Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – :) Inspiracja pochodzi ze strony smaczny.pl @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right(...)width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z ogórków i papryki w kurkumie – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków gruntowych 1 kg cebuli 5 ząbków czosnku 1,2 kg czerwonej papryki Składniki na zalewę: 9 szklanek wody
Kulinarne Przebojeheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc do roboty … Składniki : kilka garści pomidorków koktajlowych 4-5 liści świeżej bazylii na słoik 1 duży ząbek czosnku na słoik 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu na słoik ( słoik około 300 ml ) 1 łyżka oleju , także na słoik Zalewa : 1 l wody 1,5 szklanki(...)octu spirytusowego 10 % 2 szklanki cukru 1 łyżka soli Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia . Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy i układamy w słoikach , przekładając listkami bazylii oraz pociętymi ząbkiem czosnku . Dodajemy pieprz , olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia
Ogrodnik w podróżyubiegłym roku miałam prawdziwy wysyp pomidorów na mojej mini działce :) Zrobiłam kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc na bieżąco je zrywam i dzieci zajadają :) Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli mielony czarny pieprz 1 listek laurowy na słoik 4 kulki ziela angielskiego na słoik Zalewa: 1 szklanka octu(...)gorczycy Sposób przygotowania: 1. Pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Warzywa zamieszać razem w jednej misce, Dodać pieprzu wedle uznania. 2. Warzywa ciasno ułożyć do przygotowanych wcześniej słoików. Dodać też listek laurowy i ziele angielskie do każdego słoika. 3. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego
Kuchnia domowa Aniklik ], a tu [klik] z dodatkiem miodu i ja zalewę gotowałam, ale warto spróbować.Wykorzystałam przyprawy Cykoria , polecam firma ma bogaty asortyment przypraw . Składniki potrzebne do przygotowania 1 słoika ogórków ( pojemność 0,9 l) na dno każdego słoika włożyć: 5 – 6 plasterków świeżej marchewki (obranej) kilka małych gałązek kopru (z nasionami) 2 – 3 ziarna ziela angielskiego Cykoria 1 mały(...)szkl. octu 10 % 1 czubata łyżka soli 5 czubatych łyżek cukru Składniki zalewy wymieszać (nie gotować!, tylko dobrze wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły), wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką, wlać zimną (!) wodę do 2/3 wysokości słoików. Zagotować pod przykryciem i od wrzenia gotować 2-3 minuty (czas zależy od wielkości
Moje domowe kucharzeniesałatek i nie tylko. Już nie mogę się doczekać spróbowania go :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 1 kalafior kilka gałązek kopru czosnek ( ja dawałam 2 ząbki do jednego słoika) chrzan Zalewa: 2,5 litra wody 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 1 łyżka cukru 1. Kalafiora myjemy, oddzielamy różyczki, dzielimy je na mniejsze. Chrzan strugamy na cienkie wiórki, czosnek obieramy(...)Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. 3. Do wyparzonych słoików na spód dajemy koper, chrzan i czosnek, następnie układamy dość ciasno różyczki kalafiora. Całość zalewamy gorącą zalewą. Dobrze zakręcamy. Jeden dość duży kalafior do wypełnienia 4 słoików 0,9 litra, ja dałam do mniejszych słoików i wyszło mi 5 słoików :-) Zdjęcia robione zaraz
kruche babeczkipomyślałam że czemu by nie zrobić cukini z musztardą. Lekko mdłej cukini musztarda nada ostrawy posmak. Zapraszam :) około 5 średniej wielkości cukini ( nie przerośniętej ) 4 cebule do każdego słoika włożyć po : 1 łyżeczce gorczycy 1 /2 łyżeczki ziarenek pieprzu 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku zalewa : 1 l wody 3/4 szklanki octu(...)szklanka cukru 2 łyżki soli 6 łyżeczek musztardy Do garnka wlewamy wodę,ocet, dodajemy cukier, sól i musztardę, zagotowujemy Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.Do każdego wkładamy przyprawy jak w przepisie. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w pół plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Cukinię i cebulę posypujemy1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, następnie
Sama słodycz i szczypta chilipostaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała galaretkę dając objętościowo(...)cukru, ile było soku z porzeczek. Czyli np. na litr wyciśniętego soku 1 litr cukru. Pamiętam, jak patrzyłam na sok zamieniający się w galaretkę jeszcze nawet przed rozlaniem do słoików. Wtedy to była dla mnie istna magia, dziś już wiem, że porzeczki zawierają bardzo dużo pektyn, które powodują tężenie galaretki. Wiem także, że czasem galaretka nie chce stężeć, być może
