delikatesowej. Ja używam musztardy kieleckiej, ale możecie użyć swojej ulubionej, ale pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ostrością. Musztardę najlepiej rozmieszać rózgą lub trzepaczką. Jeśli w trakcie upychania ogórków do słoików, zalewa wam się rozwarstwi, to wystarczy zamieszać. Do wyparzonych słoików wsadzamy ogórki. Ogórki obrane, pokrojone na ćwiartki. Mniejsze wystarczy przedzielić na pół (wzdłuż). Jeśli macie duże ogórki, to można pokroić(...)grube plastry. Ogórki układam „na stojąco”, tak jak kiszone. Układam ciasno. Do każdego słoika dokładam jeden liść laurowy, dwie kulka ziela angielskiego i na czubku łyżeczki, trochę ziaren białej gorczycy. Dolewam zalewę, tak żeby przykryło ogórki. Słoiki zakręcam i pasteryzuje. Ja pasteryzuje w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez 25 minut. Po tym czasie wyciągam, układam do góry dnam
ladykitchenwiesz, że przygotowanie domowego majonezu to nie jest nic trudnego? Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym dobry olej lub oliwa z oliwek, a także blender "żyrafa" i słoik. I jedna kwestia jest bardzo istotna. Pamiętaj, aby słoik - ja używam litrowego - nie był za duży. Najważniejsze jest to, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika(...)może być za szerokie. Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczny majonez, bez żadnych dodatków → domowy majonez w słoiku . Natomiast majonez czosnkowy można wykorzystać do przepysznych → patatas alioli, czyli hiszpańskich czosnkowych ziemniaków . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitymomentu jak wyjaśniono mi, że kimchi oznacza w sumie styl kiszenia, to w aromatycznej i ostrej mieszance ląduje wszystko. Czasem eksperymenty wołają o pomstę do nieba, czasem otwarcie słoika powoduje uruchomienie alarmu we wszystkich jednostkach ratownictwa chemicznego, a czasem wychodzą zachwycające rzeczy. Tak było z ananasem. Kimchi z ananasa to dobro, to pyszny dodatek do sałatek, tortilli, tacosów, grilli(...)reszta składników może nam podrażnić dłonie. Ananasa najlepiej wrzucić do miski metalowej lub szklanej, dodać pastę w całości i oddać się nacieraniu każdego kawałka. Natartego ananasa układamy w słoikach. Dość ciasno układamy. Można ułożyć w naczyniu kamionkowym, ja preferuje słoiki. Słoiki lekko zakręcamy i trzymamy 3 dni na blacie. Zacznie pachnieć miło, ananas puści sok, więc lekko potrząsamy słoikiem
ladykitchenkoszyka PRZEPIS ZAKWAS NA CHLEB Składniki: mąka żytnia TYP 720 lub TYP 2000 woda (może być dobrej jakości woda z kranu lub woda źródlana) Sprzęt: duży wyparzony wrzątkiem słoik miseczka (nie metalowa) silikonowa lub drewniana łyżka (nie metalowa) waga kuchenna do przykrycia: kawałek materiału i gumka lub kawałek folii aluminiowej Uwaga: dokarmianie zakwasu rób codziennie mniej więcej o tej samej(...)przygotowanego zakwasu ze słoja i wymieszaj. Resztę przygotowanego wcześniej zakwasu wyrzuć, nie będzie Ci potrzebna, lub rozmnóż podobniej jak odjęte 50 g i daj znajomym lub upiecz dużo chlebów :). Słoik bardzo dokładnie umyj, wyparz i wtedy włóż z miski przygotowaną mieszaninę. Zrobiłaś/eś właśnie odświeżanie zakwasu, czyli do małej ilości zakwasu dodałeś sporą ilość świeżej mąki i wody
nietylkopasta.plleżakowaniu będzie gotowy do użycia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowy zakwas żytni na żurek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zakwas Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 10 min. Kalorie 170 kcal Domowy zakwas na żurek bez konserwantów. Gotowy w zaledwie 4 – 5 dni od momentu umieszczenia składników zakwasu w słoju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)żytniej 5 ząbków czosnku ekologicznego w łupinie 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskie 1/2 łyżeczki soli 500 ml letniej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj duży półlitrowy słoik, gazę bawełnianą i gumkę recepturkę lub kawałek sznurka. Do słoika wsyp mąkę żytnią oraz ząbki czosnku całe wraz z łupiną. Dodaj zioła i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, i sól
ProstePesto.plJabłecznik ucierany z musem jabłkowym Dziś na deser poleca się jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :) Zobaczcie, jak przygotować ucierany jabłecznik jak u babci na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc jeśli przygotowaliście w tym roku mus jabłkowy do słoików na zimę, koniecznie wykorzystajcie go do upieczenia tej pysznej szarlotki. Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym zawsze się udaje, warto jednak pamiętać o kilku sprawach. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a rozpuszczone masło wystudzone. Jajka
