słoik - 12348 przepisów (strona:42/824)

Sok i dżem z czarnej porzeczki, czyli robimy przetwory na zimę. 153

Ostatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak zawsze - smacznie. A że przy okazji robienia soku można zrobić dżem, postanowiłam nie rozbijać tego na dwa osobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki(...)cukrem i konfitur-exem, po czym odstawiamy na parę minut, żeby porzeczki puściły resztę soku. Następnie zagotowujemy i gotujemy mieszając przez 20-25 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, każdy z nich szczelnie zakręcając i stawiając na wieczku. Należy przy tym pamiętać, by brzegi słoika były czyste i suche. Dzięki temu wszelkie bakterie zostaną zabite przez wysoką temperaturę

W poszukiwaniu inspiracji
dżem morelowy z wanilią 172

Trzeci z kolei dżemowy przepis na blogu :) Jak na razie ostatni, ale być może zamknę jeszcze jakieś owoce w słoiku tego lata :) Dżemy to na prawdę świetna sprawa i zachecam Was, abyście je robili! Morele to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Mogę jeść je na okrągło. Dżem z nich chciałam zrobić już poprzedniego lata, ale niestety się nie udało(...)Jednak w tym roku z mojej kuchni do piwnicy powędrowało sześć słoików pysznego dżemu. W ostatniej chwili postanowiłam dodać do niego ziarenka z laski wanilii i to jest to! Morele i wanilia to cudowne połączenie! Wypróbujcie :) DŻEM MORELOWY Z WANILIĄ przepis autorski // 6 słoików ~1,5kg dojrzałych i słodkich moreli ~300g cukru ~laska wanilii Morele myjemy, pestkujemy i kroimy

chili & sugar
Sałatka z kapusty i papryki 157

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.   SKŁADNIKI: (na 9 słoików 1l) 2kg młodej kapusty 1kg czerwonej papryki 500g żółtej papryki 750g marchwi 5 średnich cebul pęczek natki pietruszki zalewa: 4 szklanki octu 4 szklanki oleju 8 szklanek(...)wody 8 czubatych łyżek soli 24 płaskie łyżki cukru oraz liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty WYKONANIE: Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut. Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie

Pyry na Gaz
Brzoskwinie w syropie herbacianym 116

dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :) Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l: 3,5 kg brzoskwiń 4 torebki herbaty Earl Grey 500 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki(...)herbatą z jednej torebki. Wymieszać. 3 pozostałe torebki położyć na wierzchu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, często mieszając. Wyjąć torebki z herbatą, całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**. * Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. ** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego

Moja Galeria Smaku
Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 159

Domowy dżem truskawkowy.     Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę.   Można to zrobić na wiele sposobów.   Dziś mój prosty przepis na dżem truskawkowy.   Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj.     Aby zrobić domowy dżem truskawkowy potrzebujesz:     * świeżych truskawek   * cytrynę   * cukru białego(...)trzcinowego   * pektyny   * wersja nie mam czasu: zamiast cukru i pektyny kup zwykły Dżemiks   * wypasteryzowanych słoików i nakrętek     Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?   Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.   Następnie trzeba je wygotować w garnku z wodą lub wyprażyć

IzaGotuje
Dżem truskawkowy z tymiankiem 130

samym początku sezonu truskawkowego, a nie pod jego koniec (wnioskuję, że skoro truskawki są coraz droższe, to koniec jest bliski? ;) ), no ale… ;-). W tym roku owoce zamknęłam w słoikach na trzy sposoby – przygotowałam dżemy truskawkowe (przepis tutaj ), truskawkowo-bananowe ( tutaj ), a w ramach wprowadzenia małej nowości, zrobiłam dżemor z tymiankiem. Zobaczyłam go na Tastespotting i już wtedy chciałam(...)słodkiego smaku owoców, a co ważniejsze – zapachu. Bałam się też czy ktokolwiek będzie chciał go spróbować ;-) . Moje obawy wciąż są obecne, wprawdzie próbowałam dżemu zanim wpakowałam go do słoików, ale po kilkunastu dniach czy tygodniach zmienił trochę smak i tymianek jest bardziej wyczuwalny. Tego też nie wiem, więc chyba czas najwyższy otworzyć pierwszy słoik (choć wiem

wcinaj to
Jabłka prażone do szarlotek, naleśników 101

Każdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących mieć w zanadrzu "coś" na czarną godzinę, gdy szybko trzeba będzie coś upiec dla mających trochę zbędnych litrowych słoików Składniki: 1kg jabłek (masa po obraniu i usunięciu gniazd(...)odpowiada -jeśli jest za kwaśny to dodajemy cukru. Po zakończeniu gotowania zostawiamy mus w garnku do całkowitego wystudzenia. Gdy mus będzie całkiem zimny nakładamy go do dużych litrowych słoików (słoiki muszą być wcześniej sparzone i wysuszone) i zakręcamy. Wlewamy wodę do dużego garnka, do 3/4 jego wysokości. Dno wykładamy ściereczką. Układamy ostrożnie słoiki. Pasteryzujemy je przez 10-15 minut. Małe

Mania Wypiekania
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem 129

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą cynamonu. Rewelacyjny smak, dlatego dobrze zatrzymać go w słoiku na dłużej. W moim przypadku "dłużej" to pojęcie względne - słoiczki znikają w niewyjaśnionych okolicznościach, został mi tylko jeden, więc dżem trzeba będzie powtórzyć :) Składniki (na 4 słoiczki) : 600 g truskawek 400 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu ok. pół kg cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka pektyny łyżka(...)soku z cytryny * ostatnie 3 składniki można zamienić  na cukier trzcinowy żelujący (opakowanie 0,5 kg) Przygotowanie: Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i wieczka myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 20-30 min. Truskawki umyć i odszypułkować, rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Dżem z agrestu i kiwi 161

ogołocaliśmy" go z owoców :) Ale do rzeczy: połączenie agrestu i kiwi to połączenie idealne, a dodatek świeżej mięty pozostawia na podniebieniu orzeźwiający smak. Pyszności. Polecam serdecznie. Składniki (na 6 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1 kg agrestu (u mnie czerwony) ok. 800 g kiwi (10 szt.) ok. 700 g cukru sok z 1/2 cytryny 15 g naturalnej pektyny(...)proszku (więcej o pektynie tutaj ) listki z kilku gałązek mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Agrest odszypułkować i umyć, kiwi obrać ze skórki i pokroić. Owoce połączyć i zblendować.  3. Przełożyć na patelnię

Domowa Cookierenka Agi
pigwa w syropie (idealna do herbaty) 104

herbaty, która cudownie rozgrzeje nas w zimne jesienne czy zimowe wieczory :) Przepis dedykuję mojej Mamie, bo to dla niej zrobiłam ten syrop! :) ♥ PIGWA W SYROPIE przepis autorski // 3 słoiki po 330ml ~1kg pigwy ~1kg cukru Pigwę kroimy na ćwiartki, wypestkowujemy i każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze 2-3 razy. Kawałki pigwy układamy warstwowo w dużym słoju (ja użyłam dwóch(...)jednym się nie zmieściły) przesypując je cukrem. Powinno to po prostu wyglądać tak: owoce pigwy - warstwa cukru - owoce pigwy - warstwa cukru itd. do wykończenia składników :) Następnie słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne, suche miejsce, np. szafka kuchenna będzie idealna, na 3 dni :) Raz dziennie można "zamieszać" słoikiem (nie otwieramy ich!) aby cukier był równomiernie rozprowadzony. Po upływie 3 dni należy

chili & sugar
Słoikówka 133

Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę  proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą. Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 500 g łopatki 1 ząbek czosnku liść laurowy smalec

Marder&Marder Manufacture
Kiszone ogórki gruntowe 120

się na własnej skórze.. ;) ) Toteż zamieszczam tutaj ten sprawdzony  przepis. Jednak nie ma to, jak babcia Anielka i jej niezastąpione porady kulinarne. W zależności od tego, ile słoików chcemy zrobić, tyle przygotowujemy niewielkich ogórków gruntowych . Potrzebować będziemy również korzenia chrzanu (najlepiej świeżo wykopanego) oraz kilku ząbków czosnku (przypada jeden na litrowy słoik),  paru gałązek kopru lub same(...)jego baldachy, przegotowaną wodę, kilka łyżek stołowych grubej (choć niekoniecznie)  soli kuchennej. Warzywa dokładnie myjemy i segregujemy. Przygotowujemy kilka litrowych słoików z dobrze pasującymi pokrywkami (to ważne!). Do każdego wkładamy na dno pół ząbka czosnku, złożoną kilka razy łodygę kopru (lub jeden duży baldach) i około czterocentymetrowej długości i centymetrowej szerokości pasek chrzanu. W sezonie letnim, gdy ogórki zamierzamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Sopsób na otwarcie mocno zakręconego słoika typu twist. 112

Rękawiczki powlekane gumą Na pewno nie raz każdy z nas miał problem z otwarciem mocno zakręconego słoika typu twist. Podczas próby otwarcia ręce ślizgają się po słoiku, zakrętce, a słoik nadal nie możemy otworzyć. Jest kilka sposobów, aby go otworzyć. Jednym z nich jest założenie na nasze dłonie rękawiczek gumowych lub z powlekanych gumą. Teraz mocno trzymamy słoik, oraz zakrętkę(...)łatwością go odkręcimy.  Jest to sprawdzony sposób, warto o nim pamiętać gdy mamy problem z otwarciem naszych przetworów.  Tak samo postępujemy gdy chcemy dokładnie, mocno zakręcić słoiki typu twist.  Tutaj znajdziesz jeszcze kilka sposobów na otwarcie słoików :    Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Śledzie dobrze przyprawione 132

białe cebule 1 pęczek szczypiorku 5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule(...)pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance  mieszamy oliwę

My Chcemy Jeść
Ogórki kiszone na zimę- sprawdzony przepis 83

także składniki mineralne. U mnie dziś dopiero co zakiszone ogórki :) Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 1 ½ łyżki soli 1,5 ząbku czosnku/słoik 0,5 chrzanu z liściem/ słoik 1 liść laurowy/ słoik 3-4 ziaren pieprzu/słoik Wykonanie: Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną wodą z solą ( około 2 szklanki). Z 1 kg ogórków wychodzi około(...)słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, chrzan pokrojony w słupki, liść laurowy i pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania