tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru 2 szklanki octu ziele angielskie(...)szklankami ciepłej wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy pokrojone ogórki i odstawiamy na około godzinę. Następnie odcedzamy je na durszlaku. Marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Do każdego słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz około łyżeczki gorczycy. Wrzucamy po kilka plasterków marchewki na dno. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, 2 szklanek cukru oraz 2 szklanek
Taste Therapyuwagi na to, że mam działkę na której rośnie sporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć(...)zaobserwowałam, jakoś specjalnie nie przepadają, ale to i dobrze, bo ja ją lubię, no i jeszcze kwaśna, więc w sumie szpaki rozumiem :) Zapraszam na pyszny kompot.... Składniki na 3 słoiki 0,9 l: 1,5 kg dojrzałych wiśni 12 łyżek cukru 12 goździków zimna woda Sposób przygotowania: Owoce przebrać i umyć. Do umytych i suchych słoików wrzucić
Gosia gotujewoli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik(...)pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości Wykonanie: Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchnikopru 2 liście chrzanu 4 ząbki czosnku 2,5 litra zimnej wody 2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka(...)trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski
Bajeczna KuchniaWitajcie :-) Przepis na tą cukinię pochodzi z książki "Wielka księga słoików" . Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi(...)cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem
kruche babeczkioczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Osuszyć i napełnić kapustą. Kapustę nakładać do słoików porcjami, za każdym razem mocno ubijać. Robię to po prostu ręką zwiniętą w pięść. Ubita kapusta powinna być całkowicie(...)przykryta sokiem, w innym razie zacznie pleśnieć Zakręcić słoiki wieczkami i odstawić na 5-7 dni. Słoiki najlepiej ustawić na tacce wyłożonej papierowym ręcznikiem, bo będzie "kipieć". Gotowe! Jest tak pyszna, że może stanowić kompletny dodatek obiadowy. Oczywiście można zrobić tradycjnie surówkę z dodatkiem cebulki i jabłka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!znajdziecie na stronie 56 książki Tina Przepisy: Domowe Przetwory nr 4(2)/2014 . Rybna pasta z kukurydzą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, garnek, sitka, słoik lub inny zamykany pojemnik, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 2 jajka, 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 18 dag), 15 dag kukurydzy z puszki, 2 dymki, 1 czerwoną(...)paprykę, ketchup, sól, pieprz. Słoik (słoiki) lub inny zamykany pojemnik dokładnie umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wystudzenia i obierz ze skorupek. Całkowicie wystudzone jajka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Puszki otwórz. Kukurydzę i tuńczyka przełóż na osobne sitka i odstaw do odcieknięcia. Dymki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój
blog.moje-pasje.infoPolecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe. Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki. -- -- -- Na dno wcześniej dobrze umytych słoików wkładamy czosnek, koper, kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ogórki, tak żeby weszło jak najwięcej, ale żeby nie wystawały. Potem napełnione słoiki zalewamy wodą z solą. Na 1 litr(...)Zakręcamy i wynosimy do spiżarni. Po około 2 tygodniach ogórki kiszone będą gotowe. Duże ogórki przygotowujemy do zalewy słodko kwaśnej. Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Potem przekładamy do słoików i zalewamy.Zalewa słodko kwaśna: 2 litry gorącej wody, 2 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 2 łyzki soli,1 łyżka gorczycy, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych
chleba naszegoRewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy. Do wykonania kiełbasy słoikowej wykorzystałam zestaw "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry) * 1 łyżeczka płaska soli * 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli(...)kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego Wykonanie: Mięso z udek kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, sól peklową, i pieprz i wszystko wymieszać. Mięso wkładać do słoików do 3/4 ich wysokości. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość pokrywek. Gotować około 1 godzinę i drugiego dnia około 30 minut. Zimne słoiki wstawić do lodówki
Zrób to smaczniełyżeczek soli 2,5 l wody Wykonanie; Fasolkę myjemy i obieramy. Wkładamy do do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odsączamy i studzimy. Wkładamy do słoików. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Zalewamy fasolkę w słoiku /ciasno ułożoną/...zaczynamy pasteryzację. Wkładamy do garnka słoiki. Podlewamy wodą 2/3 słoików. Do garnka nie zapomnij dać
Anioły w kuchninich kładziemy po 4 plasterki marchewki,parę ziarenek ziela angielskiego i pieprzu i po pół łyżeczki gorczycy,następnie wkładamy nasze ogórki.Wkładamy je luźno nie dociskamy i wlewamy do słoików naszą zalewę.Słoiczki dobrze zakręcamy.Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę,następnie słoiki ,nalewamy wody tak mniej więcej do 3/4 wysokości słoika i pasteryzujemy ok.10 minut od zagotowania się wody(...)czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do góry dnem na suchą ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia.I gotowe :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszakostek zamrożonego mleka 3,2% - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych - 1 świeże espresso - cukier lub słodzik bądź słodki syrop ponadto: wysoka szklanka, bądź kubek lub słoik i słomka WYKONANIE: - do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka - zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy(...)pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie, jeśli nie masz takiego to zimne mleko wlej do słoika zakręć słoik, i bardzo energicznie potrząsaj słoikiem przez minimum 5 minut- mleka również się spieni) - w osobnej szklance zmiksuj jagody z kilkoma kostkami mleka, cukrem i zaparzonym espresso
SMYKWKUCHNIbiałe i czerwone ) cukier Przygotowanie : Porzeczki umyć i oderwać od gałązek Do ok.1 i 3/4 l. ciepłej wody wsypać cukier wg swojego smaku i wymieszać do rozpuszczenia Do umytych słoików wsypać porzeczki i zalać je ciepłym syropem po brzegi Krawędzie słoików wytrzeć do sucha i zakręcić suchymi dekielkami, pasteryzować w garnku wpierw w letniej wodzie, a gdy woda zacznie(...)delikatnie wrzeć pozostawić je ok. 15 min. we wrzątku. Słoiki z kompotem pozostawić w wodzie do wystudzenia. Podzieliłam porzeczki na 4 duże słoiki
Proste Potrawypoświęcona na zabawę z nimi jest bezcenna . Zatem żeby zoptymalizować mój proces gotowania, przygotowuję prostą pastę imbirową, bez oleju i żadnych dodatków, którą przechowuję w lodówce. Teraz wystarczy odkręcić słoik i gotowe Składniki: 2 duże korzenie świeżego imbiru (około 350 g) jak najmniejsza ilość wody Wykonanie: Korzenie imbiru myjemy i obieramy ze skórki zeskrobując ją łyżką albo nożykiem. Umyte korzenie(...)bieżącą wodą – nigdy za dużo higieny . Następnie kroimy na plasterki, wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty dodając tak mało wody jak to możliwe. Szklany słoik i jego zakrętkę dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy wrzątkiem i osuszamy. Przekładamy do niego imbirową pastę i przechowujemy w lodówce do około miesiąca. Praktyczne rady: Pamiętamy, żeby zawsze używać czystej łyżki
Lamarida.plpomidorami. Należy tylko pamiętać, żeby przygotowywane danie doprawiać solą dopiero po dodaniu pomidorów, ponieważ te są dość słone. Pomidory w solance Przygotuj durszlak odporny na działanie wysokiej temperatury, słoiki, nóż i deskę do krojenia, miskę, garnek, chochlę. Przygotuj składniki: pomidory (ja wykorzystałam odmianę lima), wodę, sól. Słoiki umyj i wyparz. Pomidory umyj, odszypułkuj i ułóż na durszlaku. Sparz je wrzątkiem(...)obierz ze skórki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach. Wodę zagotuj i posól. Zalewa powinna być dość słona. Kiedy woda się zagotuje, a sól rozpuści, zdejmij garnek z ognia i odstaw go do ostygnięcia. Przestudzoną zalewą zalej pomidory. Słoiki dobrze zakręć i pasteryzuj
blog.moje-pasje.info