Kalafior marynowany

Kalafior marynowany

Kalafior marynowany

W słoikach zamykamy przeróżne warzywa, możemy zamknąć też kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Monia miesza i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

migotka28

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kalafiorem, kalafior, słoik, marchewka, kanapka, przekąska, kanapki, zakąski, przekąski, sałatki, sałatka, przetwory, sałatka z kalafiorem , sałatka z marchewką, sałatka z marchewki, lekkie sałatki

Inne przepisy z Monia miesza i gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.