Obiad gotowypikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały. jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi ogórkami to zapraszam do wypróbowania :) około 2 kg dużych ogórków do słoika : 1 łyżeczka gorczycy Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 2 ząbki czosnku 1 baldach kopru zalewa : 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka(...)łyżki soli 1 szklanka ostrego ketchupu Do garnka wlać wodę, dodać cukier ocet, sól i ketchup, zagotować. Ogórki dobrze umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha, następnie do każdego włożyć przyprawy jak podałam w przepisie.Ogórki układamy w słoiku dość ściśle i zalewamy ciepłą zalewą. Słoik wkoło wycieramy i zakręcamy
Sama słodycz i szczypta chilikilo ogórków 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej ok. 1 szklanka soli Zalewa: 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody Dodatkowo: 2-3 marchewki do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić(...)wymieszać i odstawić na około godzinę. Należy pamiętać, że grubiej pokrojone ogórki muszą dłużej stać w solance. Kiedy ogórki przejdą solą należy odsączyć je na durszlaku. Do każdego wyparzonego słoika rozłożyć przyprawy, a także po kilka plasterków marchewki. Następnie rozłożyć odsączone ogórki do słoików, musi być około 3/4 wysokości słoika. Wszystkie składniki zalewy przelać do garnka i zagotować. Zalać przygotowaną
talerz przyjemnościzaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 baldach kopru Zalewa : 2,5 l wody 1 szklanka octu 10 łyżek cukru(...)cebulę obieramy. Pomidory i marchew kroimy w pół plasterki jeśli są małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików wkładamy, koper, czosnek, ziele, pieprz i liść laurowy, następnie przekładamy mieszankę warzywną i zalewamy gorącą zalewą.Słoik wycieramy i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą
Sama słodycz i szczypta chiliręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki. Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :) 2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA: Potrzebne Wam będą: 1 litr wody kilka pęczków botwiny 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 6-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki Botwinę dokładnie(...)kawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam. Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach. Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu
Moja Książka Kucharskamałosolne! Bo z dodatkiem papryczki chili, są pyszne! Więcej przepisów znajdziesz w zakładce SPIŻARNIA SKŁADNIKI: - letnia przegotowana woda - sól kamienna lub morska - ziele angielskie po 3 -4 sztuki na słoik litrowy - gorczyca/ łyżeczka na 1l słoik - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 1-3 ząbki czosnku (jak lubisz) - 1/2 papryczki chili - kwiat kopru - koperek zielony - ja dodałam jeszcze kilka ziaren różowego(...)dokładnie umyj. Zalej wodą w misce i odstaw na 1 godzinę. Wodę zagotuj i przestudź. Na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli. Wszystkie przyprawy umieść w słoiku. Ogórki jasną końcówką układaj ku dołowi w słoiku. Ogórki powinny być dość mocno i ciasno ułożone. Zalej letnią wodą i zamknij słoik na 5 godzin. Po 5 godzinach słoik rozszczelnij
SMYKWKUCHNIidealny dodatek do grilla - ostre o delikatnym słodkim posmaku. Takie ogóreczki urozmaicą wasz grillowany posiłek, a ponadto doskonale sprawdzą się w roli przekąski na imprezie. Składniki na 2 duże słoiki: 1,5 kg ogórków gruntowych (ok. 30 szt) 2 łyżki soli 300 g cukru 1,5 szklanki octu 1 główka czosnku 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - chilli(...)dodaj chilli, całość podgrzewaj ok. 3 min - dodaj do octu z cukrem, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Z ogórków wylej wodę, którą puściły ogórki - przełóż je do wyparzonych słoików. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć (po równo) do 2 słoików. Zalewą zalej ogórki, zamknij słoiki - odstaw na 24 godziny, co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby zalewa pokryła każdą część
Alutka-Gotujeczosnku, chilli oraz olej. Zalewę studzimy i następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane ogórki - odstawiamy na około 12 godzin (najlepiej na całą noc). Krok 3. Zamarynowane ogórki ciasno układamy w słoikach, dopełniamy zalewą i mocno zakręcamy. Krok 4. Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 20 minut, wyjmujemy(...)odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki z ogórkami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smaczego
Moja Książka Kucharska