garnka z zagotowaną zalewą. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż warzywo będzie półtwarde. Kiedy nagryziemy paprykę ma ona stawiać lekki opór. Wyławiamy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego słoika dajemy płaską łyżeczkę gorczycy i małą kulkę ziela angielskiego. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy od momentu zagotowania 4 - 8 minut ( mały słoik -duży słoik). Jeżeli nie mamy dużego(...)garnka - paprykę dodawajmy do zalewy w partiach. Ja swoją robiłam na 3 razy. Można też słoiki zawekować spirytusem, podobnie jak robiłam to przy gruszkach (klik) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceróżni się od zwykłej marynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak pomidor,papryka i czosnek , tak więc udane trio na zimowe dni Składniki na 5 słoików 0,5 l : 3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli zalewa : 1 l soku pomidorowego -gęstego 1 szklanka cukru(...)szklanka octu 1 łyżka chilli jedna łyżka oleju na jeden słoik Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli , dodając posiekane cieniutko ząbki czosnku , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 godziny – wszystko po to żeby
Ogrodnik w podróżyprzepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu Fabryki już nie ma od kilkudziesięciu lat , ale przepis pozostał w mojej rodzinie i co roku(...)wyjdzie za dużo zalewy można ją spokojnie przechować w lodówce do następnego razu ) 2 l wody 2 łyżki soli gorczyca biała- 1 płaska łyżeczka na 0,5 l słoik 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na 0,5 l słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek cukru 6 szklanek octu spirytusowego 10 % Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu
Ogrodnik w podróżyOboje bardzo lubimy leczo. Często robimy je też w formie przetworów. Właśnie leczo w słoikach, ratowało nas niejednokrotnie, kiedy pojawili się niezapowiedziani, ale bardzo głodni Goście. W Al-Khobar , przetworów robić nie będziemy, ale mam nadzieję, że Wam przyda się ten przepis :) Składniki (na 5 - 6`słoików o pojemności ok. 1 litra) 3 kg różnokolorowej mięsistej papryki(...)nadal dusić na wolnym ogniu do czasu, aż papryka będzie na pół twarda. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Gorące leczo przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć i pasteryzować około 20 minut. Po otwarciu słoika do tak przygotowanego leczo wystarczy dodać podsmażoną kiełbaskę lub boczek i obiad gotowy :) Sposób krojenia papryki do leczo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowaliśmy dla Was we współpracy z Techland. A jako że mamy teraz okres Halloween, rozpoczniemy od nawiązania do Farmy Dyniowej z Villedor. Na terenie wspomnianej farmy można znaleźć mnóstwo słoików z marynowaną dynią – i jest to nasz pierwszy przepis do przygotowania! Jako hołd dla mieszkańców Villedor, którzy uprawiają warzywa i trzymają kozy w zagrodach na dachach budynków – uzupełnimy(...)współpracy z Techland VIDEO PRZEPIS MARYNOWANA DYNIA i SAŁATKA Z KRWISTYM WIŚNIOWYM DRESSINGIEM Dying Light 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h + 2 dni na marynowanie CENA: średnia PORCJE: 1 duży słoik + 1 porcja sałatki TRUDNOŚĆ: łatwe POTRZEBNE: nóż garnek z pokrywką słoik małe sitko miseczki SKŁADNIKI: MARYNOWANA DYNIA: 600g jadalnej dyni (np. dyni piżmowej), pozbawionej nasion, obranej i pokrojonej w kostkę
Nerds Kitchendelikatesowej. Ja używam musztardy kieleckiej, ale możecie użyć swojej ulubionej, ale pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ostrością. Musztardę najlepiej rozmieszać rózgą lub trzepaczką. Jeśli w trakcie upychania ogórków do słoików, zalewa wam się rozwarstwi, to wystarczy zamieszać. Do wyparzonych słoików wsadzamy ogórki. Ogórki obrane, pokrojone na ćwiartki. Mniejsze wystarczy przedzielić na pół (wzdłuż). Jeśli macie duże ogórki, to można pokroić(...)grube plastry. Ogórki układam „na stojąco”, tak jak kiszone. Układam ciasno. Do każdego słoika dokładam jeden liść laurowy, dwie kulka ziela angielskiego i na czubku łyżeczki, trochę ziaren białej gorczycy. Dolewam zalewę, tak żeby przykryło ogórki. Słoiki zakręcam i pasteryzuje. Ja pasteryzuje w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez 25 minut. Po tym czasie wyciągam, układam do góry dnam
ladykitchenwiesz, że przygotowanie domowego majonezu to nie jest nic trudnego? Wystarczy kilka podstawowych składników, w tym dobry olej lub oliwa z oliwek, a także blender "żyrafa" i słoik. I jedna kwestia jest bardzo istotna. Pamiętaj, aby słoik - ja używam litrowego - nie był za duży. Najważniejsze jest to, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika(...)może być za szerokie. Na blogu znajdziesz również przepis na klasyczny majonez, bez żadnych dodatków → domowy majonez w słoiku . Natomiast majonez czosnkowy można wykorzystać do przepysznych → patatas alioli, czyli hiszpańskich czosnkowych ziemniaków . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitymomentu jak wyjaśniono mi, że kimchi oznacza w sumie styl kiszenia, to w aromatycznej i ostrej mieszance ląduje wszystko. Czasem eksperymenty wołają o pomstę do nieba, czasem otwarcie słoika powoduje uruchomienie alarmu we wszystkich jednostkach ratownictwa chemicznego, a czasem wychodzą zachwycające rzeczy. Tak było z ananasem. Kimchi z ananasa to dobro, to pyszny dodatek do sałatek, tortilli, tacosów, grilli(...)reszta składników może nam podrażnić dłonie. Ananasa najlepiej wrzucić do miski metalowej lub szklanej, dodać pastę w całości i oddać się nacieraniu każdego kawałka. Natartego ananasa układamy w słoikach. Dość ciasno układamy. Można ułożyć w naczyniu kamionkowym, ja preferuje słoiki. Słoiki lekko zakręcamy i trzymamy 3 dni na blacie. Zacznie pachnieć miło, ananas puści sok, więc lekko potrząsamy słoikiem
