ugniatania. Niestety te piękne czasy dawno minęły i kapustę kiszoną od dawna wyłącznie kupowałam. W tym roku w jednej z gazet znalazłam przepis na kolorową kapustę kiszoną w słoiku. Jeszcze nigdy takiej nie próbowałam, więc się skusiłam. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie. KOLOROWA KISZONA KAPUSTA Składniki: 1 kg białej kapusty 1 kg czerwonej kapusty 1 marchew(...)plastry. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapustę mieszamy z porem,marchwią i czosnkiem dodając nasiona kopru i kminku. Przekładamy do kamiennego garnka lub jeśli ktoś nie ma do słoików. W słoikach układamy ścisło. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy. Zalewamy kapustę, słoiki zakręcamy, ale niezbyt mocno. Jeśli kisimy w garnku to przykrywamy go talerzem,który czymś trzeba obciążyć. Kapusta
Bon appetit mon amiePrzyjeżdżamy z pustymi walizkami. Zjeżdżamy z wypełnionymi po brzegi. 3 książki na krzyż. Butelki. Słoiki. W okolicy połowy grudnia po wałówkach listopadowych już ani śladu. Szczęśliwi Ci ,którzy zjechali do domów na Mikołaja by odebrać porcję dobroci ( i prezenty) Czas zbierać szkło z mieszkania, pakować do walizki i zbierać się do domów rodzinnych. Słoiki same się z domu nie zabiorą(...)Butelki też. I chociaż moja wałówka z domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania
U Fiolkiobarczony jest ryzykiem upojenia alkoholowego lub zakochania się! Należy zachować wszelkie zasady ostrożności, wstrzymać się z podjadaniem podczas przygotowania przepisu oraz uważnie wybierać wybranka do podarowania słoiczka. Składniki: słoiki kilka pomarańczy ( średnio 2 na słoik) rum goździki/laski cynamonu Wykonanie: 1.Pomarańcze sparz i solidnie wyczyść szczoteczką *najlepiej zdobyć ekologiczne* 2.Pokrojone plastry pomarańczy wsadź do słoika. 3.Zalej rumem (możesz(...)dodać goździki bądź korę cynamonu) i zakręć szczelnie. 4.Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie. 5. Próbuj! Albo pakuj słoik i podaruj jako prezent chłopakowi (wraz z sercem na dłoni) . Przetestowałam rok temu. Zrobiłam. Opakowałam. Podarowałam. ... A teraz On testuje wszelkie umieszczane tutaj potrawy ;) (za 2 tygodnie dzień chłopaka! Idealny termin by zatopić pomarańcze w alkoholu
U FiolkiChyba każdy je lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :) Ogóreczki z tego przepisu wytrwają(...)może przyda się komuś za rok ;) ogórki gruntowe korzeń chrzanu czosnek koper z łodygami i baldachem sól kamienna do przetworów O'Sole Ogórki umyć i poukładać pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i łodygę kopru. Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Wodę zagotować z solą i gorącą zalewać
Smakołyki Asigodziny. Ja swoje powidła dosładzałam cukrem, ale wszystko zależy od słodkości owoców. Czas wykonania: 10 h 30 min (całość trwała 3 dni) Ilość porcji: 4 słoiki po 330 g Składniki: 2 kg (1,5 l) śliwek 150 g cukru Przygotowanie: Wyciągnąć pestki ze śliwek. Owoce dusić pod przykryciem na małym ogniu przez(...)potrzeby do indywidualnych upodobań). Gotować do momentu rozpuszczenia cukru (około 10 – 15 minut), od czasu do czasu mieszając. Tak otrzymane powidła przełożyć do słoików i zapasteryzować. Pasteryzacja : gotować przez 15 – 20 minut na małym ogniu, w garnku wyścielonym ścierką (poziom wody powinien wynosić około 2/3 wysokości słoika). Krok
KuchniaWeDwoje.plpieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki kurkumy 1 łyżka ziaren gorczycy Sposób przygotowania: Ogórki umyć i pokroić w długie plastry ok. 1 centymetrowe. Do wyparzonych słoików ułożyć bardzo ciasno plastry ogórków, tak, aby się nie wywijały. Powtykać między ogorki plasterki marchewki. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez(...)minut. Gorącą marynatą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Gosia gotujewzględu dobrze jest rosnące kiełki porozdzielać (pod strumieniem zimnej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp powietrza. Przyspieszysz w ten sposób wzrost i efektywność plantacji. *Jeśli nie masz kiełkownicy, użyj... słoika! :) Nasiona wsyp do słoika i zalej letnią wodą. Ich ilość nie powinna przekraczać 1/4 objętości słoika, aby kiełki miały wystarczająco miejsca do wzrostu i stały dopływ tlenu. Kiedy nasiona(...)już odmoczone, na otwór słoja załóż kawałek gazy i przymocuj ją gumką, tak, aby po odwróceniu nasiona nie wypadły. Zlej wodę i przepłucz nasiona. Słoik ustaw odwrócony do góry dnem, pod kątem ok. 45°, aby nadmiar wody mógł odciekać do większego słoja (lub innej podstawki), który umieścisz pod spodem. Kiełki płucz 2-3 razy dziennie. Gotowe kiełki najlepiej jest jeść
