słoik - 12348 przepisów (strona:53/824)

Konserwowe zielone pomidory. 72

wykonania :   Pomidory umyj pod bieżącą wodą , pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Do garnka wlej wodę , ocet, wsyp cukier i sól, zagotuj. Do czystych słoików przełóż pokrojone pomidory. Do każdego słoika daj po 3 przekrojone ząbki czosnku. Pomidory zalej marynatą , słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj 10 minut.   Jeśli chcesz, aby pomidory były(...)miększe możesz je przed włożeniem do słoików chwilkę podgotować w wodzie, następnie odcedzić i włożyć do słoików.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z warzyw w słoiczkach 150

cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości(...)słoików. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ogórki z nacią selera 313

pokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny. Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę. Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość(...)zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki warzywami lub jakich słoików użyjesz. Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody

Kuchnia Pokoleń
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 129

częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony i powędrował z nami przez pół Polski, do szafki z zapasami. Słoik ma to do siebie, że szybko jego zawartość znika, tak więc przyszła pora na samodzielne wykonanie(...)ajwaru. Plus jak zwykle taki, że dopasowujemy ajwar do swoich gustów (u nas dość pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych a zbędnych dodatków. O koszcie oczywiście nie wspominam;) Tradycyjny ajwar robi się z pieczonej papryki i bakłażana, ale wątpię, żeby robiony przemysłowo ajwar się tym cechował. Warto zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk

Mieszam w Garnku
Nalewka wiśniowa z rozmarynem 128

taką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)zalać wodą i zagotować, mieszając. Sumy zdjąć i wyrzucić. Ostudzić i zimny syrop wlać do słoika ze spirytusem. Zostawić w słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy.   Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku

Kuchnia Pokoleń
Sałatka szwedzka 396

sałatka musi się "przegryźć". Składniki: 5 kg ogórków 5 litrów wody 0,5 szkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody 6 szkl octu 6 szkl cukru Do każdego słoika: 2 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 0,5 łyżeczki gorczycy Przygotowanie: Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki(...)Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić na 3-4 godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Przepis - Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Ogórki konserwowe 101

osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Słoiki myjemy i wyparzamy przez(...)minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Ogórki myjemy. Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy

Pyry na Gaz
przetwory na zimę - ogórki kiszone 119

czosnku  korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności  od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach(...)Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy. Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała

babka w formie
Ogórki konserwowe / w occie / korniszony 117

Składniki:  ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami  ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu 10% 5 czubatych łyżek(...)cukru 1 czubata łyżki soli kamiennej 1 litr wody Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Składniki zalewy połączyć, do rozpuszczenia soli i cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami  i uzupełniamy zalewą. Dno dużego

Atlas Smaków
Ogórki w musztardzie 119

musztardy robiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie! ogórki małe ziele angielskie gorczyca pieprz czarny ziarnisty kolendra Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy dijon (ale może być np, sarepska) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę zagotować i wystudzić. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolendry. Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cukinia z papryką i kurkumą 125

cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji. Ja zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam!   CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ.           Składniki na 10 słoików(...)odciąć końcówki i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny, odcedzić. Po tym czasie zagotować zalewę. Słoiki wyparzyć, do każdego na dno wrzucić liść laurowy oraz szczyptę gorczycy. Warzywa przełożyć do słoików i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Jagody na zimę 125

wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do przygotowania pierogów, jagodzianek, czy innego ciasta z jagodami. Potrzebne nam będą tylko: jagody, słoiki Jagody przebrać – wyrzucić listki i inne zanieczyszczenia. Umyć i dobrze osuszyć. Jagody włożyć do wyparzonych słoików, lekko upychając. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać ciepłą wodę(...)pasteryzować otwarte, przez około 20 minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 - 25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia

królestwo garów
Domowe ogórki kiszone 368

Potrzebujemy: 5 kg ogórków gruntowych ok. 5 litrów wody 8 łyżek soli 3 główki czosnku koper ogrodowy liście chrzanu kilka liści z czarnej porzeczki i/lub liści dębu Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy prawie do całkowitego wystygnięcia. Do słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku (nie musi być obrany), kawałek chrzanu, 2 liście(...)dębu lub porzeczki, liść chrzanu i łodygę kopru. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, a na wierzch dajemy jeszcze 2 ząbki czosnku. Zalewamy całość przestudzoną wodą z solą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu odwracamy słoiki i trzymamy je kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ruszył proces kiszenia. Po tym czasie przenosimy słoiki w chłodne

Marder&Marder Manufacture
kiszona kalarepa 207

Dziś kolejny przepis na zupełnie nieznaną kiszonkę. Do słoika wpadła młoda kalarepa z koprem.  Jeśli szukacie innych warzyw fermentujących, to polecam kiszoną marchew i tegoroczny hit blogosfery ogórki małosolne na sucho.  kiszona kalarepa na 1 słoik 0,9 l 2 średnie kalarepy, 3 baldachy kopru, kilka gałązek koperku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej(...)łyżki serwatki Na dnie słoika umieścić baldachy kopru, koperek, czosnek i sól morską. Kalarepę obrać i pokroić w 3 mm plastry, ułożyć na koprze, zalać przegotowaną ostudzoną wodą i serwatką. Zakręcić i wstrząsnąć. Słoik odkręcić i odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni. po 2-3 dniach należy sprawdzić stopień ukiszenia. Gdy już będzie gotowa można słoik wstawić

Eksperyment sobotni
Dżem malinowo-ananasowy z chia 150

miodu. Chwilkę pogotować.  3. Na koniec dodać nasiona chia, całość dokładnie wymieszać, zdjąć garnek z kuchenki i pozostawić na godzinę, aż nasiona chia napęcznieją. 4. W międzyczasie wysterylizować słoiki. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 5. Gdy dżem się zagęści(...)ponownie umieścić garnek na kuchence - tylko do momentu zagotowania. 6. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez ok. 20 min. - w ten sam sposób, co sterylizacja słoików - w piekarniku

Domowa Cookierenka Agi