ladykitchenkoszyka PRZEPIS ZAKWAS NA CHLEB Składniki: mąka żytnia TYP 720 lub TYP 2000 woda (może być dobrej jakości woda z kranu lub woda źródlana) Sprzęt: duży wyparzony wrzątkiem słoik miseczka (nie metalowa) silikonowa lub drewniana łyżka (nie metalowa) waga kuchenna do przykrycia: kawałek materiału i gumka lub kawałek folii aluminiowej Uwaga: dokarmianie zakwasu rób codziennie mniej więcej o tej samej(...)przygotowanego zakwasu ze słoja i wymieszaj. Resztę przygotowanego wcześniej zakwasu wyrzuć, nie będzie Ci potrzebna, lub rozmnóż podobniej jak odjęte 50 g i daj znajomym lub upiecz dużo chlebów :). Słoik bardzo dokładnie umyj, wyparz i wtedy włóż z miski przygotowaną mieszaninę. Zrobiłaś/eś właśnie odświeżanie zakwasu, czyli do małej ilości zakwasu dodałeś sporą ilość świeżej mąki i wody
nietylkopasta.plleżakowaniu będzie gotowy do użycia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowy zakwas żytni na żurek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zakwas Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 10 min. Kalorie 170 kcal Domowy zakwas na żurek bez konserwantów. Gotowy w zaledwie 4 – 5 dni od momentu umieszczenia składników zakwasu w słoju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)żytniej 5 ząbków czosnku ekologicznego w łupinie 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskie 1/2 łyżeczki soli 500 ml letniej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotuj duży półlitrowy słoik, gazę bawełnianą i gumkę recepturkę lub kawałek sznurka. Do słoika wsyp mąkę żytnią oraz ząbki czosnku całe wraz z łupiną. Dodaj zioła i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, i sól
ProstePesto.plJabłecznik ucierany z musem jabłkowym Dziś na deser poleca się jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :) Zobaczcie, jak przygotować ucierany jabłecznik jak u babci na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc jeśli przygotowaliście w tym roku mus jabłkowy do słoików na zimę, koniecznie wykorzystajcie go do upieczenia tej pysznej szarlotki. Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym zawsze się udaje, warto jednak pamiętać o kilku sprawach. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a rozpuszczone masło wystudzone. Jajka
Lekcje w kuchniowadów raz na zawsze! Wskazówka nr 1: stwórz pułapkę na muszki. Aby szybko i sprawnie pozbyć się gnatów, zrób domową pułapkę na owady! Aby to zrobić: a. weź szklany słoik z pokrywką; b. wywiercić kilka otworów w pokrywie za pomocą śrubokręta lub noża; c. wlej trochę octu z cydru na dno słoika i poczekaj. Muszki, bardzo przyciągnięte zapachem octu, wejdą(...)słoika i utkną w nim. Aby zmaksymalizować efekt tej sztuczki, możesz również dodać cytrynę do octu: będziesz miał szansę uwięzić jeszcze więcej owadów! Do tej w 100% naturalnej końcówki można użyć także czerwonego wina lub płynu do mycia naczyń. Alternatywnie, można stworzyć pułapkę z pustą butelką. Umieścić nieobrobioną butelkę w strategicznym miejscu (np. na blacie roboczym) i wlać coś
sierotka maRysia w kuchniwolnej od konserwantów. Słoiczki ze słodko – kwaśnym cudeńkiem przygotujesz w 2 godziny, możesz przechowywać je przez kolejne 3 miesiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików 5 od 11 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sos Kuchnia: Orientalna Trudność: Łatwe Ilość 2 litry Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz. 40 min. Kalorie 300 kcal Orientalny(...)słodko – kwaśny do słoików. Domowej roboty sos z pomidorami, ananasem, papryką i kukurydzą w wygodnych słoiczkach. Składniki: 2 kg pomidorów malinówek 500 g cebuli 5 ząbków czosnku ekologicznego 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa 1 papryka żółta 1 puszka ananasa pokrojonego na cząstki 1 puszka kukurydzy ZALEWA 130 ml octu 10 % 250 g zwykłego cukru 1 czubata łyżeczka soli
ProstePesto.plOdkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce. Drukuj Zakwas żytni chlebowy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Łatwe Porcje 1 słoik Przygotowanie 10 min. Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej(...)szklanki letniej wody Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ Do większego wyparzonego wrzącą wodą słoika wsyp pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlej pół szklanki letniej wody. Zamiast wieczka słoik przykryj gazą i owiń gumką recepturką. Słoik pozostaw na cały dzień w ciepłym miejscu, unikając przeciągów i bezpośrednich ostrych promieni słonecznych. Po kilku godzinach od leżakowania zakwas wymieszaj i pozostaw w tych
ProstePesto.pl