Cześć Sezon ogórkowy w pełni. Dzisiaj po raz kolejny robiłam ogórki po kanadyjsku (przepis znajdziecie tutaj ). Dzisiaj chciałabym Wam też zaproponować inny przepis na ogórki - ogórki miodowe. Takie ogórki w zalewie miodowej są bardzo smaczne, a miód nie jest bardzo mocno wyczuwalny. Zamiast gałązek kopru użyłam kwiatów kopru. Ogórki miodowe (w zalewie miodowej) Przygotuj miski, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, garnek, nóż i deskę do krojenia, chochlę, słoiki. Przygotuj składniki: 1,5 kg ogórków, 2-3 marchewki, ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...Jestem zwyczajną kobietką jakich wiele na polskich ulicach. Urodziłam się w 1984 r. i mieszkam w Bydgoszczy. Tak jak wiele Polek czytam, zajmuję się robótkami ręcznymi, gotuję. I można powiedzieć, że kolekcjonuję przepisy kulinarne. :) Receptury zbieram wśród znajomych, w sieci, w książkach i gazetach.
Do moich ulubionych autorów należą Magdalena Kozak, Marion Chesney jako M. C. Beaton, Dean Ray Koontz, Terry Pratchett i Andrzej Sapkowski.
W chwilach wolnych od kucharzenia i czytania lubię zająć "czymś pożytecznym" ręce. Najczęściej jest to haft krzyżykowy lub druty. Zawsze mnie jednak ciągnęło do innych rodzajów robótek ręcznych.