słoik - 12348 przepisów (strona:59/824)

Kiełbasa słoikowa z karkówki 476

większą   przyjemnością  zjadam  kiełbasy  domowe  niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi  się  nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez  mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki(...)wysokości garnka ( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać ciepłą wodą do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień tak aby woda tylko mrugała i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć

Stare Gary
Szarlotki w słoikach 137

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku

Anioły w kuchni
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 101

Najprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku

królestwo garów
A na zimę zielone mistrzostwo świata w słoiku, czyli ogórki kiszone Mamy Hani (najlepsze pod słońcem!!) 115

dobrze złożyło, że podczas weekendowego pobytu u Mamy nastąpiła produkcja jednej partii zimowych zapasów. W piątek rano Mąż pojechał z Mamą - Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej(...)grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej  korzeń

Kuchnia po mojemu
Konfitury z Wiśni 164

spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce. Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki. UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość wody, konfitura się zepsuje. Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały(...)zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia

Mama Gotuje
Sałatka selerowa 326

sałatka również jest smaczna, ale warunkiem jest, by przygotować ją dzień przed podaniem, musi się zwyczajnie "przegryźć":) Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Składniki: 2 słoiki selera konserwowego; 2 małe słoiki pieczarek konserwowych; 0,5 słoika ogórków kiszonych; 0,5 małego słoika ciemnych oliwek; 1 puszka ananasa; 1 marchewka; 3 jaja; 1 mały słoik majonezu; sól

In my kitchen
Zakwas na żurek 146

może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i  wąchajmy go  :)  Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze  wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą.  Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać(...)otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie:  Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy    (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz  piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą   ściereczką

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 212

Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki  użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić. Z reguły kupowałam kiszone ogórki na wagę u siebie w warzywniaku ( z beczki ) - były w miarę smaczne. Ostatnio Mama przez przypadek dała się(...)namówić swojej znajomej na kupienie słoika kiszonych ogórków ( słoik z tych mniejszych 400 g firmy Spiżarnia Natury- akurat dla nas ). Pierwszy słoik ,, wciągnęłam,, błyskawicznie a wodę wypiłam. Na wszelki wypadek kupiłyśmy sobie 4 słoiki i stoją sobie w lodówce. W każdym razie gorąco polecam ( sama z siebie

Buniabaje w kuchni
Sałatka z octem jabłkowym 231

leczenie zaparć Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt  Zrób go sama: KROK 1 Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki(...)ogryzki. KROK 2 Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce. KROK 3 Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok. KROK 4 Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu. KROK 5 Po około 4 tygodniach, kiedy

ClauditteMissCooking
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 151

dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać do kilku tygodni, a gdy zakwas już jest bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć u mnie zdarza się to bardzo rzadko(...)pełnoziarnistej typ2000* -  ok.80g  (ml) wody *używam mąk orkiszowych firm: Biogra lub Gdańskie Młyny, przy innych ilości mogą się minimalnie różnić Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka (może być słoik) wsypuję mąkę, dodaję wodę i dokładnie mieszam. Masa ma być dość gęsta. Przykrywam garnek i odstawiam w temp.pokojowej (u mnie na parapecie kuchennym). Dzień drugi: Odkrywam garnek, mieszam masę

Smaczne Zdrowe
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 158

gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny). Pod koniec gotowania przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odcedzić. Gorący, odcedzony bulion warzywny przelać do wyparzonych* wcześniej słoików (np. do dwóch słoików dwu litrowych), dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem na ręczniku, na blacie kuchennym. Dzięki temperaturze większość słoików powinna się zawekować (zawekowanie łatwo sprawdzisz, jeśli użyjesz(...)nakrętek z „pstrykającym wieczkiem” – po ostygnięciu słoików, nakrętki nie będą „pstrykać”). Te zawekowane można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy (pod warunkiem, że się wcześniej nie rozszczelnią – sprawdzaj więc czasami, czy wieczka nie zaczęły „pstrykać” :) ). Ja przechowuje w lodówce. Taki bulion możesz również zamrozić. * czyli słoików (razem z nakrętkami

Moja Delicja
Szparagi konserwowe - jędrne i kruche 118

kanapek. 2 kg szparag 2 litry wody 1/5 szklanki cukru 2 łyżki soli 3/4 szklanki octu 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Szparagi bez obierania pokłaść w słoiki. Składniki zalewy zagotować i wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować (gotować) przez 20 minut. Słoiki muszą stać w słoikach przynajmniej 2 miesiące aby stały jędrne i kruche, najlepsze są jesienią(...)oczywiście zakładając, ze przygotowaliśmy je wiosną. Może się okazać, że na 2 kg szparag zalewy może być za dużo lub za mało, wszystko zależy od tego jak duże mamy słoiki i jak grube szparagi

Jadło i czytadło
Kapusta kiszona. 83

jesiennej). Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin i stanowi wspaniały dodatek do obiadu, a bigos z takiej domowej kapusty marzenie... KAPUSTA KISZONA SKŁADNIKI: (1kg. kapusty to 1 słoik 0,7) 3 kg. białej twardej kapusty 4-5 marchewek łyżeczka soli około 5,5gr. (musi być niejodowana) można dodać inne przyprawy np. kminek, liść laurowy... ja nie dodaję, chociaż tą zimową(...)zamierzam zrobić (słoik lub dwa)z dodatkiem liścia laurowego (będzie na bigos- może lepsza?? ) WYKONANIE: kapustę szatkuję, wkładam do miski, marchew ucieram na tarce na dużych oczkach, dodaję do kapusty, posypuję solą, mieszam, odstawiam aż puści sok (1h-2h), następnie wkładam do słoików mocno ubijam, kapusta musi być zalana sokiem(nadmiar wylewam), słoiki wkładam do misy (z lekko zakręconą nakrętką

Kuchnia Beaty
Ogórki konserwowe. 111

Czas na ogórki konserwowe!   OGÓRKI KONSERWOWE SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) ogórki gruntowe (u mnie ok. 1,5kg ; najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą(...)się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach i usychają ;) ). Słoiki porządnie umyć, wyparzyć.  Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego,          4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać

Kuchnia Beaty
Marynowana papryka 158

liście laurowe czosnek oliwa czerwona papryka (niestety nie mam w przepisie podanej ilości papryki - trzeba wziąć "na oko") Paprykę umyć, oczyścić z ziarenek, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoiku Zalewę zagotować i napełnić słoik z papryką Jeśli robimy paprykę w dużym słoiku (1 litrowym) - dodajemy 1 łyżkę stołową oliwy. Jeśli słoik jest mały - to jedną łyżeczkę oliwy Zakręcić słoik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania