Czas na ogórki konserwowe! OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą(...)się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach i usychają ;) ). Słoiki porządnie umyć, wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać
Kuchnia Beatyliście laurowe czosnek oliwa czerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości papryki - trzeba wziąć "na oko") Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiku Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką Jeśli robimy paprykę w dużym słoiku (1 litrowym) - dodajemy 1 łyżkę stołową oliwy. Jeśli słoik jest mały - to jedną łyżeczkę oliwy Zakręcić słoik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi... Składniki(...)dużych ogórków gruntowych sól czosnek woda koper Ogórki obrać, pokroić na 4 części i wydrążyć z nich pestki Pokroić na kwadraciki Do każdego słoika włożyć najpierw po dwa ząbki czosnku i koper, a następnie pokrojone w kostkę ogórki Zagotować wodę. W 1 litrze wody rozpuścić 1 łyżkę soli i zalać ogórki Zakręcić słoiki, ale delikatnie, nie dokręcać! Odstawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało(...)słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy
Kulinarne przygody Gatitywierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem :-) Jest to bardzo wygodny sposób,nie brudzimy wtedy słoików(...)poparzymy się gorącym dżemem lub sokiem. Koniecznie za pasteryzujmy nasz dżem przez 15 minut ! Ja dawniej nie pasteryzowałem i nie które słoiki mi fermentowały . Teraz nie mam już z tym żadnych problemów. Rada : Nie gotujmy nigdy długo naszego dżemu,bo truskawki stracą wszystkie witaminy! Wystarczy tylko kilka minut,lepiej je później za pasteryzować i nie będą nam na pewno fermentować
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 5 kg truskawek 3 kg zielonego twardego agrestu cukier woda Sposób wykonania : Agrest obrać z ogonków i zaschniętych kwiatów, opłukać . Napełnić nim czyste litrowe słoiki lub weki do 1/3 wysokości. Truskawki umyć, obrać z szypułek ( można to zrobić za pomocą małej łyżeczki do herbaty ). Napełnić truskawkami słoiki do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać 6 łyżek cukru, zalać(...)pełna zimną wodą ( 3 cm do krawędzi słoika ). Następnie przetrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, aby usunąć wodę i inne zanieczyszczenia. Zakręcić czystymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 C. Przestudzić, odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kompot można też zrobić do bezpośredniego spożycia, wystarczy wsypać do większego garnka trochę agrestu i truskawek, zalać je wodą , dosłodzić do smaku
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg dojrzałych małych pomidorów liście laurowe czosnek tymianek sól Sposób wykonania : Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do kąpieli wodnej, Słoików nie zakręcać, ale garnek z wodą przykryć pokrywką . Gotować około 2 godzin, aż pomidory zmiękną. Wyjąć słoiki z pomidorami z garnka, do każdego słoika włożyć 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy(...)łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki soli. Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Używać po zmiksowaniu, (wcześniej wyjąć listek laurowy) jako dodatek do sosu, spaghetti, albo do zimnych wędlin, pasztetów, zupy pomidorowej
Przepisy i porady kulinarnemnie miód akacjowy z zaprzyjaźnionej, lokalnej pasieki/ płatki z 3 kwiatów róż Zebrane płatki rozłożyć na gazie lub papierze i oczyścić - jeśli pojawią się "mali mieszkańcy". Przygotować czysty słoik i ułożyć na dnie warstwę płatków. Zalać ją częścią miodu. W ten sposób układać kolejne warstwy aż do wypełnienia słoika. Płatki uniosą się do góry. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić(...)Przygotować sitko i odcedzić na nim miód - niech spływa powoli, do końca - może to trwać ok. 30 minut. Odcedzone płatki delikatnie wycisnąć, aby oddały maksimum aromatu. Przelać do czystego słoika i trzymać w chłodnym miejscu. *przepis z tej strony - klik . SYROP RÓŻANY Pełen aromatu, o pięknym kolorze, smaku i zapachu. Idealny do herbaty i lodów. 40 g świeżych
KUCHARNIAMożna wtedy wybierać na jaką zupę, czy inne danie na które ma się ochotę danego dnia. Dzielę zupę na porcje, po około 350 – 400 ml i wlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć słoik, do tego jakie to jest oszczędne! Na zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie(...)jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli chcemy mieć 100 % pewność, możemy słoiki wstawić na 30 minut do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku na każdy litrowy słoik korzeń chrzanu jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na każdy 1 litr zimnej wody 1,5 łyżki kamiennej soli Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około(...)puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy. Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy. Przepis dołącza do miksa przetwory
Humanistka w kuchniPostaram się pokazać jak można samemu zrobić wazonik z litrowego słoika. A raczej jak ja zrobiłam swój. Potrzebujesz : - słoik - nożyczki - serwetkę - klej do decoupage - podkład pod farbę - białą farbę akrylową - pędzle - lakier wodny, bezwonny - farby akrylowe, kolorowe opcjonalnie - koronka - modelina Słoik najpierw malujesz, przy użyciu gąbki podkładem pod farbę, czekasz aż wyschnie. Teraz pomaluj białą farbą akrylową. Poczekaj(...)wyschnie. Ja wybrałam serwetkę we wzory kwiatowe, które trzeba powycinać, oddzielić od warstw a następnie połączyć już na słoiku. Wybierz szeroki, miękki pędzel. Klej rozsmaruj od wewnątrz do zewnątrz, uważając aby nie porwać serwetki. Przyklejaj partiami,tzn poczekaj za każdym razem aż klej na serwetce podeschnie. Gdy całość wyschnie, polakieruj. Poczekaj aż wyschnie. Na rant słoika, przyklej masę modelarską
Pasje Jolkimoże być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko będzie wsadzić do słoika. Przyklejcie, tak jak ja, dwie candy canes ułożone w serduszko na wieczku - idealne dla zakochanych. Pamiętajcie tylko, by najpierw dokładnie zawinąć je w folię spożywczą. Możecie pobrać zrobione(...)sów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznych MOKRE: 1/2 szklanki masła 1 duże jajo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA: Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą, wsyp do słoika jako pierwszą warstwę. Następnie wsyp płatki owsiane, mieszankę słodyczy i zmieszane(bądź oddzielone) cukry. Jeśli masz miejsce, możesz dodać kilka
Gotowanie to kochaniemetalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko: Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka); Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego); Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka); Niemetalowe sitko; Niemetalowa łyżka. ZASADY HODOWLI Grzybka przepłucz zimną, bieżącą wodą na plastikowym sitku, aż nie będzie(...)pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta. Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka). Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami. Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce
mojewypiekiinietylkomoże nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy go :) Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać(...)otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo
Bon Appetit MałgorzatyKolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy , zielony dżem z cukinii , kompoty ze śliwek i mirabelek ... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy . Składniki(...)łyżki soli Sposób przygotowania: 1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy. 2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki). 3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku
Kuchnia domowa Ani