mieszając. Kiedy owoce już się rozpadną dodać cukier i zamieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby cukier dokładnie się rozpuścił. W czasie kiedy szykujemy dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy w 100 stopniach. Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z wodą. Kiedy dżem jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy wygotowanymi(...)wysuszonymi nakrętkami. Garnek z dżemem podczas napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio przed nałożeniem dżemu. Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do górny dnem na około kwadrans. Następnie słoiki pasteryzujemy (w piekarniku lub garnku z wodą
Sto kolorów kuchniwolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał. Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu. Nalepszy Sos pomidorowy na zimę : Składniki na 4 słoiki 250 ml: 3 kg pomidorów Lima 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 pełna łyżeczka kolorowego(...)głęboki smak i aromat, oraz aby sos się odpowiednio zredukował i stał się gęsty..Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy sos dokładnie blenderem aż uzyska gładką konsystencję. Sos przekładamy do słoików, na wierzch wlewamy po pół łyżeczki oliwy, zakręcamy nakrętki. Słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą, wyłożonego bawełnianą ściereczką, nie mogą się słoiki dotykać, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i pasteryzujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękupując ogórki, żeby były niezbyt duże, muszą być twarde, łatwiej się je szatkuje, są do tego słodsze i nie mają dużych pestek. Smak tej sałatki? Delikatny słodko-kwaśny. 8 słoików sałatki szwedzkiej z ogórków o pojemności 500 ml stoi już w mojej szafce na przetwory. Niedługo zabiorę się też za kiszenie ogórków na zimę. Sałatka szwedzka na zimę: składniki(...)ogórków gruntowych 2 litry wody 1/3 szklanki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10% do każdego słoika: kilka plasterków marchewki 2 ziarna ziela angielskiego po 2 ziarna pieprzu czarnego, czerwonego, białego i zielonego ½ łyżeczki gorczycy *szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy na szatkownicy w cienkie plasterki wraz ze skórką. Obraną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski. składniki: ogórki gruntowe do każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami, 1 duży liść chrzanu, 1 spory kawałek korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli mamy kilka listków wiśni(...)czarnej porzeczki zalewa 2 litry zimnej przefiltrowanej wody 4 płaskie łyżki soli kamiennej Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru
Monia miesza i gotujeroku z moich grządek zbieram bardzo dużo ogórków, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca(...)Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku. 2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki. 3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach. 4. Z podanych składników ugotować
Pasja SmakuWitam Was, kochani! Dziś mamy do przedyskutowania kwestię etykietek na słoik (ponownie) oraz przepisu na OGÓRKI WARSZAWSKIE. Tym razem zacznę od etykietek. Wczoraj, czyli w poprzednim poście podałam Wam jeden ze sposobów, domowych sposób na etykietki --- klik . Znalazłam jeszcze prostsze rozwiązanie. W sklepach z artykułami papierniczymi / w hurtowniach papierniczych, znaleźć można nalepki do metkownicy, czyli te cenowe metki(...)tychże metek. Wystarczy na każdej takiej nalepce napisać rok produkcji i proszę! Bez żadnych dodatkowych wysiłków zaprowadzimy w ten sposób porządek w naszej spiżarni. *********************************************************************************** Zdjęcia metek są właśnie zdjęciami słoików z OGÓRKAMI WARSZAWSKIMI. Przepis jest chyba jeden i znany przez wszystkich. Jednak postanowiłam go umieścić na blogu, w celu uwiecznienia, że także je robię. Skoro mój blog pełn funkcję dziennika
W kuchni Karmel-itkiJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przez ostatnie dwa dni mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które(...)ocet i dodać pieprz. Całość zagotować, a potem pogotować na palniku o małej mocy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiając w pewnym momencie solą i cukrem. Warzywną pulpę umieścić w słoikach. Dokładnie zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną. Wstawić do garnka słoiki. Wlać ciepłą wodę do wysokości szyjek. Doprowadzić wodę do wrzenia, a potem gotować 12 minut na palniku o małej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 kg ogórków polnych przyprawa do ogórków kwaszonych 2 główki czosnku sól Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0,9 litra) wsyp 1 łyżkę stołową przyprawy, włóż 1 obrany ząbek czosnku. Przygotuj solankę z 1 litra wody i 1 łyżki soli. Przygotowane ogórki włóż do słoika i zalej przygotowaną wcześniej solanką. Słoik zamknij. Odstaw(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie słoik pasteryzujemy 10 minut celem przerwania fermentacji. Następnie słoik odwracamy do góry dnem i stawiamy na blacie kuchennym na kilka godzin
Przepisy kulinarne babci AntoninyDobre rzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować . Czasami warto się pomęczyć a s mak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera(...)zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiapetyt na odmienne, bardziej lekkie, warzywno – owocowe menu Nachodzi nas ochota na sałatki, owocowe desery, grillowane mięsa. Ostatnio dostałem kilka wiadomości z pytaniem kiedy nowa sałatka w słoiku ponieważ ta z krewetkami i makaronem shiritaki już się przejadła. Dziś nadszedł czas na kolejną taką propozycję do zabrania czy to do pracy, czy do szkoły, na uczelnię, do samochodu(...)dressing na bazie sosu sriracha i naprawdę otrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika. Składniki na sałatkę pomidorki koktajlowe cukinia marchewka natka pietruszki kolendra kalarepa seler naciowy czerwona cebula Składniki na dressing: 1/2 łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka musztardy DIJON 1/2 łyżki miodu
PaleoLifeSzlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mielonka ze słoika , to jedna z najsmaczniejszych kiełbas , pod warunkiem ,że jest wyrobem domowym . Naprawdę prosta w wykonaniu , mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być kłopotliwa . Jeśli chodzi o smak ..wyobraźcie(...)domowe wędliniarstwo – bardzo praktyczne i odprężające zajęcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Raz spróbujecie i już nigdy nie przestaniecie Składniki na około 6-7 słoików o pojemności 300 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej o,5 kg świeżego boczku 0,5 kg chudziutkiej szynki wieprzowej 1 czubata, łyżka suszonych drobno- mielonych warzyw ( marchew, seler,korzeń
Ogrodnik w podróżywalki z chorobą. Ale nie byłabym sobą, gdybym resztkami sił czegoś nie upichciła, na szybko upiekłam ciacha, trochę inaczej. Już kiedyś przedstawiłam na blogu ten patent ze słoikami ( przepis znajdziecie tu ), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę, tj. nie ma w niej dodatku cukru. Składniki na 6 ciastek pieczonych w słoikach o pojemności(...)około 300 ml (to są zwykłe słoiki po dżemach): 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 150 ml oleju roślinnego 150 g daktyli 150 ml gorącej wody (do namoczenia daktyli) łyżka soku z cytryny 1 banan 50 g orzechów łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez około 30 minut (szczerze, u mnie to zazwyczaj
greenscarfręką ma się flaki , czy osłonki , a chęć zjedzenia pysznej czarnej kaszanki , jest często " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tak więc można z powodzeniem użyć słoików i też jest ok . Kaszanka zawekowana , przechowuje się długo w lodówce , nawet 2-3 miesiące . Jest tak samo pyszna , jak ta z osłonek , a odgrzana z cebulką , to po prostu(...)czarna poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek
Ogrodnik w podróżySkładniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden słoik odmierzyć(...)wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik z ogórkami tak jak najwięcej się da, dokładnie zakręcić
Pychotkaaa