słoik - 12348 przepisów (strona:48/824)

Botwinka na zimę 145

buraczki wciąż rosną i maja całkiem ładne liście. Buraczki nie są duże, ale do tego przepisu nadają się właśnie idealnie. Zimą są niezastąpione przy robieniu barszczu. Składniki na 1 słoiki 0,5 l : liście botwinki małe buraczki zielony koperek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka octu Sposób przygotowania: Warzywa umyć, buraczki obrać ze skórki. Wszystko pokroić w  miarę(...)równe kawałki. Dodać pokrojony koperek, wymieszać i napełnić słoiki. Do słoika wsypać sól i wlać ocet oraz zimną wodę, tak aby warzywa były przykryte zalewą. Zakręcić słoiki i wymieszać sól, potrząsając słoikami. Wstawić do garnka, wyłożonego ściereczka i gotować 5-7 minut od momentu zagotowania. Wyjąć, obrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
Papryka marynowana 165

Papryka marynowana   Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym. Przepis zaczerpnięty ze strony  Żródło Składniki :   ( na 8 średnich słoików) papryka kolorowa - 2 kg 8 - ziela angielskie 8- listki laurowe 8 - łyżek oliwy 8 - ząbków czosnku 4 łyżki gorczycy Zalewa : 12 -  łyżek cukru 2 - łyżki soli 8 szkl - zimnej wody 1 szkl. octu Przygotowanie(...)Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy. Zalewa: Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut. Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu

Kuchnia Danusi
Pijane misie haribo. Alkożelki. 122

składniki na alkożelki- skoro potrzebujemy około 2-4 dni na wykonanie instrukcji przygotowania pijanych żelek? Pijane misie haribo .  Alkożelki . Składniki: szklanka(lub dwie) wódki smakowej opakowanie żelek +1słoik Wykonanie: 1. Słoik,w którym chcesz upić żelki wyparz wrzątkiem 2. Wrzuć do słoika żelki. 3. Zalej wódką ponad 1cm nad poziom żelek upchanych w słoiku. 4. Trzymaj zamknięty słoik

U Fiolki
Hummus w słoiku. 152

Jestem słoikiem. Lubię słoiki.    Przywożę je też z domu rodziców.  Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz

U Fiolki
Cukinia z szalotkami w zalewie octowej 124

Następne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania.  Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie   Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki, tak aby się

R'n'G Kitchen
Papryka na zimę w zalewie curry 168

obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry  1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona(...)części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół

W Moim Magicznym Domu
Ogórki konserwowe z papryką 564

kwaśnym smaku będą idealnym  dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu.  Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik 500 ml 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 2 L wody 1,5 szklanki octu 10% 2/3 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie(...)warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie wkładamy ogórki, paprykę i na wierzch plaster cebuli. Na koniec zalewamy wszystko przestudzona zalewą, zakręcamy słoiki.  Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą

magiczna kuchnia Kasi
Papryka konserwowa na zimę 152

Czas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik(...)szklanki cukru, 4 łyżki soli, łyżeczka czubata papryczki słodkiej Przygotowanie: Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy. Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około

Lena Gotuje
MALINY NA ZIMĘ 714

Kocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności 200 ml.  Polecam robi się je bardzo szybko.   SKŁADNIKI na 5 słoiczków po 200 ml: 1 kg Malin  5 łyżek cukru  5 słoików(...)bawełniana ściereczka garnek o grubym dnie  Przygotowanie: Maliny myjemy.  Słoiki oraz zakrętki dokładnie myję i osuszam.  Do słoiczków przekładam maliny , dokładnie je uciskam.  Do każdego słoiczka wsypuję 1 łyżkę cukru.  Słoiki dokładnie zakręcam.  Do garnka przekładam ściereczkę na dno garnka.  Przekładam słoiki.  Wlewam wodę do 3/4 wysokości garnka. Wekuję

Gotowanie Patki
SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW 197

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi.  Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania(...)marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela ang na każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox

Z Majeczką w kuchni
Leczo do słoików na zimę 659

przywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały w dół warto schować lato pod zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo  #MyVictorinox  mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby(...)słoiki spokojnie wytrzymały kilka miesięcy, a dopiero po otwarciu dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Apetyczna babeczka
PIECZARKI MARYNOWANE 187

małych pieczarek Kąpiel wodna 2 l wody łyżka soli 2 łyki octu Zalewa 3 szklanki wody Szklanka octu 10 % 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Do każdego słoika 1/2 łyżeczki gorczycy 2 małe plasterki marchewki 1 ziarenko ziela angielskiego 2 ziarenka czarnego pieprzu 2 plasterki cebuli liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte pieczarki obgotowujemy około 15 minut następnie odcedzamy i pozostawiamy(...)ostygnięcia. W międzyczasie do wyparzonych słoików wkładamy przyprawy oraz pieczarki do ¾ wysokości słoika. Gotującą zalewę wlewamy do słoików tak aby pieczarki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki praktycznie po 24 godzinach są już gotowe do jedzenia. Smacznego. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Naturalny sok pomidorowy 133

odstawić do lekkiego ostudzenia. Pomidory przetrzeć trzepaczką rózgową przez gęste metalowe sito. Pestki i skórki, które zostają na sicie, wyrzucić np. na kompost. Uzyskany sok przelać do butelek lub słoików (wykorzystałam słoiki po oliwkach). Sok z butelkach lub słoikach zapasteryzować - włożyć do do wysokiego garnka ze ściereczką kuchenną na dnie; wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu(...)zagotowania wody gotować jeszcze ok. 10 minut na palniku o małej mocy. Słoiki lub butelki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu (w piwnicy lub w dolnej szafce kuchennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności 280

żywności: na czym polega? Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. W ten sposób pasteryzuję także mięsa i kiełbasy w słoikach. Jest to też świetny sposób gdy zabieramy domowe obiadki wyjeżdżając w delegacje lub na wczasy. Mamy pewność, że wszystko zachowa swoją świeżość nawet po za lodówką. Tyndalizacja to metoda konserwacji(...)żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny). Tyndalizacja krok po kroku KROK 1: Ostatnim etapem przygotowania np. dżemu jest przełożenie gorącej masy owocowej do wyparzonych słoików i szczelne zakręcenie. Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut (czyli pasteryzując). Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na 24 godziny. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się

W garach u Gosi
BURACZKI NA ZUPĘ 94

ogródków działkowych. A jednak …. miała rację, gdyż zupa ugotowana na tym wywarze jest bardzo smaczna. Intensywny smak i kolor zawdzięcza temu, że wszystko co najlepsze zostaje w słoiku, a nie jest wygotowane. Uwielbiam „szybki barszczyk” ugotowany na tych buraczkach, wystarczy dodać przyprawy czosnek i gotowe BURACZKI NA ZUPĘ buraczki DO SŁOIKA 1 łyżka cukru 1 łyżka soli(...)łyżka octu woda Buraczki umyć i obrać ze skórki ( większe można pokroić ), poukładać w litrowych słoikach . Do każdego słoika wlać podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić do dużego garnka ( na dno wyłożyć ściereczkę ) i gotować przez 1 godz na średnim ogniu. Gotowe Artykuł BURACZKI NA ZUPĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia