Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki , czosnek ch... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...