słoik - 12348 przepisów (strona:62/824)

Ogórki konserwowe z chili 174

używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe dowolna ilość Zalewa: 1 szk octu 10% Jamar 1 szk cukru 4 szk wody 2 łyżki soli Na każdy słoik: 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego gałązce koperku  3 ząbki czosnku 2 cienkie plasterki papryczki 2 plasterki cebuli Przygotowanie:   Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych(...)wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Syrop sosnowy 241

Składniki: 1 kg młodych pędów z sosny 1 kg cukru Przygotowanie:  Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian  pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie(...)przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.  Po tygodniu stania na parapecie

Ala piecze i gotuje
Owoce jujuby pod wódką 140

owoców jujuby (dojrzałych i jędrnych) 450 ml wódki 100 gr cukru Otarta skórka z cytryny (biologicznej) 1/2 laski wanilii Myjemy i dobrze osuszamy owoce jujuby. Umieszczamy je w litrowym słoiku. Słoik do macerowania owoców powinien mieć bardzo szczelną pokrywkę, która zapobiegnie ulatnianiu się alkoholu. Jujubę zalewamy wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik(...)dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie słoik przenosimy w ciemne miejsce  i pozostawiamy w spokoju na 7/8 miesięcy. Moje nigdy tyle nie wytrzymały, ponieważ na Święta były

Mia Cucina Sofieta
Gruszki z wanilią i kardamonem 109

przekrojoną laskę wanilii), zasypujemy owoce, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia gruszki zagotowujemy i smażymy aż będą miały konsystencję dżemu. Wyciągamy laskę wanilii, a dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Druga propozycja jest z imbirem i skórka cytrynową na ok. 3 słoiczki dżemu 2,5 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych) 280 gr cukru(...)metodę również podpatrzyłam u Bei i przytaczam tutaj bo mało skomplikowana i bardzo praktyczna) Wypróbowałam ją już w ubiegłym roku i muszę powiedzieć, że sprawdziła się w 100%. Myjemy słoiki i zakrętki, odstawiamy na suszarkę, by obeschły. Następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 130-140°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy naszy dżem

Mia Cucina Sofieta
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 147

moja pisanina na blogu prezentuje się bardzo chaotycznie. To wina wielu zajęć, czyli kursów językowych codziennie do południa, pracy po południu i do tego wszystkiego zaprawy. Ach, urwanie głowy! Słoiki pukają w bawełnianej torbie, jeden odbija się od drugiego. Woda na zalewę bulgocze w garnku, słoiki już przygotowane. Uf, pot cieknie po skroniach, ale już, jeszcze tylko kilka chwil(...)płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić na pikle, ale ja to pominęłam. Wykorzystałam do tego przepisu całe małe ogóreczki. Do przygotowanych już słoików włożyć przyprawy i ciasno poukładać ogórki. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami. Osobiście doprawiałam do smaku, na oko, więc dokładnych „moich” proporcji nie jestem w stanie Wam podać. Gorącą zalewą zalać słoiki

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 218

Dodał on letniej lekkości i takiego.. bardziej wiejskiego charakteru. Kto ciekawy, niech czyta przepis! ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. /nieco zmodyfikowany przepis na typowe wiejskie śledziki/ na 1 litrowy słoik lub 2 po 500ml 1 kg solonych filetów z matiasa 4 duże cebule 2 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego 3 posiekane pęczki koperku(...)chyba, że są zbyt długie, wtedy kroję na pół. Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny. Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki. Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek. Wlewam do każdego słoika

W kuchni Karmel-itki
Przetwory - papryka konserwowa 259

składniki: 5 kg papryki zalewa 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% Jamar 3 szklanki cukru 4 łyżki soli po łyżeczce oleju lub oliwy na każdy słoik Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste(...)drugich małe kawałki,  które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Wielka księga słoików 142

jedna z najciekawszych książek na mojej półce obok Sztuki fermentacji Sandora Katza oraz Kiszonek i fermentacji Aleksandra Barona o tym, co można włożyć do słoika i zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze(...)nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem sprawiają, że przynajmniej ja dorabiam półki w piwnicy na kolejne słoiki. A to nie wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką

GRUBY WAŁEK
Słoikowy , czosnkowy , karczek z gorczycą 214

momentu ,aż woda się wchłonie . Miskę z mięsem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , karczek , ponownie mieszamy , a następnie ubijamy w wyparzonych słoikach , tak żeby pozbyć się powietrza . Od góry słoika pozostawiamy przynajmniej 2 cm wolnej przestrzeni , między mięsem , a zakrętką . Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika , nastawionego na 100 C , pieczemy około(...)godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , a mięso pozostawiamy do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku . Ostudzone słoiki przenosimy do lodówki i po upływie doby, możemy przystąpić do konsumpcji . Tak przygotowane słoje z mięsem w lodówce, mogą spokojnie stać około 2 miesięcy . Karczek , zyskuje z upływem czasu na smaku . Poza lodówką nigdy nie próbowałam ich przechowywać . Smacznego Post Słoikowy , czosnkowy , karczek