Smiling Shrimpsmaku. Niestety, te pomidory sklepowe, nie wszystkie mi smakują, a cena tych lepszych, jest dość wysoka. W sumie nie dziwię się, bo jeśli powiem Wam, że do tych dwóch słoików, zmieściło się 2 kg pomidorów (przed wydrążeniem), do tego dodamy cenę dobrej oliwy, którą musimy zalać pomidory, to robi się cena dość wysoka za taki słoik. A o prądzie/gazie(...)pomidorków. Użyjcie jej jako bazy do sosów do makaronu czy sałaty. Ja zwykle robię suszone pomidory z odmiany lima. Wychodzą smaczne a i wielkościowo idealnie wpasowują się w gabaryty słoików. Wydrążyć pomidory można na kilka sposobów. Wiadomo, przekrawamy pomidor i łyżeczką usuwamy miąższ. Ale ile tego miąższu usuniemy, zależy od nas. Niektórzy mogą preferować bardziej „mięsiste” suszone pomidory
Mieszam w Garnkuplastry cebulą. Gotuj do momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika. Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone do marynaty, zagotuj. Gotuj około(...)minut na małym ogniu . Gorącą zalewą zalej słoiki z grzybkami, staraj się tak, aby w każdym słoiku znalazło się trochę przypraw i cebuli. Grzyby powinny być całkowicie przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj około 15 minut. Gotowe wyroby przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Do tej marynaty możesz użyć każdego rodzaju grzybów
Przepisy i porady kulinarneuzyskania konsystencji dość gęstych powideł. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dalej smażymy. Uwaga łatwo się przypalają, więc często mieszamy. Gorące powidła przekładamy do przygotowanych, czystych i wyparzonych słoików. Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą na ściereczce (po włożeniu słoików woda musi sięgać 3/4 ich wysokości). Słoiki nie mogą się stykać w garnku. Wodę doprowadzamy(...)wrzenia a następnie na małym ogniu gotujemy przez ok 10 minut. Słoiki wyciągamy ostrożnie, aby się nie poparzyć ściereczką z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia
AZgotuj!rumiane. Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni. Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut. Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa i smażone grzyby powodują, że słoiki(...)muszą być pasteryzowane. Ale jeśli chcemy przechować słoiki to pasteryzujemy
R'n'G KitchenDziękujemy :* Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 3 kg cukinii 1 szklanka octu 5 szklanek wody 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik) pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinie obieramy, kroimy na kawałki w zależności(...)długości (tak by zmieściły się w słoiku) i kroimy wzdłuż w słupki. Na dno słoików wkładamy kwiat kopru i ciasno upychamy cukinie, wrzucamy po łyżeczce gorczycy, parę ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela resztę składników zagotowujemy i zalewamy. Słoiki mocno j zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Studzimy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenSkładniki 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane sok z kiszonych ogórków ( na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków ) 2-3 łyżki miodu ,lub cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)przystawka od maszynki do mielenia mięsa,maja taki zestaw do warzyw . Starte buraczki doprawić solą ,pieprzem, oraz miodem . Wszystko dokładnie wymieszać ,na sam koniec dodać odcedzony sok z ogórków ( słoik jest na foto,standardowy słoik z ogórkami i odlany sam sok) Wymieszać całość ponownie i pozostawić do przegryzienia smaku nawet na 2-3 godziny . Napełnić słoiki i pasteryzować około
w mojej kuchniodpoczynek po całym sezonie, czy to nie piękne... Żyjemy w pięknym kraju, każda pora roku zachwyca swoją urodą... Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików, #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata: - 3 litry wody - 2 szklanki octy spirytusowego(...)szklankę zamieniam na ocet jabłkowy co daje dodatkowy posmak - 2 główki czosnku, ok 20 ząbków, po 3-4 sztuki na słoik w zależności od jego wielkości - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soli, dałam morską - 1 łyżka pieprzu ziarnistego - 1 łyżka ziela angieskiego - 2 łyżki gorczycy - 10 listków laurowych 1. Burakom odciąć liście, wyszorować pod bieżącą wodą i gotować
Apetyczna babeczkasoli 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę, mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut. Ogórki kroimy w plasterki. Nakładamy ciasno do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, przekręcamy do góry nogami, przykrywamy kocem i trzymamy je do całkowitego wystugnięcia słoików. Jeśli macie ochotę za pasteryzować ogórki robimy(...)przez 7 minut. Następnie powtarzamy czynność z odwróceniem słoików i schowaniem
Życie zaczyna się w kuchni