ogórki małosolne - 918 przepisów

Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki) 107

długo czekałam na ogórki gruntowe z mojej działki i niestety w tym roku mam gorzkie, z powodu upałów i małych opadów deszczu. No ale małosolne muszą być! :DOgórki małosolneSkładniki:2 kg ogórków gruntowych 4 gałązki kopru (kwitnącego)korzeń chrzanu2 - 3 liście winogronapół główki czosnku1 łyżka soli na 1 l wody(...)koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :) ogórki małosolne

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki małosolne 27

Ogórki małosolne chrupiące ogórki kiszone kilka dni. Ogórki małosolne przepis na najlepsze ogórki, które po zaledwie dwóch dniach zaczynają u nas znikać ze słoika. Oczywiście nikt z domowników się do tego nie przyznaje, ale równie szybko znikają tylko ogórki curry . Na szczęście przygotowanie ogórków małosolnych zajmuje dosłownie kilka minut. W sezonie ogórkowym robimy(...)zrobisz sama. Domowe ogórki małosolne uwielbiam do kanapek i do dań z grilla. Kiedy mieszkaliśmy w Arabii, po nocach śnił się nam chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Krótko kiszone ogórki świetnie podkreślają też smak sałatek. Ps. Pewnie się niektórzy z Was oburzą, ale nie rozumiem idiotycznej, moim zdaniem, mody na ogórki małosolne lub kiszone w plastikowej

Cztery Fajery
Ogórki małosolne 109

więc zalewamy ogórki małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.Po pierwszym dniu....  Po drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka(...)talerzykiem.Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również układać w słojach i pasteryzować na zimę

Apetyczna babeczka
Ogórki małosolne 102

Dziś w zasadzie uzupełnienie poprzedniego wpisu, gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie, sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic:- nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi(...)najłatwiej sprawdza się to palcem - jak nie parzy, to jest dobra. Proporcje soli są dokładnie takie same, jak w przypadku ogórków kiszonych, stąd można robić je równocześnie;- ogórków małosolnych nie przygotujemy na zimę - są gotowe po ok. 3 dniach;- naszego pojemnika nie zamykamy, można go jedynie nakryć jakimś talerzykiem, żeby ogórki były równomiernie zanurzone;- z tego

Kulinarne zapędy Kokosa
Ogórki małosolne 79

Przyszedł czas, że większość z nas zaczyna robić w domu ogórki małosolne... choć ich cena nie zachęca do zakupu ich w większej ilości (u mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście(...)gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce

Aga w kuchni
Ogórki małosolne 100

Rozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży smakuje niebiańsko? Kiedy byłam dzieckiem, to taki prowiant był obowiązkowy podczas wypadów nad wodę. Kiedyś nie było tylu budek z hot-dogami czy małych restauracji blisko plaży. Plażowicze przyjeżdżali z koszami wypełnionymi jedzeniem, które(...)było innej możliwości :) I wtedy najczęściej my, dzieciaki, dostawaliśmy do jednej ręki kanapkę z masłem (które najczęściej było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki małosolne 74

Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne "na jutro" 124

Ogórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego.Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że:- 1kg ogórków gruntowych,- gałązki lub pęczek świeżego kopru,- duży liść chrzanu,- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk- ok 4 ząbków czosnku.Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy

Malinowe Pocałunki
Chłodnik z ogórków małosolnych i rukoli 49

Składniki na 2 porcje:1 mały jogurt1 mały kefir2 ogórki małosolne1 mały ogórek gruntowy kopereknatka pietruszkiszczypiorekduża garść rukoli sólpieprz ziołowyOgórki małosolne i zielony kroimy w drobną kosteczkę, zioła siekamy a rukolę porywamy w rękach. Warzywa i zioła mieszamy z kefirem i jogurtem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy. Chłodnik jest jeszcze lepszy ze świeżym szpinakiem.ch

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki małosolne 112

Jeśli w tym sezonie nie robiliście jeszcze małosolnych / kiszonych ogórków to najwyższa pora nadrobić zaległości. U nas w domu panuje pełen podział - ja jem ogórki tak długo jak są małosolne a gdy tylko robią się kiszone pałeczkę przejmuje mąż. Czasem zjadam tak dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe(...)różne szkoły odnośnie temperatury wody, którą należy zalać ogórki. Na przykład jedna z gotujących Siostrzyczek podaje aż 3 opcje. Ja zalewam gdy woda jest jeszcze gorąca.4. Przykryć pokrywką / zakręcić zakrętkę / przykryć talerzykiem i docisnąć kamieniem 5. Odstawić w chłodne miejsce6. Następnego dnia będą już mało-małosolne. Takie smakują najlepiej

Matka Żywicielka
Chrupiące ogórki małosolne 256

mnie zwykle praktyką sztuki cierpliwości - zawsze, ale to zawsze mam ochotę je wyjeść już następnego dnia i ciężko jest mi pozwolić im się porządnie przekisić.Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni

Grunt to przepis!
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 86

Proponuję radykalną zmianę tonacji zarówno kolorów jak i smaków. Wszędzie czerwono i słodko od truskawek , więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę(...)sobotę i już od poniedziałku mogliśmy się cieszyć ich niezwykłym i codziennie innym smakiem. Od tej pory każda kanapka koniecznie z pomidorkiem (najchętniej malinowym) i ogóreczkiem małosolnym :) Polecam :) Składniki:1 kg ogórków gruntowych,1 litr wody,1 łyżka soli,kilka gałązek świeżego koperku,3 ząbki czosnku,5 cm chrzanu, Ogórki myjemy i ciasno układamy w dużym słoju. Dodajemy

Delicious Titbits
Sałatka z wędzoną makrelą i ogórkiem małosolnym 131

francuskiej2-3 łyżki oleju rzepakowegoSkładniki na 3 porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju

Monia miesza i gotuje
Ogórki z imbirem. Ogórki małosolne z imbirem 36

zastąpiłam chrzan . Zrobiłam je jak moje tradycyjne ogórki małosolne tylko zamiast chrzanu dałam imbir pokrojony w plastry. Polecam ten sposób, świeży smak małosolnego ogórka wzbogaconego wyraźną pikantnością imbiru oraz sporą ilością czosnku i koperku. Ogórki małosolne z imbirem robi się szybko(...)łatwo, a ogórki są równie przepyszne jak te z chrzanem. Polecam też przygotować ogórki małosolne na sucho. , a na wyjazdy ogórki małosolne w plastikowej butli . Składniki na 2 słoiki małosolnych ogórków z imbirem: około 1 kg ogórków gruntowych, 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wrzącej wody, po 2 plastry korzenia imbiru na słoik, świeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ogórki małosolne 62

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania