słoik - 12348 przepisów (strona:43/824)

agrest marynowany z pieprzem 106

smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć, „ogolić” - odciąć pozostałości dna kwiatowego i szypułki. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików z agrestem włożyć goździki. Zagotować wodę z cukrem i pieprzem. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć i wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą(...)temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml. Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu. Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....  Kieliszek do whisky single malt

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 102

czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć. Można oderwać szypułki ale nie koniecznie. Czereśnie ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki. Wodę zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować. Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić(...)garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy. Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml. W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni. Kieliszek do whisky single malt

królestwo garów
Kiełbasa ze słoika 197

grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Wlać wody na wysokość 3/4 słoika i gotować 1 godzinkę od zagotowania. Zostawić w garnku(...)wystudzenia. Tak przygotowaną kiełbaskę można przechowywać w lodówce przez miesiąc. Do przygotowania kiełbaski polecam słoiki o pojemności 0,5 l które są szerokie przy szyjce dlatego też wygodnie przekłada się mięsko jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbaskę.  Mięsko pasteryzuje wg zasad Jakuba Kuronia:   Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie

Monia miesza i gotuje
Zakwas na żurek 120

czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 12 ziarenek pieprzu mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie) Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać(...)letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika

Czerwień i błękit
Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym ;) 106

razu po rozkrojeniu. Wtedy zostanie tylko zakup pomidorów w puszce lub przecierów, albo... otworzenie własnego słoiczka z pomidorowymi przetworami. Dzisiaj mam dla Was nieskomplikowany przepis, na pomidory w słoiku, które są alternatywą dla pomidorów zapuszkowanych w całości. Taki słoik otworzony zimą ma zapach lata. ;) Pomidory w słoiku w... sosie pomidorowym Składniki na 4 słoiki 500 ml: 1 kg małych dojrzałych(...)minut. Doprawić do smaku. Mniejsze pomidorki lekko naciąć od spodu na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Całe pomidory dość ciasno układać w wyparzonych słoikach. Zalać gorącym sosem. Słoiki zakręcić, pasteryzować 30 minut w piekarniku w 110 C. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji

Pełny talerz
Grzyby leśne w occie (maślaki i podgrzybki brunatne) 110

Marynowane grzyby są idealne jako zakąska na zimno. Świetnie pasują jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie jest naprawdę szybkie, proste i łatwe.  Do słoików osobno wkładałam 2 rodzaje grzybów - po lewej stronie są czarne łebki, a po prawej - maślaki. Składniki na 3-4 małe słoiki: świeże grzyby, np. maślaki lub czarne łebki 2  małe cebule 1 łyżka gorczycy(...)szklanki octu i dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, cukier) oraz pokrojoną cebulę. Zalewę gotować kilka minut. Ugotowane grzyby odcedzić i od razu przełożyć do umytych oraz suchych słoików. Następnie grzyby zalać przygotowaną zalewą. Najlepiej za pomocą łyżki do każdego słoika włożyć kawałek cebuli. Przygotowane słoiki od razu zakręcić i postawić do góry dnem. Odwrócić dopiero wtedy, gdy słoiki

Ugotować
Ogórki kiszone + film 122

doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę . składniki na 5 litrowych słoików 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych 10 ząbków czosnku 10 liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 łodyga kopru z kwiatostanem korzeń chrzanu 5 liści wiśni 2 i 1/2 łyżki(...)soli kamiennej przepis Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy.Umyte słoiki wyparzamy, przygotowujemy nowe nakrętki. Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie kopru, po 2 ząbki czosnku ,obrany ze skórki korzeń chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2 liście laurowe , liść wiśni i po 3 ziarna ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy ogórki. W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra wody