Ogrodnik w podróży
Sos włoski do sałatek 354

zachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać. Przed użyciem trzeba butelką z nim bardzo mocno wstrząsnąć.   Najgorszy z możliwych sposobów to użycie słoika. Osobiście nigdy nie potrafiłam zrozumieć osób trzepiących wszelkie winegrety w słoiku, bo to narzędzie w żaden sposób nie zdaje egzaminu – sos trzepany w słoiku jak w barowym shakerze zawsze się rozwarstwia, nigdy(...)jest gładki, a ubijany bez dostępu powietrza jest rzadki i byle jaki. Wylany na sałatę wygląda smętnie i mało elegancko. Nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale błagam – tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny

Karo in the Kitchen
Przysmak z indyka 180

Kolejna domowa kiełbasa ze słoika tym razem z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki. Zrobiłam w małych słoiczkach,takich na jeden raz,na jedno śniadanie lub kolację dla mojej trzyosobowej rodziny. 800 g udźca z indyka (czystego mięsa bez skóry i kości) 800 g filetu z piersi indyka 1,5 łyżeczki soli(...)miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać wszystkie przyprawy,żelatynę i wodę. Wymieszać wszystko dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wyparzone słoiki napełnić masą mięsną,zakręcić i pasteryzować przez 1 godzinę. Słoiki pozostawić do wystygnięcia po czym ponownie pasteryzować przez 45 minut. Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa mielonka słoikowa 182

Kolejny domowy wyrób czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki.  Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy,ale uwierzcie mi kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku(...)żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną. Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki które trzeba starannie umyć i wyparzyć. Słoiki napełnić masą mięsną,dobrze ugnieść i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę,pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Marokańskie cytrynki 117

wiele, jednak ja zdecydowałam się na ten pochodzący z gorącego, afrykańskiego wybrzeża. Dokładnie z Maroka. Marynowane cytryny pachnące cynamonem się Państwu kłaniają! :D Słońca coraz więcej, to i w słoikach żółto się robi! Potrzebujesz: Na 1 duży słoik 3 całe, umyte i wyszorowane cytryny sok z 1/2 cytryny 3 kopiaste łyżki soli 2 laski cynamonu 3 liście laurowe pieprz czarny(...)odetnij końcówki i uważaj, żeby nie przepołowić cytryn! 2. Nacięcia dokładnie wypełnij solą ( ok. 1 łyżka na cytrynę) i kilkoma ziarnami pieprzu. 3. Tak przygotowane cytryny ułóż ciasno w słoiku. 4. Dodaj cynamon, liście laurowe i sok z połowy cytryny. 5. Całość zalej wrzątkiem i mocno zakręć słoik. Cytryny powinny marynować się minimum 3- 4 tygodnie. Są wspaniałym wzbogaceniem smaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Papryka marynowana 200

Sezon słoikowy trwa i wspólnie z mamą w tym roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach więc prócz podniebienia cieszy również oczy. Idealnie pasuje do kanapki z pasztetem, zapiekanki makaronowej czy jako dodatek do zupy gulaszowej.  1 łyżka soli 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka octu 3 szklanki wody(...)gotujemy. Wcześniej należy obrać i pokroić paprykę w plastry i najlepiej chwilę sparzyć we wrzątku, żeby pozbyć się goryczy i lekko ją zwiotczyć. Wtedy lepiej układa się w słoikach. Następnie paprykę w słoikach zalewamy i zakręcamy. Weki gotujemy w garnku kilka minut by się domknęły. Ilość słoików jakie uda nam się wypełnić tą porcją zalewy, zależy od tego jak ciasno

Emskie Smaki
Ogórki pikle, ale trochę inaczej 160

uwielbiają. Smak delikatny, lekko słodko – kwaśny. Małe ogórki pokroić na cienkie podłużne paski. Jeśli macie duże do obrać i pokroić również w podłużne cienkie kawałki. Na dno słoika położyć liść pietruszki i liść selera. Do słoika ciasno włożyć ogórki, włożyć kawałek marchewki i plaster małej cebulki. Zalewa – do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Zagotować(...)zalać ogórki. Cukier musi się rozpuścić. Wstawić słoiki do garnka w którym dno jest wyłożone szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości, gotować ogórki 5 minut od zagotowania się wody. Wstawić słoiki do piwnicy, polecam są pyszne. Dziękuję

Kuchnia Pokoleń