Przepis na : śniadanie
Śliwki węgierki mają w sobie bardzo dużo cukrów i dlatego można przyrządzić z nich powidła bez grama słodziwa i bez pasteryzacji :) Robię tak od lat w hurtowych ilościach, więc wiem, co piszę. To jedyne ze znanych mi owoców, z których można przygotować jednoskładnikowe powidła (powidła w 100% śliwkowe). Pomysł na zrobienie pierwszych powideł śliwkowych bez cukru zrodził się w mojej głowie po przeczytaniu artykułu w którymś z czasopism na temat diety dla cukrzyków. Śliwki zostały wyróżnione na pierwszym miejscu s... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)