Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Bardzo lubię ogórki szczególnie małosolne i kiszona, ale takim w occie też nie  pogardzę. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszne, chrupiące ogórki  konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu,  kanapki albo po prostu do schrupania. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 3 marchewki 2 cebule na każdy słoik ok 900 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy baldachim kopru z ziarenkami 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu ziarnistego 1 duży liść laurowy zalewa 3 L wody 2,5 szkl... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu magiczna kuchnia Kasi

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.