Smakowite Dania
Kompot z wiśni + film 129

wykonaniu, a samo przygotowanie także nie zajmuje wiele czasu. Kompot zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem i sprawi że przeniesiemy się wspomnieniami do dni pełnych słońca. składniki na 3 litrowe słoiki 2 kg wiśni 18 łyżek cukru przepis Słoiki wyparzamy i przygotowujemy nowe nakrętki . Wiśnie myjemy i osuszamy, a następnie napełniamy, każdy litrowy słoik do 3/4 objętości, wiśniami. Do każdego słoika wsypujemy(...)łyżek cukru ,zalewamy gorącą przegotowaną wodą ale nie do pełna ponieważ musimy zostawić trochę miejsca na sok który wiśnie jeszcze puszczą . Słoiki zakręcamy, potrząsamy żeby cukier się rozpuścił i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką , dolewamy wodę i pasteryzujemy około 20 minut na małym ogniu . Następnie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem , po wystygnięciu zanosimy w chłodne miejsce

Smakowite Dania
DOMOWE BURACZKI W PYSZNEJ ODSŁONIE 282

czasie wyjmujemy z nich liście laurowe i ziela angielskie (dodaję zawsze takie bardzo duże, by łatwiej było je odszukać), buraki mieszamy i nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików, nakrętki dokładnie zakręcamy i słoiki pasteryzujemy. Ja wstawiam słoiki do dużego gara (największy jaki posiadam), zalewam wodą do min.1/2- max.3/4 wysokości słoików, przykrywam pokrywą i doprowadzam do wrzenia. Od zagotowania odliczamy 20 minut(...)możemy nasze słoiki wykładać na ściereczkę. Po kilku minutach ja dokręcam jeszcze zawsze nakrętki. Po wystudzeniu słoików (nakrętki powinny się wciągnąć) możemy je odłożyć do spiżarni, by tam czekały sobie na dogodny moment. Czym dłużej postoją tym w moim odczuciu uzyskują jeszcze lepszy smak (tylko, że u mnie trudno im postać...). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone) 149

barszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta  trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego(...)można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2  łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula  2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki  (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2  łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny

Gosia gotuje
Jak wyhodować kiełki w domu? Kiełki ze słoika - instrukcja krok po kroku. 211

Dziś przedstawiam odpowiedź na pytanie: jak wyhodować kiełki w domu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc spożywać(...)wieczór) Nasiona przesypujemy do naczynia, które zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na całą noc. Dzień 2  Wymoczone przez noc nasiona przesypujemy na sitko i płuczemy.  Przesypujemy je do słoika, którego otwór zatykamy złożoną na pół gazą (powinny być jej dwie warstwy). Zakładamy gumkę recepturkę by gaza nie spadła. Płuczemy nasionka wlewając wodę do słoika przez gazę (nie zdejmujemy

Szefowa kuchni
Kompot ze śliwek do słoików na zimę 122

śliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd pamiętam i dzisiaj dziele się z Wami tym klasycznym ale jakże sprawdzonym i niezastąpionym przepisem. Kompot ze śliwek do słoików na zimę SKŁADNIKI: około 4 kg śliwek 4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik przegotowana woda - wrząca PRZYGOTOWANIE: Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przebieramy.  Następnie je pestkujemy przecinając(...)połówki.  Śliwki przekładamy do umytych litrowych słoików.  Do każdego litrowego słoika wsypujemy 4 łyżki stołowe cukru.  Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy.  Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut.  Wyciągamy i odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sok z truskawek na zimę. 117

Składniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania :   Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę(...)soku i opadną.  Następnie uzupełnić truskawkami każdy słoik, wyczyścić brzegi słoika, zakręcić czystymi wieczkami. Pasteryzować przez 15-20 minut. Przestudzone słoiki odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie, najlepiej do piwnicy lub spiżarni.    W zimie otwieramy słoik z naszym truskawkowym sokiem, nalewamy 1/3 szklanki soku, dodajemy do pełna czystej wody i pijemy nasz soczek. Jest pyszny, robię

Przepisy i porady kulinarne
Ogórkowy Śledź a'la Matias 135

jednocześnie. Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny(...)mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki  ( mogą

ClauditteMissCooking
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 175

sobie znając z góry odpowiedź.  Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie!  Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego.  To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:)  Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso(...)Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie!  Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend.  HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku  1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam

KUCHARNIA