder&Marder Manufacturealkoholu i będziemy mieli mocnego grzańca...na rozgrzewkę.Zapraszam. 3 kg.wisni 1 kg.cukru 1 duży cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 5 litrów wody po 2 goździki na 1 litr słoika po kawałku Laski cynamonu na słoik po 1 łyżce spirytusu ****************************************** Wiśnie opłukać.Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym z wanilią.Owoce wsypać do połowy słoików ,doda(...)goździki i cynamon,zalać gorącym syropem,dolać spirytusu po łyżce na słoik ,zakręcič.Pasteryzowač 30 minut jeśli są to litrowe słoiki ,20 minut mniejsze.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaprawdę wszystko, na co masz ochotę. Ja pierwszą partię serka obtoczyłam w suszonym czosnku niedźwiedzim, papryce i za'atarze. Do drugiej dodałam świeży tymianek i czerwony pieprz. 3. Słoik umyj, sparz wrzątkiem i wysusz. Kulki labneh ułóż ciasno w słoiku i zalej oliwą z oliwek, ewentualnie olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Oliwa powinna dokładnie pokryć kulki i sięgać(...)ponad ich poziom (inaczej mogą się zepsuć). Możesz też dodać do słoika różne przyprawy - ząbki czosnku (ten dodatek wręcz zalecam), papryczkę chilli, suszone lub świeże zioła (umyte i wysuszone), pieprz. Wstaw słoik do lodówki na 2-3 dni i poczekaj, aż oliwa oraz ser przejdą smakami czosnku i przypraw. 4. Czas przechowywania tak zakonserwowanego labneh zależy od tego, jakie
Chilli Czosnek i Oliwanowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste! Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce(...)podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok. Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu)… do osiągnięcia pożądanej konsystencji (1-2 h) Słoiki wyszoruj i wyparz w piekarniki w temp. 100 C przez 10 minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem
greenscarf