Lekcje w kuchniowadów raz na zawsze! Wskazówka nr 1: stwórz pułapkę na muszki. Aby szybko i sprawnie pozbyć się gnatów, zrób domową pułapkę na owady! Aby to zrobić: a. weź szklany słoik z pokrywką; b. wywiercić kilka otworów w pokrywie za pomocą śrubokręta lub noża; c. wlej trochę octu z cydru na dno słoika i poczekaj. Muszki, bardzo przyciągnięte zapachem octu, wejdą(...)słoika i utkną w nim. Aby zmaksymalizować efekt tej sztuczki, możesz również dodać cytrynę do octu: będziesz miał szansę uwięzić jeszcze więcej owadów! Do tej w 100% naturalnej końcówki można użyć także czerwonego wina lub płynu do mycia naczyń. Alternatywnie, można stworzyć pułapkę z pustą butelką. Umieścić nieobrobioną butelkę w strategicznym miejscu (np. na blacie roboczym) i wlać coś
sierotka maRysia w kuchniwolnej od konserwantów. Słoiczki ze słodko – kwaśnym cudeńkiem przygotujesz w 2 godziny, możesz przechowywać je przez kolejne 3 miesiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików 5 od 11 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sos Kuchnia: Orientalna Trudność: Łatwe Ilość 2 litry Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz. 40 min. Kalorie 300 kcal Orientalny(...)słodko – kwaśny do słoików. Domowej roboty sos z pomidorami, ananasem, papryką i kukurydzą w wygodnych słoiczkach. Składniki: 2 kg pomidorów malinówek 500 g cebuli 5 ząbków czosnku ekologicznego 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa 1 papryka żółta 1 puszka ananasa pokrojonego na cząstki 1 puszka kukurydzy ZALEWA 130 ml octu 10 % 250 g zwykłego cukru 1 czubata łyżeczka soli
ProstePesto.plOdkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce. Drukuj Zakwas żytni chlebowy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Łatwe Porcje 1 słoik Przygotowanie 10 min. Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej(...)szklanki letniej wody Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ Do większego wyparzonego wrzącą wodą słoika wsyp pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlej pół szklanki letniej wody. Zamiast wieczka słoik przykryj gazą i owiń gumką recepturką. Słoik pozostaw na cały dzień w ciepłym miejscu, unikając przeciągów i bezpośrednich ostrych promieni słonecznych. Po kilku godzinach od leżakowania zakwas wymieszaj i pozostaw w tych
ProstePesto.plProsta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia
Niedzielny kucharzMieliście okazję próbować kiedyś takiej swojskiej kiełbasianki ze słoika, ze smalczykiem, galaretką...? Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam się tym zajadać, ale od dłuższego już czasu nie mam takiej możliwości, a kupne to jednak nie to samo. Dlatego postanowiłam, że sama sobie zrobię choć w ilości takiej, że nawet nie pasteryzowałam, nie zakręcałam nawet słoików do pieczenia. Mąż miał gotowe(...)300g karkówki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy
Kuchnia w czekoladzieszklanka octu 10% (250ml) - 3 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) - kilka kulek ziela angielskiego - kilka liści laurowych (po 1-2 na słoik) - 1-2 większe cebule - 1 mniejsza marchewka - po 1/4 -1/3 łyżeczki ziaren gorczycy (nie jest to konieczne) Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry, umieścić w garnku z 5 szklankami wody(...)sól oraz ksylitol lub cukier i doprowadzić do wrzenia. Palnik zmniejszyć, kilka minut gotować tak, by cebula zmiękła. Następnie dodać cienkie plastry marchewki i szklankę octu, całość zagotować. W słoikach umieścić gorczycę, układać kawałki obsmażonej ryby (niezbyt ciasno) i zalewać partiami gorącą zalewą octową. W miarę równomiernie rozdzielić plastry marchewki, liście laurowe i ziela angielskie do każdego słoika. Wypełnione słoiki
Smaczne Zdrowemiski w której moczyła się kapusta wlewamy sos. Kapustę należy dokładnie odcisnąć w dłoniach. Odciśnietą kapustę przekładamy do miski z sosem. Zakładamy rękawiczki i dokładnie wszystko mieszamy. Do czystych słoików przekładamy kapustę z sosem. Kapustę ugniatamy w słoiku. Słoików nie napełniamy do końca, zostawiamy miejsce ponieważ w procesie fermentacji kapusta lekko nam się uniesie. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze(...)pokojowej na 2 dni. Po tym czasie słoiki chowamy do lodówki. Kapusta jest idealna do spożycia po ok. 1 tygodniu. The post Kimchi Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyskorzystać, zwłaszcza, że sałatka z papryki , szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach. S kładniki na 4 litrowe słoiki: 3 kg czerwonej papryki 1 cebula Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu miodu 2 łyżki soli 2 łyżeczki gorczycy 6 ziaren czarnego pieprzu(...)Sposób przygotowania: Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Przekroić każdą na mniejsze kawałki. Na dno każdego słoika wrzucić po kawałku cebuli. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą paprykę w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików, zagotować i pasteryzować jeszcze około
Gosia gotuje