sukcesu są śliwki - muszą być bardzo dojrzałe, a najlepsze są takie pomarszczone przy ogonku . Składniki : bardzo dojrzałe śliwki węgierki Z 2,5 kg śliwek (masa z pestkami) wychodzi 5 słoików 400 ml. Umyte śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Do garnka z grubym dnem wrzucamy najpierw tyle śliwek, żeby pokryły dno. Mieszając od czasu do czasu, zagotowujemy śliwki(...)czasu do czasu pozwolić na przywarcie (nie przypalenie!) powideł do dna. Nabiorą wówczas lepszego smaku i ładnej barwy pod wpływem karmelizacji cukru. Powidła przekładamy do suchych i wyparzonych słoików gdy masa jest gęsta i baaaaardzo gorąca, żeby zawartość słoików dobrze się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce
Weekendy w domu i ogrodziezapasteryzował. Smak samych pomidorów z niewielką domieszką cebuli jest na tyle obłędny, że jeśli wykorzystamy go natychmiast, żadne przyprawy typu ocet, cukier czy sól nie są potrzebne . W każdym słoiku (przygotowałam 4) umieścić po jednym ziarnie ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu. Sos przelać/przełożyć do słoików do wysokości ich szyjki. Szczelnie zakręcić. Na dnie garnka wyłożyć kuchenną ściereczkę(...)Ustawić na niej słoiki. Zalać wodą do wysokości 3/4 słoików. Gotować od momentu zawrzenia przez 15-20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki z garnka i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. A oto rozpanoszone pomidorki koktajlowe w warzywniku: Czasem zdarzają się jakieś pomidorki-wygibasy ;) ------------ Podobne: Sos pomidorowo-paprykowy 2 sposoby na pomidorki koktajlowe Sałatka z pomidorków
Weekendy w domu i ogrodzietego jak bardzo soczyste są owoce. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję dżemu, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe. Jeśli tak, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły. Natomiast jeśli dżem wyda się nam za rzadki odparowujemy(...)dalej. A gdy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe
Kulinarne przygody Gatityjakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml. Najlepsze ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 2 szklanki wody 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki cukru 10 ziaren(...)płaska łyżka soli *szklanka = 250ml Najlepsze ogórki kanapkowe – wykonanie: Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką
Kulinarne Przebojeogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty , w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych. Moje tegoroczne pomidory były tak słodkie (to chyba za sprawą bardzo słonecznego i ciepłego lata), że aż żal byłoby(...)przetworzyć. W tym roku nie dodawałam ani odrobiny ksylitolu, tylko sól i do części dodałam listki bazylii, tak dla lepszego smaku i aromatu. Wyszły bardzo aromatyczne, słodziutkie, przepyszne... ;-) Słoiki były najróżniejszych wielkości, mniejsze, większe, średnie. W każdym razie po przerobieniu 5kg, pozostaje pewien niedosyt, dlatego miałam tych podejść kilka, na raz przetwarzałam ok.7,5-10kg. Cudowny aromat i łatwość
Smaczne Zdrowegałki muszkatołowej • Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka gęsta i kleista 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu(...)można to pominąć Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche • słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą 2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem 2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu
W królestwie smaków Beatybyliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka(...)zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej wody i wyjąć po pasteryzacji
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L) 1L octu, 18 szklanek (250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: ogórki, marchew, korzeń chrzanu, czosnek. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku(...)korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć na dno ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min. Smacznego
W kuchni u Monikipoprosiłam o zdjęcia. A jak zdjęcia już dostałam, to oczywiście razem z przepisem. Dzielę się z Wami przy okazji :) Składniki: brzoskwinie, 1kg cukru na 1.7l wody - wychodzą 4 słoiki. Przygotowanie: Brzoskwinie umyć. Ciasno powkładać do słoika. Zagotować wodę i wymieszać z cukrem. Zalać owoce i mocno zakręcić słoik . Gotować 45min. Woda musi sięgać do ponad 3/4 słoika. Słoiki
W kuchni u Monikiłyżki soli, 1 szklanka octu. Ponadto: ogórki, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, cebula, papryka czerwona. Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki gorczycy , 2 ziarenka ziela angielskiego,4 ziarenka pieprzu, plaster cebuli, kawałek ( pasek) czerwonej papryki. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać(...)słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą ( do zakrętki). Pasteryzować 5 - 8min. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Pierwszego źródła nie znam. Smacznego
W kuchni u Monikiostra papryka na 3 kg pomidorów opcjonalnie ulubione zioła np. bazylia, oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami. Sprzęt szynkowar - im większy tym lepszy przecierak do warzyw lub blender słoiki Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wyciąć szypułki. Tak przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki i napełnić szybkowar do połowy. Gotować około 5 do 8 minut od chwili(...)Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można je jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 30 minut. Gorący, cały czas gotujący się przecier rozlać do czystych, wyparzonych słoików. Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia lub zapasteryzować. Pasteryzacja słoiki o pojemności 0,5 litra - 15 minut słoiki o pojemności 1 litra
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej Składniki : 3 kg ogórków korzeń chrzanu po kilka ziaren pieprzu na słoik po jednym baldachu kopru na słoik zalewa: 1,5 l wody 1,5 szklanki octu 10 % 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie(...)trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) . Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy
Ogrodnik w podróżyPewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe. Wykorzystać tę surówkę można(...)warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc mieć tą pozycję w swojej spiżarni. Przepis z zeszytu mojej mamy, z drobnymi zmianami na potrzeby własnego gustu. Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki
Poezja Smaków - blog kulinarnylaurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy odcedzone, ugotowane ziemniaki i zabieramy się za szczaw. Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie całą zawartość słoika na sito i przetrzyjcie szczaw do zupy. Zobaczycie sami ile łyka, piasku i fragmentów szczawiu, które nie nadają(...)szczawiu wrzućcie śmietanę i mąkę, doprawcie solą i pieprzem, wlejcie łyżkę wazową gorącej zupy – to hartowanie sprawi, że śmietana nie zmieni się w zupie w brzydkie grudki. Zakręćcie słoik i mocno nim potrząsajcie, aż wszystko razem idealnie się połączy. Shaker ze słoika jest naprawdę super opcją! Wlejcie całość do zupy, mieszając ją. Szczawiową podaję zawsze z jajkiem na twardo
Karo in the KitchenSoczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimową porą. Własne pyszne warzywka do obiadu to coś o co warto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie smakiem(...)Zrobiłam kilka słoików z bazylią i kilka z rozmarynem. Zobaczymy! SKŁADNIKI: 2 kg. mięsistych(paprykowych) pomidorów kilkanaście pomidorków koktajlowych 2-3 papryki zielone lub żółte około 10 ogórków gruntowych 2-3 cebule kilka gałązek rozmarynu, bazylii ZALEWA: 4 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 2-3 łyżki octu winnego(białego) 1 łyżka miodu
Kuchnia Beaty